Gin botanicals uitgelicht, Alles over gin.

Alles over gin botanicals – Waarom botanicals zo belangrijk zijn voor gin

In de gin wereld wordt het woord “botanicals” veelvuldig gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? Wat zijn botanicals en waarom zijn zij zo belangrijk voor gin?
In deze gin story duiken we in de wereld van botanicals. We lichten de meest gebruikte botanicals uit én we kijken naar de botanicals van de prachtige Nederlandse PASSION4GIN. Kun jij de beschreven botanicals de volgende keer in jouw gin herkennen?

Botanicals zijn het hart van de gin

Gin is een combinatie van neutrale alcohol, water, jeneverbessen en botanicals. Zouden we de botanicals achterwege laten, dan houden we (plat gezegd) jenever over. Botanicals vormen dus het hart van de gin en zijn een onmisbaar component voor de distilleerder!

Om tot een bepaalde gin smaak te komen worden verschillende botanicals met elkaar gecombineerd. Jeneverbessen zijn hierbij uiteraard een vast gegeven en worden vaak gecombineerd met koriander, citrusvruchten, engel- en iriswortel.

Ondanks dat het aantal botanicals oneindig is, worden er vaak tien tot twaalf botanicals gebruikt. Uiteraard zijn er uitzonderingen zoals Monkey 47 Gin waar zevenenveertig verschillende botanicals voor gebruikt zijn. De Black Gin van Gansloser Destillerie spant echter de kroon; voor deze gin zijn er maar liefst achtenzestig tot vierenzeventig botanicals gebruikt.

Gin botanicals, het hart van de gin, Alles over gin

De meest gebruikte én bekendste gin botanicals

De combinatiemogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos. Iedere distilleerder kan zijn of haar ei kwijt in het ontwikkelen van een nieuwe gin. Zo worden er bijvoorbeeld gins gemaakt van mieren (Ant Gin), truffels (ROMAGNOLO Special Gin), cantharellen (Radoune Gin) en verschillende soorten zeewier (An Dulámán Irish Maritime Gin).

Toch zijn er altijd een aantal botanicals die standaard weer terugkomen in iedere gin. Een aantal van de meest gebruikte en bekendste botanicals vind je hieronder.

 • Jeneverbessen, ook wel bekend als juniper en juniperus communis
  Jeneverbessen zijn de onmisbare schakel in gin. Deze bessen hebben twee tot drie jaar nodig om te rijpen. In droge vorm hebben de bessen een erg zachte smaak. Tijdens de distillatie komt pas de typische bitterzoete smaak naar voren.
 • Korianderzaad, ook wel bekend als coriander en coriandrum sativum
  Koriander ontbreekt eigenlijk nooit in gin. Deze botanical zorgt er namelijk voor dat de gin “grondt”. De smaakexplosie die koriander met zich meebrengt is een combinatie van kruidig, houtachtig, citrusachtig en scherp.
 • Citrusvruchten
  De bloesem en de schil van citrusvruchten worden al van oudsher toegevoegd aan gin. Onder citrusvruchten verstaan we mandarijnen, sinaasappelen, limoenen, citroenen, bergamot, grapefruit en de pompelmoes.
 • Engelwortel, ook wel bekend als angelica en angelica archangelica
  Engelwortel is erg belangrijk voor gin; het maakt de drank “droog”, intensiveert de smaak van andere botanicals, draagt bij aan een intense smaakbeleving en fungeert als bindmiddel voor de vluchtigere smaken.
 • Iriswortel, ook wel bekend als orris root en iris florentina
  De iriswortel heeft twee taken; het fungeert als bindmiddel voor de andere botanicals en het harmoniseert hiernaast de andere toevoegingen. Verder brengt deze botanical een bloemige smaak met zich mee.
 • Zoethout, ook wel bekend als liquorice en glycyrrhiza glabra
  Zoethout wordt geroemd als botanical door de zoetstof die het bevat en de unieke smaak die het mondgevoel verzacht. Daarnaast balanceert het de sprekende en levendigere botanicals.
 • Steranijs, ook wel bekend als star anise en illicium verum
  Steranijs bevat net als zoethout en venkel anethol, de stof die voor een dropachtige smaak zorgt. Steranijs is vergelijkbaar met anijs maar is veel krachtiger en voller van smaak door de grote(re) hoeveelheid anethol.
 • Kardemom, ook wel bekend als cardamom en elettaria cardamomum
  Kardemom is familie van de Aziatische gember en behoort tot de duurste kruiden ter wereld. Deze botanical is in twee varianten te verkrijgen; groene en zwarte peulen. De groene peulen geven een scherp citrusaroma, terwijl de zwarte peulen voor een rokerig aroma zorgen.
 • Oranjebloesem, ook wel bekend als orange blossom en aurantiaco-floris
  Oranjebloesem zorgt voor een intens floraal aroma met een subtiele smaak van honing en citrus. Deze botanical is echter zachter van smaak dan citroen of sinaasappel. Het vruchtvlees wordt vrijwel nooit gebruikt; de geliefde aroma’s en oliën bevinden zich namelijk in de bloesem en schil.
 • Karwijzaad, ook wel bekend als caraway seed en carum carvi
  Karwijzaad is een botanical dat naast een anijsachtige smaak ook voor een warme, kruidige smaak zorgt.
 • Paradijszaad, ook wel bekend als aframomum melegueta en grains of paradise
  Paradijszaad brengt een peperige en pikante smaak met zich mee. De nasmaak is warm, scherp en een beetje bitter.
 • Kaneel, ook wel bekend als cinnamon en cinnamomum
  Kaneel zorgt voor een warme, kruidige smaak. De bekendste varianten zijn ceylonkaneel en cassia. Voor het destilleren van gin is vooral laatstgenoemde populair gezien de sterke(re) smaak.
 • Kruidnagel, ook wel bekend als clove en syzygium aromaticum
  Kruidnagel is een mooie botanical omdat het een heel palet aan smaken met zich meebrengt. Het intense aroma van kruidnagel is een tikkeltje scherp, zorgt voor bittere tonen en bevat heel diep een verloren vleugje zoetheid.

Ginstijlen, New Western Style Gin, Alles over gin.

Waar wordt gin van gemaakt? PASSION4GIN’s botanicals onder de loep genomen!

Hoe leuk is het om een gin te “ontleden” en te kijken welke botanicals er gebruikt zijn en welk aandeel zij hebben in de gin op smaakgebied? Hiervoor nemen we PASSION4GIN als voorbeeld.
Deze gin heeft namelijk een heel bijzonder smaakpalet; citrus en fruitige hints wisselen elkaar snel af waardoor er een complexe maar toch zachte smaak ontstaat.

Het heeft maar liefst anderhalf jaar geduurd voordat het recept van PASSION4GIN gereed was en founder Serge Prins de gin met de wereld durfde te delen.
Om tot deze gin te komen, wordt er gebruik gemaakt van acht tropische botanicals; jeneverbessen, bloedsinaasappel, kumquat, passievrucht, bergamot, yuzu, Buddha Finger en lavendel.
Leuk om te weten is dat een aantal in de eerste instantie uit Thailand zijn gekomen; Serge nam deze mee vanaf zijn laatste vakantieadres.

Om te kijken wat het effect en de bijdrage is van de verschillende botanicals in deze gin, zetten we ze hieronder op een rijtje!

 • Jeneverbessen zijn net als in de andere gins een vast gegeven. In de gin zorgen zij voor de droge(re) citrustonen en een licht bittertje.
 • Bloedsinaasappel is een citrusvrucht die van de buitenkant op een sinaasappel lijkt, maar van binnen dieprood vruchtvlees heeft. De smaak die zij met zich meebrengt varieert van friszoet tot zoet. In vergelijking met een sinaasappel is de smaak van deze vrucht minder zuur. De zoete citrustonen heeft PASSION4GIN dan ook te denken aan de bloedsinaasappel.
 • Kumquat is een bijzondere citrusvrucht. Er wordt gezegd dat het de enige citrusvrucht is die je met schil kunt eten. De meest gebruikte kumquat is de Chinese variant; deze vind je ook terug in PASSION4GIN. De kumquat doet denken aan een mini sinaasappel; qua smaak komt eerst de zoetheid van de schil tevoorschijn, waarna een iets zuur en licht kruidig sinaasappelaroma ontstaat.
 • Passievrucht is een geweldige tropische vrucht die voor een ware smaakexplosie zorgt. Zoete tonen worden afgewisseld met een zuurtje.
 • Bergamot is een citrusvrucht waarvan wordt gezegd dat zij een kruising is tussen een limoen en een zure sinaasappel. Het wordt veel gebruikt in parfum omdat zij een mooie citrusachtige, scherpe en bittere geur heeft. In PASSION4GIN uit zij zich als een verfijnde citrusvrucht met een milde kruidige ondertoon.
 • Yuzu is een steeds populairder wordende citrusvrucht uit Japan. Wat deze vrucht zo bijzonder maakt zijn de karakteristieke, aromatische geur en smaak. Voor de gin wordt er gebruik gemaakt van de schil en het sap. Hierbij zorgen zij voor smaaktonen die doen denken aan een mix van limoen, mandarijn en citroen.
 • Buddha Finger is ook een Aziatische citrusvrucht en komt oorspronkelijk uit China. In vergelijking met andere citrusvruchten, valt de Buddha Finger een beetje buiten de boot. Deze vrucht heeft namelijk helemaal geen vruchtvlees! Daarom wordt deze vrucht gebruikt als “citroenschil” en dit is dan ook het aroma dat deze botanical toevoegt aan PASSION4GIN.
 • Lavendel is de botanical die zowel een kruidige en bittere als een bloemige en friszoetige smaak met zich meebrengt. In PASSION4GIN zorgt zij voor een mooie zachte en florale toon.

PASSION4GIN, botanicals uitgelicht, Alles over gin.

2.255
Laat een bericht achter