Het persoonlijke verhaal van Head Distiller Monique ten Kortenaar, Alles over gin.

Alles over de Master Distiller – Het persoonlijke verhaal van Head Distiller en Distillery Manager Monique ten Kortenaar

Tegenwoordig is het erg makkelijk om een eigen gin te lanceren. Je gaat naar een distillateur en vraagt hem of haar een gin voor je te ontwikkelen. Er worden een paar samples gemaakt, waarvan je er eentje uitkiest en dit distillaat wordt dan vervolgens gebotteld en voorzien van je eigen label. De verkoop kan beginnen!
Deze manier staat natuurlijk haaks op het ambachtelijk produceren van gins. Er komt zóveel meer bij kijken bij het runnen van een distilleerderij, het ontwikkelen van recepten en het op ambachtelijke wijze produceren van gin.
In Nederland zijn er gelukkig nog een aantal ambachtelijke distilleerderijen en in onze nieuwste reeks “Het verhaal van de Master Distiller” delen zij hun bijzondere verhaal. Want hoe zit het nu eigenlijk; is het hebben en / of runnen van een (eigen) distilleerderij alleen rozengeur & maneschijn of is het juist keihard werken?
In deze gin story vertelt Monique ten Kortenaar, Head Distiller en Distillery Manager van Lucas Bols uit Amsterdam, haar persoonlijke verhaal!

Hoe het allemaal begon voor Monique

Als we Monique spreken is ze op dat moment al vijfenhalf jaar werkzaam als distillateur bij Lucas Bols. Hiervoor werkte zij hier drieënhalf jaar als Kwaliteitsmanager bij hetzelfde bedrijf, waarna ze de overstap maakte naar de distilleerderij en uiteindelijk in de functies Head Distiller en Distillery Manager. Hiermee volgt zij Piet van Leijenhorst op in de distilleerderij.

Qua studie heeft Monique een opleiding tot chemisch analiste gedaan. Haar opa was vroeger parfumeur en dit was haar grote inspiratiebron. “Op dat moment wist niemand precies hoe je een parfumeur kon worden, we wisten alleen dat we naar Frankrijk toe moesten gaan. De wereld zag er toen wel even iets anders uit zonder internet!’, lacht Monique.
Het was haar decaan die uiteindelijk met een gouden tip kwam. Hij raadde haar aan om iets met chemie te gaan doen onder het mom van “een chemische achtergrond is wel handig”.

Op haar twintigste ontwikkelde Monique onder andere plantenextracten en aroma’s voor zelfhulpmiddelen die verkrijgbaar waren bij drogisterijen. Alle producten waren op plantaardige basis.
Hiernaast werkte zij ook voor de drankenindustrie; ze ontwikkelde laag alcoholische room bevattende dranken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Haar functies waren op dat moment Chemisch Analiste en Flavourist Assistente.

Toen haar vader op een dag een vacature zag voor Senior Flavourist Assistant in de drankenwereld wist Monique dat ze de overstap moest maken. Acht geweldige jaren productontwikkeling volgden. Monique ontwikkelde overdag diverse likeuren, bieren en frisdranken, terwijl ze ’s avonds een opleiding tot Voedingsmiddelentechnoloog volgde om meer kennis op te doen.
Helaas kwam er na acht jaar een reorganisatie en gold het principe van first in – first out. Helaas viel Monique hier ook onder. Ze heeft intern nog wel gesolliciteerd bij het bedrijf dat de overname had verzorgd en heeft een smaakpanel opgezet en geleid, maar dit hield ze als alleenstaande moeder van drie jonge kinderen twee jaar vol. Ze moest namelijk bijna tweewekelijks op en neer naar Zwitsersland en Frankrijk.
Heel even maakte Monique hierna een uitstapje naar een supermarktketen, waar ze aan de slag ging als Kwaliteitscoördinator. Maar dit was niet haar ding en haar soort bedrijf.

Super enthousiast was Monique toen ze de functie van Kwaliteitsmanager bij Lucas Bols voorbij zag komen in een vacature. Monique trok haar stoute schoenen aan en werd aangenomen!
“Drie jaar geleden vroeg Piet mij of ik nog iemand wist die zijn team in de distilleerderij kon gaan versterken. Hij zocht iemand voor drie dagen. Ik wist wel iemand en ik gaf hem dat nummer door onder het mom van “kijk maar of het iets is”. Piet merkte toen op dat als dit niets zou worden, ik het maar moest doen. Maar voor mij waren drie dagen echt te weinig; ik heb drie kinderen die ik moet onderhouden”, vervolgt Monique haar verhaal.

Toen Monique op een dag een drankje aan het doen was met vrienden uit de drankenindustrie en hen dit verhaal vertelde, keken die vrienden haar verrast aan. Zij vonden dit echt iets voor haar en Monique zou die functie moeten vervullen!
Lachend verteld Monique; “Ik heb diezelfde dag Piet nog opgebeld en gevraagd of het een grapje was, toen hij opmerkte dat ik het anders maar moest doen. Piet reageerde enigszins verbaasd, want hij dacht dat ik die functie niet wilde. Ik vertelde hem dat ik het wel zou willen als vier of vijf dagen per week ook mogelijk zou zijn. Piet begon te lachen en vertelde dat hij dit al geregeld had en dat dit dus mogelijk was. Maar hij vertelde ook dat hij net een gesprek had ingepland. Samen besloten we dat de beste mocht winnen!”.

Doordat Piet al een aantal jaar de leidinggevende van Monique was, kende hij haar door en door. Uiteindelijk werd Monique aangenomen en heeft zij acht jaar met Piet mogen werken waarna zij zijn functies als Head Distiller en Distillery Manager overnam.
Leuk om hierbij te weten is dat Master Distiller Piet zich jarenlang heeft ingezet voor Lucas Bols. Toen hij wegging, kreeg hij de titel “Lucas Bols Master Distiller for life” mee. Lucas Bols zal daarom nooit meer een Master Distiller hebben; deze titel is voor eeuwig van Piet!

Monique ten Kortenaar met Piet Leijenhorst, Distillers Lucas Bols, Alles over gin.

Het leukste en minder leuke onderdeel van het zijn van een Head Distiller

Als Head Distiller heb je met veel verschillende facetten te maken. Een onderdeel dat Monique het minst leuk vindt is toch wel de administratie. “Ik denk dat dit door mijn achtergrond komt. Ik heb een nerderige, technische en creatieve kant. Daar past administratie niet echt goed tussen, haha!”, lacht Monique.

Wat ze daarentegen wel echt geweldig vindt, zijn nieuwe projecten in samenwerking met de marketing, sales en innovatieteam van Lucas Bols, nieuwe dingen ontwikkelen en alles uitzoeken over kruiden.
Voor het merk Wynand Fockink (onderdeel van Lucas Bols) heeft Monique veel vrijheid. Ze kan hier zelf ook ideeën aandragen en vaak kan ze deze ook zelf gaan uitwerken.
Zo heb ik pas een vat gekocht. Het is altijd afwachten hoe het gaat uitwerken, maar bij het Wynand Fockink proeflokaal zeiden ze direct ‘Laten we dit gaan proberen, als het wat is, kunnen we hier een limited edition van maken!’. Dat is natuurlijk super leuk!”, vertelt Monique enthousiast.

Damrak 0,0, Monique ten Kortenaar, Alles over gin.

Belangrijkste tips & tricks van een Head Distiller voor beginnende distilleerders

Het lijkt bijna een trend; je eigen dranken gaan distilleren. Maar is het echt zo eenvoudig of zijn er nog wel wat handige tips & tricks waarvan je als beginnende distilleerder graag gretig gebruik wilt maken? Als het aan Monique ligt wel!

Ze geeft aan dat als je wilt beginnen met distilleren, je er echt in moet proberen te verdiepen. “Doe zoveel mogelijk achtergrondinformatie en kennis op, praat met de juiste mensen en dan draait het allemaal om testen, testen en nog eens testen. Leren gaat met vallen en opstaan en daarom is het belangrijk dat je heel veel proeft en probeert”, aldus Monique.

Als we kijken naar spirits, dan kunnen we concluderen dat gin het makkelijkste is om te maken. En dan nog denken mensen er nóg makkelijker over. Wat gauw vergeten wordt, is dat je hierbij ook te maken hebt met de wetgeving, de balans vinden in kruiden, et cetera.. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de stabiliteit. Het komt vaker dan eens voor dat een spirit mooi uit een ketel komt, maar na twee weken “huwen” volledig anders is. Nu kom je redelijk een eind met de chemie erachter en eventueel het doen van analyses, maar het kan maar zo zijn dat de volgende keer heel anders is. Theorie komt niet altijd overeen met de praktijk. Je reuk en smaak kunnen ook anders zijn door omstandigheden.
Twee laatste uitdagingen die toegevoegd kunnen worden aan dit rijtje zijn opschaling naar een grotere ketel en de fermentatie (in het geval van andere spirits dan gin). Vooral met fermentatie is het een uitdaging als de omgeving anders is. Dan treden er direct veranderingen op!”,
legt Monique uit.

Lucas Bols Distillery, Alles over gin.

Hoe ziet een werkweek van een Head Distiller eruit?

Als we Monique vragen hoe haar dag eruit ziet, begint ze te lachen. “Toevallig heb ik vandaag net een dag met alleen maar meetings, dus dat geeft niet echt een goed beeld”.
Hiermee slaat ze eigenlijk direct de spijker op zijn kop; als Head Distiller en Distillery Manager is geen enkele dag hetzelfde.

Monique vertelt; “Iedere dag is anders, daarom is het lastig om aan te geven hoe een “standaard” werkweek eruit ziet. Ik heb wekelijks besprekingen met naaste collega’s en mijn team, bespreek de planning, werk aan bepaalde projecten, heb contact met leveranciers over ingrediënten en verpakkingsmaterialen, toevallig had ik vandaag nog een afspraak met een glasleverancier.. Verder ben ik uiteraard ook bezig met productontwikkeling, maak ik voorstellen voor bepaalde blends, onderzoek en test ik blending voor houtgelagerde korenwijn, houd ik tastings, geef ik trainingen en uitleg over de distilleerderij, maar ben ik ook bezig met problem solving als ergens gekke geurtjes opduiken. Dan wil ik graag uitzoeken waar dit vandaan komt en hoe dit voorkomen kan worden. Natuurlijk mag het schoonmaken van de ketels ook niet vergeten worden. En dat in tweeëndertig uur per week!”.

Leuk om te weten is dat de moeder van Monique in het begin niet begreep waarom ze dit werk zo graag wilde doen. Totdat ze op een dag de distilleerderij binnenliep en de ketels zag staan. Toen wist ze het meteen; het refereert direct aan haar opa. De belangrijke man in haar leven aan wie ze haar talent en genen te danken heeft!
Monique kan heel goed geuren herkennen; “Helaas vallen hier ook de vieze geurtjes onder en weet ik bijvoorbeeld vrijwel direct als een product over de datum is. Dit had ik vroeger al en nu zie ik het ook bij mijn dochter; zij heeft dezelfde genen gekregen!”.

Monique ten Kortenaar, Head Distiller Lucas Bols, Alles over gin.

OTENBA, de eigen spirit van Monique

Naast dat Monique moeder is, werkzaam is als Head Distiller en Distillery Manager én zich inzet als whiskyambassadeur, is zij ook nog een ondernemer. In 2020 lanceerde zij namelijk haar eigen spirit OTENBA!

Monique heeft vaak gesprekken met haar vrienden uit de barindustrie over spirits, waaronder jenever. Het valt iedereen op dat jenever zo achterblijft. “Een Italiaanse vriend van mij werkte in een Londense bar die meer dan tweehonderdtwintig gins serveert en ook een aantal jenevers op de kaart heeft staan. De laatstgenoemde werden amper besteld en dat vond hij dus echt zonde. Dat zette me aan het denken..”, aldus Monique

Monique besloot dat ze een jenever wilde creëren die gin drinkers ook aanspreekt. Gezien ze zelf overal over kon nadenken en bepalen, legde zij zich toe op het ontwikkelen van een hybride variant, oftewel een cross-over tussen gin en jenever. Hierbij had zij ook al het perfecte verhaal voor achter de fles. De opa van Monique was namelijk een parfumeur en jeneverliefhebber. OTENBA werd een rechtstreekse ode aan haar opa!

Voor OTENBA worden vooral Aziatische botanicals gebruikt. Dit komt omdat Monique haar opa een parfumeur was voor de Aziatische markt. Omdat haar opa veel naar Japan heeft gereisd en hiervan altijd verhalen en souvenirs mee terugnam, kreeg OTENBA ook de nodige Japanse invloeden en een Japanse naam. OTENBA betekent in het Japans namelijk “rebels meisje”.

OTENBA wordt gemaakt van jeneverbessen, pandan, Sencha thee, Sansho peper en citroengras. Op de neus komen zowel de citrustonen van de gin als de warme tonen van moutwijn tevoorschijn.
Qua smaak is er een heel bijzonder drankje ontstaan; eentje die zowel fris, warm als pittig tegelijk is.

Monique met Otemba, Alles over gin.

Meer weten over de Lucas Bols distilleerderij?
Wij spraken enige tijd geleden met Master Distiller Piet in Amsterdam voor het persoonlijke verhaal achter de distilleerderij en de mooie gins en jenevers. Zelf zijn we er zo enthousiast van geworden dat we niet kunnen wachten om het verhaal met jou te delen! Het persoonlijke verhaal achter de Lucas Bols distilleerderij vind je hier.

Ps. Alle foto’s komen van Monique en Lucas Bols.

1.677
Laat een bericht achter