Gin van de maand, RoyalTea Distilled Gin, De Kleine Distilleerderij, Zeewolde, Alles over gin.

Alles over RoyalTea Distilled Gin – De gin van de maand mei!

RoyalTea Distilled Gin is een Nederlandse gin die wordt gemaakt door Roelof Schipperus, founder van De Kleine Distilleerderij in Zeewolde.
Wat deze gin zo bijzonder maakt is de hoofdbotanical; dit is Earl Grey thee. Thee is een uitdagend product om mee te distilleren, maar Roelof is hier met veel succes in geslaagd. Vol enthousiasme kunnen wij dan ook niet wachten om jou kennis te laten maken met deze prachtige gin!
De gehele maand zal je posts voorbij zien komen, krijg je bij iedere bestelling in de Boutique een fijne sample, komt er nog een geweldige giveaway én als afsluiter een tof event!

Ontdek het persoonlijke verhaal achter RoyalTea Distilled Gin

Toen Roelof het idee kreeg om een eigen gin te maken, wist hij één ding zeker. Het zou een unieke gin worden met thee als hoofdbotanical.
Omdat thee geen eenvoudig product is om te distilleren, heeft Roelof voor de ontwikkeling nauw samengewerkt met Anja Schukking van Tea In Motion.
Gezamenlijk probeerden zij diverse theesoorten uit en ontdekten al gauw dat groene thee geen optie is. Groene thee leek een prachtig product, maar veranderde het distillaat in een drankje dat je juist zou willen laten staan.

Earl Grey thee had daarentegen een hele verrassende smaak en combineerde perfect met de andere botanicals (jeneverbessen, diverse kruiden, specerijen en citrusschillen). Zo sloot de frisse citrussmaak van de Earl Grey thee prachtig aan op het aroma van jeneverbessen.

Om tot RoyalTea Distilled Gin te komen volgt Roelof een uniek tweestaps-distillatieproces.
De eerste stap is het distilleren van de gin. Alle botanicals worden in een mandje in de distilleerketel gehangen, waarna de gin met een alcoholpercentage van 70% wordt opgevangen.
Tijdens de tweede stap wordt de zwarte thee in water gedistilleerd om zo de frisse en heldere smaak van thee te behouden. Vervolgens wordt dit theewater gemengd met de gin tot het alcoholpercentage van 40% wordt bereikt.
Indien de Earl Grey thee in alcohol gedistilleerd zou worden, zou er een hele muffige smaak ontstaan. Voor RoyalTea Distilled Gin betekent deze manier van distilleren dat zij in de categorie “Distilled Gin” valt; voor het verdunnen van de gin is namelijk geen gebruik gemaakt van zuiver water en is zij dus geen “London Dry Gin”.

Gin van de maand, RoyalTea Distilled Gin, Zeewolde, De Kleine Distilleerderij, Alles over gin.

De smaak van RoyalTea Distilled Gin

RoyalTea Distilled Gin is de perfecte gin voor de gin liefhebber die ook erg van thee houdt en die zich wil laten verrassen door een bijzondere Nederlandse gin.
Het is een zachte gin die een ware smaakexplosie met zich meebrengt. Hierbij zorgt de Earl Grey voor een droge astringente smaak met citrus hints. De andere botanicals zorgen weer voor de frisse citrusaroma’s en licht kruidige hints. De lange afdronk kent een zachte en florale smaak met frisse kruidige hints van anijs.

Perfect serve met RoyalTea Distilled Gin

Omdat RoyalTea Distilled Gin van zichzelf al een mooie volle smaak heeft, hoeft er maar weinig aan toegevoegd worden om tot de perfect serve te komen.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Vul een ballonglas met grote ijsblokjes en roer de deze enkele seconden rond in het glas. Dit wordt ook wel frapperen genoemd.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml RoyalTea Distilled Gin toe, gevolgd door 150 ml Premium Indian Tonic Water.
Voeg het schijfje grapefruit toe en roer het geheel zachtjes enkele seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

RoyalTea Distilled Gin, De Kleine Distilleerderij, Zeewolde, gin, Alles over gin.

Kennismaken met De Kleine Distilleerderij uit Zeewolde

De Kleine Distilleerderij is opgericht door Roelof Schipperus. Jarenlang werkte Roelof voor een multinational als onderzoeker en levensmiddelentechnoloog. Tot hij het idee kreeg om iets voor zichzelf te gaan beginnen.
Door het hobbymatige bierbrouwen en zijn ervaring als levensmiddelentechnoloog wist hij hoe het distilleren werkt én had hij geleerd dat er nog het één en ander behaald kon worden op alcoholgebied.
Om niet direct de sprong in het diepe te hoeven maken, besloot Roelof zijn bedrijf naast zijn baan op te richten, verhuisde hij vanuit het westen naar Zeewolde en vier maanden later was de distilleerketel functioneel!

De Kleine Distilleerderij produceert al haar producten in een distilleerketel van 150 liter, welke deels zelf ontworpen is. Zo heeft Roelof gekozen voor een koperen helm; deze zorgt voor een optimale smaakoverdracht.
Een groot voordeel van deze speciaal ontwikkelde distilleerketel is dat het veel flexibiliteit kent. Zo kan het in diverse opstellingen opereren wat als voordeel heeft dat er een diversiteit aan dranken gestookt kan worden. En dat is precies wat Roelof doet; naast RoyalTea Distilled Gin produceert hij ook likeuren, vodka, aquavit en een groot aantal private labels.

De distilleerketels van De Kleine Distilleerderij, Alles over gin.

1.557
Laat een bericht achter