Alles over MixxiM Lounge – Het persoonlijke verhaal achter deze cocktailbar

Anton Menkveld is de eigenaar en oprichter van MixxiM Lounge, één van de eerste cocktailbars in Zutphen. Tijdens zijn reizen naar Taiwan en China en studie voor gedistilleerd en cocktails leerde hij alles wat je moet weten als barista en bartender. Met deze kennis besloot hij iets te gaan doen!
Inmiddels is Anton drieëntwintig jaar verder en heeft hij een goedlopende cocktailbar in hartje Zutphen. Wij betwijfelen of het hierbij zal blijven.. De ambities van Anton zijn namelijk groot; hij denkt aan uitbreiding en een nieuw pand waar hij meer met gedistilleerd en food pairing kan gaan doen. Tijd om eens persoonlijk kennis te maken met Anton en meer te weten komen over deze hotspot!

Hoe het allemaal begon

Drieëntwintig jaar geleden kocht Anton Menkveld het pand Vaaltstraat 4 en vroeg hiervoor een bestemmingsplanwijziging aan. Op dat moment was hij al bezig met het inrichten en verbouwen van een feestcafé in een kelder aan de Vaaltstraat. Hoewel de krant al vrij snel schreef dat er een discotheek in zou komen, heeft Anton er toch eerst een broodjeszaak van gemaakt, voor het nachtelijke uitgaanspubliek Anders zou hij immers zijn eigen concurrent gaan worden..

Het is 2011 als de Drank & Horeca wetgeving veranderd en hierbij de leeftijd omhoog gaat naar achttien jaar. Als Anton kritisch naar Zutphen kijkt, ontdekt hij dat er een grote groep (tot twintig jaar) is die veel uitgaat. Tussen de twintig en dertig jaar gebeurd er amper iets, terwijl de dertigplussers weer wat vaker in de stad te vinden zijn. Anton beseft dat de uitgaansgroep minder wordt en hiermee ook de doelgroep voor zijn feestcafé. Anton besluit dat het nu tijd is om zijn broodjeszaak om te bouwen tot zijn langgekoesterde droom; een cocktailbar.

Anton Menkveld, MixxiM Lounge, Alles over gin.

Helaas ging de verbouwing niet zonder slag of stoot. Het eerste waar Anton tegenaan liep was de regelgeving met betrekking tot de omvang van de ruimte. Deze was nét iets te klein.
Daarbij kwam dat dit pand een Rijksmonument blijkt te zijn en hiervoor gelden nu eenmaal speciale regels. Uiteindelijk is alles toch goedgekomen en sloot op 26 september 2013 de broodjeszaak en opende Anton op 8 november 2013 MixxiM Lounge. Al met al heeft het proces twee jaar geduurd!

Het pand van Mixxim Lounge, Zutphen, Alles over gin.

Het team van MixxiM Lounge

Het team van MixxiM Lounge bestaat naast Anton uit Zoë en Rojin.

Als klein meisje komt Zoë al in de broodjeszaak met haar vader om salmiaklollies te kopen. Als ze jaren later met vrienden uit wil gaan en op zoek gaat naar een cocktailbar, ontdekt ze dat de haar geliefde broodjeszaak omgedoopt is tot club én cocktailbar.
Ondernemend als ze is stapt Zoë nog diezelfde avond op Anton af en vraagt of ze hier mag werken. De afspraak die de volgende dag plaatsvindt heeft een positief resultaat; Zoe wordt aangenomen en haar avontuur in de wondere cocktailwereld begint!

Dat Zoë een goede stap heeft gezet bewees ze met de Negroni Bar Show. Hier werd ze tweede met haar cocktail met bier. Voor haar cocktail gebruikte ze voornamelijk regionale producten, waaronder ook een Limoncello uit Slangenburg en Mispelblom Brandewijn uit Zutphen. Dit laatste distillaat heeft ze met haar wedstrijd weer op de kaart weten te zetten!

Rojin werkte in het begin alleen op de vrijdagavonden; hij wilde nog niet zoveel doen in de horeca en had de focus op zijn baan in de sauna liggen. In de sauna leerde Rojin alles over geuren door de opgietingen en ontdekte hij diverse kruiden. Deze kennis besloot hij te gaan gebruiken in de cocktailbar. Al gauw volgden er diverse wedstrijden en met succes! Rojin is twee jaar geleden tweede geworden bij de Nederlandse kampioenschappen.

De gemeente Zutphen wilde graag talenten in het zonnetje zetten en gaf Rojin de mogelijkheid om vijfhonderd cocktails (CATZ Dry Gin, Mescal, Cointreau) in kleine variant te maken. Rojin heeft inmiddels de liefde voor de bar gevonden en is hier regelmatig te vinden. Leuk om te weten; Rojin heeft een grote kennis van het gedistilleerd en kan hier uren met je over praten. Handig als jij meer wilt weten over de cocktail die je drinkt!

Roy en 500 cocktails voor de gemeente Zutphen, Mixxim Lounge, Alles over gin.

Wat staat er op de kaart?

Anton is destijds begonnen met een basis cocktailkaart. Hier werden vervolgens mooie aanvullende producten bij gezocht. Inmiddels is het aanbod zo uitgebreid dat gasten cocktails bestellen op basis van de kaart, de eigen inbreng of creëert de bartender op basis van smaak een fijne cocktail die perfect aansluit bij de huidige mood.
MixxiM Lounge heeft ook de wereld aan dranken weten te verzamelen waaruit je kunt kiezen; rum, vodka, gin, mescal, tequila, likeuren en jenever.
Opvallend is wel dat de “commerciële” merken amper aanwezig zijn. Voor Anton is dit een bewuste keuze; hij prefereert kwalitatief hoogstaande dranken die met liefde en passie gemaakt zijn.

Als wij Anton vragen wat zijn favoriete drank is, begint hij te lachen. “In Zutphen denkt iedereen dat ik niet drink. Ik drink namelijk nooit in het openbaar. Toch probeer ik graag nieuwe dingen. De laatste tijd neig ik meer richting rum. Hoewel ik gin ook erg lekker vind!”

Mixxim Lounge, cocktail- en gin bar in Zutphen, Alles over gin.

Exclusieve producten voor Nederland

Zijn liefde voor gedistilleerd heeft ervoor gezorgd dat Anton al met veel mooie distillaten kennis heeft gemaakt. Om up-to-date te blijven van de nieuwste producten bezoekt hij op (inter)nationaal niveau regelmatig beurzen. Het is al meerdere malen voorgekomen dat hij hier zo’n mooi product is tegengekomen waar hij maar één ding mee wil doen; de drank exclusief naar Nederland halen!

Zo heeft hij uit Frankrijk de Saison Rum, Cognac Park en uit Duitsland Heimat gins geïmporteerd en zet hij deze op de markt in Nederland. Tijdens zijn laatste reis naar Mallorca kwam hij de Cabraboc gins, gin likeuren en Herbes de Mallorca tegen. Hier was hij zo van onder de indruk dat hij besloot om ook deze dranken te gaan importeren.

Een bijzonder product dat aan het begin van de importactiviteiten is toegevoegd is Foamee uit Estland. Dit product creëert binnen een handomdraai een mooie schuimlaag voor op je cocktails. Bijkomende voordelen van Foamee zijn dat het veganistisch én alcoholvrij is! Dit past perfect bij de huidige trend van alcoholvrije cocktails.

Ps. De foto’s komen van MixxiM Lounge.

3.616