Cocktailbar en speakeasy Bar Mokum, De Wallen, Amsterdam, Alles over gin.

Alles over Bar Mokum – Het persoonlijke verhaal achter deze geweldige hotspot

Bar Mokum is dé hotspot die je bezocht wilt hebben als je in Amsterdam bent! Van de buitenkant denk je dat je voor het pannenkoekenrestaurant Moak Pancakes staat, maar als je de trap naar beneden volgt eindig je al gauw in een “geheime”cocktailbar. Hier waan je je letterlijk op de straten van Amsterdam want het gehele interieur is hier op aangepast. Zo drink je de heerlijkste cocktails op de wallen, bij de kapper, bij de slijterij of lekker op de stoep.
Leroy Soumokil is de eigenaar van Bar Mokum en opende op 7 november 2019 de deuren. Wij bezochten Leroy in Amsterdam voor het persoonlijke verhaal achter deze hotspot en we vertellen je in deze gin story waarom jij hiertoe wilt!

Moak Pancakes en het ontstaan van Bar Mokum

In 2016 openden Sten en Sammy Moak Pancakes. De twee vrienden zijn, zoals ze zelf zeggen, verliefd op geweldig eten. Hun passie voor koken en een gezonde levensstijl willen zij delen met de rest van Nederland en richtten daarom Moak Pancakes op.
Toen zij de perfecte locatie vonden voor hun pannenkoekenrestaurant hadden ze geen idee dat er zo’n enorme kelder onder het restaurant zou zitten. Hoewel eerst het idee was om hier een kantoor van te maken, vonden ze dat toch wel erg zonde van de ruimte. Ze namen contact op met Leroy en vroegen hem of hij nog steeds een eigen bar wilde openen. Zonder na te hoeven denken was zijn antwoord een volmondige “ja” en zo begon het drietal plannen te maken. Het doel was om een echte jenever- en ginbar te worden in Amsterdamse stijl.
Leuk om te weten is dat de naam “Bar Mokum” uiteraard is afgeleid van de stad. Ook “Moak Pancakes” is een afgeleide van het woord “Mokum”.

Amsterdam in een cocktailbar

Om inspiratie op te doen voor het interieur van Bar Mokum bezochten Leroy, Sten en Sammy een aantal bars. Eén van de bars die hen inspireerde was de karaokebar Duke of Tokio; dit is gewoon letterlijk Tokio in een bar!
In Londen werd het drietal geïnspireerd door de bar Cahoots. Deze bar neemt je mee terug naar de jaren ’40. Het lijkt alsof je in een oude bunker zit, er wordt oude muziek gedraaid en je wordt omringd met krantenknipsels uit die tijd. Het toepasselijke motto is hier “Leef je beste dag!“.

Leroy vond beide bars zo gaaf en wilde een combinatie maken voor Bar Mokum. Samen met Sten en Sammy bezocht hij een designer in Amsterdam. Deze designer merkte op dat een oude klasgenoot van hem het interieur voor Duke of Tokio had ontworpen. Hij wist dus precies hoe de Amsterdamse straten nagebouwd konden worden voor de bar. “Al bij het eerste ontwerp dachten wij “holy sh*t, wat is dit vet!”, aldus Leroy.

Direct bij het binnenstappen van Bar Mokum waan je je in Amsterdam. Het lijkt alsof je op de straten loopt met aan de linkerzijde diverse huisjes en bankjes. Ook de stoep ontbreekt niet!

Als je een stukje verder loopt, ontdek je de verschillende zitplekken die gecreëerd zijn. Zo geniet jij van je cocktails bij de Bols slijterij, de kapsalon of op de wallen. Opvallend is dat echt aan ieder detail is gedacht. Er is zelfs een lichtstraat gecreëerd in het plafond. Zo komt niet alleen het dag- en nachtlicht binnen, ook kun je het pannenkoekenrestaurant inkijken en vice versa.

Niet alleen het interieur ademt Amsterdam. Er is ook rekening gehouden met de distillaten en cocktails.  Qua drank ligt de focus op distillaten uit Nederland en de lage landen. Zo schenkt Leroy rum uit Nederland / Amsterdam, likeuren uit Nederland en komt 99% van zijn jenevers uit België (Filliers).
Alle cocktails op de kaart dragen met trots (oude) Amsterdamse namen. Wie had gedacht dat Gleuvenrijder eigenlijk gewoon het Amsterdamse woord is voor trambestuurder / machinist?
Mocht je op zoek zijn naar inspiratie; wij kunnen de Mesjogge, Rauwdouwer en Gleuvenrijder van harte aanbevelen!

Omdat foto’s meer zeggen dan duizend woorden..

Zelf vinden wij speakeasies echt fantastisch en Bar Mokum voldoet hier zeker aan. Je moet maar net weten dat Moak Pancakes een kelder heeft waar een hele fijne cocktailbar in gevestigd is..
Opvallend is dat er in Bar Mokum een hele fijne, chille vibe heerst. Je bent in Amsterdam maar tegelijkertijd ontsnap je ook aan de drukte die de stad zo kenmerkt. Leroy is erg gastvrij, maakt met iedereen een praatje en tovert de heerlijkste cocktails op tafel. Bar Mokum is er echt voor iedereen; of je nu in je pyjama komt of op je hoge hakken.

De foto’s laten zien waarom jij zeker een bezoekje wilt brengen aan Bar Mokum!

Facts & Figures

Waar vindt je Bar Mokum: Ferdinand Bolstraat 11, 1072 LA Amsterdam
Voor reserveringen: barmokum.nl
Openingstijden: van zondag t/m donderdag van 17.00 tot 00.30 uur en op vrijdag en zaterdag van 17.00 tot 02.00 uur

Leroy Soumokil, Founder van Bar Mokum in Amsterdam, Alles over gin.

3.322
Laat een bericht achter