Wintertuin Experience bezoeken in Baarn, Alles over gin..jpg

Alles over Wintertuin Experience – Het persoonlijke verhaal achter deze geweldige hotspot

Als je het ons vraagt is de Wintertuin Experience echt dé hidden gem van Baarn. Verstopt in een woonwijk bevindt deze hotspot zich midden in een mooi botanisch park. Vroeger was dit park eigendom van een rijke heer uit Baarn en was dit zijn “overtuin”, oftewel een extra tuin die niet direct gekoppeld was aan zijn huis. Hij verzamelde hier de meest bijzondere en zeldzame planten, bomen en bloemen. Later kwam de tuin in handen van de universiteit van Utrecht. Zij deden hier onderzoeken en zorgden dat de tuin intact bleef. Inmiddels is het een park die toegankelijk is voor iedereen. Je geniet hier van een mooie wandeling in de natuur, ervaart een chille vakantievibe door de enorme palmboom of ontspant door het rustgevende uitzicht vanaf het terras. Wij werden in ieder geval direct verliefd op deze plek en in deze gin story vertellen wij je waarom. Ook delen we foto’s die laten zien waarom je hier écht naartoe wilt.
Wij spraken met founder Michiel van Eunen voor het persoonlijke verhaal achter deze geweldige hotspot! Drink jij hier binnenkort een heerlijke gin-tonic?

Het ontstaan van Wintertuin Experience

Wintertuin Experience is opgericht door Michiel van Eunen en zijn vriendin Karen Sikkema. Zij zijn ook de founders van Living Story, een experience design bureau uit Baarn dat al meer dan vijftien jaar games en events ontwikkeld waarbij beleving centraal staat.

Voordat Michiel Living Story en Wintertuin Experience begon had hij een andere onderneming. In 2004 richtte hij namelijk een bedrijf op met twee vrienden. “Ik heb een achtergrond in theater en het onderwijs, maar was toe om iets leuks gaan doen, niet meer dat serieuze werk. We hebben het bestaande partyspel “Weerwolven” geschikt gemaakt als bedrijfsuitje en dit liep echt super goed. Uiteindelijk heb ik mijn vrienden uitgekocht en ben ik spellen voor bedrijfsevents en – uitjes gaan ontwikkelen. Dit deed ik vanuit Utrecht en voor circa honderd groepen per jaar!”.

Michiel werd dolgelukkig van dit werk, maar merkte ook een aantal dingen op. Zo zochten de deelnemers echt hun grenzen op en ze zagen talenten van elkaar in. Hier werd Michiel zo enthousiast van dat hij besloot hier meer mee te gaan doen. Hij ontwikkelde games waarbij training en gaming gecombineerd werden. De focus kwam meer te liggen op “serious gaming” en “gameification; zo kon het spel ook toegepast worden voor in het dagelijkse leven. In 2006 sloot Karen zich bij Michiel aan. Ze hoorde Michiel altijd in geuren en kleuren over zijn werk praten en zelf had zij dit als consultant niet. Ze gaf haar consultancy baan op en samen ontwikkelen ze nu de mooiste games!

In 2010 ontwikkelden Michiel en Karen ook een game met iPads waarbij oude binnensteden beleefd konden worden. Helaas was dit geen succes; de markt was er op dat moment nog niet klaar voor.
Naast het ontwikkelen van games voor Living Story is Michiel ook een veelgevraagde en succesvolle spreker op internationale congressen. Over de hele wereld informeert hij mensen hoe beleving gecreëerd kan worden op games.

In 2017 veranderde het leven van Michiel en Karen. Met hun twee kinderen wilden ze graag in een bosrijke omgeving wonen en kwamen zodoende uit in Baarn. Op een dag ontdekten zij het pand van de Wintertuin Experience en kwamen ze er al gauw achter dat de gemeente hier een uitbater voor zocht. Michiel en Karen kenden de locatie niet, maar waren op slag verliefd. “Wat een waanzinnig pand! We zijn direct de geschiedenis ingedoken en kwamen geweldige verhalen tegen. Wij willen belevenis creëren en verhalen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Het pand sloot hier door de geschiedenis zo goed bij aan dat we direct besloten om hier de ultieme beleving van te gaan maken. Karen en ik wilden de focus leggen op de espacerooms met een ondersteunende horeca. Inmiddels is dit volledig omgedraaid; de horeca loopt namelijk super goed!”.

Grote verbouwing

Het pand met de huidige inrichting ziet er inmiddels geweldig uit. Toch heeft het er niet altijd zo uitgezien. Toen Michiel en Karen de locatie toegewezen kregen, stonden er aardig wat uitdagingen op hen te wachten. Zo was de temperatuur echt vreselijk; in de zomer was het er zó heet en in de winter was het ijskoud. Daarbij droegen de muren en de marmeren vloer niet bij aan de akoestiek. Karen bedacht daarom een grote groene wand. Dit ziet er niet alleen erg tof uit; het is ook nog eens de grootste levende groende wand in Nederland!
Na een tweejarige verbouwing was het eindelijk zo ver dat de Wintertuin Experience haar deuren kon openen op 1 mei 2019!

Horeca, escaperooms en games

Het team van de Wintertuin Experience bestaat uit circa vijfentwintig personen. Samen creëren zij een heuse beleving die al begint zodra je binnenstapt.
Je waant je in een grote “orangerie”, oftewel een plek waar je in de winter je planten zet. Overal waar je kijkt zie je mooie tropische planten met een metershoge palmboom als kers op de taart. Het is alsof je een hele andere wereld binnenstapt, terwijl je je gewoon in Baarn bevindt.

Als je naar buiten gaat blijft de ontspannen sfeer bestaan. Door de inrichting van het terras heb je het idee op vakantie te zijn. Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, om je heen bloeien de mooiste, kleurrijke bloemen en dan die rust.. Deze plek is perfect om even bij te komen van een lange (werk)dag of om hier juist in alle rust te kunnen werken. De Wintertuin Experience is er echt voor iedereen; er komen bejaarden, mensen die werken, moeders met kinderen en er werden zelfs verjaardagen en events gehouden.
Het mooiste is dat alles in de Wintertuin Experience een verhaal heeft. Of het nu om een plant, bloem, boom, spelletje, drankje of gerecht draait; overal schuilt een bijzonder verhaal achter die de medewerkers je graag vertellen.

Met een achtergrond in de games wordt er uiteraard ook aan de actievelingen gedacht. In de Wintertuin Experience vind je twee escaperooms die beiden in één jaar zijn gebouwd. “De escaperooms zijn geniaal! Alles is tot in het kleinste detail uitgewerkt én het zijn de meest transparante escaperooms ter wereld!”, aldus een enthousiaste Michiel.

Naast de escaperooms worden er ook diverse spelletjes georganiseerd voor kinderen. Op het moment van schrijven kunnen zij het iPad spel “Het Mysterie van de Botanische Tuin spelen” of het spel “Flora en de Alleskunmachine”.
Uiteraard wordt er ook gedacht aan de bordspelliefhebbers; op meerdere plekken liggen er diverse bordspelletjes die gespeeld kunnen worden.

Betekenis van de naam

Wintertuin is afgeleid van de orangerie. Het pand diende vroeger als “wintertuin”; in de winter werden hier alle planten opgeslagen tot de winter weer voorbij was. Omdat het in ieder detail draait om beleving, is ervoor gekozen om deze locatie de naam “Wintertuin Experience” te geven.

De mooiste gins bestel je bij Wintertuin Experience

Wij kwamen met Michiel in contact toen hij ons een berichtje stuurde over het samenstellen van een ginkaart. Gewapend met tien mooie flessen gin en diverse tonics gingen wij naar de Wintertuin Experience. Na een proefsessie koos het team vijf mooie gins die allen gemeen hebben dat zij een bijzonder verhaal met zich meedragen. De gins die je bij de Wintertuin Experience kan bestellen zijn Sir Edmond Gin, Alluvial Gin, DelRey Eastern Blue Gin, Vincitore Gin en Gin 1689 Pink Gin. Uiteraard met een mooie Fentimans tonic!
Tip van ons; als je aan het genieten bent van je gin-tonic, scan dan eens de QR-code op het menu. Dan kom je direct op onze website uit en lees jij het verhaal achter de gin die je aan het drinken bent. Hoe leuk is dat?

Facts & figures

Hebben we je overtuigd om een bezoekje te brengen aan de Wintertuin Experience? Hierbij nog even de handigste info voor je op een rijtje!
Adres: Ingang via Park, Abel Tasmanlaan, 3742 AK Baarn
Telefoonnummer: 035-53 37 176
Openingstijden: maandag & dinsdag gesloten. Woensdag, donderdag & vrijdag geopend van 10.00-18.00 uur. Zaterdag & zondag geopend van 10.00-18.30 uur.
Reserveren: terras is open zonder reservering. Wil je binnen zitten, dan is een reservering gewenst. Dit kan middels de website van Wintertuin Experience.

4.037
Laat een bericht achter