Zo maak je jouw gin-tonic winterproof, gin story, Alles over gin.

Alles over gin-tonics drinken – Het drankje dat je écht het hele jaar door kunt drinken

Nog steeds horen we vaker dan eens dat “het te koud is voor gin” en dat “gin echt een zomerdrankje is”. Wie dit ooit heeft bedacht weten wij niet, maar dat deze redenen achterhaalt zijn anno 2024 is een feit. Gin is verkrijgbaar in diverse smaakcategorieën, zoals citrus & fris, zoet & zacht, floraal en kruidig. Dit betekent dat we het hele jaar door kunnen experimenteren met verschillende soorten gin én dat wij de smaken kunnen aanpassen op het seizoen. Is het koud? Dan kiezen wij voor de warmere gins. Is het regenachtig? Dan een fruitige gin-tonic met vrolijke garnering. Is het een warme zomerdag? Dan geven we de voorkeur aan een verfrissende citrus gin. In deze gin story vertellen wij jou hoe je jouw gin-tonics kunt aanpassen op dit seizoen. We zijn benieuwd of jij je gin habits gaat veranderen na het lezen van deze gin story!

Het enige dat we willen is warmte

Tijdens de donkere en koudere maanden speelt ons leven voornamelijk binnenshuis af. De dekentjes op de bank worden weer tevoorschijn gehaald en frisse salades worden ingeruild voor voedzame stamppotjes. Ieder seizoen passen wij ons aan op het weer. Dit geldt voor onze levensstijl, ons eten en natuurlijk ook ons drinken.

Als we kijken naar gin, zijn we er zo gewend aan geraakt om gin alleen in de zomer te drinken. De grote ballonglazen gevuld met ijs, fris smakende gin-tonics.. In de winterperiode kan dit voor de nodige rillingen zorgen. Maar wist je dat je met een paar simpele aanpassingen ook in dit seizoen heerlijk kunt genieten van een goed glas gin?

Barrel Aged gin, Old Tom Gin en Sloe Gin

Waar gin als zomerdrankje wordt gezien, wordt whisky vaak gekozen als het ideale winterdrankje. Maar wat zou er gebeuren als je het beste van beide werelden combineert? Dan heb je Barrel Aged gins!

Dit is een gin stijl die steeds populairder wordt bij gin- én whiskyliefhebbers. Steeds meer gin merken gaan experimenteren en leggen hun gin op vaten. Eikenhouten vaten, Bourbon vaten, whiskyvaten en zelfs Sherry vaten zijn erg gewild omdat zij niet alleen een prachtige kleur aan de gin geven, maar ook warme hout- en vanilletonen toevoegen aan de gin. Er ontstaan gins met rijke, verwarmende smaken die hierdoor ook prima puur te drinken zijn.

De Barrel Aged gins serveer je in tumbler glazen en bij deze gins heb je de keuze of je er wel of geen ijsblokjes aan toevoegt. Als de gin erg krachtig is van zichzelf, kunnen de ijsblokjes een fijne toevoeging zijn, omdat dit de gin net iets milder maakt.
Indien je jouw gin liever niet puur wilt drinken, kun je ervoor kiezen om er een Premium Indian Tonic Water aan toe te voegen óf een Ginger Ale of Ginger Beer met een schijfje gember. Laatstgenoemde zorgt voor een krachtige(re) kick en dit brengt ook weer de nodige warmte met zich mee.

Een fijne aanrader vinden wij Haegens Gin Oaked. Klik hier om deze gin te bekijken.

En andere gin stijl die zich perfect laat lenen voor de wintermaanden is de Old Tom Gin, een gin stijl die nog niet heel veel voorkomt, maar zeker niet overgeslagen mag worden!
Vroeger beschikte men niet over goede distilleermethodes. De gins die toen werden geproduceerd hadden vaak een chemische, medicinale smaak. Om de gin drinkbaar te maken, werd er suiker of honing toegevoegd.
Inmiddels zijn de productieprocessen aanzienlijk verbeterd en hoeft de smaak niet meer verbloemd te worden door allerlei toevoegingen. Toch is er één stijl bekend om het gebruik van suiker of honing en dat is de Old Tom Gin. Old Tom Gins zijn zoetere gins en kennen vaak ook een iets stroperiger mondgevoel. Een hele unieke gin stijl die ook goed puur te drinken is.

Wil je eens een Old Tom Gin proberen? Wij kunnen PIERO Old Tom Gin echt aanraden. Klik hier om deze gin te bekijken.

Een laatste aanrader voor de winterperiode is Sloe Gin, ook wel bekend als sleedoorn gin. Deze gin wordt geproduceerd door sleedoornbessen in de gin te laten trekken. Door de hoeveelheid (rijpe) sleedoornbessen en suiker wordt Sloe Gin echter beschouwd als likeur. Het minimale alcoholpercentage ligt daardoor ook veel lager; deze ligt op 25% in plaats van 37,5%.
Het voordeel van Sloe Gin is dat dit drankje zich goed laat verwarmen. Hierdoor kun je een mooie variant maken op de welbekende Glühwein.

Klik hier voor het recept van de Hot Sloe Gin.

PIERO Old Tom Gin, speciale gin, Italiaanse gin, exclusief, Alles over gin.

Glaswerk – kies een tumbler voor de koudere maanden

Het juiste glas voor een gin-tonic is natuurlijk het ballonglas, ook wel bekend als coppa glas, de grote bel of de vissenkom. Het ballonglas is om drie redenen het perfecte gin-tonic glas:

  1. De lange steel zorgt ervoor dat het glas minder snel opwarmt en de ijsblokjes daardoor minder snel smelten. Hierdoor geniet je langer van jouw gin-tonic.
  2. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de aroma’s van de botanicals mooi tot hun recht komen en jij optimaal van de geuren en smaken van de gin kunt genieten.
  3. Een ballonglas biedt voldoende ruimte voor ijs en eventuele garnering.

Een goede tweede optie is de tumbler. Deze wordt vaak gebruikt voor compacte gin-tonics of gin cocktails.
Hoewel er uitzonderingen zijn, durven wij wel te stellen dat niet iedereen van veel ijs in zijn of haar drankje houdt als het buiten ook al zo koud is. Het voordeel van een tumbler is dat hier minder ijsblokjes in passen dan in een ballonglas. Juist omdat dit glas zo compact is, zitten de ijsblokjes dicht op elkaar en houden zij elkaar perfect in stand. De smeltkans neemt hierdoor af en jij geniet langer van jouw gin-tonic, maar wél met minder ijs!

Let op als je toch de voorkeur geeft aan het ballonglas
Minder ijsblokjes gebruiken in een ballonglas is geen optie; deze smelten op deze manier veel sneller. Het resultaat is een waterige gin-tonic.

Klik hier om te lezen hoe je de perfecte gin-tonic maakt.

Tumbler glazen, gin-tonic glas, Alles over gin.

Garnering als final touch

Gin-tonics worden op verschillende manieren voorzien van garnering. Als een premium gin een goede, krachtige smaak heeft van zichzelf en hierdoor nog steeds duidelijk te onderscheiden is in een gin-tonic, dan is garnering geen must. In sommige gevallen is het zelfs zonde om er garnering aan toe te voegen, omdat dit de smaak van de gin (negatief) kan beïnvloeden.

Wil je echter wel garnering gebruiken omdat het oog ook iets wil of om een bepaalde botanical uit te lichten? Achterhaal dan eerst welke botanicals gebruikt zijn voor het maken van jouw gin. Dit kun je doen door de (pure) gin te ruiken, de gin puur te proeven, door op het label te kijken of “Het verhaal achter de fles” te lezen. Als je de botanicals achterhaalt hebt, kies je er eentje of meerdere (naar smaak) uit om uit te lichten in jouw gin-tonic. Deze voeg je vervolgens toe aan jouw gin-tonic.

Tip: kies er in de winterperiode voor om de zoetere en kruidigere botanicals uit te lichten. Kies je bijvoorbeeld altijd voor een schijfje citroen of limoen, ga dan nu eens voor een schijfje sinaasappel met kruidnagels, een schijfje bloedsinaasappel of een schijfje grapefruit. De zoetere citrusvruchten hebben iets “warmere” aroma’s dan de frisse citroen of limoen. De kleur van de citrusvruchten verraadt dit eigenlijk al!

Aantal voorbeelden van botanicals die perfect zijn als garnering in de wintermaanden:

  • Kardemom
    Gekneusde kardemompeulen geven de gin-tonic een pittig, warm en kruidig aroma. Deze botanical is in twee varianten te verkrijgen; groene en zwarte peulen. De groene geven een scherp citrusaroma, terwijl de zwarte peulen voor een rokerig aroma zorgen.
  • Jeneverbessen
    Gekneusde jeneverbessen versterken niet alleen de smaak van gin, maar geven ook een lichte toon van citrus.
  • Kruidnagel, kaneel of steranijs
    Deze drie specerijen zorgen voor een warme en kruidige smaak.
  • Rozemarijn
    Een takje verse rozemarijn geeft een kruidige, harsachtige smaak aan een gin-tonic. Dit versterkt het kruidige karakter van de gin.
  • Sinaasappel
    Een sinaasappel schijfje zorgt voor een frisse, maar toch iets zoetere smaak.
  • Grapefruit
    Een grapefruit schijfje zorgt voor een frisse, licht zoete smaak met een klein bittertje.
  • Oranjebloesem
    Oranjebloesem zorgt voor een intens floraal aroma met een subtiele smaak van honing en citrus. Deze botanical is echter zachter van smaak dan citroen of sinaasappel.
  • Kruidnagel
    Kruidnagel is een mooie botanical omdat het een heel palet aan smaken met zich meebrengt. Het intense aroma van kruidnagel is een tikkeltje scherp, zorgt voor bittere tonen en bevat heel diep een verloren vleugje zoetheid.
  • Kaneelstokje
    Een kaneelstokje staat bekend om haar warme karakter. In een gin-tonic zal zij zorgen voor een warme, kruidige smaak.
  • Koffiebonen
    Koffiebonen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het garneren van een gin, maar deze doen het erg goed ins met een vanille smaak.
  • Steranijs
    Steranijs bevat net als zoethout en venkel anethol, de stof die voor een dropachtige smaak zorgt. Steranijs is vergelijkbaar met anijs maar is veel krachtiger en voller van smaak door de grote(re) hoeveelheid anethol.
  • Paradijszaad
    Paradijszaad brengt een peperige en pikante smaak met zich mee. De nasmaak is warm, scherp en een beetje bitter.
  • Gember
    Jeneverbessen en gember vormen een gouden koppel. Samen staan zij garant voor een prachtige scherpe, citrusachtige smaak met uiteraard de welbekende pittige kick van gember.

Let op: De lijst kan nog veel langer gemaakt worden, dit zijn enkele basis suggesties. Waar het uiteindelijk om gaat is wat jijzelf de beste combinatie vindt, dus blijf vooral experimenteren en ontdek jouw eigen voorkeuren!

Klik hier voor meer tips over het garneren van gin.

Alles over garnering, maak je gin-tonic winterproof, Alles over gin.Conclusie

Gin is verkrijgbaar in verschillende smaakcategorieën, zoals citrus & fris, zoet & fruitig, floraal en kruidig & krachtig. Dit maakt gin een zeer veelzijdig drankje. Niet alleen combineert gin perfect met verschillende gerechten, maar is gin ook aan te passen aan het desbetreffende seizoen.

Hoewel gin vaak nog steeds gezien wordt als een echt zomerdrankje, kunnen we het met een paar simpele stappen ook omtoveren tot een echt winterdrankje. Hiervoor laten we de frisse citrus gins even staan, maar kiezen we juist voor de donkere en kruidigere gins. Aanraders voor de koudere maanden zijn Barrel Aged Gin, Old Tom Gin of Sloe Gin.

Om de gin-tonics te serveren hebben we twee opties; het ballonglas en de tumbler. Het ballonglas is een stuk groter dan de tumbler en daardoor zijn hier ook meer ijsblokjes voor benodigd. In de winter kan ijs iets zijn wat je zo veel mogelijk wilt vermijden. In dat geval is de tumbler het perfecte glas. Hier gaan minder ijsblokjes in, en juist doordat het glas zo compact is smelten deze minder snel.

Als laatste kun je jouw gin-tonic ook “winterproof” maken door te gaan experimenteren met de garnering. Kies voor de zoetere en warmere botanicals.
Tip: vaak geven de kleuren van de botanicals al aan wat je kunt verwachten van de smaak. Hoe feller de kleur, hoe frisser de smaak kan zijn. Voorbeelden hierbij zijn de citroen en de limoen. In de winterperiode zijn grapefruit en bloedsinaasappel betere opties. Vergeet ook zeker niet te experimenteren met kruiden / kruidigere botanicals. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor de warmere tonen of pittige kick in de gin-tonic.

 

345
Laat een bericht achter