Foerageren met The Botanist Gin, Alles over gin.

Alles over foerageren – Wildplukken in Antwerpen met The Botanist Gin

Afgelopen week waren we in Antwerpen te vinden voor een heel avontuurlijk event. We zijn gaan foerageren met The Botanist Gin!
Als heuse wildplukkers trokken we, met een schort voor en gewapend met een tas vol attributen, de natuur in onder leiding van Nathalie Schrauwer, founder van ELDER Lab.
Ook bezochten we het lab van Nathalie om alles te weten te komen over kombucha en het bijzondere productieproces, genoten we van een geweldige lunch met alléén producten uit de natuur, dronken we fijne cocktails gemaakt met The Botanist Gin en ontmoetten we super leuke gin liefhebbers.
Maar wat ons misschien nog wat het meest verbaasde is de hoeveelheid eetbare ingrediënten / botanicals die om ons heen groeien. Zo aten we de heerlijkste blaadjes zo van de boom, getopt in chocolade.
In deze gin story nemen we je graag mee in ons kombucha-, gin- en wildplukavontuur! Ben je er klaar voor?

Eerst even kennismaken met The Botanist Gin

The Botanist Islay Dry Gin, in deze gin story afgekort tot The Botanist Gin, is een Schotse gin die wordt gemaakt door whiskystokerij Bruichladdich op het eiland Islay.
In 1881 werd het bedrijf opgericht door de broers Robert, William en John Harvey. Al snel waren de broers wereldberoemd om hun kwalitatief hoogstaande single malt whisky’s. Toch zijn het niet de broers die de distilleerderij uiteindelijk groot hebben gemaakt. Zij verkochten de distilleerderij namelijk al vrij snel. Tot aan 1994 is de distilleerderij in handen geweest van diverse groepen die de whisky blends afnamen van de distilleerderij.
In 2001 werd de distilleerderij overgenomen en heropend door Simon Coughlin en Mark Reynier. Zij gaven de leiding aan Jim McEwan. De Head Distiller die tien jaar geleden The Botanist Gin ontwikkelde en introduceerde.

The Botanist Gin, Alles over gin.

Tweeëntwintig lokale botanicals

The Botanist Islay Dry Gin wordt gemaakt van negen traditionele botanicals en tweeëntwintig lokale, met de hand geplukte botanicals die op het eiland in het wild groeien.
De gin wordt gestookt in een Lomond still, een koperen ketel die eigenlijk nog maar amper wordt gebruikt in distilleerderijen. Deze manier van distilleren duurt namelijk erg lang omdat de distillatie onder lage druk plaatsvindt. Zo duurt het voor The Botanist Gin ook zeventien uur voordat de gin gereed is. Het voordeel van deze manier van distilleren is dat de subtiele aroma’s ook vrijkomen.
Het resultaat is een zachte toch frisse gin door de aanwezige hints van de jeneverbes en citrus. De afdronk is lang en heeft een overheersende citrus smaak.

Leuk om te weten is dat het getal “22” op de fles ook verwijst naar het aantal gebruikte lokale botanicals. In het reliëf staan de wetenschappelijke namen van deze botanicals vermeld.

Wildplukken, foerageren, The Botanist Gin, ELDER Lab, Alles over gin.

Een kijkje in de wereld van kombucha

Kombucha is een typisch “you hate it or you love it” drankje. Het heeft een fascinerende, zurige smaak waar je in het begin echt even aan moet wennen. Er wordt daarom ook wel gezegd dat je kombucha moet leren drinken.
De basis van dit drankje bestaat uit groene of zwarte thee, waaraan een levende bacteriecultuur wordt toegevoegd. Deze bacteriecultuur zorgt ervoor dat er een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) ontstaat. Deze kombucha zwam doet denken aan een pannenkoek, maar bestaat in dit geval dus uit bacteriën en gist.

Nathalie, Elder Lab met de kombucha SCOBY, Alles over gin.

De SCOBY is verantwoordelijk voor de fermentatie van suiker en thee; na enkele weken fermenteren is de kombucha klaar om te drinken!
Leuk om hierbij te weten is dat er veel verschillende smaken zijn; dit komt doordat iedere SCOBY weer andere eigenschappen heeft en dus eigen zuren, enzymen en smaken met zich meebrengt.
Nathalie ontwikkeld haar eigen SCOBY’s zodat zij in kan spelen op de creativiteit en vraag van haar eindklanten, waaronder veel chefs van Michelinster restaurants.

Binnenkijken bij Nathalie en ELDER Lab, omdat foto’s meer zeggen dan woorden

Wildplukken? Natúúrlijk!

Wildplukken is voor ons persoonlijk echt iets compleet nieuws. Natuurlijk wandelen en skeeleren we regelmatig in de natuur, maar nooit hadden we het idee om een bepaalde plant, struik of vrucht te gaan plukken onderweg. Laat staan eten!
Door de wildpluksessie met The Botanist Gin en Nathalie is er voor ons op dat vlak echt een wereld open gegaan. Het is verbazingwekkend dat er om ons heen zoveel planten en bloemen groeien die je gewoon kunt eten of ter garnering kunt gebruiken voor je gin-tonic. Tijdens deze sessie hebben we een kleine kilometer gelopen en iedereen had de meegebrachte trommeltjes vol met eetbare garnering. Nathalie uitgezonderd; zij had haar handen vol met de mooie ingrediënten die ze thuis verwerkt in haar gerechten en drankjes.

Als we Nathalie vragen hoe zij ooit is begonnen met foerageren en fermenteren, begint ze te lachen. “Vroeger ging ik vaak de natuur in. Ik hield en hou nog steeds enorm van eten. Bijna alles wat ik tegenkwam stopte ik in mijn mond. Zo leer je al gauw wat je wel en niet kunt eten, haha! Mijn ouders namen ons ook vaak mee de natuur in en langzamerhand leerde ik steeds meer over de eetbare planten die om ons heen groeien”, aldus Nathalie.

Inmiddels heeft ze er een succesvol bedrijf van gemaakt. Met ELDER Lab geeft ze lessen in wildplukken, fermentatie en houtvuurkoken. Daarnaast produceert zij diverse kombucha’s voor restaurants en heeft ze een eigen kombucha merk gelanceerd; BRON kombucha.

Een bijzondere lunch

Tijdens het event van The Botanist Gin maakten we op een compleet andere manier kennis met planten en bloemen. Niet alleen plukten en proefden we onderweg van alles, ook tijdens de lunch werden we aangenaam verrast.
Bij het prachtige landhuis van Nathalie’s moeder stond een picknicktafel prachtig gedekt op ons te wachten. Achter ons knetterde een kampvuurtje en voor ons stonden bijzondere hapjes en heerlijke cocktails gemaakt met The Botanist Gin.
Gerechten met paddenstoelen, planten en bloemen kwamen voorbij aangevuld met mooie, biologische groenten. Als dessert kregen we heuse blaadjes getopt in chocolade. Wie had gedacht dat foerageren zo bijzonder lekker kon zijn!

Een heerlijk cocktailrecept met The Botanist Gin voor thuis

We begrijpen het volledig als je na het lezen van deze gin story zin hebt gekregen om een gin-tonic of gin cocktail te maken met The Botanist Gin.

Daarom delen we hierbij één van onze favoriete recepten; Elderflower cooler. Deze gin cocktail is zoet en erg verfrissend tegelijk door de gebruikte vlierbloesem en munt.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml The Botanist Gin
  • 25 ml komkommer- en muntsiroop
  • 30 ml elderflower champagne
  • 5 ml citroensap
  • Bruiswater
  • Takje munt ter garnering
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen?
Voeg The Botanist Gin, komkommer- en muntsiroop, elderflower champagne en de citroensap toe aan een cocktailshaker. Shake het geheel goed zodat alles goed gemixt wordt.
Vul een tumbler glas met ijsblokjes, schenk hierin de mix en top af met bruiswater.
Garneer met het takje munt.

Elderflower cooler, gin cocktail The Botanist Gin, Alles over gin.

1.886
Laat een bericht achter