Maak kennis met de Utrechtse Flier Gin Delight, gin story, Alles over gin.

Alles over Flier Gin Delight – Een nieuwe Nederlandse gin die staat voor vrolijkheid en plezier

Flier Gin Delight is een nieuwe Nederlandse gin die haar oorsprong vindt in één van onze favoriete steden; Utrecht. Deze gin is ontwikkeld door Micha Schreurs en een goede vriend van hem. Inmiddels vormt Micha samen met zijn vriendin Susan Mertens het team achter Flier Gin Delight. Waarbij Micha het creatieve brein is, weet Susan als kunstenares en grafisch vormgever de ideeën tot leven te brengen. De mooie roze kleur van Flier Gin Delight verraadt het eigenlijk al een beetje. Bij dit vrolijke gin merk draait het om plezier én een leuke tijd hebben!
Wij spraken met Micha om het persoonlijke verhaal achter deze nieuwe gin te horen. Waarom werd deze gin ontwikkeld, hoe smaakt deze gin én hoe geniet je thuis het beste van Flier Gin Delight. In deze gin story lees je alles wat je wilt weten over dit nieuwe gin merk!

Het ontstaan van Flier Gin Delight

Micha en zijn vriendin Susan zijn de drijvende krachten achter de Utrechtse Flier Gin Delight. Beiden zijn altijd al gin liefhebbers geweest en standaard staan er vier tot vijf flessen thuis. Een vriend van Micha weet ook hoe gek hij is op gin dus stelde hij Micha voor om een eigen gin te gaan maken.
In de Coronatijd ontstond het idee om een eigen gin te gaan maken. Alle horecazaken waren dicht, dus we zaten nu wat vaker thuis en wilden genieten van een gin-tonic. We besloten om via AliExpress een eenvoudige grote en kleine distilleerketel aan te schaffen. Samen met vrienden werd er geëxperimenteerd met wisselende successen tot gevolg. De gin werd troebel, alcohol maken met aardappelen was niet te doen qua geur, de ketels bleken echt een ramp te zijn.. Maar na twee jaar weet je wat je aan het doen bent, ken je het verschil tussen ethanol en methanol en weet je hoe te werken met een distilleerketel van vijfentwintig liter”, aldus een lachende Micha.

Micha wilde iets maken dat nog niet bestond. Zelf is hij een enorme liefhebber van Hendrick’s Gin, maar hij wilde absoluut geen gin kopiëren. Hij wilde vanuit zichzelf iets maken, net als met koken. “Ik wil écht iets toevoegen”,  vertelt Micha.

Er werd een verscheidenheid aan botanicals aangeschaft en het experimenteren kon beginnen. Eén ding werd al vrij snel duidelijk; er moest grapefruit bij voor de heerlijke friszoete citrustonen. De tweede vereiste was dat de gin een functionele kleur moest hebben. Micha legt uit; “Eten en drinken is ook visueel en met een opvallende kleur kun je jezelf onderscheiden”.
Daarbij moest de gin ook een zoete geur krijgen, het liefste door het gebruik van rood fruit. Het mocht absoluut niet te zoet of te “chemisch” smaken. Uiteindelijk vonden de vrienden het perfecte recept met jeneverbessen, korianderzaad, grapefruit, rozenbottel en rood fruit. Omdat de gin zo erg in de smaak viel, werd besloten om het serieuzer aan te gaan pakken en werd de zoektocht naar een distilleerderij gestart.

Micha Schreurs en Susan Mertens, founders Flier Gin Delight, Alles over gin.

Hoe wordt Flier Gin Delight gemaakt en hoe smaakt deze gin?

Flier Gin Delight wordt inmiddels gemaakt door De Kleine Distilleerderij uit Zeewolde. Master Distiller Roelof Schipperus gebruikt een klassieke gin basis met grapefruit waaraan vervolgens een infusie van gedroogd rood fruit wordt toegevoegd. Deze infusie wordt gemaakt van rozenbottel, aardbei en kers. Leuk om te weten is dat de grapefruit de hoofdbotanical is gebleven en de andere botanicals uitgekozen zijn op de kleur.

Op de neus komen fruitige aroma’s direct op je af. De aardbeien en kersen zijn dominant aanwezig en op de achtergrond is een subtiele vleug van de friszoete grapefruit te herkennen.
Qua smaak komen de tonen van aardbeien en kersen ook duidelijk naar voren, maar ditmaal speelt de krachtige zijde van de grapefruit de hoofdrol. De zoete en frisse aroma’s zijn perfect in balans. De friszure aroma’s zorgen vrijwel direct voor een kick, waarna de zoetere tonen tevoorschijn komen en de lange afdronk wordt ingezet.

Dit is de perfecte gin voor gin liefhebbers die fruitige gins kunnen waarderen of een feestje hebben waarbij zij een kleurrijke gin-tonic willen serveren.

Het alcoholpercentage van Flier Gin Delight zit op 39%.

De weg naar een roze gin is niet zonder uitdagingen

Al vanaf het begin hadden Micha en Susan het idee om de meest roze gin te ontwikkelen. Een gin die zelfs in de mix haar mooie roze kleur niet zou verliezen. In de praktijk bleek dit iets lastiger dan gedacht!
Botanicals die een rode kleur afgeven zijn namelijk vaak niet stabiel en verkleuren na verloop van tijd. In het geval van Flier Gin Delight veranderde dit in een oranje kleur door het bezinksel van het fruit. Daarom wordt er nu gebruik gemaakt van een kleine hoeveelheid kleurstof. Zo blijft de roze kleur perfect behouden.

Een andere uitdaging waar Micha en Susan in het begin mee te maken hadden, is gerelateerd aan aardappelen. Zij wilden hun eigen alcohol maken, van aardappelen! Dit ging niet helemaal volgens plan met als gevolg dat zij enige tijd omringd werden door een niet zo’n aangename geur.

Het verhaal achter de naam, de fles en het label

Het dochtertje van Micha heet Riva en het dochtertje van zijn vriend heet Fenne. Door beide namen te combineren ontstond de naam Fier. Helaas was het wettelijk niet mogelijk om deze naam vast te leggen en hebben Micha en Susan er Flier van gemaakt. Het woord “Delight” betekent vreugde en is geïnspireerd op het nummer van ‘Groove is in the heart’ van ‘Dee-light’.

Flier Gin Delight zit in een robuuste fles die wordt voorzien van een kleurrijk label. In deze fles staat de gin haar mannetje en valt zij op in de schappen en / of in de bar. Het mooie kleurrijke label is versierd door bloemen en blaadjes en is ontwikkeld door Susan. De bloemen en blaadjes zijn een abstracte vertaalslag naar de botanicals die gebruikt zijn voor deze gin. Het metallic label heeft een opvallende eigenwijze uitstraling door zijn blauw roze kleurstelling.

Leuk om te weten is dat de fles voorheen op een andere wijze werd voorzien van de bloemen en blaadjes. Zij werden in een wit reliëf op de fles gezet. Een prachtig uiterlijk was het resultaat, maar helaas bleek deze wijze erg kostbaar te zijn. Micha en Susan willen dat hun gin voor iedereen toegankelijk is en daarom gaven ze de voorkeur aan een nieuw (lees: huidig) label.

Flier Gin Delight, de meest roze gin van Nederland, Alles over gin.

Flier Gin Delight voor thuis, twee gin-tonic recepten voor verrassende drankjes

Door de roze kleur doet Flier Gin Delight direct denken aan een zoete gin die je het beste kunt drinken met een Premium Indian Tonic Water. Maar schijn bedriegt!
Flier Gin Delight is een toegankelijke en veelzijdige gin die ook perfect gemixt kan worden met Ginger Beer. Hieronder delen we beide recepten zodat je heerlijk kunt experimenteren en kunt ontdekken waar jouw voorkeur naar uitgaat!

Perfect serve met Premium Indian Tonic Water

Wat hebben we nodig:

Perfect serve met Ginger Beer

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Micha en Susan geven zelf de voorkeur aan een tumbler glas. Voor deze gin-tonic recepten houden we dit glas dan ook aan. Vul jouw tumbler glas met de grote ijsblokjes en roer het ijs enkele seconden door het glas zodat deze goed gekoeld wordt. Schenk het eventuele smeltwater uit het glas.

Voeg nu Flier Gin Delight toe, gevolgd door de mixer naar keuze. Garneer met de garnering naar keuze en roer het geheel nog enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Ps. Alle foto’s komen van Flier Gin Delight en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

405
Laat een bericht achter