Het verhaal achter Soof Drinks, gin-tonics met Soof siropen, Alles over gin.

Alles over Soof Drinks – Het persoonlijke verhaal achter deze nieuwe generatie dranken

Begin dit jaar maakten wij op de Horecava kennis met Soof Drinks; een siroop- en frisdrankmerk die 100% natuurlijke drankjes produceert die alléén gemaakt worden van fruit, kruiden en groente. Bijzondere smaakcombinaties zoals “wortel, gember & appel”, “zoete aardappel, kaneel & appel” en “roos, kardemom, peer & appel” stonden op de Soof Drinks stand klaar om geproefd te worden. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en met enige lichte twijfel begonnen we aan de limonade gemaakt van zoete aardappel. Het resultaat was zo verrassend lekker dat we al gauw begonnen te filosoferen wat we nog meer met deze siropen konden doen. Hoe tof zou het zijn als we de siropen ook kunnen gebruiken in combinatie met gin!
Wij spraken af met Esmée in Amsterdam voor het verhaal achter Soof Drinks en besloten met de siropen, frisdranken én gin te experimenteren. In deze gin story maak je kennis met Soof Drinks en delen we een aantal interessante recepten!

Het ontstaan van Soof Drinks

Soof Drinks is opgericht door Nicole Horsmans en Daan Harterink. Zij werkten allebei jarenlang in de voedingsindustrie; Daan als Sales en Country Manager en Nicole als Category Manager. Wat hen opviel was dat de hardlopende producten de meest ongezonde producten zijn. Uiteraard zaten deze producten vol onnodige toevoegingen en gezamenlijk besloten zij dat zij hier verandering in wilden brengen. Hun missie werd “het introduceren van producten waarbij alle ingrediënten op de voorkant van de verpakking staan die tevens beter, leuker en verantwoorder zijn”. En zo geschiedde.. In 2017 lanceerden Nicole en Daan Soof Drinks, een merk met een missie!

Hoewel Soof Drinks in dat jaar werd gelanceerd was Nicole in 2015 al begonnen met het ontwikkelen van fijne siropen. Gewapend met een pannetje in haar hand stond ze al roerend in haar keuken te experimenteren met smaken en diverse vruchten, kruiden en groente.
Foodminimalisme en transparantie zijn voor Nicole en Daan erg belangrijk. Daarom willen zij geen extra ingrediënten toevoegen als dit niet nodig is. Ook suiker is uit den boze; fruitsuiker is van nature aanwezig in het fruit en dit volstaat ook voor de siropen. Leuk om hierbij te weten is dat de zoete smaak van de siropen van de gebruikte appels komt. Daarom komt op ieder label de appel weer terug!

In 2016 was Nicole zover dat de siropen daadwerkelijk ontwikkeld konden worden en kon er nagedacht worden over het design. Voor Nicole en Daan stond het voorop dat het label clean moet zijn en dat de fles een premium uitstraling heeft. “We willen af van de gedachte dat limonade alleen voor kinderen is. We hebben daarom bewust gekozen voor deze uitstraling en de bijzondere smaakcombinaties. Ook voor volwassenen zijn de Soof siropen leuk om te drinken!

In 2017 zagen de eerste vier siropen het levenslicht; “Carrot, ginger & apple”, “Lemon, mint & apple”, “Sweet potato, cinnamom & apple” en “Blueberry, lavender, blackcurrant & apple”. Dat deze siropen een groot succes zijn, blijkt uit de prijs die Soof Drinks van Natural & Organic Awards in datzelfde jaar in ontvangst mocht nemen. Zij kwamen als winnaar uit de bus voor de “Best Natural Drink Award”! In 2018 wonnen zij ook nog het award voor “Best Packaging Soft Drinks” en in 2019 de “Great Taste 2019”.

Voor Soof Drinks bleef het hier echter niet bij; in 2019 voegden zij een nieuwe siroop toe aan hun assortiment genaamd “Rose, cardamom, apple & pear”. In 2020 lanceerden zij ook nog eens drie ready-to-drink blikjes onder de naam Soof Sparkling. En met succes! De eerste 300.000 blikjes vlogen de deur uit; ze zijn perfect voor take-aways en stranddagen en zijn ook nog eens goed te recyclen!

De drankjes van Soof Drinks

De productrange van Soof Drinks bestaat op moment van schrijven uit vijf siropen en drie ready-to-drinks Soof Sparkling blikjes.
Het leuke aan het gebruikte bruiswater voor de Soof Sparkling is dat het water verfijnde bubbels heeft die je eerst krachtig begroeten en dan direct naar de achtergrond verdwijnen. Hierdoor ontstaan er fijne, lichte frisdranken.

Siropen

Carrot, ginger & apple wordt gemaakt van wortelconcentraat, gemberpuree en appel. Het is een verrassende combinatie waarin wortel de hoofdrol speelt, de appel voor het zoetje zorgt en de gember voor een verwarmende twist. Perfect voor zomer- én wintermaanden.

Lemon, mint & apple is gemaakt van citroen, munt en appel. Het is een frisse, citrusachtige (appel)limonade waarin de munt van het begin tot aan het eind aanwezig is op de achtergrond.

Sweet potato, cinnamom & apple is gemaakt van zoete aardappel, kaneel en appel. De zoete aardappel zorgt hier voor een fijn zoetje en de siroop doet je denken aan een vers gebakken appeltaart.

Blueberry, lavender, blackcurrant & apple is gemaakt van blauwe bessen, lavendel, zwarte bessen en appel. De smaak wordt bepaald door de blauwe en zwarte bessen waardoor er een hele fruitige en zoete limonade ontstaat. De appel en lavendel zijn héél subtiel aanwezig en zorgen voor de juiste balans in het glas.

Rose, cardemom, pear & apple is gemaakt van rozen, kardemom, peer en appel. Het is een hele fijne, zachte florale limonade waarbij de smaak van rozen overheersend is.

Soof Sparkling

Sparkling rose, cardamom, pear, apple & water is gemaakt van rozenextract, kardemomextract, peer, appel en water. De rozen en appels begroeten je direct bij het openen van het blikje. Qua smaak spelen de rozen en peren de hoofdrol. De smaak is erg floraal en fruitig. Kardemom is subtiel aanwezig op de achtergrond en maakt deze Soof Sparkling compleet. Al met al een zachte Soof Sparkling met duidelijke smaken van rozen, peer en appel.
Leuk om te weten is dat het rozenextract 0,02% uitmaakt van het geheel. Zou er meer van worden toegevoegd, dan overheersen de rozen en is de frisdrank volledig uit balans.

Sparkling lemon, mint & apple & water is gemaakt van citroen, munt, appel en water. Bij het openen van het blikje komt de geur van munt duidelijk naar voren. Qua smaak is dit niet anders; de munt is dominant aanwezig en wordt bijgestaan door de appels en een vleugje citroen. Het is echt een verfrissende Soof Sparkling.

Sparkling blackcurrant, lavender, apple & water is gemaakt van zwarte bessen, lavendelbloesemextract, appel en bruiswater. Qua smaak zijn de zwarte bes en appel overheersend. De smaak van lavendel is op subtiele wijze aanwezig. Het is daarom vooral een hele fruitige Soof Sparkling.

Wat maakt de drankjes van Soof Drinks zo uniek?

Wat direct opvalt zijn de bijzondere smaakcombinaties; ze zijn gedurfd en opvallend. Het zijn combinaties die je wellicht zelf niet zo snel zou bedenken, maar een verrassend lekker drankje als resultaat hebben.
Een hele fijne bijkomstigheid is dat er voor de productie van alle Soof drankjes alléén gebruik wordt gemaakt van groente, kruiden en fruit. Suiker, conserveermiddelen, kleur-, geur-, en smaakstoffen laat het team van Soof Drinks volledig links liggen. Zoals het team zelf zegt; “Als puur natuur heel lekker is, heb je geen toevoegingen nodig.  Weg met de ingewikkelde ingrediëntenlijsten in kleine lettertjes. Soof Drinks heeft niets te verbergen. Daarom bevatten de flessen en blikjes aan de voorkant én achterkant dezelfde informatie. Wij hebben écht de enige siropen in Nederland waar niets aan is toegevoegd!”.
Een verschil met andere siropen is dat Soof Drinks ook geen water gebruikt voor haar siropen. Hierdoor ontstaat er een geconcentreerde siroop vol smaak waar je dus ook minder van nodig hebt. Zo staat een fles siroop gelijk aan een krat frisdrank!

Maak je eigen gemberbier met Soof Drinks

De Sparkling Soof drankjes zijn ready-to-drink en behoeven geen toevoegingen om het drankje compleet te maken. De siropen daarentegen zijn een stuk flexibeler en spannender om te mixen. Zo kun jij bijvoorbeeld in een handomdraai je eigen gemberbier maken!

Wat hebben we nodig:

  • Eén liter kokend water
  • 100 ml Soof Lemon, mint & apple siroop
  • Sap van één citroen
  • Stuk gember van 5 cm
  • Halve eetlepel kruidnagels

Wat gaan we doen:
Snijd de gember in stukken en doe deze in een blender. Doe 100 ml water bij de gember en blend tot er een egale “gemberpap” ontstaat.
Doe deze gemberpap vervolgens in een kom en voeg hier één liter kokend water aan toe samen met de kruidnagels.
Laat het geheel vervolgens afkoelen en zet de kom één nacht in de koelkast. Let op: indien je een pittigere variant wilt maken, kun je de mix beter twee nachten in de koelkast laten staan.
Als de gember naar jouw smaak is, zeef je de mix en voeg je het citroensap en 100 ml Soof Lemon, mint & apple siroop toe. Goed doorroeren en klaar is je Soof gemberbier!

Soof gin-tonic recepten

Toen wij begin dit jaar kennismaakten met Soof Drinks moesten we gelijk aan een combinatie met gin denken. Hoe leuk zou het zijn om siropen te verwerken in gin-tonics?
Wij besloten dit te gaan testen met zowel de siropen als Soof Sparkling. We kwamen helaas al snel tot de conclusie dat Soof Sparkling zich hier niet voor leent; de drankjes vallen allen “dood” zodra we het combineren met gin. Daarom hebben we de gin-tonic recepten allen gemaakt met gin, siroop en tonic.
Qua tonic hebben we hier bewust gekozen voor Fentimans Connoisseurs Tonic Water. Deze tonic vinden wij echt geweldig; de tonic is neutraal qua smaak, maar haalt de aroma’s van de gin perfect naar voren!
Let op: als je de siroop gaat mixen met tonics en gin is goed roeren echt een vereiste!

Hieronder delen we het recept van de Monkey Berry. Klik hier voor de andere vier recepten; Bobby’s Thorns, xxx, Mint your own business en Biter Sweetness.

Monkey Berry

Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin is een kruidige en krachtige gin met hints van citrus en een florale ondertoon die doorloopt tot in de afdronk. De blauwe bessen en lavendel aroma’s van de Soof siroop sluiten hier perfect bij aan.
De Monkey Berry is een fruitige gin-tonic met dominante tonen van blauwe bessen en lavendel. Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin is een kruidige en krachtige gin die haar mannetje blijft staan in deze gin-tonic. Deze krachtigheid neemt zij mee. De munt maakt het geheel af en brengt een heerlijke frisheid met zich mee.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:

Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater uit het glas en voeg je de gin, Soof siroop en Fentimans Connoisseurs Tonic Water toe. Roer goed; de siroop moet volledig opgenomen worden en er moet een egale mix ontstaan.

Voeg als laatste de garnerning toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat alle smaken goed vermengd worden.

Monkey Berry, gin-tonic recept met Soof Drinks, Monkey 47 Gin, Alles over gin.

Ps. Bijna alle foto’s van Soof komen van Soof Drinks; de foto’s van de recepten zijn door ons gemaakt. Klik hier voor alle recepten!

3.489
Laat een bericht achter