In het begin van onze gin liefde dronken we voornamelijk Bombay Sapphire met Fever-Tree tonic. Super lekker, maar gin kan ons zoveel meer vertellen! 
Om erachter te komen hoe de verschillende gin soorten zijn opgebouwd en de smaak bepaald is, zouden we terug moeten gaan naar de basis. Daarom gaan we pure gin ruiken en proeven!

Gin ruiken

Het ruiken van gin, ook wel nosing genoemd, kan vergeleken worden met het ruiken van wijn. Je schenkt een bodempje gin in een (nosing) glas (het afgebeelde glas hiernaast), houdt het glas iets van je neus af en je begint te ruiken.

Laat het glas zakken, adem normaal in en uit en ruik nogmaals aan de gin. Probeer te achterhalen welke botanicals je ruikt.

Herhaal zo nodig het proces; na een paar keer ruiken begin je te wennen aan de geur en zal je langzaamaan de aroma’s beginnen te herkennen.

Het kan hierbij helpen om het etiket van de fles te lezen en je gin soort op te zoeken op onze website. Hier kun je lezen welke botanicals zijn gebruikt en wellicht herken je ze zo sneller!

Gin proeven

Het zal je wellicht niets verbazen; gin smaakt erg sterk als je het puur drinkt. Als het de eerste keer is dat je gin puur gaat drinken, raden we je aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel. Hierdoor zal je de gin niet lekkerder gaan vinden en het bemoeilijkt het proces van het herkennen van de botanicals.

Daarom raden wij het aan om een theelepeltje te gebruiken. Schep wat gin uit je (nosing) glas en kantel dit vervolgens op je tong. Rol de gin over je tong en het ontdekken van de smaak kan beginnen!

Dit proces kun je zo vaak herhalen als gewenst is. De smaak zal je waarschijnlijk al gauw kunnen plaatsen, zeker als je meerdere malen aan de gin ruikt, het etiket leest en je de fles gin op onze website hebt opgezocht.

Gin tonic proeven, Alles over gin.
Gin ruiken en proeven, Alles over gin.
Test!

Om meer over alle verkrijgbare gin soorten te leren, raden wij je aan om dit proces uit te voeren met verschillende gins. Zo ontdek je hoe de verschillende ginsoorten zich van elkaar onderscheiden én wat jouw voorkeur heeft.
Ga je voor een pittige gin of toch de fruitige?

Vind je favoriete gin
Tonic inschenken, Alles over gin
Voeg tonic toe!

Wil je het proefproces nog verder uitbreiden? Voeg er dan een kwalitatief goede tonic aan toe. Inmiddels is er een verscheidenheid aan tonics verkrijgbaar; experimenteer met verschillende smaken en ontdek wat voor jou dé perfecte gin-tonic is!

Ontdek de tonics
Gin ruiken en proeven, Alles over gin.
Maak je eigen perfect serve!

Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij alvast wat mooie gin-tonic recepten op een rijtje gezet. Heb je zelf een recept ontdekt die echt het delen waard is?
Dan horen wij graag van jou en wie weet staat jouw recept binnenkort op de receptenpagina!

Bekijk recepten