De bijen bij Stichting BeeSerious, Alles over gin.

Het bijzondere verhaal van bartender Helder Fortes Silva en Stichting BeeSerious

Op Instagram zagen we schattige bijenvideo’s en -foto’s van de Rotterdamse bartender Helder Fortes Silva voorbijkomen. Hij deelde hierbij een foto van een bijenkoningin die net geboren was. Hoewel dit voor een “ahh..” momentje kan zorgen, zit er écht een heel triest verhaal achter deze beelden.. In de afgelopen vijftig jaar is wereldwijd namelijk 75% van de bijen verdwenen!
Helder besloot zich in te zetten voor deze bijen; hij werd ambassadeur van Stichting BeeSerious en adopteerde een bijenkoningin. De (honing)cocktails die hij vanaf dat moment maakt, dragen daadwerkelijk bij aan een betere wereld!
Wij waren zo onder de indruk van zijn verhaal dat we niet kunnen wachten om deze te delen met jou. Uiteraard vertellen we jou ook hoe jij iets kunnen betekenen voor de bijen op deze aarde!

Eerst even kennis maken met Helder Fortes Silva

Sinds vijf jaar is Helder Fortes Silva fulltime werkzaam als cocktailbartender. Binnen Barrelproof Company en Dr. Rotterdam heeft hij zijn kennis mogen vergroten en groeide zijn liefde voor cocktails met de dag. Momenteel is Helder werkzaam bij Calaboose in Rotterdam; een cocktailbar met Indonesische gerechten en heerlijke cocktails.

Wat Helder het allerleukste vindt aan zijn vak is de “rondleiding” die gasten in hun hoofd krijgen na het drinken van een cocktail. Zoals hij zelf zegt; “Elke gecreëerde cocktail is een verlengstuk van mijn persoonlijkheid en gedachten. Net als in een relatie kun je ervoor vallen.. Het verrassingselement door de smaak, hoe de cocktail eruit ziet en het gevoel die het met zich meebrengt. Heel soms zijn het de gedachten van de gasten die je zelf mag betreden. Vaak ontstaan daar hele mooie herinneringen uit. Het uitwisselen van gedachtes of momenten; dat kan allemaal leiden tot een gouden vloeistof. De persoonlijke touch is een van de mooiste dingen aan het vak. Drankjes creëren, momenten die je met andere deelt. De gedeelde lach tussen mensen. Een gast zijn verwachtingen overtreffen. Als je dat weet te bereiken, kun je een avond als een succesvol beschouwen!

De link met honing

Als finalist kreeg Helder voor de Diageo World Class Northern Europe de opdracht om een op honing gebaseerde cocktail te maken. Hierdoor kwam hij in contact met Stichting BeeSerious en na hun verhaal gehoord te hebben, was hij zó enthousiast dat hij een heel bijenvolk adopteerde met Dr. Rotterdam, de cocktailbar waar hij werkzaam is.
Daar bleef het echter niet bij; Helder verbond zich ook als ambassadeur aan Stichting BeeSerious. Helder gebruikt de honing voor de meest fantastische cocktails terwijl hij gelijktijdig bijdraagt aan een betere (bijen)wereld!

Helder Fortes Silva, Ambassadeur Stichting BeeSerious, Alles over gin.

Stichting BeeSerious – honing met een verhaal

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de wereld. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het bestuiven van onze bloemen en gewassen en daarmee noodzakelijk voor ons ecosysteem. Wanneer er minder of geen bestuiving plaatsvindt, zullen soorten uitsterven en is voedselschaarste het uiteindelijke gevolg. Concreet betekent dit dat 80% van alle producten die we graag eten, drinken en dragen zullen verdwijnen.
Het is dan ook schokkend om te horen dat er in de afgelopen vijftig jaar wereldwijd 75% van de bijen is verdwenen!

De belangrijkste redenen voor het verdwijnen van de bijen zijn het (toegenomen) gebruik van pesticiden, gebrek aan biodiversiteit en de varroamijt, een piepkleine parasiet die zich voortplant in het “broed” van de honingbij. Om de honingbij van een complete ondergang te redden werd de Stichting BeeSerious in het leven geroepen.

Deze stichting focust zich op het resistent maken en vergroten van de bijenpopulatie. Zo worden er op veertien locaties in Zuid-Holland (waaronder Diergaarde Blijdorp) bijen geteeld die in staat zijn de varroamijt te herkennen en deze vervolgens in een vroeg stadium kunnen elimineren. Deze koninginnen zullen uiteindelijk hun eigen volkje voortbrengen van bijen die allen resistent zijn!

Bijen, Stichting BeeSerious, Alles over gin.

De producten van Stichting BeeSerious

Voor Stichting BeeSerious is een groot bereik noodzakelijk; het verhaal én de noodtoestand moet door de wereld gehoord worden zodat er gezamenlijk iets gedaan kan worden tegen het uitsterven van de bijen.

Om meer mensen te kunnen bereiken besloten founders Rob en Alwine Serious Bee Distillers op te richten. Door opleidingen en haar ervaring bij het Jenevermuseum had Alwine al distilleerkennis opgedaan. Samen met haar vriend Rob besloot zij te gaan experimenteren en distilleren met mede (wijn gemaakt van honing). Dit resulteerde in een honingdistillaat met een alcoholpercentage van 40% die met trots de naam Clutius & Clusius Pearl draagt.

Inmiddels zijn er nog vier producten aan de range toegevoegd; Amber (honinglikeur), Raspberry (met framboos), Juniper (met jeneverbessen) en de Prince of Orange (oranjebitter). Naast deze drankjes wordt er uiteraard ook honing verkocht.
Alle opbrengsten komen volledig ten goede aan de stichting.

Productrange Serious Bee Distillers, Stichting BeeSerious, Alles over gin.

Benieuwd wat jij kunt doen?

Jij kunt op verschillende manieren je steentje bijdragen aan Stichting BeeSerious. Zo kun je een Koninginnencadeaubon kopen om weg te geven als (relatie)geschenk, een bijenkoningin adopteren, honing en / of de mooie producten van Serious Bee Distillers aanschaffen.

De stichting heeft een ANBI status waardoor het fiscaal gezien ook interessant is om donaties te doen. Indien je graag in “natura” een bijdrage wilt doen, kun je contact opnemen met Rob en Alwine via info@beeserious.nl.
Meer informatie over Stichting BeeSerious? Bezoek dan de website van Stichting BeeSerious.

Baby bijenkoningin, Stichting BeeSerious, Alles over gin.

Honingcocktail recept van Helder

Wij hebben Helder gevraagd voor een heerlijk cocktailrecept zodat wij ook thuis kunnen genieten van een honingcocktail! Helder bedacht een eenvoudig recept die een heerlijk verfrissend drankje voor de hete zomerdagen als resultaat heeft!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Clutius & Clusius Amber
  • Sap van één partje citroen
  • Ginger Ale (voor een minder zoete variant gebruik je bruiswater)
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:

Gebruik bij voorkeur een tumbler of longdrink glas en vul deze met grote ijsblokjes. Wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Clutius & Clusius Amber toe. Knijp het sap van het citroenpartje hier in uit en top af met Ginger Ale (of bruiswater als je voor de minder zoete variant gaat).

Roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Cocktail Helder voor BeeSerious, Alles over gin.

 Ps. De foto´s komen van Helder / Stichting BeeSerious.

2.408
Laat een bericht achter