Inhoud van deze gin story
Alles over GinFever – Het Nederlandse gin- en jeneverfestival
GinFever is hรฉt Nederlandse gin- en jeneverfestival in Schiedam. Op 25 en 26 mei was het alweer tijd voor de vijfde editie!
Het Nationaal Jenevermuseum werd in รฉรฉn grote proeverij omgetoverd. Gin- en jeneverliefhebbers genoten van de dranken van de grote, bekende merken uit Schiedam, maar maakten ook kennis met kleine distilleerderijen en nieuwe spelers in de gin- en jeneverwereld!
Wij bezochten GinFever voor de allereerste keer en in deze blog vertellen wij hoe we dit festival hebben ervaren..
Schiedam, jeneverhoofdstad van de wereld
Schiedam is de bakermat van de gin- en jeneverwereld. Het is de thuishaven van grote merken zoals Nolet, de Kuyper, Loopuyt, Bobbyโs Gin, Herman Jansen, Distilleerderij Onder de Boompjes en Rutte. Door de rijke historie is de stad terecht bestempeld als jeneverhoofdstad van de wereld. Tegenwoordig wordt Schiedam ook steeds vaker beschreven als โGinCityโ. Dit komt mede door de hoeveelheid initiatieven vanuit de jenever- en ginwereld; de traditionele stokers zijn niet stil blijven zitten en brengen regelmatig nieuwe producten op de markt.
In Schiedam vind je ook het Nationaal Jenevermuseum en laat dit nu net de plek bij uitstek zijn voor GinFever!
Nationaal Jenevermuseum
Het Nationaal Jenevermuseum museum is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij. Bij binnenkomst stap je direct de wereld van de jeneverindustrie binnen. Het leuke is dat je het museum tijdens GinFever gratis kan bezichtigen.
Ga mee terug de geschiedenis in, maak kennis met de grootste merken en eeuwenoude familietradities. Zie de toffe reclame- en marketinguitingen van vroeger, kom meer te weten over de beroepen in de (jenever)branche en leer hoe deze drank gemaakt wordt. Krijg jij de zak met graan van de grond?
GinFever
Nadat je alles te weten bent gekomen over de geschiedenis van jenever is het uiteraard tijd voor een drankje. Bij GinFever heb je dan verschillende opties:
- Een perfect serve / cocktail voor drie tot vier muntjes (omgerekend โฌ7,50 – โฌ10,00)
- Een glas voor twee muntjes (omgerekend โฌ5,00)
- Een proefglaasje voor รฉรฉn muntje (omgerekend โฌ2,50)
Opmerkelijk is dat de opbrengsten niet naar de distilleerderijen zelf gaan. De opbrengsten van de verkochte gin-tonics, jenevers en cocktails komen volledig ten goede aan het Nationaal Jenevermuseum. Leuk om hierbij te vermelden is dat het volledige festival zelfs gerund wordt door vrijwilligers.
GinFever heeft ook een eigen slijterij; hier kun je na afloop je favoriete (nieuwe) gin kopen.
Cocktails op de binnenplaats
Op de binnenplaats van het Nationaal Jenevermuseum vind je de grote(re) merken zoals Rutte, Loopuyt, Catz en Bobbyโs Gin. Hier ga je naartoe als je een perfect serve of cocktail wilt bestellen.
Op de tweede โverdiepingโ van de binnenplaats vind je de โPerfect Serve Cocktailbarโ. Dit is de algemene cocktailbar waar alle merken van het GinFever geschonken worden.
De perfect serves en gin-tonics bestel je hier voor drie tot vier muntjes (โฌ7,50 – โฌ10,00).
Ook aan eten is gedacht. Op de tweede verdieping vind je tevens Zavor; de foodbar waar je kleine bites kunt bestellen.
Nieuwe gins en jenevers proeven in de Melcherszaal
In de Melcherszaal van het jenevermuseum vind je het proefplein. Een verdieping met nieuwe en kleine(re) distilleerderijen. Wij vonden dit persoonlijk nรฉt iets leuker dan de binnenplaats. In de Melcherszaal maakten we namelijk kennis met merken waarvan wij van sommigen nog nooit gehoord hadden.
Merken die hier stonden zijn Distilleerderij van Toor, Hermit Dutch Coastal Gin, Old Dutch Distillers, Cley, Zaanshine Distilleerderij, Meanie Distilling, The Stilleryย , Old Schiedam, De IJsvogel en Stokerij Klopman.
Op het proefplein worden alleen kleine glaasjes jenever of gin geserveerd. De prijs voor een klein proefglaasje is รฉรฉn muntje, omgerekend โฌ2,50. Bij iedere stand krijg je een nieuw glas; het glas die je bij de ene stand hebt gekregen, kun je dus niet hergebruiken bij de ander.
Wil je nu meer dan een proefglaasje, dan kun je het drankje voor twee munten (omgerekend โฌ5,00) bestellen.
Onze ervaring
GinFever was voor ons iets nieuws. Zonder verwachting (behalve dat het anders zou zijn dan de bezochte ginfestivals) bezochten we dit festival. Bij aankomst zagen wij twee ingangen; eentje met een beveiliger ervoor en eentje met een bord over tickets en muntjes. Uiteraard gingen wij naar die tweede toe; muntjes konden we wel gebruiken! Niet wetende dat dit eigenlijk het โmeldpuntโ was voor mensen die nog geen ticket hadden gekocht..
We werden met onze e-tickets vriendelijk doorverwezen naar de hoofdingang. Muntjes konden we kopen bij de kassa in het Nationaal Jenevermuseum.
Bij de kassa kregen we de uitleg hoe het allemaal werkte. Ai, wat een hoge prijzen! Tien euro voor een cocktail of perfect serve, โฌ2,50 – โฌ5,00 voor een proefglaasje.. We snappen dat het geld ten goede komt aan het Nationaal Jenevermuseum, maar persoonlijk vonden wij dit wel een beetje (te) veel gevraagd. Zeker omdat de ticketprijs ook โmaarโ โฌ12,50 kostte.
Het festival is kleinschalig opgezet, โgemoedelijkโ zoals sommigen het beschrijven. Zo staan er op de binnenplaats maar vier grote (Schiedamse) merken en in de Melcherszaal negen kleine(re) distilleerderijen. Het is een festival waar je met een paar uurtjes genoeg aan hebt. Wat we wel erg leuk vonden is dat het Nationaal Jenevermuseum in zijn geheel gratis bezocht kon worden.
Wil je meer van GinFever zien? Meer foto’s kun je vinden op onze Instagram!