GINAMIS, gin story over alcoholvrij alternatief, alcoholvrije gin, alcoholvrij, Alles over gin.

Alles over GINAMIS – Het alcoholvrije drankje waarmee je het leven viert

Genieten van het leven, met een alcoholvrij drankje die zó lekker is dat je er nog eentje wilt”. Met deze gedachte in het achterhoofd ontwikkelde founder Jaap van de Weg samen met een vriend GINAMIS.
Een alcoholvrije keuze voor als je even een keertje geen alcohol wilt drinken. Wat voor Jaap voorop stond is dat er absoluut niet ingeleverd mag worden op de smaak én GINAMIS moet perfect zijn voor no-gin-tonics en alcoholvrije cocktails. En dat is gelukt!
In deze gin story stellen wij je graag voor aan GINAMIS, je nieuwe ami als het op een heerlijk alcoholvrij drankje aankomt!

Waarom werd GINAMIS ontwikkeld?

GINAMIS komt uit de koker van Jaap van de Weg. Jaap werkte jarenlang in de corporate wereld bij onder meer Lucky Strike, Nuon en bij Schweppes. Bij alle bedrijven werkte hij veel met sponsorships, events en sport. Drie onderdelen die hij heel interessant en leuk vindt.
Tijdens de Formule 1 die Lucky Strike eens sponsorde, zei Jaap enthousiast tegen een collega dat hij dit zó gaaf vond en dat ze iets voor zichzelf moesten gaan beginnen. Op dat moment bleef het hier echter bij..

Jaap ging vervolgens zelf aan de slag bij Nuon, gevolgd door Douwe Egberts, waarna hij een geweldige baan bij Suntory kreeg. Hij ging voor het merk Schweppes aan de slag en verzorgde de marketing voor Noord-, Centraal en Zuid-Europa.
Jaap kreeg zoveel energie van deze functie; hij vloog de hele wereld over, ontmoette veel mensen en maakte al gauw kennis met gin. Jaap werd gegrepen door de wereld van ambacht, het assortiment en de mogelijkheden qua smaak. Na iedere reis nam Jaap een lokale gin mee naar huis. Inmiddels heeft hij circa tachtig gins thuis staan.

Naast mooie wijnen, gin en tonics, houdt Jaap ook erg van eten. Deze momenten deelt hij graag met zijn dierbaren en het komt dan ook vaak voor dat hij mensen bij hen thuis uitnodigt om samen een hapje te gaan eten.
De gasten waren (en zijn!) onder de indruk van zijn uitgebreide gin collectie en lieten zich dan ook graag adviseren door Jaap; “bij zijn gins had hij toch vast wel een goede Schweppes mixer voor een heerlijke gin-tonic”?

Jaap vertelt verder; “Op den duur nam ook de vraag naar alcoholvrije drankjes toe. Dat is nu zo’n vijf tot zes jaar geleden. Er waren nog amper alcoholvrije alternatieven, dus die er waren serveerde ik aan mijn vrienden. Opvallend was dat ze vaak na één drankje al genoeg hadden. In vergelijking met gin, liet het alcoholvrije alternatief het al gauw afweten. Ik heb het zelf uiteraard ook gedronken en moet eerlijk zeggen dat ik niet direct fan was. You hate it or you love it”.

Voor Jaap was dit wel een eye-opener en het “zaadje van zijn Lucky Strike tijd” werd aangewakkerd.
Inmiddels bediende Jaap vijfenvijftig markten en hoewel hij zijn werk wel echt leuk vond, begon het hem een beetje tegen te staan dat hij iedere week weer in het vliegtuig zat. Daarnaast had hij een groot team, dus als hij niet aan het reizen was zat hij wel in (online) meetings.
Zodra er een wisseling van contactpersonen was, moest ik weer opnieuw afspraken maken. Na zes keer was ik hier ook wel een beetje klaar mee, haha. Uiteindelijk heb ik afscheid van Suntory genomen en besloot ik mijn eigen pad te volgen”, zegt Jaap.

Jaap had eerst gedacht om een eigen gin te gaan maken. Maar beseft zich ook al te goed dat er dagelijks veel nieuwe gins bij komen én hij is een marketeer, geen distillateur.
Tijdens mijn carrière heb ik ook producten vermarkt die geen goede impact hebben op de maatschappij. Tabak, koffie, softdrinks.. Het zijn niet de meest gezonde producten. Hierdoor kreeg ik heel sterk het gevoel om een product te ontwikkelen waarmee ik wel een positieve impact kan maken. Omdat ik zelf ook minder alcohol ben gaan drinken, begon ik mij te verdiepen in alcoholvrije dranken. Samen met een oud-collega en vriend besloten we het idee om te zetten in werkelijkheid. Deze partner is inmiddels uitgetreden, maar nog wel betrokken”.

Jaap begon zijn zoektocht in Schiedam, het hart van de gin. Hier voerde hij een aantal gesprekken en liet hij een zes samples maken. Helaas kwam hier niets uit; door de dealcoholiseringsmethode moest hij 20.000 liter in één keer afnemen. Dat was iets te enthousiast..

Uiteindelijk kwam Jaap bij The Stillery in Amsterdam uit en na dertien samples was GINAMIS een feit!

Jaap van de Weg, founder GINAMIS, Alles over gin.

Hoe wordt GINAMIS gemaakt en hoe smaakt GINAMIS nu eigenlijk?

GINAMIS wordt op dezelfde (ambachtelijke) wijze gemaakt als gin. Het enige verschil is dat er geen alcohol aan te pas komt tijdens het proces, behalve bij één botanical. Voor deze botanical is alcohol nodig om de aroma’s eruit te kunnen halen.  Alle botanicals worden gemacereerd in de distilleerketel alvorens er gedistilleerd wordt.

Om tot GINAMIS te komen, wordt er gebruik gemaakt van tien botanicals. Dit zijn jeneverbessen, Franse paardenbloembladeren, klaproos, citroenschil, nootmuskaat, korianderzaad, rozemarijn, kaneel, lavendel en kardemom. De karakteristieke smaak heeft GINAMIS te danken aan het feit dat er zand-gefilterd Nederlands duinwater gebruikt wordt.
Er worden geen suiker, zoetstof of andere kunstmatige stoffen toegevoegd aan GINAMIS.

Op de neus heeft GINAMIS duidelijke tonen van citrus en kruiden. Qua smaak vindt er een heuse smaakexplosie plaats; GINAMIS begint subtiel, waarna er een kruidige en verwarmende “kick” volgt en GINAMIS zoeter en zachter wordt. Tonen van lavendel, kaneel en rozemarijn ronden GINAMIS op geweldige wijze af en zorgen ervoor dat zij lang blijft hangen.

Hoe wordt GINAMIS gemaakt, alcoholvrij, Alles over gin.

Het verhaal achter de fles, label en de naam

Wat voor Jaap nieuw was is dat hij vanaf nul moest beginnen met designen. Hij vertelt;  “Heel veel dingen gingen er goed, soms moesten we wat dingen aanpassen. Maar het was en is echt een fantastische tocht! Ik ben dan ook heel trots wat we hebben neergezet”.

GINAMIS zit in een opvallende fles; een fles waar je niet op heen kunt als deze in de schappen staat. Hierover vertelt Jaap; “Voor de fles waren we echt op zoek naar een ‘modern classic’. Met duidelijke verwijzingen naar de oorsprong van de gin-categorie, maar wel in een modern jasje. En, ook niet geheel onbelangrijk, als één van de belangrijkste criteria zochten we naar een fles die een bewaarfunctie heeft. Simpel gezegd; een fles zó mooi dat je hem graag op tafel zet, en laat staan. Een tweede leven als vaas, karaf of kandelaar is dan het doel”.

Het label van GINAMIS speelt ook een belangrijke rol. De diepblauwe kleur is gekozen vanwege het gevoel dat het oproept; het gevoel van kwaliteit. De contrasterende oranje kleur staat daarentegen juist weer voor “fun & enjoyment” én is een link met Amsterdam en Nederland. De binnenkant van de fles is ook met oranje bedrukt. De reden hiervoor is dat de fles hiermee opvalt in zowel de schappen als achter de bar.
Door beide kleuren te combineren ontstaat er een bijzonder effect, alsof de alcoholvrije spirit uit drie lagen bestaat. Oranje, blauw en transparant. Voor ons staat dit gelijk aan de uitstraling “smaakvol genieten”, aldus een enthousiaste Jaap.

Het logo van GINAMIS is geïnspireerd op de paardenbloem; de meest unieke botanical van GINAMIS. Wist je dat de bladeren van de paardenbloem een “vergeten groente” zijn, maar dat zij juist voor de karaktervolle smaak van GINAMIS zorgen?
Als prettige bijkomstigheid kwamen we erachter de paardenbloemblad in de Aziatische medische wetenschap erkent wordt als een reiniger van organen, en dan met name de lever. Een wel zo prettig effect van een alcoholvrije spirit!”, vult Jaap lachend aan.

Leuk om te weten is dat GINAMIS staat voor “Gin Amis”, oftewel gin met vrienden!

Het persoonlijke verhaal achter GINAMIS, Alles over gin.

Heerlijke GINAMIS serves voor thuis

Voor Jaap staat voorop dat je van je cocktail moet kunnen genieten, óók als deze alcoholvrij is. Daarom heeft hij verschillende recepten gecreëerd; zo experimenteer je niet alleen met GINAMIS, maar ontdek je ook de vele mogelijkheden! Hieronder delen we onze twee favoriete recepten.

#1 The Classic Amis

De klassieker mag natuurlijk niet ontbreken; deze laat GINAMIS van haar beste kant zien!

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een high ball glas en vul deze met 50 ml GINAMIS, gevolgd door 125 ml Premium Indian Tonic Water. Roer het geheel voor enkele seconden en garneer je drankje met een kaneelstokje en sinaasappelschijfje.

#2 Ginger Amis

Geef de klassieker een heerlijke twist met Ginger Ale. Ginger Amis is iets zoeter en krachtiger van smaak dan The Classic Amis.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml GINAMIS
  • 100 ml Ginger Ale
  • Grote ijsblokjes
  • Ter garnering een schijfje limoen en takje verse basilicum

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een high ball glas en vul deze met 50 ml GINAMIS, gevolgd door 100 ml Ginger Ale. Roer het geheel voor enkele seconden en garneer je drankje met een schijfje limoen en takje verse basilicum.

Ps. Alle foto’s komen van GINAMIS.

867
Laat een bericht achter