Mr. Mofongo's Distillery Groningen, Alles over gin.

Alles over Mr. Mofongo – Het persoonlijke verhaal achter deze hotspot

Mr. Mofongo is dé ginbar van het hoge noorden. Sterker nog, in 2017 werd Mr. Mofongo verkozen tot “Beste cocktailbar van Nederland”.
Naast het serveren van een grote verzameling ginmerken, stookt Mr. Mofongo ook eigen dranken. Likeuren, rum, whiskey en gin worden gestookt in Mofongo’s Distillery en uitgegeven onder het private label van Mr. Mofongo.
Mr. Mofongo is vooral bekend om de bijzondere wijze waarop de dranken worden geschonken. Namelijk via ’s werelds eerste robotarm! De robot haalt zonder moeite jouw favoriete drankje uit de acht meter hoge drankenkast! Wist je al dat de robotarm zelfs een naam heeft?
Wij wilden hier alles over weten en bezochten Distiller Tim Schreuder in Groningen. Hij liet ons een wel héél bijzondere kant van Mr. Mofongo zien..

Het Mr. Mofongo concept

Zodra je Mr. Mofongo binnenstapt waan je je in een andere wereld. In de ochtend wordt je welkom geheten door de geur van vers gebrande koffie. De koffie wordt in de eigen koffiebranderij gemaakt en in de koffiebar Booze&Beans kun jij hier in alle rust van genieten.

Koffiebar Booze&Beans Mr. Mofongo Groningen, Alles over gin.

Tijdens de lunch en in de avonduren schuif je aan in het Restaurant waar je een wereldse maaltijd voorgeschoteld krijgt, uiteraard is alles in eigen keuken gemaakt. Door de koloniale, Caribische en Mediterraanse invloeden om je heen heb je totaal niet het idee dat je je in Groningen bevindt.

Restaurant Mr. Mofongo Groningen, Alles over gin.

Indien je liever een hapje en een drankje doet, ga je rechtstreeks naar de Cocktailbar. Hier worden je drankjes voorzien van verfijnde gerechtjes. Je kunt ervoor kiezen om op de eerste of tweede verdieping te gaan zitten. De tweede verdieping is een aanrader; je hebt hier een perfect zicht op Mr. Mofongo’s Distillery (distilleerketels, fermentatiekamer en infuseerkruiken).

Mr. Mofongo's Distillery, Alles over gin.

Back to nature ga je in de Greenhouse, de kas van Mr. Mofongo. Het mooie van deze ruimte is dat je al binnen zittend het gevoel krijgt dat je buiten op het terras zit. Het gazen dak van de Greenhouse kan er namelijk in zijn geheel af. Met mooi weer zit je dus binnen te genieten van je drankjes, maaltijd, natuur, zon en de frisse lucht!
Leuk om te weten is dat er een voormalig wijnvat van 4.000 liter in de lucht zweeft. Hier draaien in het weekend DJ’s tot in de late uurtjes.

Voor een unieke gastronomische ervaring ga je naar Chef’s Table, welke zich bevindt in de keuken van de Greenhouse. Hier krijg je minimaal zeven gangen, allen gemaakt van bijzondere ingrediënten en voorzien van een aansluitende cocktail of wijn. De Chef neemt je hier mee op wereldreis met als fijne afsluiting een zelf gestookt drankje en vers gebrande koffie van Booze&Beans. Beleving is waar het hier om draait!

De Greenhouse, Mr. Mofongo Groningen, Alles over gin.

Mofongo’s Rooftop Winebar is de place to be voor wijnliefhebbers. Dit is namelijk niet zomaar een wijnbar! Er worden 70 wijnen geschonken door, inderdaad, een robotarm.
Het robot-tapsysteem maakt het mogelijk om de meest exclusieve flessen wijn per glas te serveren. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van een naald en argongas. Met behulp van een naald maakt de robot een klein gaatje in de kurk. Zodra het glas gevuld is, “sluit” de robotarm de wijnfles met argon(gas). Dit is een zuurstofarm gas wat oxidatie tegengaat zodat de wijn beter geconserveerd blijft.
Leuk om te weten is dat je je niet hoeft te vervelen als je wijn ingeschonken wordt. Het oled-scherm in de vloer verteld je in de tussentijd alle informatie over herkomst van je net bestelde wijn!

Mr. Mofongo is één en al innovatie

Er is geen enkele bar of restaurant waar je zóveel technische snufjes en slimme gadgets vindt. Tijdens onze rondleiding keken we onze ogen uit.
Bij Mr. Mofongo branden ze iedere ochtend verse koffie in de eigen koffiebranderij, wordt het pand deels verwarmd door de Australische Beech oven in de Greenhouse (“een investering die zich in twee wintermaanden terugverdiend heeft”), wordt alles bediend met een app, kan de bovenbar op basis van contragewicht 200 flessen opslaan in plaats van 30, wordt er gebruik gemaakt van robotarmen voor het serveren van drankjes en is het dak van de Greenhouse zo ingesteld dat het automatisch dichtgaat bij harde wind of regen. En dan hebben we het nog niet eens over de inrichting gehad; iedere ruimte ademt een andere stijl en echt over alles is nagedacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de trappen gemaakt van wijnkistjes en tafels met wereldkaarten en attributen uit dat desbetreffende werelddeel?

Mr. Mofongo in Groningen, Alles over gin.

Robotarm die cocktails inschenkt

Maak kennis met Armando, de robotarm in de Cocktailbar! Dit is misschien wel hét onderdeel waarmee Mr. Mofongo bij de meeste mensen bekend is. Nergens in de wereld worden er drankjes geserveerd middels een robotarm. Bij het innovatieve karakter Mr. Mofongo mag een robotarm juist weer niet ontbreken!
Armando haalt in vijfenveertig seconden jouw bestelde drankje. Uit de acht meter hoge likeurenwand kiest Armando uit de 56 dranken middels een app-aansturing het juiste drankje. Per keer kan hij drie gevulde glazen ophalen.

Leuk om te weten is dat Armando eigenlijk in het leven was geroepen om optimaal gebruik te kunnen maken van de hoge wand. Achteraf gezien brengt Armando veel meer met zich mee! Zo wordt verspilling van de drank tegen gegaan, is de hoeveelheid drank altijd hetzelfde en werkt het tijdsbesparend voor de bartenders. In de tijd dat Armando de drank haalt, kunnen de bartenders de gin-tonic of cocktail voorbereiden.

Armando, robotarm van Mr. Mofongo Groningen, Alles over gin.

In huis gemaakte gin-tonics drinken bij Mr. Mofongo

Op de tweede verdieping van de Cocktailbar vind je Mr. Mofongo’s ontwikkellab en distilleerderij. Deze afdeling is onder leiding van Distiller Tim Schreuder. Tim werkte al geruime tijd bij Mr. Mofongo toen de vacature voor Distiller vrij kwam, twijfelde hij geen moment!
De eeuwenoude ambacht van het alcohol maken wordt door Tim met veel plezier en enthousiasme uitgevoerd. Iedere dag werkt hij aan het gehele proces; van graankorrel tot botteling met als basis de fijnste kruiden, specerijen en pure alcohol.

Een andere taak die Tim zichzelf toebedeeld heeft is het optimaliseren van het gin aanbod. Hier hoort ook het ontwikkelen van een nieuwe gin bij. Afgelopen april lanceerde Tim zijn eerste gin; de Floral Gin 2019! Wat deze gin nog speciaal maakt is dat het de allereerste dubbel gedistilleerde gin van Mr. Mofongo is!

Mr. Mofongo's Floral Gin 2019, Alles over gin.

Mr. Mofongo’s Floral Gin 2019

Mr. Mofongo heeft voorheen al meerdere gins gedistilleerd. Het is echter de eerste keer dat er een dubbel gedistilleerde gin is gemaakt. De Mr. Mofongo’s Floral Gin 2019 is gemaakt van de jeneverbes, engelwortel, koriander, gember, vlierbloesem, rozenblad, oranjebloesem, kardemom, lavendel en citrus. Alle botanicals worden geinfuseerd in alcohol waarna het gedistilleerd wordt. Dit proces wordt herhaald zodat de alcohol minder scherp wordt waargenomen én om de meest zuivere oplossing van de etherische oliën / aroma’s in de alcohol te verkrijgen.
Leuk om te weten is dat je bij Mr. Mofongo een rondleiding kan krijgen in de distilleerderij. Zo zie je met eigen ogen waar Distiller Tim de gin distilleert!

Mr. Mofongo Groningen, Floral Gin 2019, Alles over gin.

Perfect serve

Mr. Mofongo’s eerste dubbel gedistilleerde Floral Gin 2019 is uiteraard te bestellen bij Mr. Mofongo zelf, maar kan ook aangeschaft worden bij diverse slijterijen. Zo maak jij Mr. Mofongo’s perfect serve eenvoudig thuis:

Vul een highball met grote ijsblokjes en roer de deze voor 10-15 seconden rond in het glas. Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 35 ml Mr. Mofongo’s Floral Gin 2019 toe.
Schenk daarna 200 ml Fever-Tree Indian Tonic Water toe. Voeg de komkommer slices hier aan toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden. Garneer met de viooltjes.

Mr. Mofongo's perfect serve voor de Floral Gin 2019, Alles over gin.

De creatieve ondernemer achter Mr. Mofongo

De bedenker achter dit fantastische concept is Patrick Beijk. Toen hij in 2005 zijn bedrijf Beijk Catering Service verkocht, legde hij zich toe op Mr. Mofongo en de Chaplins Pub. Hij gaf de leiding uit handen en werd onderwaterfotograaf. Doordat zijn bedrijfsvoering gevaar liep moest hij echter terug naar Nederland. Hij besloot er een pand bij te kopen, liet zijn creativiteit en enthousiasme op de loop en kwam in 2013 met de cocktailbar en Mr. Mofongo’s Distillery.
Inmiddels heeft Mr. Mofongo een eigen koffiebranderij en -bar, wijnbar en Greenhouse met een Chef’s Table. Het zal je niet verbazen dat Patrick tot drie keer toe verkozen werd tot “Meest Markante Horecaondernemer van Groningen”.

In Patrick’s woordenboek komt het woord “stilzitten” niet voor. Samen met compagnon en vastgoedontwikkelaar Kristiaan Capelle is hij druk bezig met een nieuw foodmarket concept in hartje Groningen; Merckt. Merckt kent één verdieping met een foodmarket, drie verdiepingen met horeca, vijf verdiepingen met woningen en een rooftopbar van 200 m2. Daarnaast zal er een distilleerderij, bierbrouwerij en koffiebranderij te vinden zijn. Eind dit jaar zal de rooftopbar geopend worden, de rest volgt daarna.

Mr. Mofongo ginbar, Alles over gin.

Wij bezochten Mr. Mofongo met de intentie om meer te leren over de ginbar en de eigen gins. Distiller Tim Schreuder heeft ons echter zóveel meer laten zien en geleerd over Mr. Mofongo! Wij zijn oprecht overtuigd zijn dat als je in de buurt of in Groningen je bent, je echt een kijkje moet gaan nemen. Ontdek de fascinerende wereld van Mr. Mofongo, leer meer over de ambachtelijke distilleerderij en proef de fijne eigen gelabelde gins. Je zult er geen spijt van krijgen, dat beloven we je!

6.174
Laat een bericht achter