Op bezoek bij Mr. Smith's Loft, Groningen, Alles over gin.

Alles over Mr. Smith’s Loft – Het persoonlijke verhaal achter deze geweldige hotspot

Via Instagram ontdekten wij Mr. Smith’s Loft. Een kleurrijke hotspot met cocktails, muziek, streetfood en een interieur waar je “u” tegen zegt. “Eindelijk een toffe hotspot in het noorden!” dachten we direct. We konden niet wachten om naar Groningen te gaan en Mr. Smith’s Loft met eigen ogen te zien!
Wij spraken af met Mark Huizing, mede-eigenaar van Mr. Smith’s Loft, voor het persoonlijke verhaal achter deze hotspot. Na twintig jaar de discotheek &zo te hebben gehad, was het voor hem tijd voor iets nieuws. Na besloten te hebben welke nieuwe bestemming het pand zou krijgen, werd het van onder tot boven volledig gestript en in tweeënhalve maand omgebouwd tot het geweldige restaurant & cocktailbar genaamd Mr. Smith’s Loft. We beloven je dat jij na het lezen van deze gin story ook zeker een bezoekje wilt brengen aan het hoge noorden!

Het ontstaan van Mr. Smith’s Loft

Twintig jaar geleden zat de sfeervolle en trendy nightclub &zo in het pand waar nu Mr. Smith’s Loft gevestigd is. Tien jaar na de opening van &zo kwam restaurant De Branderij er ook bij. Dit is ook het restaurant waar het allemaal voor Mark begon. De start was redelijk moeizaam. Mark en zijn team besloten toen om heel gastgericht te gaan werken. “Wat wil de gast? En wat gaan wij daar aan doen?” zijn vragen die het team zich dagelijks stelde. Door hier zo op te focussen kwam het restaurant iedere dag meer tegemoet aan de gasten. Tien jaar later is het restaurant nog steeds open en is het een groot succes!

Voor Mark was dit het punt om na te gaan denken wat hij zelf in het leven wilde. Met Peter, de hoofdeigenaar van &nzo en De Branderij, gaf hij tijdens één van hun gesprekken aan dat hij het werk leuk vindt, maar hij graag iets voor zichzelf wil hebben. Dit viel vrijwel tegelijkertijd samen met het bepalen van de toekomst van nightclub &zo. Na twintig jaar was de doelgroep van &zo nog steeds hetzelfde, maar was wel het uitgaanspatroon veranderd. Zo kwamen de gasten vaak pas rond 2.00 uur aan, terwijl de nightclub rond 5.00 uur alweer de deuren zou sluiten. Beide heren waren er van overtuigd dat dit ook anders kon!

Geïnspireerd door de Rumclub en de Streetfood Club in Utrecht, wilden Mark en Peter graag een hotspot creëren waar de gasten konden genieten van eten én drinken. Het moest een echte beleving worden in tropische stijl. Er werd contact gelegd met Art 2 Go Interieurprojecten en zij hebben het geweldige ontwerp gemaakt. Nadat hier akkoord op werd gegeven, sloot &zo de deuren. Binnen een week was het gehele pand gestript en werd Mr. Smith’s Loft opgebouwd. “Maar” tweeënhalve maand laten opende Mr. Smith’s Loft zijn deuren!
Leuk om te weten is dat er veel wordt samengewerkt met lokale bedrijven; zo heeft een staalbedrijf uit Groningen de prachtige bar gemaakt.

Cocktailbar Mr. Smith's Loft in Groningen, Alles over gin.

Mr. Smith’s Loft, een naam met een zeer rijke geschiedenis

In 1855 had de heer Hermannus Smith een eigen kruidenierswinkel in Groningen. Met een voorliefde voor koffie richtte hij zich veel meer op de verkoop van kwalitatief goede koffie dan de andere kruideniers in Groningen. Zijn koffie bleek een groot succes en het duurde dan ook niet lang voordat hij Stoomkoffie Branderij en Theehandel H. Smith oprichtte. Hij begon ook zijn eigen koffie te branden en lanceerde twee eigen merken; Goudboonkoffie en Goudbladthee. Na veertig jaar bleek zijn bedrijfspand echt te klein en hij besloot een nieuw pand te bouwen. Dit is het pand waarin nu Mr. Smith’s Loft gevestigd is.

Hermannus Smith was een ondernemer die veel voor Groningen deed en vol ludieke ideeën zat. Zo liet hij voor een tentoonstelling eens een enorme koffiekan van tien meter hoog maken. Hierdoor kreeg hij in heel Nederland in één klap naamsbekendheid. Ook was Hermannus één van de eersten die met merchandise en spaarzegels begon.

Om de geschiedenis te bewaren en als eerbetoon aan Hermannus, is er voor de naam “Mr. Smith’s Loft” gekozen. Leuk om te weten is dat het restaurant naast Mr. Smith’s Loft de naam De Branderij heeft gekregen wat uiteraard ook naar deze geschiedenis verwijst.

De winkel van Hermannus Smiths in Groningen, Mr. Smith's Loft, Alles over gin.

Cocktail liefde

Bij Mr. Smith’s Loft kun je uiteraard kiezen voor frisdrank, kopje koffie, wijntje of biertje, maar het zijn de cocktails die je bezoek pas écht compleet maken. Door het geweldige, kleurrijke interieur met veel planten, heb je het idee dat je je in een exotisch oord waant. Hier passen de Moscow Mule, Mr. Smith’s Black Pineapple, Grapefruit Julep, Dark & Stormy, Mai Thai, Old Fashion, Sparkling Peach Melba en een Dirty Gin Tonic natuurlijk perfect bij! De drie professionele bartenders van Mr. Smith’s Loft maken deze met liefde en een grote glimlach voor je! Sterker nog, heb je behoefte aan een drankje die niet op de kaart staat? Geef de bartender je favoriete smaak door en er wordt een cocktail gecreëerd die helemaal aan jouw wensen voldoet. Wat een service!

Leuk om te weten is dat er een heel bijzonder verhaal schuilgaat achter de Spicy Gin Basile Smash. Mark heeft een soortgelijke cocktail in Antwerpen gehad en wist na het drinken dat deze cocktail gewoon op de kaart van Mr. Smith’s Loft moest komen te staan. Het duurde tien tot vijftien pogingen, maar toen hadden de bartenders de juiste smaak en verhoudingen te pakken!

Streetfood

Voor Mark en Peter was het een vereiste dat er een (tropische) beleving gecreëerd zou worden. Eten speelt hierbij een hele belangrijke rol. Mr. Smith brengt graag mensen bij elkaar en daarom is er gekozen voor een shared-dining principe. Geïnspireerd door de vele reizen is er gekozen om streetfood gerechten te serveren. Gerechten zoals Latin Lovers, Who let de duck out, Latin Beef, Skinny Buns, Truffelfriet, Bad Ass Burgers, Aloha Poke en Satsuma Salmon Bullets nemen je mee naar de mooiste plekjes op aarde!
Persoonlijk kunnen wij je de Satsuma Salmon Bullets, Jack in the box, Alohe Poke, Pho Bo Soup, Latin Beef en Truffel Friet aanraden.

Streetfood bij Mr. Smith's Loft in Groningen, Alles over gin.

Omdat foto’s meer zeggen dan duizend woorden..

Wij vinden Mr. Smith’s Loft echt geweldig! Zodra we de deur binnenstapten, wisten we dat er iets bijzonders te wachten staat. Eén trap verder en we waanden ons in een hele andere wereld. Zoveel kleuren, zoveel geweldige zithoekjes.. De cocktails en het eten sluiten naadloos op deze tropische bestemming aan.

Facts & Figures

Waar vindt je Mr. Smiths: Poelestraat 53-55 in Groningen
Voor reserveringen: 050-31 36 258 en info@mrsmiths.nl
Openingstijden: woensdag tot en met zondag vanaf 15.00 tot 00.00 uur.

Mr. Smith's Loft in Groningen, hotspot, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen deels van Mr. Smiths Loft.

5.291
Laat een bericht achter