Gin is een gedistilleerde drank die rechtstreeks afstamt van de Nederlandse jenever. Het is een combinatie van neutrale alcohol, water, jeneverbessen en andere toegevoegde plantaardige ingrediënten, de zogenoemde botanicals.

Wereldwijd zijn er twee kernprincipes waar het maken van gin aan moet voldoen. Ten eerste moet de smaak van jeneverbessen dominant zijn en moet de gin gedistilleerd zijn uit een neutrale alcohol.
Daarbij heeft Europa bepaald dat het minimale alcoholpercentage 37,5% moet zijn, terwijl de Verenigde Staten het minimum op 40% heeft gesteld. De in Europa geproduceerde gins moeten daarnaast ook voldoen aan de Europese verordening 110/2008 voor gedistilleerde dranken.

 

Categorieën en gin stijlen

Om een goede gin uit te kunnen kiezen is het handig dat je de verschillende categorieën en bijbehorende stijlen kent. In totaal zijn er drie categorieën, aflopend van de hoogste naar de laagste kwaliteit; London gin, gedistilleerde gin en gin.
Binnen deze categorieën zijn verschillende stijlen te vinden.

01
London gin

London gin wordt gemaakt door neutrale alcohol (96%) te combineren met natuurlijke aroma’s. Dit wordt vervolgens geherdistilleerd in een distilleerkolom. Het distillaat dat dan ontstaat moet een alcoholpercentage van tenminste 70% hebben. Er mogen geen kunstmatige additieven en kleurstoffen worden toegevoegd.

02
Gedistilleerde gin

Gedistilleerde gin wordt gemaakt door neutrale alcohol (96%) te combineren met plantaardige ingrediënten. Deze combinatie wordt vervolgens geherdistilleerd in een traditionele stookketel. Kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen zijn toegestaan.

03
Gin

Gin is de meest basale vorm van gin. Bij de productie heeft er geen herdistillatie plaatsgevonden en is het dus eigenlijk een eenvoudig mengsel van alcohol en plantaardige ingrediënten. Kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen zijn bij gin toegestaan.

Gin stijlen

Binnen de drie categorieën vind je de volgende gin stijlen:

London no.3, Alles over gin.
London dry gin

London dry gin werd oorspronkelijk alleen in Londen geproduceerd en kan beschouwd worden als de meest pure gin. Bij de vervaardiging wordt er gebruikt gemaakt van zuivere basisalcohol en worden er geen kunstmatige additieven, zoetstoffen en kleurstoffen toegevoegd. Het enige dat na distillatie mag worden toegevoegd is water. Belangrijk is dat de dry gin “droog” is; de gin wordt gekarakteriseerd door de jeneverbes en niet door toegevoegde botanicals.

Both's Old Tom Gin, Alles over gin.
Old Tom Gin

Old Tom Gin is de voorloper van Londen dry gin. Voordat de distilleerkolom bestond werd gin gemaakt in allerlei soorten stookketels. Omdat kennis ontbrak smaakte de gin verre van goed. Om de smaak te verdoezelen werd er onder meer suiker aan de gin toegevoegd. Dit was de start van Old Tom Gin.
Tegenwoordig smaakt de Old Tom Gin nog steeds iets zoeter en wordt deze gin puur gedronken óf gebruikt voor gin cocktails.

Gin Mare, Alles over gin.
New Western dry gin

De Western dry gin, ook wel bekend als New Generation gin, is een tegenhanger van de klassieke gin. In plaats van een dominante jeneverbes smaak te hanteren, worden smaken van andere botanicals naar voren geschoven. Door de perfecte balans tussen jeneverbessen en andere botanicals ontstaat er een mooi aromaspel en kan deze gin ook puur gedronken worden. Bekende voorbeelden zijn Gin Mare en Hendrick’s Gin.

Bathtub gin, Alles over gin.
Compound gin

Compound gin (samengestelde gin) behoort tot de categorie gin. Deze gin wordt geproduceerd door jeneverbessen te combineren met neutrale basisalcohol en plantaardige ingrediënten.
De distillatie van de botanicals blijft hierbij vaak uit. Voorbeelden van de compound gin zijn de huismerken.

Dry gin

Het grootste verschil tussen de London dry gin en de Dry gin is het moment dat de botanicals aan de gin worden toegevoegd. Bij de London dry gin worden alle botanicals tijdens de tweede distillatie ineens toegevoegd. Bij de Dry gin mogen de botanicals op ieder moment én in meerdere stappen worden toegevoegd.

Monkey 47 Sloe Gin, Alles over gin.
Sloe gin

Sloe gin, ook bekend als sleedoorngin, wordt geproduceerd door sleedoornbessen in de gin te laten trekken. Door de hoeveelheid (rijpe) sleedoornbessen en suiker wordt sloe gin echter beschouwd als likeur. Het minimale alcoholpercentage ligt daardoor ook veel lager; deze ligt op 25% in plaats van 37,5%.

Opmerkelijke gin stijlen

Naast de welbekende gin stijlen zijn er ook een paar opmerkelijke gins verkrijgbaar:

Herno, navy strength gin, Alles over gin.
Navy Strength gin

De naam zegt het eigenlijk al; deze gin is sterk! Navy Strength gin is namelijk een gin die gebotteld wordt met een alcoholpercentage van 57%. Tegenwoordig wordt deze gin voornamelijk in cocktails gebruikt.
Een voorbeeld van de Navy Strength gin is de Hernö Gin.

Gin stijlen, Pink gin Alles over gin.
Pink gin

De perfecte gin voor vrouwen gezien deze gin rose is! De Pink gin bevat fruitige, bloemige aroma’s en heeft daardoor een zoetige smaak.
Voorbeelden van deze gin zijn Buss No. 509 Gin, Gordon’s Pink Gin, Bosford Pink Gin en Beefeater Pink Gin.

Gin stijlen, Distillers Cut, Black Gin, Distiller's cut, Alles over gin.
Distiller’s Cut gin

Voor de Distiller’s Cut gin neemt de distilleerder de standaard gin als basis, waarna alles uit de kast gehaald wordt om er een eigen feest van te maken. Doordat de smaakbeleving intens is kan de gin puur gedronken worden.
Voorbeelden van deze gin zijn Black Gin Distiller’s Cut, Spring Gin Gentleman’s Cut en Monkey 47 Distiller’s Cut.

Plymouth Gin, Alles over gin.
Plymouth gin

Plymouth gin is een speciale gin stijl, omdat het de enige Britse gin met keurmerk is. Het keurmerk “Appellation d’Origine Contrôlée” staat voor een beschermende oorsprongsbenaming. Black Friars Distillery uit Plymouth is de enige distilleerderij die de Plymouth gin produceert.

Klaar om je eigen gin-tonic te maken?

Nu je meer weet over de verschillende soorten gins is het uiteraard tijd om je eigen drankje te gaan maken. Om je alvast op weg te helpen, delen wij de mooiste gin-tonic recepten met je op onze receptenpagina.

Naar de recepten