Het geheim van de perfecte gin-tonic, hoe maak je de perfecte gin-tonic, Alles over gin.

Alles over het maken van de perfecte gin-tonic – Met handige tips & tricks

Gin is één van de meest veelzijdige drankjes die er bestaat. Zo kun je het puur drinken, in een gin-tonic of het als basis gebruiken in een mooie cocktail. Daarnaast is gin ook nog eens verkrijgbaar in verschillende soorten en smaken. Kortom, het kan best een uitdaging zijn én even duren voordat je jouw favoriete gin gevonden hebt. En als je die eenmaal hebt gevonden, wil je natuurlijk ook weten hoe je hiermee de perfecte gin-tonic kunt maken.
Daarom draait het in deze gin story om het maken van jouw perfecte gin-tonic. Waar houd je rekening mee, wat is essentieel en wat moet je vooral wel of juist niet doen. Na het lezen van deze gin story, ben jij een echte gintender!

Drie onderdelen die de hoofdrol spelen in de perfecte gin-tonic

Voor de perfecte gin-tonic zijn er naast gin drie onderdelen essentieel; het glas, ijsblokjes en een bijpassende tonic. Optioneel kan hier garnering aan toegevoegd worden. Als deze onderdelen in balans zijn met elkaar, ontstaat de perfecte gin-tonic vanzelf.

Wat is het juiste gin-tonic glas?

Het maken van een gin-tonic begint met de juiste glaskeuze. Een gin-tonic kun je in veel glazen serveren, maar er zijn er twee glazen die de gin-tonic écht goed tot zijn recht laten komen. Dit zijn het ballonglas en de tumbler.

Het ballonglas is het perfecte gin-tonic glas. Dit glas staat ook wel bekend als de “vissenkom” of coppa glas. Twee redenen waarom dit het perfecte gin-tonic glas is:

 • De lange steel zorgt ervoor dat het glas minder snel opwarmt en de ijsblokjes daardoor minder snel smelten. Hierdoor geniet je langer van jouw gin-tonic.
 • De vorm van het glas zorgt ervoor dat de aroma’s van de botanicals mooi tot hun recht komen en jij optimaal van de geuren en smaken van de gin kunt genieten.
 • Een ballonglas biedt voldoende ruimte voor ijs en eventuele garnering.

De tumbler is een goede tweede optie. Dit glas wordt gebruikt voor compacte gin-tonics of gin cocktails.

Tip: vermijd bij voorkeur smalle glazen. Deze kunnen de aroma’s en smaken beperken.

Welke ijsblokjes gebruik je voor een gin-tonic?

IJsblokjes zijn een essentieel onderdeel voor een gin-tonic. Een gin-tonic is namelijk het allerlekkerste als je deze ijskoud drinkt.
Je hebt de keuze tussen crushed ijs, normale ijsblokjes en grote ijsblokjes. Voor de perfecte gin-tonic kies je voor grote, stevige ijsblokje. Deze smelten minder snel en zorgen ervoor dat je drankje langer koud blijft zonder het teveel te verdunnen.

Voor het maken van een gin-tonic vul je je glas goed vol met de grote ijsblokjes. Roer deze ijsblokjes enkele seconden door het glas heen, zodat ook het glas goed koud wordt. Dit wordt ook wel frapperen genoemd.
Het smeltwater verwijder je vervolgens uit je glas zodat de gin en tonic hier niet mee vermengd worden. Nu is je glas klaar voor gebruik!

Wil je een leuke twist op je ijsblokjes? Kies er dan voor om deze zelf te maken met ijsmallen. Aan je eigen ijsblokjes kun je bijvoorbeeld eetbare bloemetjes, fruit of een siroop toevoegen. Dat zorgt voor een mooi kleurrijk feestje in het glas en hierdoor hoef je geen of minder garnering te gebruiken.

We hebben zelfs een keer de tip gekregen van een gin liefhebber die voor zijn eigen ijsblokjes gebruik maakte van waterballonnetjes; “Zo kregen wij mooie grote ijsballen. Perfect voor onze gin-tonic, want deze gingen erg lang mee!”.

Zelf ijsblokjes maken met fruit en eetbare bloemen, Alles over gin.

De gin selectie

Het aanbod van gins is erg groot. Er zijn talloze gins op de markt met ieder een eigen unieke combinatie van botanicals. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om een gin uit te kiezen die bij jouw persoonlijke voorkeur en smaakprofiel past. Om jou hierbij te helpen, hebben wij een handige keuzehulp ontwikkeld. In drie stappen ontdek jij welke gins het beste bij jouw voorkeuren aansluiten.

Klik hier om naar onze keuzehulp te gaan.

Heb je thuis al een (aantal) fles(sen) staan, maar weet je niet waar je moet beginnen of welke gin je moet uitkiezen? Dan kan een proef- en ontdeksessie handig zijn!
Proef iedere gin eerst puur om de smaak en aroma’s te ervaren. Vind je dit iets te heftig? Dan kun je een paar druppeltjes water toevoegen. Dit maakt de smaak iets milder en zorgt er ook voor dat aroma’s beter te herkennen zijn. Noteer ondertussen ook je bevindingen, want zo krijg je aan het einde een beter inzicht in welke gins jouw voorkeur hebben.

Om het makkelijker te maken, kun je jouw gins indelen in verschillende smaakcategorieën. Zelf houden wij deze vier aan; citrus & frisse gins, florale & fleurige gins, zoete & fruitige gins en kruidige & krachtige gins.

 • Onder de smaakcategorie citrus & fris vallen gins die een duidelijke citrus smaak hebben. Voor het maken van deze gins wordt er gebruik gemaakt van botanicals zoals jeneverbessen, citroen, limoen en koriander. Hierdoor ontstaat het verfrissende karakter.
 • Onder de smaakcategorie floraal & fleurig vallen gins die zich kenmerken door een bloemig karakter. Deze gins worden gemaakt met fleurige botanicals zoals jasmijn, rozenblaadjes, lavendel, vlierbloesem of viooltjes. De bloemen zorgen voor een subtiele en delicate gin smaak die doet denken aan een wandeling door een kleurrijk bloemenveld. Het mondgevoel van florale en fleurige gins is soepel en elegant, waarbij de florale tonen goed tot hun recht komen zonder om te overheersen.
 • Onder de smaakcategorie zoet & fruitig vallen gins die zich kenmerken door de aanwezigheid van zoete en / of fruitige smaken en aroma’s. Deze gins zijn erg toegankelijk en zijn perfect voor de gin liefhebbers die van een iets zachtere gin smaak houden.
  Volle zoete / fruitige gins hebben over het algemeen een volle en intense smaak. De lichtzoete en milde fruitige gins daarentegen hebben juist een lichtere en verfrissende smaak.
 • Onder de smaakcategorie kruidig & krachtig vallen gins die zich kenmerken door een rijkdom aan smaken en aroma’s van kruiden en specerijen. Deze gins hebben een sterke, complexe en volle smaak en worden zeer gewaardeerd door gin liefhebbers die van een stevigere gin houden. Herkenbare tonen die terugkomen in kruidige en krachtige gins zijn aards, pittig en warm. Het smaakprofiel is vaak droog. Dit betekent dat er weinig tot geen zoetheid aanwezig is. Binnen deze smaakcategorie vallen gins met een kruidig en krachtige smaak en gins met Oosterse smaken.

Gin drinken is een ervaring, gin platform, Alles over gin.

De juiste tonic uitkiezen

Een gin-tonic bestaat voor driekwart uit tonic en dat betekent dat het erg belangrijk is om een goede, kwalitatief hoogstaande tonic uit te kiezen. Deze heeft namelijk een aanzienlijke invloed op de kwaliteit en de smaak van jouw gin-tonic. Maar hoe kies je nu de juiste tonic uit? Hieronder delen we een paar handige tips:

 • Een kwalitatief hoogstaande tonic heeft een uitgebalanceerde smaak die de gin ondersteunt in plaats van dat het de smaak van de gin overheerst.
 • Kies voor een tonic merk die alleen gebruik maakt van natuurlijke ingrediënten.
 • Let op het suikergehalte van een tonic. Er zijn merken die veel suikers toevoegen aan hun tonic. Kies bij voorkeur een tonic uit waar het suikergehalte lager ligt.
 • Koolzuurhoudende bubbels in tonic dragen bij aan de verfrissende kwaliteit van een gin-tonic. Een kwalitatief hoogstaande tonic bevat voldoende koolzuur om jouw gin-tonic een langere tijd te kunnen laten bruisen.

Wat is het verschil tussen een tonic en een mixer?

Tonic is een koolzuurhoudend drankje dat traditioneel wordt gebruikt in combinatie met gin om een gin-tonic te maken. Het belangrijkste kenmerk van tonic is de toevoeging van kinine, een bittere stof afkomstig van de schors van de kinaboom. Tonic heeft een bitterzoete smaak en wordt vaak gekenmerkt door een lichte bitterheid en citrustonen.

Een mixer, daarentegen, is een bredere term die verwijst naar een scala aan (fris)dranken die worden gebruikt om alcoholische dranken te mengen en smaak toe te voegen. Het doel van een mixer is om de smaak van een alcoholische drank te veranderen, aan te vullen of te verzachten. Hoewel een tonic veelvuldig gebruikt wordt voor een gin-tonic, kan het ook erg leuk zijn om te experimenteren met diverse mixers. Voor gin kan hierbij gedacht worden aan mixers zoals Ginger Ale, Ginger Beer of Rose Lemonade.

Uiteindelijk draait het bij het kiezen van een tonic of mixer om de persoonlijke voorkeur. Experimenteer met verschillende merken en varianten om te ontdekken waar jouw voorkeur naar uit gaat!

Klik hier voor de tonics en mixers die wij zelf graag gebruiken.

Garnering

Hoewel een premium gin met een mooie volle smaak naar onze mening echt geen garnering nodig heeft, begrijpen wij ook dat het oog soms ook iets wil. Kies in dit geval voor garnering die de smaak van de gin-tonic aanvult of complementeert.

Wil je meer te weten komen over garnering? Klik dan hier voor onze gin story “Gin-tonic garnering, ontdek de perfecte match voor jouw gin-tonic”. 

Wat voor garnering gebruik je voor een gin-tonic, Alles over gin.

Conclusie

Het geheim van de perfecte gin-tonic draait om de juiste balans tussen het glaswerk, ijsblokjes, gin en een bijpassende tonic.

De beste gin-tonic glazen zijn het ballonglas en de tumbler. Om optimaal te kunnen genieten van jouw drankje, vul je jouw glas naar voorkeur met grote ijsblokjes. Deze smelten minder snel en verdunnen je gin-tonic hierdoor minder snel.

Om te achterhalen welke gin (smaak) jouw voorkeur heeft, kun je gebruik maken van onze keuzehulp of plan je een proef- en ontdeksessie in. Hier zou je ook direct kunnen gaan experimenteren met diverse tonics en mixers om erachter te komen wat voor jou de fijnste mix is.

Uiteindelijk gaat het er om dat jij een gin-tonic maakt die jij lekker vindt; met jouw favoriete gin, bijpassende tonic en garnering!

2.100
Laat een bericht achter