XIN Gin, het persoonlijke verhaal achter deze Ierse Aziatische gin, Alles over gin.

Alles over XIN Gin – Dé gin waar de liefde voor Ierland en Azië samenkomen

We hebben weer een ge-wel-dige gin voor je naar Nederland gehaald (al zeggen we het zelf). Met een travelers heart en een grote liefde voor Ierland en Azië, wisten founders Gareth en Michelle hun passies samen te brengen in een prachtig familiebedrijf, twee whiskeymerken en de prijswinnende XIN Gin. Met haar mooie, opvallende verschijning weet XIN Gin al je aandacht te trekken, maar met haar onderscheidende smaak verovert zij je hart. Deze bijzondere gin wordt gemaakt in Ierland, maar met Aziatische botanicals. Daarbij zijn beide culturen verwerkt in het design van de fles. Hadden we al gezegd dat XIN Gin zelf Double Gold gewonnen heeft bij de San Fransisco World Spirits Competition dit jaar? Kortom, met deze gin wil je kennismaken en in deze gin story nemen wij je graag mee in het persoonlijke verhaal achter deze fles!

Het verhaal van de founders van de Ahascragh Distillery

XIN Gin komt uit de koker van Gareth en Michelle McAllister. Dit wereldse power couple uit Dublin heeft jarenlang in Azië gewoond. Gareth werkte als Chemical Engineer en Michelle als kinderpsycholoog. Tot ze besloten terug te keren naar Ierland om hun droom te verwezenlijken; hun passie voor ambachtelijke dranken omzetten in een familiebedrijf.

Toen zij de oude molen in Ahascragh in County Galway bezochten, werden ze verliefd op de historie, het uiterlijk en het karakter van het platteland. Dit werd hun locatie voor hun eigen distilleerderij; Ahascragh Distillery! Dit is dé plek waar ze gezamenlijk met hun team als missie hebben om familie en vrienden bijzondere momenten te laten vieren met unieke en smaakvolle spirits, zoals hun eigen XIN Gin, Clan Colla Irish Whiskey en UAIS Irish Whiskey.

Bij de Ahascragh Distillery staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Sterker nog, Gareth en Michelle hebben de oude molen uit 1800 zo weten aan te passen dat het nu Ierlands eerste energie neutrale distilleerderij is!

Het ontstaan van XIN Gin, de gin waar Ierland & Azië samenkomen

Gareth en Michelle hebben een geruime tijd in Shanghai gewoond, waar ze een geweldige fruitboom in de tuin hadden staan. Op den duur viel het fruit van de bomen af, maar zowel Gareth als Michelle wisten niet precies wat ze ermee moesten doen. Ze kenden deze Aziatische vrucht simpelweg niet.

Dit veranderde toen zij vrienden op visite kregen. Zij zagen de boom en werden hier erg enthousiast van. Het was de persimmon, ook wel bekend als de kaki of dadelpruim. Michelle vond de vrucht geweldig en wilde hier iets mee gaan doen. Zelf houdt ze erg van koken en het liefste zou zij de Ierse met de Aziatische keuken samenvoegen. Met deze vrucht zou dit mogelijk worden. Maar hoe ga je dit precies verwerken in een gin?

Ik wilde dat de gin een goede smaak zou krijgen. Het moest een ‘brutale’ gin zijn met een sexy en trendy uiterlijk. Het mocht zeker geen gin worden die men ziet als ‘oude vrouwen drank’ én qua smaak mocht het geen traditionele gin worden. Verder vind ik het heel belangrijk dat de cultuur wordt uitgedragen. Wist je dat de Ierse en Aziatische cultuur heel veel overeenkomsten hebben? Zo draait het bij beiden om families, samen belangrijke momenten vieren, gezamenlijk eten en drinken”, vertelt Michelle.

Gareth & Michelle, founders XIN Gin, Alles over gin.

Hoe wordt XIN Gin gemaakt en wat kun je verwachten van de smaak?

Om tot XIN Gin te komen heeft Michelle eigenlijk alleen gekeken naar wat zíj zelf lekker vindt. Gareth kwam met deze tip, want alleen op deze manier kan er een gin gemaakt worden waar je zelf 100% achter kunt staan. Voor Michelle hielp dit enorm.

Voor de productie van XIN Gin wordt er gebruik gemaakt van acht botanicals. Dit zijn jeneverbessen, ananas, rozen, kaneel, persimmon, limoengras, sinaasappel en citroen. Voor Michelle zijn dit één voor één favoriete botanicals, maar de vraag bleef natuurlijk wel of zij samen ook goed zouden uitkomen in een gin. Ze sprak hierover ook met een andere distilleerder en die gaf aan dat ze gek was (“you’re bonkers!”).

Er volgde een periode van experimenteren met de hoeveelheden van de botanicals. Zodra Michelle het gevoel had dat ze iets miste, begon ze weer opnieuw. Uiteindelijk ontstonden er twee goede recepten die via een blind tasting getest werden. De huidige XIN Gin kwam als beste uit de bus. Deze gin had toevallig ook de voorkeur van Michelle.  En de distilleerder die eerst aangaf dat ze gek was, heeft haar uiteindelijk toch de nodige complimenten gegeven voor de mooie samenstelling!

Leuk om te weten is dat XIN Gin van A-Z in eigen beheer wordt gemaakt. Dit betekent dat er veel geproefd moet worden om de kwaliteit constant te houden. Het team is hier inmiddels erg goed in geworden. Mocht er toch een keer een twijfelmomentje komen, dan wordt Michelle ingeschakeld. Omdat zij de gin zelf ontwikkeld heeft, proeft zij vrijwel direct of er iets mist. Michelle vertelt lachend; “Eén keer was er een batch gemaakt. Ik proefde direct dat er niet voldoende ananas gebruikt was”.

Op de neus komen de lichtzoete en florale tonen van roos en persimmon naar voren. Deze tonen worden aangevuld met de nodige citrus hints. Subtiel is er een kruidigheid te ontdekken.
Qua smaak komen de citrustonen van de citroenen en jeneverbessen dominanter naar voren. Zij worden ondersteund door de rozen, persimmon en een lichte ondertoon van dille. De afdronk is erg lang en wordt gevuld met exotische tonen en de warmte van kaneel.

Het alcoholpercentage van XIN Gin zit op 43% en de gin wordt gebotteld in flessen van 500 ml.

Prijswinnende gin met heel veel gouden awards

Zo jong als XIN Gin is, zoveel prijzen heeft deze mooie Iers Aziatische gin al in de wacht weten te slepen!

In 2022 won XIN Gin bij de IWSC 95 punten, Gold bij The Spirits Business Global Gin Masters en Best in Ireland bij The Gin Guide Awards 2022.

In 2023 werd dit rijtje verder aangevuld met Gold Winner bij New York Intl Spirits Competition, Gold bij de Irish Quality Food and Drink Awards, Master 2023 bij The Spirits Business Global Gin Masters, Best in Ireland bij The Gin Guide Awards 2023, Silver bij de World Gin Awards Design en Gold bij The Drinks Business Asia Winter Tasting 2023.

In 2024 won XIN Gin weer een award voor Best in Ireland bij The Gin Guide Awards 2024, Gold bij The Drinks Business Asia Summer Tasting 2024 en won zij de hoogste prijs ooit.. Double Gold bij de San Fransisco World Spirits Competition. Voor Michelle is dit zeker de kers op de taart voor al haar (harde) werk. Dit was hét award dat ze erg graag wilde ontvangen en dat is haar gelukt!
Ik denk niet dat we ons nog weer gaan inschrijven voor wedstrijden. We hebben het hoogst haalbare gehaald en dat was voor mij het doel!“, voegt Michelle toe.

De exclusieve gin van XIN Gin, Alles over gin.

Het verhaal achter de naam en het prachtige design van XIN Gin

XIN (uit te spreken als “shin”) Gin betekent in het Mandarijn zoveel als “hart” en “goed gevoel”. En dat is precies wat Michelle wil uitdragen met haar gin. “Mijn familie woont in verschillende delen van de wereld, maar toch is het de gin die ons met elkaar verbindt. Onze familieleden vragen ons flessen op te sturen en als ze genieten van een XIN gin-tonic, dan denken ze aan ons. En precies dat fijne gevoel willen wij andere gin liefhebbers ook meegeven”, legt Michelle uit.

XIN Gin zit in een mooie rode fles met gouden accenten. Er zijn twee redenen dat Michelle voor deze kleuren heeft gekozen; rood is haar lievelingskleur en in Azië staat deze kleur voor geluk. De gouden accenten lijken in de eerste instantie op swirls, maar als je beter kijkt zie je dat het allemaal hartjes zijn, geïnspireerd op de naam van de gin.

Op de fles zitten twee dunne witte labels waarop de naam van de gin vermeld staat. Michelle heeft bewust voor smalle labels gekozen. “Wij vinden duurzaamheid erg belangrijk en dat betekent ook dat wij willen dat een fles hergebruikt wordt. Als de gin fles leeg is, kunnen de labels eenvoudig verwijderd worden en blijft er een mooie gin fles over die gebruikt kan worden als vaas, waterfles of als kandelaar. Je moet met de XIN Gin fles echt gevoel hebben deze te willen bewaren. Zo hebben wij de fles in ieder geval wel ontworpen!”.

De fles wordt gesealed met een wit labeltje met tekens. Dit is het oude Ierse geschrift dat Ogham genoemd wordt.

Leuk om te weten is dat Azië ook karakters heeft. Zo worden Ierland en Azië wéér met elkaar verbonden.

Gin-tonic recept om thuis te kunnen genieten van XIN Gin

Om optimaal te kunnen genieten van XIN Gin is er niet veel nodig. Een Premium Indian Tonic Water is voldoende. Qua garnering kun je experimenteren met ananas, een schijfje sinaasappel of een kaneelstokje óf met een takje rozemarijn en een schijfje grapefruit.

Mocht je geen ijsblokjes in huis hebben, maar wel bevroren bessen uit de diepvries, dan zijn die de perfecte vervangers! Ik kreeg dit idee van een bartender en eerst leek het mij best een gekke combinatie, maar het bleek echt heel erg lekker te zijn!”, zegt Michelle enthousiast.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met de ijsblokjes. Roer de ijsblokjes enkele seconden rond in het glas tot er een laagje condens ontstaat aan de buitenkant. Dit betekent dat je glas koud genoeg is geworden.

Schenk het eventuele overtollige smeltwater uit het glas en schenk de gin en daarna de tonic naar keuze in. Garneer met de garnering naar keuze.
Tip: squeeze het schijfje sinaasappel of grapefruit eerst boven je glas. Zo komen de friszoete sinaasappeltonen nog duidelijker naar voren in de gin-tonic.

Perfect serve XIN Gin, gin-tonic recept, Alles over gin.

Waar koop je XIN Gin?

Wij zijn dankbaar voor de mooie samenwerking die wij hebben met XIN Gin. XIN Gin is exclusief verkrijgbaar in de Alles over gin. Boutique.
Klik hier om XIN Gin te bekijken.

Ps. Alle foto’s komen van de Ahascragh Distillery en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

19
Laat een bericht achter