Copper in the Clouds, meest kleurrijke gin range ter wereld, Alles over gin.

Alles over Copper in the Clouds – Ontdek de meest kleurrijke gin range ter wereld

Copper in the Clouds is het meest kleurrijke en speelse gin merk ter wereld als we kijken naar de mooie verpakkingen. En dit is niet zonder reden; het team achter Copper in the Clouds Distillery wil namelijk gezien worden als “the most giftable gin in the world”. En volgens ons is dit meer dan gelukt!
Toch zijn het niet alleen de verpakkingen die dit gin merk weten te onderscheiden. De smaakcombinaties en het gebruik van botanicals zijn ook uniek. Tijd om eens in de wereld van de Copper in the Clouds gin range te duiken. We sluiten de gin story af met een aantal fun facts die je alleen hier leest..
Om alvast een tipje van de sluier op te lichten; deze gin range wil je als gin liefhebber in de collectie hebben!

Vier unieke smaken die je smaakpapillen aangenaam weten te verrassen

De gin range van Copper in the Clouds bestaat op dit moment uit vijf gins; één klassieke London Dry Gin (Hertfordshire Dry Gin) en vier gins met unieke smaakcombinaties. Deze vier gaan we hieronder één voor één uitlichten, want als gin liefhebber wil je kennismaken met deze geweldige gins!

Copper in the Clouds Flowerbomb Gin

Copper in the Clouds Flowerbomb Gin is de allereerste gin die ontwikkeld werd door James Grant, founder van de Copper in the Clouds Distillery.
James vertelt; “We zijn begonnen als een gin abonnementenclub en Flowerbomb Gin werd speciaal voor de lente-editie ontwikkeld. Wij wilden de essentie en het optimisme van de vroege lente vastleggen in een fles. Dát moment dat de winter begint te vervagen en alles weer tot leven komt.
Onze distilleerderij ligt op het platteland en wordt omringd door bossen, weiden met wilde bloemen en grond waarin nieuwe, jonge boompjes gepland zijn. We hadden dus meer dan genoeg inspiratie om ons heen!”.
Toen de abonnementenclub toch niet zo’n succes bleek als gedacht, besloot James de gin zelf uit te brengen onder de naam Copper in the Clouds. En met succes!

Voor het maken van Copper in the Clouds Flowerbomb Gin zijn er diverse kruiden en bloemen gebruikt. Dit zijn jeneverbessen, korianderzaad, zoethoutwortel, engelwortel, iriswortel, verse citroenschil, verse grapefruitschil, hibiscus, rode rozenblaadjes, lavendel, “Attar of Roses” geranium, vlierbloesem, kamille, heidebloemen, calendula, venkelzaad, sumak, citroentijm en vanille.
Leuk om te weten is dat de geranium de hoofdbotanical in Copper in the Clouds Flowerbomb Gin is. Deze bloem wordt bij de distilleerderij gekweekt. De bladeren hebben een prachtige, delicate roosachtige geur en smaak. Omdat deze aroma’s best kwetsbaar zijn, wordt Attar of Roses onder vacuüm bij twintig graden gedistilleerd. Zo blijft de mooie, verse smaak behouden.

Op de neus begroet deze gin je met een delicate en subtiele bloemengeur met een licht zoetje. Qua smaak ontstaat er een ware smaakexplosie; de aroma’s van alle botanicals zijn perfect in balans en de gin weet je op aangename wijze te verrassen met haar zachte smaak. De gin is heel toegankelijk en daarom ook perfect voor beginnende gin drinkers.

Copper in the Clouds Flowerbomb Gin, Alles over gin.

Copper in the Clouds Mango & Black Pepper Gin

De tweede gin die volgde was Copper in the Clouds Mango & Black Pepper Gin. Deze ontwikkeling ontstond geheel onverwachts..
In diezelfde tijd was een kennis van James namelijk bezig met een onderzoek voor Gin Mare. Gin Mare wilde weten wat de beste garnering is voor een gin-tonic vanuit wetenschappelijk oogpunt. De uitkomst was verrassend; een schijfje rijpe mango met gebarsten zwarte peper. James kreeg dit ten gehore en hij was hier zó van onder de indruk dat hij besloot ermee te gaan experimenteren. “Ik bedacht me dat als het zo goed is als garnering, waarom zou het dan niet direct in de gin werken?”, vertelt James enthousiast. Dat resulteerde in Copper in the Clouds Mango & Black Pepper Gin!

Om tot Copper in the Clouds Mango & Black Pepper Gin te komen, worden er elf botanicals gebruikt. Dit zijn jeneverbessen, korianderzaad, zoethoutwortel, engelwortel, iriswortel, verse citroenschillen, zwarte kardemom, groene kardemom, lavendel, zwarte peper en Alfonso mango.
Op de neus heeft deze gin een zachte geur van zoet fruit. Uiteraard speelt mango duidelijk de hoofdrol. Qua smaak komen de fruittonen ook naar voren, alleen laat de gin nu ook haar pittige kant zien door de zwarte peper. De zwarte peper smaak komt duidelijker naar voren wanneer de lange afdronk ingezet wordt en zal subtiel achterblijven op de tong.

Copper in the Clouds Mango & Black Pepper Gin, Alles over gin.

Copper in the Clouds Lychee & Raspberry

Copper in the Clouds Lychee & Raspberry Gin is een huwelijk tussen Oosterse en Westerse smaken. Toen James begin twintig was, woonde hij een tijdje in Shanghai. In China worden lychees heel erg “gevierd” als ze in de zomer in het seizoen zijn. Dit ontging James natuurlijk niet en hij werd vrijwel direct verliefd op deze vrucht. De smaak liet hem niet meer los en het kwam dus niet geheel als een verrassing dat de lychee ook in een gin verwerkt zou worden toen James eenmaal terug was in de UK!

Andere botanicals die voor Copper in the Clouds Lychee & Raspberry Gin gebruikt worden zijn jeneverbessen, korianderzaad, zoethoutwortel, engelwortel, iriswortel, verse citroenschillen en munt. Aan het distillaat wordt vervolgens vers geperst frambozensap toegevoegd. De frambozen die hiervoor zijn gebruikt, worden circa tweeëndertig kilometer van de distilleerderij gekweekt en geperst en worden direct na persing geleverd aan Copper in the Clouds Distillery.

Op de neus komen de zoete geuren van het verse fruit je direct tegemoet. De aroma’s van de lychees en frambozen zijn overduidelijk aanwezig. Qua smaak komen de fruitige tonen ook duidelijk naar voren, maar worden ditmaal bijgestaan door frisse citrustonen. Deze geven de gin ook haar mooie “kick” halverwege, waarna Copper in the Clouds Lychee & Raspberry Gin zachter wordt en de lange, zoete afdronk ingezet wordt.

Leuk om te weten is dat deze gin de best verkochte gin uit de Copper in the Clouds gin range is.

Copper in the Clouds Lychee & Raspberry Gin, Alles over gin.

Copper in the Clouds Marmalade Gin

Copper in the Clouds Marmalade Gin is al net zo’n unieke gin. Het is namelijk één van de weinige gins die gemaakt worden van échte marmelade. In Engeland zijn er maar drie merken, waarvan Copper in the Clouds boven iedereen uitsteekt qua kwaliteit.

Om Copper in the Clouds Marmalade Gin te maken, gebruikt James jeneverbessen, sinaasappel uit Sevilla, grapefruit, citroenschillen, engelwortel, korianderzaad, zoethoutwortel en kardemom. Voor de marmelade wordt er gebruikt gemaakt van 70% sinaasappelen, 30% roze grapefruit en vers geperst citroensap. Zowel de gin als de marmelade worden eerst apart van elkaar gemaakt en als ze allebei gereed zijn, wordt de marmelade toegevoegd aan de gin met als resultaat de heerlijke Copper in the Clouds Marmalade Gin!

Op de neus komen frisse en lichtzoete tonen van sinaasappel tevoorschijn. Aan deze citrusvruchten heeft Copper in the Clouds Marmalade Gin ook haar mooie lichtoranje kleur te danken.
Qua smaak komen de zoete sinaasappeltonen je tegemoet met op de achtergrond een heerlijke frisse, ietwat bittere vleug van grapefruit. De gin laat zichzelf even van een krachtige kant zien, waarna zij heerlijk zacht en warm wordt. De afdronk is lang en de gin blijft op aangename wijze redelijk lang aanwezig.

Copper in the Clouds Marmalade Gin, persoonlijke verhaal achter de fles, Alles over gin.

Copper in the Clouds fun facts die je alleen hier leest

Als we iets leuk vinden om te vragen aan gin merken, dan zijn het de fun facts wel. Dit leidt altijd tot hele verrassende antwoorden én je leest deze vaak nergens anders. De meeste merken houden dit vaak voor zichzelf of alleen voor intern gebruik. James wilde dit gelukkig wel met ons delen en hieronder lees je als afsluiter nog nog vier interessante fun facts!

Copper in the Clouds Distillery bestaat vijf jaar en dat betekent een nieuwe distilleerketel

Copper in the Clouds Distillery blies onlangs vijf kaarsjes uit en om dat te vieren hebben zij hun distilleerketel flink opgewaardeerd in de vorm van maar liefst twee nieuwe distilleerketels!
Trots vertelt James; “We hebben onze oude koperen distilleerketel van tweehonderd liter vervangen door een veel modernere ketel van driehonderd liter die gebruik maakt van een oliebad om onze pre-distillatie gin oplossing te verwarmen. Dit betekent dat het nu minder energie-intensief is om onze gins te produceren!
Daarnaast heeft de nieuwe distilleerketel een botanical mandje. Hiermee kunnen de lichtere en delicate botanicals middels dampinfusie hun aroma’s afgeven aan de gin. Dit mandje wordt al veelvuldig gebruikt voor Copper in the Clouds Marmalade Gin; alle citrusschillen worden hieraan toegevoegd voor een frissere en meer delicate smaak. Je proeft het verschil echt!”.

Buchi Rotavapor

De tweede nieuwe distilleerketel is de Buchi Rotavapor. Dit is de perfecte aanvulling, want hiermee kunnen botanicals bij zeer lage temperaturen gedistilleerd worden door het systeem tijdens het distilleren onder een constant vacuüm te houden.
De Buchi Rotavapor heeft zijn diensten inmiddels al flink al bewezen. Voor Copper in the Clouds Flowerbomb Gin wordt het eigenlijk altijd ingezet en heeft het een wereld van verschil gemaakt omtrent de smaak. Nu blijft het delicate karakter van de verse botanicals behouden in de gin in plaats van dat het verloren gaat tijdens het normale distilleerproces. Tegelijkertijd wordt er ook aan het milieu gedacht. De Buchi Rotavapor gebruikt namelijk geen water om het distillaat te koelen. In plaats daarvan wordt er een glycol koeler gebruikt. “Voor ons is dit een win-winsituatie. Wij verminderen ons watergebruik en tegelijkertijd verbeteren wij onze producten!”, aldus James.

De Buchi Rotavapor van Copper in the Clouds Distillery, Alles over gin.

De verpakking is niet het enige label

Copper in the Clouds wil “the most giftable” gin merk ter wereld zijn. Dat betekent dat alle gin flessen en gin giftpacks eruit moeten zien als een cadeautje. Maar wist jij al dat achter de mooie verpakkingen van de gin flessen nóg een label schuilgaat? Dit label zit op de fles. Daarom kun je de papieren verpakking dus echt beschouwen als inpakpapier. Het perfecte cadeautje voor jezelf of een andere gin liefhebber!
We zijn zelf stiekem wel benieuwd of je dit durft te testen. Stiekem vinden wij de papieren wrap wel erg mooi en laten deze er liever omheen zitten..

Een nieuwe verpakking voor Marmalade Gin na klachten

Onlangs moest de verpakking van Copper in the Clouds Marmalade Gin gerebrand worden, omdat iemand hierover had geklaagd bij de Britse Advertising Standards Authority (ASA).
Dit was duidelijk een actie van iemand iemand die teveel vrije tijd heeft.. Deze persoon heeft een brief geschreven dat onze vorige verpakking kinderen zou kunnen aanspreken en dat zou niet mogen worden toegestaan op alcoholproducten”, vertelt James lichtelijk geïrriteerd.
De ASA verwees de klacht door naar de Portman Group, een onafhankelijke instantie voor de alcoholregulering in de UK. Een panel nodigde James uit om een reactie te geven op deze klacht alvorens er besloten werd of de verpakking aangepast moest worden.

Hoewel James een hele goede tegenreactie had gegeven, was de uitkomst helaas dat de verpakking toch aangepast moest worden. James vertelt verder; “Dit was echt een nachtmerrie voor ons. Alle verpakkingen zijn van handgeschilderde aard en hierdoor duurde het eeuwen om dit te herstellen. Het veroorzaakte echt een grote verstoring binnen ons bedrijf toen dit gebeurde. Zo stonden op al onze ontwerpen letters; die moesten nu ineens allemaal worden verwijderd.. Inmiddels zijn ook de vrolijke dieren verwijderd en vervangen door een straat in Sevilla, omringd door sinaasappelbomen en uitkijkend op de beroemde kathedraal. Deze straat refereert naar de meer bittere sinaasappels uit Sevilla die traditioneel gezien gebruikt worden om marmelade te maken”.

 Zie hieronder de oude versus de nieuwe verpakking:

 

De foto’s van de Buchi Rotavapor en het verschil in labels komen van James en zijn met toestemming geplaatst.

621
Laat een bericht achter