Gin wordt niet alleen gedronken in combinatie met tonics; we vinden het ook terug in diverse cocktails. Ieder drankje vraagt weer om een ander glas, maar wanneer gebruik je welk (gin)glas?

Het ballonglas is hét glas voor de gin-tonic. Het respecteert de verschillende smaken van de botanicals waardoor deze aroma’s volledig tot hun recht komen. De lange steel zorgt ervoor dat je gin-tonic niet opwarmt als je deze in je hand vasthoudt.

De populairste cocktail in Singapore is hoogstwaarschijnlijk de Singapore Sling. Hiervoor wordt uiteraard ook een speciaal Slingglas voor gebruikt. Het glas heeft een lange body met een korte steel en is hierdoor perfect voor gekoelde drankjes.

Een goede gin-tonic bruist en dit is precies waar het longdrink glas handig op inspeelt. Dit glas ondersteunt namelijk het bruisende aspect van tonics veel langer. Let hierbij wel op dat het glas groot genoeg is zodat er voldoende ijsblokjes toegevoegd kunnen worden.

Het old-fashioned glas is een laag glas dat gebruikt wordt voor drankjes die met veel ijsblokjes geserveerd worden. Hierbij moet gedacht worden aan sterke dranken, compacte cocktails of een heerlijke met ijs gekoelde gin-tonic.

Gin wordt gebruikt voor martini cocktails en hiervoor is maar één glas echt geschikt; het martiniglas. Het is een kegelvormig glas op een lange steel die ten tijde van de art deco ontstond. Ook bij het martiniglas voorkomt de lange steel dat je je drankje onbedoeld opwarmt.

Het highball glas kan als all-rounder gebruikt worden en wordt daardoor voornamelijk gebruikt voor drankjes die in verhouding tot de sterke drank ook veel mixdrank bevatten. Voordeel van dit glas is dat het voldoende ruimte voor ijsblokjes heeft.
Zo serveer jij dé perfect serve
Dit kun je eenvoudig doen door het glas te vullen met ijsblokjes en deze langs de binnenkant van het glas te roeren. Let op: voordat je de gin inschenkt, giet je het gesmolten ijswater weg.
Sterker nog, hoe meer ijsblokjes je in je glas doet, hoe minder snel het geheel zal smelten.
Om je gin-tonics stabiel te houden is het belangrijk dat je steeds dezelfde hoeveelheid gin en tonic schenkt. Hiervoor maak je handig gebruik van een maatbekertje of jigger (50 ml). De verhouding die aangehouden kan worden is drie maatbekers tonic op één maatbeker gin.
Het langzaam inschenken van de tonic zorgt ervoor dat de bubbels lang in je glas blijven en dit komt je gin-tonic ten goede. Om ervoor te zorgen dat het koolzuur lang in de tonic behouden blijft, kun je de tonic langs een cocktaillepel schenken.
Let op: walsen en teveel roeren in je glas zorgt ervoor dat de bubbels het glas sneller verlaten.
Door een rietje te gebruiken wordt de afstand van het glas tot de neus groter waardoor je de geur van de botanicals misloopt. Daarnaast raakt de gin-tonic het puntje van je tong niet als je gebruik maakt van een rietje. Hierdoor mis je bepaalde smaakprikkels.
Iedereen heeft een andere voorkeurssmaak en juist daarom is het zo belangrijk om te blijven experimenteren. Mix verschillende soorten gins met diverse tonics, voeg botanicals naar smaak toe en ontdek waar uiteindelijk jouw voorkeur naar uitgaat en wat voor jou de fijnste smaakcombinatie is.
Om je alvast op weg te helpen, hebben wij al wat fijne gin-tonic recepten voor je op een rijtje gezet!