Exclusief bij Alles over gin., Euelsberger Gin, Alles over gin.

Alles over Euelsberger Gin – Vijf totaal verschillende gins die de gin liefhebbers echt blij maken

Euelsberger Gin is een verrassende en unieke gin uit Duitsland die klaar is om de harten van gin liefhebbers in Nederland te veroveren. Op dit moment bestaat de range uit vijf compleet verschillende gins die je één voor één meenemen op smakenreis. Van een prachtige klassieker, tot een frisse, kruidige, florale en zomerse gin.
Wat je tegenwoordig vaak ziet is dat een gin merk één basis gin maakt en hierop alle recepten baseert. Bij Euelsberger Gin is dit zeker niet het geval; founder Stephan Thomé heeft achter iedere gin weer een ander verhaal met bijpassende botanicals.
Wij werden verrast en vervolgens fan van deze mooie gins. Daarom zijn we ook super trots én blij dat we deze exclusief naar Nederland mogen halen. Ben je klaar om kennis te maken met vijf nieuwe gins en het persoonlijke verhaal achter alle flessen? Let’s go!

Waar komt Euelsberger Gin vandaan?

“Euelsberger” staat voor “De berg van Euels”, maar dit is niet zomaar een berg. Het is een echte “familie berg” waar al jaren met liefde voor gezorgd wordt. De overgrootvader van de vrouw van Stephan heeft hier twintig jaar geleden namelijk tientallen fruitbomen gepland.

De ouders van de vrouw van Stephan hebben een boerderij met koeien. In de afgelopen jaren is het aantal koeien verminderd in verband met de leeftijd van de ouders.
Toch staan er nog genoeg koeien die verzorgd moeten worden en toen de ouders op vakantie wilden gaan, namen Stephan en zijn vrouw deze rol op zich. Dit combineerden ze met het oogsten van het fruit en samen maakten zij hier de heerlijkste producten van.
De ouders vonden dit zo leuk dat de vrouw van Stephan de berg cadeau kregen. In het eerste jaar werden er acht nieuwe bomen gepland, in het tweede jaar maar liefst twintig.

De zwager van Stephan vroeg zich af wat Stephan en zijn vrouw met al het fruit gaan doen. Lachend antwoordde Stephan; “Als ik teveel overhoud, maak ik er gewoon drank van”.
Dat dit niet bij een grapje bleef, werd al snel duidelijk. Stephan verdiepte zich hoe hij het beste dranken kon maken, maar ook met welke regelgeving hij te maken zou krijgen. Na vijf jaar zag hij het complete plaatje voor zich en ging hij naar de gemeente om een verzoek in te dienen om te mogen distilleren. Dit was nog steeds puur hobbymatig..

Stephan Thomé, founder Euelsberger Gin, Alles over gin.

Het begon met een “party drink”

Stephan had een dure hobby voor zichzelf uitgekozen. Hij had maar liefst tachtig- tot negentigduizend euro nodig voor het opzetten van een eigen distilleerderij en het maken van eigen dranken.
Gezien er zoveel geld mee gemoeid was, moesten we het serieus nemen. Omdat ik zelf niet van donkere dranken, zoals rum en whisky houd, wilde ik graag een transparante drank maken. Wodka en gin zijn mijn favorieten en daarom besloot ik voor een eigen gin te gaan. Mijn vrouw en ik zouden op korte termijn een feestje organiseren en speciaal voor deze dag, wilde ik een eigen drank hebben”, aldus Stephan.

In een kleine distilleerketel en een recept gevonden op Google, besloot Stephan het distilleren uit te proberen. Het resultaat was verrassend goed!
Er was alleen één nadeel.. Stephan woonde zelf nog in Berlijn en kon dus alleen in de weekenden terug naar de distilleerderij. Door de afstand van een paar honderd kilometer kon Stephan de voortgang niet altijd in de gaten houden.
Hierdoor kwam hij er al gauw achter dat als hij de botanicals twee weken laat macereren, er een hele onaangename smaak ontstaat. Zo wordt de gebruikte citroen erg bitter en smaakt de engelwortel naar “oude sokken”.  Dit moest anders!

Stephan moest het distilleren opnieuw uitvinden, en het verschil ontdekken tussen vers en gedroogde botanicals. Gelukkig ging hem dit goed af!
Inmiddels heeft Stephan een distilleerketel staan waarmee hij 100 liter in één run kan produceren. Omgerekend is dit goed voor 400 liter, oftewel 800 flessen.
Om efficiënt om te gaan met de energie maakt Stephan eigenlijk altijd 400 liter in één keer. Dan heeft hij ook direct voldoende gin op voorraad staan.
Ander goed nieuws is dat zijn vrouw een baan aangeboden heeft gekregen in de buurt van de distilleerderij, dus nu wonen zij hier ook en kan Stephan op ieder willekeurig moment gaan distilleren als dat nodig is!

Succesvolle lancering

Tijdens het feestje werden de eerste drie gins heel goed ontvangen en werden er meerdere flessen verkocht. Dit smaakte naar meer!
Er werd in Berlijn een tweede feestje georganiseerd. Ditmaal werden bevriende chefs en sommeliers uitgenodigd om kennis te maken met de Euelsberger Gins. Ook zij werden direct fan van de mooie gins en zo bouwde Stephan in een relatief korte periode een hele goede reputatie op!

Grootste uitdagingen

Zelf distilleren en een eigen merk in de markt zetten gaat niet zonder de nodige uitdagingen.
Een uitdaging waar Stephan tegen aanliep was het verkrijgen van botanicals. Zeker tijdens de coronaperiode was het lastiger om aan botanicals te komen. Stephan trok hier zijn lering uit en heeft tegenwoordig voldoende alcohol én botanicals op voorraad.
Leuk om te weten is dat de gebruikte jeneverbessen uit Joegoslavië, Bosnië en Macedonië komen. Hier produceren ze namelijk biologische jeneverbessen.
De met de hand geschilde citrusvruchten, zoals clementines, limoenen en citroenen komen van Mallorca. Ook deze zijn van biologische afkomst. De schillen worden ingevroren zodat deze het hele jaar gebruikt kunnen worden.

Een andere uitdaging ontstond toen Stephan van een kleine naar een grote distilleerketel over moest gaan. Hij had op dat moment geen idee hoe het recept zou uitpakken als deze gemaakt zou worden in een grotere hoeveelheid. Veel tijd om na te denken was er echter niet. Er moesten 300 flessen gemaakt worden, want het feest kwam steeds dichterbij.
Lachend vult Stephan aan; “Om de flessen te kunnen bottelen had ik ook flessen nodig. Ik moest in één keer zestienhonderd flessen inkopen. Als ik het niet serieus zou aanpakken zou ik genoeg flessen voor de rest van mijn leven hebben, haha!”.

Distilleerketel voor Euelberger Gin, Alles over gin.

Ontdek de vijf gins van Euelsberger

Alle gins heeft Stephan genummerd. Zo kun je precies zien in welke volgorde de gins ontwikkeld en geproduceerd zijn.
Het alcoholpercentage van iedere gin zit op 45%. Met dit percentage blijft de gin goed rechtop staan in de mix én komen de aroma’s van de botanicals prachtig naar de voorgrond.
Omdat iedere gin zo vol van smaak is volstaat een Premium Indian Tonic Water.

Euelsberger 1  Pepper & Lemon Gin

Dit is de allereerste gin die Stephan zes jaar geleden ontwikkeld heeft. Het idee was om een frisse maar toch kruidige gin te lanceren als eerste gin. Eentje die haar mannetje staat in zowel gin-tonics als gin cocktails. Eind 2016 / begin 2017 werd Euelsberger 1 Pepper & Lemon Gin op de markt gebracht.

Euelsberger 1 Pepper & Lemon Gin wordt gemaakt van dertien botanicals; jeneverbessen, cubeb peper, Szechuan peper, lange peper, zwarte peper, rode peper, witte peper, monnikspeper, limoenschil, bittere sinaasappelschil, kaffir limoenblad, citroenschil en citroengras.

Op de neus komen de pittige tonen van de pepers duidelijk naar voren. Op de achtergrond herken je fijne citrustonen. Het is in één keer duidelijk dat het hier een “Pepper & Lemon Gin” betreft.
Qua smaak komen de citrusvruchten en pepers in perfecte harmonie naar voren. Er ontstaat een lichte tinteling, de pepers laten zich op krachtige wijze zien, waarna er een fluweelzachte (lange) afdronk ontstaat. Hier komt een duidelijk zoete sinaasappeltoon naar voren.

Het is de perfecte gin voor de gin liefhebber die krachtige citrus gins erg kan waarderen. Deze gin heeft niet voor niets zoveel gouden medailles gewonnen!

Euelsberger 1 Pepper & Lemon Gin, Alles over gin.

Euelsberger 2 Fifteen Flowers Gin

Euelsberger 2 Fifteen Flowers Gin is ook zes jaar geleden gelanceerd, vrijwel direct na Euelsberger 1 Pepper & Lemon Gin. Qua smaak is dit een compleet andere gin. Bij Euelsberger 2 Fifteen Flowers Gin spelen bloemen en florale tonen de hoofdrol.

Deze gin wordt dan ook gemaakt van zestien botanicals waarin jeneverbessen en bloemen de hoofdrol spelen. Bloemen die voor deze gin zijn gebruikt, zijn heemst, lavendel, goudsbloem, hibiscus, kaasjeskruid, lindebloesem, papaver, viooltjes, vlierbloesem, pioenrozen, lelies, madeliefjes, jasmijn, oranjebloesem en duizendblad.

Op de neus krijg je het idee dat je middenin een pastelkleurig en fleurig bloemenveld staat. De geur is zacht, maar gevuld met bloementonen.
Euelsberger 2 Fifteen Flowers Gin heeft een zacht mondgevoel en heeft een herkenbare noot van madeliefjes. Hoewel het een fleurige gin is, is zij duidelijk aanwezig. Het is een gin die niet terugdeinst en laat zien dat zij haar mannetje kan staan. Het is dan ook eerder een krachtige florale gin dan een zachte en zoete gin.

Ook Euelsberger 2 Fifteen Flowers Gin is een prijswinnende gin; deze mooie gin heeft ook een gouden medaille gewonnen.

Het is de perfecte gin voor de gin liefhebber die van florale gins met een fijne kick houdt.

Euelsberger 2 Fifteen Flowers Gin, Alles over gin.

Euelsberger 3 Plum Oriental Gin

Euelsberger 3 Plum Oriental Gin is de derde gin. Voor Stephan is dit echt een Kerstgin. De tonen zijn warm en zijn geïnspireerd op de Oriëntaalse keuken. Na circa dertien prototypes kwam deze mooie gin begin 2017 tot stand.

Deze gin wordt gemaakt van twintig botanicals waaronder jeneverbessen, pruimen, kaneel, sinaasappel, kardemom, tonkabonen, cacaobonen, steranijs, komijn, lapachoschors, kolanoot, hibiscusbloem, lotuszaad, abrikozenpitten, rozenbottel en – wortel, guarana, bloedwortel, zoethout en anijszaad.

Als je van de warme, kruidige tonen houdt die je in normaal in de Oriëntaalse keuken tegenkomt, dan ga je deze gin geweldig vinden.
Op de neus is Euelsberger 3 Plum Oriental Gin een fascinerende gin. Bij iedere keer dat je ruikt komen er nieuwe geuren naar bovendrijven. Zoete tonen van de pruimen en sinaasappel, hints van de tonka- en cacaobonen en kruidige noten van de kardemom en komijn.. Zij weten je te verrassen en nieuwsgierig te maken naar deze gin.
Qua smaak wacht er een heuse smaakexplosie op je. Zoete tonen en kruidige tonen wisselen elkaar in een razendsnel tempo af en hierdoor kan er maar één ding geconcludeerd worden; dit is een verrassing in je glas en hier wil je meer van weten. Een persoonlijke aanrader!

Dit is de perfecte gin voor de gin liefhebber die op zoek is naar een unieke gin, maar ook voor de gin liefhebber die de mooie warme smaken van het Midden-Oosten weet te waarderen.

Euelsberger 3 Plum Oriental Gin, Alles over gin.

Euelsberger 4 Eifel Gin

Stephan vond dat een lokale gin niet kan uitblijven als je de enige distilleerderij van de omgeving hebt. En dat maakt Euelsberger 4 Eifel Gin een hele bijzondere gin; voor de productie van deze gin is er alléén gebruik gemaakt van lokale botanicals. Alleen de jeneverbessen komen elders vandaan, omdat deze beschermd worden door de overheid en niet gebruikt mogen worden in bedrijven.

Wat voor Stephan bij deze gin voorop stond is dat het een klassiek smakende gin moest worden. De eerste drie gins hebben namelijk geen typische London Dry Gin smaak.
Euelsberger 4 Eifel Gin heeft wel de klassieke geur en smaak, maar wordt niet gemaakt van de “standaard” botanicals. In plaats daarvan heeft Stephan gekeken naar de botanicals die rondom de distilleerderij te vinden zijn en die de klassieke geuren en smaaktonen kunnen nabootsen. Zoals hij zelf zegt over deze gin; “Zo smaakt de Eifel!”.
Deze gin werd in de herfst van 2019 gelanceerd.

Voor deze gin zijn er achttien botanicals gebruikt; jeneverbessen, sleedoornbessen, hazelnoten (afkomstig van de bomen rondom de Euelsberg), appel, lijsterbessen, walnootpitten, walnootblad, walnootschillen, hazelnootblad, hazelnootpitten, boekweit, essenschors, klimop, dennennaalden, maretak, eikenschors, brem en spruiten van de spar.

Op de neus heeft Euelsberger 4 Eifel Gin een licht aroma en is deze gin minder uitgesproken dan de andere drie gins.
Qua smaak is het juist het tegenovergestelde. Dit is een hele kruidige en krachtige gin, waarbij je de natuur echt in deze fles “proeft”. Het is lastig te beschrijven welke aroma’s je precies proeft; alle botanicals zijn één prachtig geheel geworden.

Het is de perfecte gin voor de gin liefhebber die een verrassende gin zoekt en geniet van kruidig en krachtige gins.

Euelsberger 4 Eifel Gin, Alles over gin.

Euelsberger 5 Summer Gin

Euelsberger 5 Summer Gin is op dit moment de favoriete gin van Stephan. Voor deze gin heeft hij veel geëxperimenteerd met geselecteerde botanicals die samen voor een zomers feestje in het glas kunnen zorgen.

Deze gin wordt gemaakt van negen botanicals, waaronder jeneverbessen, mandarijnschil, citroenschil, kaffir limoen, cacaobonen, hibiscus, andaliman peper, lange peper en koriander.

Op de neus komen vrolijke, zomerse tonen je tegemoet, waarbij het vooral de citrusvruchten zijn die de boventoon voeren.
Qua smaak komt deze gin op krachtige wijze naar voren. Krachtige tonen van citrusvruchten begroeten je direct, waarna de pepers zich even kort laten zien voordat de lange afdronk ingezet wordt. De pittigheid van de pepers en een klein bittertje van de citrusvruchten blijft tot het einde aanwezig.

Dit is de perfecte gin voor de gin liefhebber die van een krachtige, lichtzoete citrus gin houdt.

Euelsberger 5 Summer Gin, Alles over gin.

Hoe worden de Euelsberger Gins gemaakt?

Stephan laat eerst alle botanicals macereren in een vat. Daarna voegt hij ze toe aan de (kolom)distilleerketel. Alle Euelsberger Gins worden in totaal vijf keer gedistilleerd. Eerst vindt er één run plaats in de distilleerketel, waarna er vier keer gedistilleerd wordt in de kolom.

Na het distilleren wordt er direct Eifelwater aan toegevoegd om de gins op het juiste alcoholpercentage te brengen. De laatste stap is het laten rusten van de gin zodat de smaken goed kunnen huwen; in RVS tanks laat Stephan de gins tweeënhalve maand staan.

Leuk om te weten is Eifelwater het lokale water is. Er zit veel kalk in het water en zit zorgt voor een mooie, volle smaak én kan voor een beetje “cloudiness” in het glas zorgen. Stephan heeft natuurlijk de optie om de kalk eruit te filteren, maar hiermee verdwijnt de smaak ook deels. Nu draagt het bij aan de ambachtelijke uitstraling en kan er gezegd worden dat het “echt een natuurlijk product is die met de hand wordt gemaakt”.

Stephan ontdekte dat de gins langer in de fles moeten huwen door dit productieproces van vijf keer distilleren. Maar liefst tweeënhalve maand blijven de gins in de fles rusten zodat alle smaken goed met elkaar vermengd worden.

Het verhaal achter het label

Alle flessen zijn voorzien van een kleurrijk label die past bij de smaak van de desbetreffende gin. In het midden van iedere fles staat een uil, vormgegeven met strakke lijnen welke refereren naar de “technische kant” van Stephan.
Leuk om te weten dat het logo bewust zo is ontworpen; het is een makkelijk te dupliceren logo en kan dus perfect gebruikt worden voor (toekomstige) merchandise!
Het is de neef van de vrouw van Stephan geweest die het logo en label ontwikkeld heeft.

Het verhaal achter het label, Euelsberger Gin, Alles over gin.

De favoriete gin cocktail van Stephan

Als er een recept gedeeld moet worden, dan gaan we natuurlijk voor de favoriete gin cocktail van Stephan. Dit is de Euelsberger #2 Smash; fris, zoet en kruidig.. het komt in deze gin cocktail allemaal voorbij!

Wat hebben we nodig:

  • 40 ml Euelsberger 2 Fifteen Flowers Gin
  • 20 ml vers geperst citroensap
  • 20 ml suikersiroop
  • Snufje zout
  • Vers takje dragon
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker en shake het geheel goed zodat alles goed vermengd wordt en het drankje tegelijkertijd gekoeld wordt.
Schenk het drankje vervolgens in een mooi cocktailglas middels een strainer (zeefje).

Gin cocktail recept, Smash, Euelberger 2 Fifteen Flowers Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Euelsberger Gin. 

599
Laat een bericht achter