Speakeasy Dr. Rotterdam, Alles over gin.

Alles over de Dr. Rotterdam – Het persoonlijke verhaal achter deze hotspot

Speakeasies zijn geheime barretjes waar maar een select groepje mensen de voordeur van weet te vinden. Perfect zou je denken! Yep, als je maar bij dit selecte groepje hoort..
Als speakeasies je tot nu toe nog onbekend zijn, gaat deze blog je leven veranderen. De cocktails die in speakeasies worden geserveerd zijn namelijk echt out of this world!
Tijdens onze trip naar Singapore hebben wij kennis mogen maken met dit concept en hebben we diverse speakeasies bezocht. In Nederland was Dr. Rotterdam de eerste speakeasy die wij bezochten. Nog nooit was een doktersbezoek zó leuk!

Ontstaan van speakeasies

In de twintigste eeuw verbood Amerika de productie, invoer, transport en verkoop van alcoholische dranken. Gedurende die tijd kwamen de speakeasies op; geheime / verborgen locaties die alcoholische dranken verkochten. Toen het verbod in 1933 eindigde verdwenen ook de meeste speakeasies.
Gelukkig voor ons zijn er tegenwoordig steeds meer barretjes en bartenders die weer leven in dit fantastische concept blazen en het drinken van cocktails naar een ander level weten te tillen.

Is het echt zo geheim?
Dat verschilt per speakeasy! Er zijn speakeasies die alleen bij de échte “fans” bekend zijn, terwijl andere speakeasies via Google, blogs of een eigen website te vinden zijn.
Allen hebben ze echter één ding gemeen; je krijgt instructies en een wachtwoord per email / telefoon en het lijkt altijd alsof je eerst een puzzel moet oplossen voordat je bij de speakeasy terecht komt. Sommige speakeasies zijn echt niet makkelijk te vinden!

Dr. Rotterdam

Dr. Rotterdam is gevestigd in het Scheepvaartkwartier. De uitdaging is het zoeken van de welbekende groene deur!
Deze speakeasy hanteerde tijdens ons bezoek drie rondes van elk twee uur. Stipt om 18.45 uur werd de deur voor ons geopend door een verpleegster. Of wij ons patiëntennummer (die we hadden ontvangen per mail) even konden geven, want alleen zo kon onze doktersafspraak bevestigd worden.
Nadat onze groep compleet was en we op de huisregels gewezen waren (lees: geen mobiele telefoon), mochten we door het dikke gordijn naar binnen..

Dr. Rotterdam - groene deur, Alles over gin.

Unieke dokterspraktijk met een rauwe geschiedenis

Bij binnenkomst valt het ons direct op; wij zijn zojuist een hele andere wereld binnengestapt! Een intieme bar omringd door fluweelrode houten krukken, gedimde lichten, perfect geordende drankflessen, overal doktersprenten aan de muur, verse sapjes en munt water in een marmeren bak.. Overal is over nagedacht! En dan te bedenken dat deze locatie vroeger een thuis was voor prostituees, gangsters en gewelddadige zeelui..
In 2012 was het Arno van Eijmeren die hier een “dokterspraktijk” van maakte waar bartenders gratis psychologisch advies (lees: cocktails) geven aan “patiënten” vanuit de hele wereld!

Bar Dr. Rotterdam, Alles over gin.

Vrolijke bartenders en een fotosouvenir

Als we de ruimte goed in ons op hebben genomen, heten blij kijkende bartenders ons welkom en nemen ze onze jassen aan. De verpleegster gaat ons voor en brengt ons naar de voor ons gereserveerde krukken. Oh, wat waren we hier gelukkig mee; precies voor de bartender waardoor we de ene na de andere fantastische cocktail gecreëerd zien worden!
Het is bijna jammer dat we geen mobiele telefoon / camera mochten gebruiken; deze creaties wil je gewoon zien, vastleggen en voor altijd koesteren. Gelukkig is het mogelijk om één foto te laten maken als herinnering. Hiervoor kun je de bartender of verpleegster vragen een foto te maken met hun polaroid camera, welke je uiteraard mee naar huis mag nemen. Onze oplossing? Gewoon nog eens langs te komen!

Cocktail bij Dr. Rotterdam door Rosa Quist Photography, Alles over gin.

Ontvangst met medicatie

Het doktersbezoek kon niet beter beginnen; zodra we zaten kregen we de eerste medicatie toegediend. De beroemde huispunch! Genietend van deze heerlijke medicatie kregen we een uitleg over de overige medicijnen.

De cocktailkaart van Dr. Rotterdam bestaat uit vier pagina’s, waarbij iedere pagina een ander ziektebeeld beschrijft en tegelijkertijd voor een andere smaakstijl staat. De medische klachten worden opgesomd met daaronder de medicatie, oftewel de verschillende soorten cocktails die bij de desbetreffende smaakstijl horen. Je zou denken dat de keuze wat minder moeilijk wordt als je de cocktails op smaakstijl kunt uitkiezen, maar niets is minder waar!

Medicatie Dr. Rotterdam, Alles over gin.

Pure cocktailkunst

Als de bartenders een cocktail maken nemen ze je helemaal mee in het verhaal; ze vertellen wat ze gebruiken en wat de te volgen stappen zijn. Als je hetzelfde geluk als ons hebt, krijg je de krukken recht voor de bartender toegewezen en kun je alles perfect volgen! Eén “nadeel” van onze plek was wel dat de bartender ons bleef inspireren waardoor onze keuze meerdere keren veranderde..
Iedere creatie wist onze smaakpapillen te verrassen, maar als we toch een favoriet van het moment mogen kiezen, dan raden we zeker de Borinquen Standoff aan. De cocktail die wordt afgemaakt met verse kokosslagroom!

Boriquen Standoff cocktail Dr. Rotterdam, Alles over gin.

Facts & figures

  • Maak altijd online een reservering via de website van Dr. Rotterdam
  • De cocktails zijn gemiddeld tussen de € 13,00 en € 17,00
  • Je telefoon gebruiken is echt uit den boze
  • Je wordt pas op de tijd dat je gereserveerd hebt binnengelaten. Houdt hiervoor je patiëntennummer bij de hand
  • De deur naar buiten mag je niet zelf openen; het team van Dr. Rotterdam zal de deur voor je open doen
  • De Dr. Rotterdam is open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag
  • Op vrijdag en zaterdag worden er drie sessies van twee uur gepland; 18.45 uur, 21.15 uur en 23.45 uur. Op de overige dagen is het mogelijk om langer dan twee uur bij Dr. Rotterdam te zitten. Let wel op dat er om het kwartier nieuwe gasten toegelaten worden
Team Dr. Rotterdam, Alles over gin.

Omdat wij zelf geen foto’s mochten maken, hebben we foto’s opgevraagd bij Dr. Rotterdam. De gebruikte foto’s in deze blog komen van de Instagram van Dr. Rotterdam en sommigen zijn gemaakt door Rosa Quist Photography

5.548
Laat een bericht achter