ÓGIN Nature, Zweeds Lapland, gin story, Exclusief bij Alles over gin.

Alles over ÓGIN Nature – De pure gin parel van Zweeds Lapland

Een gin die volledig staat voor het perfectioneren van de kunst van het distilleren. Iedere fles reflecteert passie en toewijding. Een mix van traditie en innovatie. Een gin die haar weerklank vindt bij diegenen die de fijnere dingen van het leven waarderen. Dat is ÓGIN Nature!
Een zeer unieke gin uit Zweeds Lapland die wij exclusief naar Nederland hebben gehaald en dus alleen bij de Alles over gin. Boutique verkrijgbaar is. Door de prachtige uitstraling en flesvorm is dit letterlijk en figuurlijk een gin parel. Een gin die iedere gin liefhebber wil toevoegen aan de collectie. In deze gin story stellen wij ÓGIN Nature graag aan jou voor!

ÓGIN Nature, de weerspiegeling van Zweeds Lapland

Jón Óskar Arnason is de Master Distiller en founder van de ÓGIN Distillery. Deze distilleerderij staat voor traditie en eenvoud. Met een oprechte waardering voor de ongerepte natuur van Zweeds Lapland, is deze prachtige gin ontworpen. “Elk detail, van de handmatige selectie van ingrediënten tot het eindproduct, weerspiegelt onze passie. Dit resulteert in een unieke kwaliteit en smaak”, aldus Jón.

Het gin avontuur begon voor Jón nadat hij diverse distilleerderijen in Europa had bezocht. Tijdens deze reizen stuitte hij op iets speciaals; de unieke smaak van de Arctic framboos. Deze framboos is alleen in zijn regio te vinden en dat inspireerde Jón om Zweeds Lapland vast te leggen op een bijzondere wijze. Namelijk in een gin!
Jón vertelt; “De Arctische framboos is kenmerkend voor onze regio en breedtegraad én die prikkelde tevens onze verbeelding. We werden geïnspireerd om de essentie van Zweeds Lapland en zijn weelderige subarctische flora te vangen. Wij geloven in vakmanschap en authenticiteit. Elke fles die we produceren is niet zomaar een gedistilleerde drank, maar een viering van het unieke, steeds veranderende karakter van de natuur zelf. Dus geniet van een slok Zweeds Lapland. Een seizoen gevangen in een fles, uniek en elk jaar natuurlijk anders!”.

Een distilleerproces in samenwerking met de natuur

Het distilleerproces van ÓGIN Nature is een zorgvuldige samenwerking met de natuur. Hierbij begint het al met de levendige ontwaking van de eerste lenteplanten. Gedurende de lente, zomer en herfst wordt ÓGIN Nature gemaakt met de meest verse én met de hand geplukte kruiden, planten en bessen.

Om tot het definitieve recept te komen, zijn er eerst verschillende combinaties en kruiden uit de subarctische omgeving getest. Jón vertelt; “Ik begon met het in kaart brengen van alle botanische smaakprofielen door meer dan 150 keer te distilleren met slechts één botanical per keer. Dit deed ik dan in alle periodes van het seizoen. Toen ik bijvoorbeeld bosbessen distilleerde, begon ik met de bladeren in de lente, daarna alleen de bloesems, gevolgd door onrijpe bessen, dan rijpe bessen en dan de bessen die nog aan de struik zaten na de eerste vorst. Vervolgens deed ik hetzelfde met alle verschillende plantaardige producten die in mijn omgeving groeien.
Na het maken van alle distillaten begon ik met proeven en mengen, waarbij ik gebruik maakte van mijn ervaring als chef-kok gedurende bijna 20 jaar..”.

Alle botanicals werden op smaak en geur gesorteerd met uiteindelijk ÓGIN Nature als gevolg. “Een weergave van de ongetemde smaken van ons land, zorgvuldig geselecteerd en precies goed gedistilleerd”, vertelt Jón met trots over het eindresultaat.

De uiteindelijk gebruikte botanicals voor ÓGIN Nature zijn robuuste noordelijke jeneverbessen, verse moerasmirte, moerasspirea, Arctische framboos, wilde framboos, ananaskruid, brandkruid, lavendel, korianderbloemen, appel, den, engelwortel, bessen- en korianderblaadjes en diverse bloemen die in het wild langs het water groeien.

Elke botanical wordt zorgvuldig geselecteerd op het hoogtepunt van versheid, gedistilleerd in een koperen distilleerketel en zorgvuldig uitgebalanceerd, zodat elke batch het hart van het seizoen weerspiegelt. Iedere jaargang brengt een uniek karakter met zich mee. De dans van de natuur ontvouwt zich elk jaar opnieuw op eigen wijze!”, aldus Jón.

Voor het distilleren wordt er gebruikt gemaakt van traditionele en moderne methoden. Na het distilleren rust de gin nog enige tijd. Hierdoor rijpt het distillaat op natuurlijke wijze door de temperatuurschommelingen van de verschillende seizoenen. ÓGIN Nature wordt gebotteld op 41%. Met dit alcoholpercentage is deze gin perfect in balans.

Jón vertelt over de bijzondere productiewijze: “Tijdens de zomermaanden pluk ik alle botanicals met de hand. Ik zorg dat ze binnen een uur na het plukken gedistilleerd worden om zo de verse smaak vast te leggen in de gin. Alle botanicals groeien in het wild; in het bos die mij omringd of in mijn eigen tuin. Tijdens het seizoen werk ik met meer dan vijfentwintig verschillende botanicals en ik volg deze het hele seizoen. Van ontkiemen tot en met de bloei, ik houd alles nauwlettend in de gaten.
Tussen juli en oktober distilleer ik normaal gesproken twee tot drie keer per week en welke botanicals ik hiervoor gebruik, verschilt van dag tot dag. Dit bepaal ik namelijk op basis van mijn smaak én wat ik nu wil vastleggen.
Na de distilleerperiode worden alle verschillende batches vermengd met elkaar, waardoor er een complexe combinatie van botanische smaken ontstaat. De verschillende, unieke smaken van de zomer in Boviken (de plaats van de distilleerderij) worden op deze wijze perfect vastgelegd.
Na het mengen rust de gin nog enige tijd in demijonflessen van 25 liter (een inspiratie voor de vorm van onze fles) bij natuurlijke, ongecontroleerde temperaturen”.

Op de neus komen aardse, lichtkruidige tonen je begroeten. Op de achtergrond is een frisse citrusvleug van de jeneverbessen te herkennen.
Qua smaak ontstaat er een prachtige frisse en kruidige smaakexplosie met een pittige kick halverwege. Daarna wordt de lange en verwarmende afdronk wordt ingezet, gevuld met kruidige tonen die je doen denken aan een bosrijke omgeving. ÓGIN Nature is qua mondgevoel een zachte en hele soepele gin, ook als de gin puur wordt gedronken.
Het is echt de perfecte gin voor de gin liefhebber die een unieke en rijke smaak kan waarderen, evenals de voorkeur geeft aan bijzondere, exclusieve flessen.

ÓGIN Nature, ÓGIN Distillery, gin parel, Alles over gin. exclusive

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij ÓGIN Distillery

ÓGIN Distillery omarmt een milieuvriendelijke en duurzame productie, al kunnen zij niet officieel als zodanig gecertificeerd worden.
Jón deelt het achterliggende verhaal; “Om gecertificeerd te worden zou de hele regio Noord-Zweden als ecologisch gecertificeerd moeten worden, wat buiten onze macht ligt. Dit betekent echter niet dat we geen rekening houden met de beperkingen die gelden voor milieuvriendelijke en duurzame productie. Integendeel.

In een wereld waar milieubewustzijn van het grootste belang is, begrijpen we hoe belangrijk het is om ons begrip van duurzaamheid te herdefiniëren en te verbreden. Terwijl velen duurzaamheid associëren met ingewikkelde systemen en bewaakte processen, kiezen wij voor een andere benadering. Wij geloven in de eenvoud en overvloed van de natuur zelf.

 Onze distilleerderij is gebouwd op een fundament van diep respect voor onze omgeving. We hebben het geluk dat we ons in een regio bevinden die gezegend is met een diverse flora en botanische planten, die elk unieke smaken en aroma’s bieden.

We plukken de beste botanicals met de hand uit onze eigen tuin en de omliggende bossen. Alles wat we doen is geworteld in duurzaamheid, waarbij we zorgen voor verantwoorde oogsten die de delicate balans van de natuur respecteren. Door in harmonie met de natuur te werken, erkennen we de onderlinge verbondenheid van alle levende wezens en streven we ernaar een positieve impact op onze omgeving achter te laten”.

Het verhaal achter de bijzondere ÓGIN fles en naam

ÓGIN Nature is een fles met waarschijnlijk de meest bijzondere fles die we ooit hebben gezien. Wij vroegen de designer, Jakob, hoe hij op het idee is gekomen van deze prachtige gin fles.
Jakob vertelt met trots; “Toen we met ÓGIN begonnen waren we vastbesloten om geen compromissen te sluiten. Niet voor de dranken die we maken, de inspanningen om ze te perfectioneren of het ontwerp. De meeste distilleerderijen kiezen voor kant-en-klare flessen en voegen gewoon een etiket toe. Wij streefden naar iets unieks van onszelf, een silhouet dat ons vertegenwoordigt en dat we konden claimen als ons eigen silhouet.
Zuiverheid is een centraal concept in onze productie en beïnvloedt niet alleen de smaak, maar ook het ontwerp en de materialisatie. We vroegen ons af of een aparte fles, een silhouet dat direct herkenbaar is, de impact van een nauwelijks leesbaar etiket aan de andere kant van de bar kon overtreffen. Deze aanpak doet denken aan de manier waarop Absolut Vodka zijn iconische vorm kreeg.
Het verhaal achter de vorm is eenvoudig. Ten eerste is het een eerbetoon aan de demijohns die bij de productie worden gebruikt. Ten tweede maakt de sluiting, geïnspireerd op het scherpe accent in de IJslandse letter van Jón Óskars naam, de vorm compleet tot een ‘Ó’

De naam ÓGIN is ook een spel met woorden en betekenissen. De toevoeging van Ó voor GIN betekent “Geen gin” en dat is voor ons perfect. Gin was het begin, nu doen we ook wodka en we hebben nog meer producten in de pijplijn”.

Zweeds Lapland in een fles, ÓGIN Distillery, ÓGIN Nature, Alles over gin.

ÓGIN Nature voor thuis

ÓGIN Nature is bedoeld om puur van te genieten. Toch begrijpen wij ook dat niet iedereen zijn of haar gin puur wil drinken. Daarom hebben we hier een fijn gin-tonic recept voor thuis!
Het idee achter dit gin-tonic recept is om de pure smaken van Zweeds Lapland te vangen. Het resultaat is een gedurfd drankje met een prachtige heldere smaak. De frambozen zorgen hier voor een mooie zoete toets, de rozemarijn voor een kruidig randje en de citroensap voor de verfrissende final touch.

Wat hebben we nodig:

 Wat gaan we doen?
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul het glas met de grote ijsblokjes. Roer de ijsblokjes enkele seconden door het glas zodat het glas goed gekoeld wordt. Schenk eventueel overtollig smeltwater uit het glas.

Voeg nu de gin, tonic en citroensap toe en roer het geheel enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden. Garneer met de frambozen en het takje rozemarijn.

Perfect serve, gin-tonic recept, ÓGIN Nature, Alles over gin.

Ps. Alle foto´s komen van ÓGIN Distillery en zijn met toestemming geplaatst.

458
Laat een bericht achter