Gin-tonics bij Razmataz, Amsterdam, Alles over gin.-2

Alles over Razmataz – Het persoonlijke verhaal achter deze hotspot

Tien jaar geleden kreeg Iris Molkenboer het idee om een plek te creëren waar iedereen zeven dagen per week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de dag uit kon blazen. Dat ze inmiddels een bar, restaurant en private dining heeft, had ze nooit durven dromen! Haar concept sloeg aan, ze kreeg de juiste kansen om uit te breiden en inmiddels is Razmataz een echt begrip in Amsterdam.
Met zestig soorten gins op de kaart en een jaarlijks gin maandmenu is Razmataz een echte walhalla voor de gin liefhebber. Wij wilden deze ginkaart en -bar met eigen ogen zien en waren zo benieuwd naar het verhaal achter Razmataz, dat wij Iris bezochten in onze hoofdstad voor haar persoonlijke verhaal! Uiteraard in combinatie met het (aan te raden) gin maandmenu..

Het concept van Razmataz

Voordat Iris op zesentwintig jarige leeftijd Razmataz oprichtte, had ze diverse banen waar ze al haar kennis op deed en het vak mocht leren. Zoals ze zelf aangeeft is “vlieguren maken, op je bek gaan en weer durven op te staan” haar beste leerschool geweest.
Alle kennis en geleerde lessen bundelde ze samen met haar idee om een plek te creëren waar iedereen zich welkom voelt, waar je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat terecht kunt zeven dagen per week. Het moest de uitvalbasis zijn waar je de dag afsluit met vrienden, familie, collega’s, je geliefde of een date. Waar gasten verrast worden met een ongekende gastvrijheid, nieuwe smaken en mooie producten. Razmataz is deze plek geworden!

Iris staat zelf nog vaak op de werkvloer. Sterker nog, ze zou dit voor geen goud willen missen! Ze wil haar klanten blijven zien, de sfeer voelen en de werkdruk op een avond blijven mee maken.. Iedere dag streeft zij er met haar team naar om de juiste vibe te neer te zetten en als dit dan lukt, geeft haar dat zo’n heerlijk gevoel!

Als we Iris vragen waar ze het meest trots op is, antwoord ze direct “op mijn gasten en mijn team!”. Haar gasten geven haar altijd weer het vertrouwen waardoor Razmataz kan blijven vernieuwen. Daarnaast kunnen sommige klanten ook heel kritisch zijn waardoor Razmataz op haar beurt weer scherp blijft.
Over het team van Razmataz heeft Iris niets dan lof; iedere dag zetten zij de schouders er weer onder en kan alles in de toekomst alleen maar mooier worden!

Het team van Razmataz, Amsterdam, Alles over gin.

Loop-door-kijk-door functie

Iris wist vanaf de start precies hoe Razmataz eruit moest komen te zien. Zo is ze Razmataz begonnen met het restaurant en de eetbar. Twee jaar na de oprichting kwam hier de bar bij; de Chinees die al 30 jaar in het pand naast Razmataz gevestigd was, stopte ermee en Iris kon het pand overnemen.
Dit was het moment dat er een nieuwe doelgroep aan getrokken werd voor zowel het restaurant als de bar. Het publiek was jong(er) en bestond uit nachtbrakers, dates en vrienden die gewoon een leuke avonden wilden hebben.

Vier jaar later kwam ook het hoekpand vrij; Iris greep deze kans met beide handen aan en startte met private dining. Het gevolg voor Razmataz was dat het mogelijk was om continuïteit te scheppen in de sfeer in het restaurant en de bar. Alle grote groepen konden daar nu gebruik van maken. 

Grootste ginbar van Amsterdam

Iris houdt van gin-tonics, maar het viel haar op dat er maar weinig plekken in Amsterdam zijn die weten hoe een goede gin-tonic geserveerd moet worden. Ze wilde niet in een saaie hotelbar terecht komen en omdat ze ook vrienden heeft die al gelukkig worden van een biertje of een simpel glas wijn, zocht ze een “plek zonder poeha, maar wel met mooie producten”. Aan het eind van 2012 besloot ze om deze plek zelf te gaan creëren.
De liefde voor de gin stond hierbij voorop, al was het toentertijd nog niet zo eenvoudig om aan een goede gin te komen. Iris heeft veel nieuwe relaties moeten opbouwen om de juiste flessen op de plank te krijgen.

Uiteindelijk kon er een ginkaart opgesteld worden met vijftien gins. Om deze kaart te lanceren had Razmataz de “15 days of gin” bedacht. Iedere dag kwam er een nieuwe fles bij op de plank en werd deze in de schijnwerpers gezet. Dit bleek zó succesvol!
Dagelijks stond de bar vol met gin-tonics, flessen werden aan de lopende band leeggeschonken..Het team van Razmataz wist niet wat hen overkwam; gin was een regelrechte hit!
Iris besloot dat deze gin bal mocht blijven rollen. Kennis van de gin werd opgebouwd en het assortiment uitgebreid. Inmiddels staat de teller op zestig gins! Iris geeft toe dat dit de max is. Nu geldt “één eruit, één erin”.

De snelle (gin) groei was mogelijk, omdat er steeds meer gin gemaakt werd en verkrijgbaar was. Daarbij kon Iris ook snel schakelen met een groothandel; deze tipte Iris en Iris tipte hem. “Zo kom je een heel eind als je elkaar vertrouwen hebt gewonnen!”

Bar Razmataz, Amsterdam, Alles over gin.

Favoriete gin

Hoewel het maar net aan de mood ligt in welke gin Iris zin heeft, heeft de gin van William Chase Extra Dry een speciale plekje gekregen. Het is een fijne gin die gemaakt wordt in een mooi bedrijf. Bij Razmataz wordt deze gin met 1724 Tonic geschonken met basilicum en aardbei ter garnering; “daar wordt je toch meteen blij van, dus toch stiekem een lievelings!”.

William Chase gin, Razmataz, Amsterdam, Alles over gin.

Blijven dromen

De grootste uitdaging van Iris is om iedere dag te blijven vernieuwen en verbeteren. Voor haar is het nooit af. Gelukkig ervaart zij stilstaan als saai en geeft dit haar de kriebels. Ze zal dus blijven bouwen en innoveren.
Eén van de dromen waar nu aan wordt gewerkt is het maken van een eigen gin. Iris voelt zich als een kind in de snoepwinkel; zo blij dat er weer iets nieuws vanaf het begin gecreëerd wordt!

Bartender Razmataz, Amsterdam, Alles over gin.

World Gin Day x Razmataz

Hoewel we inmiddels een paar maanden verder zijn, kunnen we het niet laten om jou meer te vertellen over de ginmaand van Razmataz!
Op 8 juni was het World Gin Day, een dag die volledig in het teken van gin drinken staat; “Get people together all around the world with a legitimate excuses to drink some gin, whether it’s in a cocktail, G&T or neat“. Het team van Razmataz besloot hier een hele maand aan te wijden met het gin menu. Dit menu bestond uit vijf gangen waarbij iedere gang voorzien werd van een passende gin. Het leuke van dit menu is dat de gin óók verwerkt was in de gerechten! Omdat foto’s meer zeggen dan onze woorden, hieronder de foto’s!
Mocht Razmataz volgend jaar weer een gin maand organiseren, dan houden we je zeker op de hoogte. Dit was een toffe (en zeer smaakvolle) ervaring die je als ginliefhebber meegemaakt wilt hebben!

3.548
Laat een bericht achter