Inhoud van deze gin story
Alles over garnering โ Hoe gebruik je garnering en welke past het beste bij jouw gin-tonic?
Mooi opgemaakte gin-tonics, gin-tonics die eruit zien als een tuintje of gin-tonics zonder garnering.. Hoe zit het nu eigenlijk met garnering? Is garnering altijd nodig in jouw gin-tonic of kun je deze ook gerust achterwege laten? In de gin story duiken we in de wereld van garnering!
De relatie tussen botanicals en garnering
Gin is een combinatie van neutrale (graan)alcohol, water, jeneverbessen en botanicals. De botanicals vormen het โhart van de ginโ; zij zijn smaakbepalend en zorgen voor het unieke karakter van de gin.
Het is aan de distilleerder wat voor smaak de gin krijgt. Dit kan soms een uitdaging zijn, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn zelfs gins die gemaakt worden van het inkt van de inktvis, kaviaar of mieren!
Om tot een bepaalde gin smaak te komen worden verschillende botanicals met elkaar gecombineerd. Jeneverbessen zijn hierbij uiteraard een vast gegeven en worden vaak gecombineerd met de basis botanicals zoals koriander, engel- en iriswortel. Hieraan kunnen kruiden, specerijen, vruchten of bloemen toegevoegd worden.
De botanicals die voor de gin gebruikt zijn, hebben een directe connectie met de garnering van jouw gin-tonic. Hoewel wij nog steeds van mening zijn dat een goede premium gin met een mooie volle smaak, echt geen garnering nodig heeft, begrijpen we ook dat het oog ook iets wil.
Om de perfecte harmonie in je gin-tonic te krijgen en / of te houden, kies je voor de garnering ingrediรซnten die overeenkomen met de botanicals in je gin. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk welke smaak je lekker vindt en wilt uitlichten in je gin-tonic.
Heb je een citrus gin die overheersend naar citroen smaakt, maar houdt je zelf van een iets zoetere smaak? Dan kun je ervoor kiezen om in plaats van een schijfje citroen, een schijfje limoen of sinaasappel toe te voegen.
Gin ruiken en proeven
Om te kunnen bepalen welke garnering het beste bij jouw gin-tonic past, is het belangrijk dat je eerst de geur en smaak van de gin gaat achterhalen.
Het ruiken van gin wordt ook wel โnosingโ genoemd en kan vergeleken worden met het ruiken van wijn. De enige verschillen zijn dat je de gin niet per se hoeft te walsen in je glas รฉn je hoeft je neus niet zo ver in je glas te steken als met wijn het geval is. Gelukkig maar, want gin is een stuk sterker dan wijn!
Tijdens het ruiken komen de hoofdbotanicals direct naar de voorgrond; gaat het hier om een citrus, zoete, fruitige, bloemige of kruidige gin? En welke botanicals kun je subtiel op de achtergrond herkennen?
Het puur proeven kan helpen de botanicals te achterhalen. Mocht je dit iets te sterk vinden, dan kun je er een druppeltje water bij doen; de gin โopentโ zich hierdoor en dit kan het proeven van de botanicals makkelijker maken.
De botanicals in รฉรฉn keer herkennen kan lastig zijn. Gelukkig zijn er steeds meer gin merken die de gebruikte botanicals ook op hun label vermelden. Probeer de botanicals eerst zelf te herkennen middels het ruiken en puur proeven en bekijk dan pas het label. Oefening baart kunst!
Een tip van ons: bij โHet verhaal achter de flesโ staat niet alleen het persoonlijke verhaal achter de fles vermeld, maar ook de botanicals en bijpassende garnering.
Welke garnering kies je bij welke gin?
Een gin-tonic bestaat uit een gin en een tonic. Bij het kiezen van de juiste garnering speelt de juiste mixer dus ook een belangrijke rol; 75% van je drankje bestaat hier namelijk uit. Ga je voor een Premium Indian Tonic Water? Dan kan je de garnering gerust blijven afstemmen op jouw gin. Deze mixer ondersteunt de gin in plaats van dat deze de smaak zal overheersen.
Kies je voor een mixer met een bepaalde smaak, bijvoorbeeld een Mediterranean Tonic Water, Elderflower Tonic Water of Rose Lemonade? Dan kun je ervoor kiezen om hier de garnering op af te stemmen. Het enige nadeel kan hierbij wel zijn dat de smaak van jouw gin naar de achtergrond verschuift of zelfs helemaal wordt overgenomen..
Als je de botanicals van jouw gin hebt weten te achterhalen, is het aan jou om te bepalen welke botanical je wilt uitlichten in je gin-tonic. Hieronder delen we een paar handige (basis) combinaties.
Garnering voor citrus gins
- Citroen
Een schijfje citroen wordt ook wel gezien als de klassieke garnering.
- Limoen
Een partje limoen voegt een frisse smaak toe en wordt als iets minder zuur ervaren dan een citroen.
- Sinaasappel
Een sinaasappel schijfje zorgt voor een frisse, maar toch iets zoetere smaak. Heb je een gin met sinaasappel? Dan zal het schijfje sinaasappel ervoor zorgen dat deze friszoete smaak uit je glas springt.
- Grapefruit
Een grapefruit schijfje zorgt voor een frisse, licht zoete smaak met een klein bittertje. In een gin met grapefruit zal zij de smaak van grapefruit naar de voorgrond halen.
Garnering voor florale gins
Florale gins zijn te verdelen in twee categorieรซn: gins met een intense bloemige smaak en gins met een licht florale smaak. In het eerste geval is het vaak niet nodig om de florale smaak nog meer te benadrukken. De perfecte garnering voor deze gins zijn eetbare bloemetjes. Ze maken het plaatje compleet zonder extra smaak toe te voegen.
Bij licht florale gins moet er gekeken worden welke bloemen voor de gin gebruikt zijn en welke jouw favoriet is. Jouw favoriet kun je dan vervolgens gaan uitlichten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
- Rozenblaadjes
Rozenblaadjes voegen een subtiele toon van rozen toe. Let op: hoe meer rozenblaadjes je toevoegt, hoe intenser de rozensmaak wordt.
- Lavendel
Lavendel zorgt niet alleen voor een subtiele en zachte smaak, maar voegt ook een vleugje aromatische bloemengeur toe aan jouw gin-tonic.
- Hibiscusbloemen
De bloemen van de hibiscus zorgen voor een mooi bloemig karakter, maar geven jouw gin-tonic ook een mooie, lichtroze kleur.
- Oranjebloesem
Oranjebloesem zorgt voor een intens floraal aroma met een subtiele smaak van honing en citrus. Deze botanical is echter zachter van smaak dan citroen of sinaasappel.
Garnering voor zoete gins
Bij zoete gins speelt fruit vaak de hoofdrol. Bij deze gins kun je ervoor kiezen om deze zoete smaak te versterken. In dit geval voeg je de verse vruchten waarvan de gin gemaakt is, toe aan jouw gin-tonic.
Houd je wel van een zoetje, maar hoeft jouw gin-tonic niet tรฉ zoet te worden? Kies er dan voor om er citrusvruchten, munt, een takje rozemarijn, een paar jeneverbessen of basilicum aan toe te voegen. Zij zorgen voor een vleugje frisheid of kruidigheid en zorgen dat jouw gin-tonic perfect in balans is.
Garnering voor kruidige gins
Bij kruidige gins kun je ervoor kiezen om het kruidige karakter te benadrukken of om juist de gin wat zoeter, frisser of zachter te maken. In de laatste drie gevallen kun je ervoor kiezen om (citrus)vruchten toe te voegen.
Wil je juist de kruidigheid in je gin-tonic vasthouden en / of versterken? Kies dan voor kruidige garnering zoals:
- Kardemom
Gekneusde kardemompeulen geven de gin-tonic een pittig, warm en kruidig aroma.
- Jeneverbessen
Gekneusde jeneverbessen versterken niet alleen de smaak van gin, maar geven ook een lichte toon van citrus.
- Kruidnagel, kaneel of steranijs
Deze drie specerijen zorgen voor een warme en kruidige smaak. Hierdoor zijn zij perfect voor gin-tonics in de koudere maanden.
- Rozemarijn
Een takje verse rozemarijn geeft een kruidige, harsachtige smaak aan een gin-tonic. Dit versterkt het kruidige karakter van de gin.
Let op: De lijst kan nog veel langer gemaakt worden, dit zijn enkele basis suggesties. Waar het uiteindelijk om gaat is wat jijzelf de beste combinatie vindt, dus blijf vooral experimenteren en ontdek jouw eigen voorkeuren!
En hoe zit het dan met rietjes?
Vaker dan eens worden er op terrassen โgoedโ gevulde glazen geserveerd; gin-tonics met een eigen tuintje. Logischerwijs worden deze gin-tonics juist met een rietje geserveerd. Je kunt de gin-tonic immers niet drinken zonder dat je de garnering in je gezicht krijgt en dat is niet echt de ultieme gin-tonic experience!
Persoonlijk zijn wij van mening dat als je toch besluit garnering te gebruiken, je hiermee niet moet overdrijven. Zorg ervoor dat je je gin-tonic zonder rietje kunt drinken. Wij proeven 70-80% met onze neus. Door een rietje te gebruiken, zit je neus verder van het glas af en mis je belangrijke geurprikkels. Een ander nadeel is dat als je een rietje gebruikt, je de gin-tonic op รฉรฉn plek van je tong proeft. Hierdoor mis je weer belangrijke smaakprikkels.
Voor de beste gin-tonic experience vul je je glas goed vol met grote ijsblokjes (hoe groter, hoe minder snel ze smelten), stem je je garnering af op de aromaโs van de gin of op die van de gebruikte mixer, roer je het geheel enkele seconden en drink je jouw gin-tonic zonder rietje!
Conclusie
Gin-tonics worden op verschillende manieren voorzien van garnering. Als een premium gin een goede, krachtige smaak heeft van zichzelf en hierdoor nog steeds duidelijk te onderscheiden is in een gin-tonic, dan is garnering geen must.
Wil je echter wel garnering gebruiken omdat het oog ook iets wil of om een bepaalde botanical uit te lichten? Achterhaal dan eerst welke botanicals gebruikt zijn voor het maken van jouw gin. Dit kun je doen door de (pure) gin te ruiken, de gin puur te proeven, door op het label te kijken of โHet verhaal achter de flesโ te lezen.
Als je de botanicals achterhaalt hebt, kies je er eentje of meerdere (naar smaak) uit om uit te lichten in jouw gin-tonic. Deze voeg je vervolgens toe aan jouw gin-tonic.
Houd hierbij wel rekening met de mixer die je gebruikt; een Premium Indian Tonic Water zal de gin blijven ondersteunen. Een mixer met een bepaalde smaak, kan de smaak van de gin gaan overheersen.
Omdat smaken verschillen, kunnen wij je alleen maar aanraden om te blijven experimenteren. Ga ook eens buiten de gebaande paden, want er kunnen zomaar prachtige smaakcombinaties ontstaan!