Alles over Rutte Kaffir Lime Gin – De nieuwste toevoeging aan het vaste assortiment van Distilleerderij Rutte

Vorig jaar lanceerde Distilleerderij Rutte het zusje van Rutte Dutch Dry Gin. Rutte Kaffir Lime Gin werd in de markt gezet als limited edition, maar bleek zo’n groot succes te zijn dat deze gin vanaf nu standaard is opgenomen in het assortiment van deze Dordrechtse distilleerderij. En daar zijn wij maar wat blij mee!
Rutte Kaffir Lime Gin is een frisse, aromatische gin met een licht zoetje en overduidelijke tonen van limoen. Door haar uitgebalanceerde exotische smaak neemt deze gin je direct mee op reis naar Azië. In deze gin story laten we je graag kennismaken met deze Nederlandse gin. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten; dit is de perfecte gin voor de gin liefhebber die van volle (citrus) gins houdt en / of fan is van de Aziatische keuken! Wist je al dat deze gin zich perfect laat lenen voor food pairing?

Het ontstaan van Rutte Kaffir Lime Gin

Distilleerderij Rutte behoort tot de oudste distilleerderijen van Nederland. Sterker nog, deze authentieke distilleerderij bestaat al meer dan 150 jaar!
In de afgelopen twintig jaar is het Master Distiller Myriam Hendrickx die de touwtjes in handen heeft. Zij heeft de distilleerderij met veel liefde en passie gebracht waar het vandaag staat; een botanical distiller die alléén gebruik maakt van natuurlijke ingrediënten én die de weg naar het buitenland zeker heeft gevonden.

Alle producten van Distilleerderij Rutte worden gemaakt met (verse) kruiden, specerijen, bladeren, wortels en vruchten. Er wordt hierbij absoluut geen gebruik gemaakt van (chemische) toevoegingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een prachtige range is ontstaan met zuivere producten en pure smaken. Leuk om te weten is dat de originele recepten hier nog steeds aan ten grondslag liggen. Deze worden van generatie op generatie doorgegeven.

Hoewel Distilleerderij Rutte vaak de originele recepten volgt, komt er zo nu en dan dus ook een nieuwe botanical de distilleerderij binnen..
Rutte Kaffir Lime Gin is ontwikkeld naar aanleiding van een reis naar Thailand door Myriam. In Thailand volgde zij een kookworkshop en maakte hier kennis met de kaffir limoen, ook wel bekend als kaffir lime of djeroek poeroet. Wat Myriam het meeste is bijgebleven van de kookworkshop is de smaak van de blaadjes van de kaffir limoen. Deze hebben een unieke, frisse en aromatische smaak. Toen Myriam weer in Nederland was, duurde het niet lang voordat zij verse (diepvries) blaadjes kocht. Ze probeerde de blaadjes te distilleren en het resultaat was verbluffend!

Ontdek Rutte Kaffir Lime Gin hier, limited edition 2023, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Hoe wordt Rutte Kaffir Lime Gin gemaakt?

Voor de productie van Rutte Kaffir Lime Gin wordt er gebruik gemaakt van zeven botanicals. Dit zijn jeneverbessen, engelwortel, korianderzaad, kaneel, venkel, verse sinaasappelschillen en kaffir limoen bladeren. Leuk om te weten is dat de sinaasappelen allemaal nog steeds één voor één met de hand geschild worden.

De hoofdbotanical in deze gin is dus het kaffir limoen blad. Dit zijn de dikke, groene en glanzende blaadjes van de kaffir limoen boom. De kaffir limoenen lijken erg veel op de limoenen die wij in de Nederlandse supermarkten tegenkomen. De blaadjes zijn echter wel iets anders. Die van de kaffir limoenen hebben een aromatisch en fris karakter. Daarom zijn ze ook zeer geliefd in de Thaise en Indonesische keuken.

Hoe ruikt en smaakt Rutte Kaffir Lime Gin?

Rutte Kaffir Lime Gin wordt door het team van Distilleerderij Rutte omschreven als “een fris-pittige, hippe gin met een Oosters tintje. In deze hippe gin proef je de exotische aroma’s van Thailand. De smaak van Azië, uit ons eigen Nederland”.

Op de neus heeft Rutte Kaffir Lime Gin een heerlijke frisse, exotische geur. Uiteraard speelt limoen een dominante rol. Qua smaak komen de jeneverbessen en sinaasappel je als eerste begroeten, waarna de volle smaak van frisse limoenen volgt. Een floraal vleugje en een kruidige hint maken de gin compleet. De afdronk van Rutte Kaffir Lime Gin is lang en ook hier zijn de tonen van de limoenen tot aan het einde aanwezig.

Deze gin is erg veelzijdig en laat zich daarom goed combineren met diverse mixers, zoals een Premium Indian Tonic Water, Rose Lemonade, Ginger Ale en Mediterranean Tonic Water.

 Kaffir limoen, kaffir limoen bladeren, Rutte Kaffir Lime Gin, Alles over gin.

Gin-tonic recepten: Rutte Kaffir Lime Gin voor thuis

Hieronder delen we twee recepten zodat je thuis kunt ervaren hoe goed deze gin zich laat combineren met verschillende mixers.

De classic serve

De classic serve is de perfect serve van Rutte Kaffir Lime Gin.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Vul een ballonglas met de grote ijsblokjes en roer deze enkele seconden met een cocktaillepel rond in het glas. Hiermee wordt het glas goed gekoeld. Het glas is goed gekoeld als het aan de buitenzijde condens krijgt / heeft. Schenk daarna het eventuele smeltwater uit het glas.
Voeg de gin toe, gevolgd door de tonic. Knijp het partje limoen uit boven het glas en leg het daarna in het glas. Roer het geheel enkele seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

De verrassende serve

Met dit drankje gaan de smaken een hele andere kant op qua smaak. We gaan nu namelijk nu gebruik maken van Rose Lemonade. Dit is de perfecte combinatie voor als je niet zo’n fan bent van tonic en de voorkeur geeft aan de ietwat zoetere drankjes.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Vul een ballonglas met de grote ijsblokjes en roer deze enkele seconden met een cocktaillepel rond in het glas. Hiermee wordt het glas goed gekoeld. Het glas is goed gekoeld als het aan de buitenzijde condens krijgt / heeft. Schenk daarna het eventuele smeltwater uit het glas. Voeg de gin toe, gevolgd door de tonic. Garneer met de frambozen en roer het geheel enkele seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Maak kennis met Rutte Kaffir Lime Gin, Distilleerderij Rutte, Dordrecht, Alles over gin.

Waar koop je Rutte Kaffir Lime Gin?

Rutte Kaffir Lime Gin koop je bij de Alles over gin. Boutique. Klik hier om de gin te bekijken.

Ps. De receptenfoto’s komen van Distilleerderij Rutte en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

136
Laat een bericht achter