Gin fabels, de tien grootste op een rijtje gezet, Gin fabel, Alles over gin.

Alles over gin fabels – De tien grootste gin fabels op een rijtje gezet

De gin wereld is echt geweldig; als je er eenmaal instapt, gaat er een wereld voor je open!
Er zijn zoveel mooie gins en tonics verkrijgbaar en de mogelijkheden zijn eindeloos. En precies dat brengt soms ook de nodige verwarring met zich mee. Daarom zijn in deze gin story de grootste gin fabeltjes op een rijtje gezet.
Welke herken jij of ontbreekt er volgens jou nog eentje? Laat dan zeker even een reactie achter!

Gin fabel #1 – Gin is hetzelfde als jenever

Bij vrijwel iedere Alles over gin. proeverij komt deze (meest gestelde) vraag weer tevoorschijn; “Is gin hetzelfde als jenever?”. Hoewel beide dranken veel met elkaar gemeen hebben is gin niet hetzelfde als jenever.

Jenever wordt (plat gezegd) gemaakt van neutrale alcohol, water om het juiste alcoholpercentage te bereiken en jeneverbessen. Hierbij moet opgemerkt worden dat er tegenwoordig veel meer geëxperimenteerd wordt. Daardoor zijn er inmiddels prachtige jenevers op de markt gekomen die extra toevoegingen kennen, zoals bijvoorbeeld Bobby’s Schiedam Jenever.
Echter, om het verschil duidelijk te kunnen uitleggen, houden we het nu even bij de (standaard) basis ingrediënten.

Om gin te kunnen maken wordt er ook gebruik gemaakt van neutrale alcohol, water om het juiste alcoholpercentage te bereiken en jeneverbessen, maar ditmaal worden er ook botanicals aan toegevoegd. Onder botanicals vallen vruchten, kruiden en specerijen; zij bepalen de smaak van de gin en zijn dus het hart van de gin. Zouden we de botanicals achterwege laten, dan houden we kort gezegd jenever over.

Jenever en gin zijn niet hetzelfde, Alles over gin.

Gin fabel #2 – Om gin te maken moet er altijd gedistilleerd worden

In de wereld van gin zijn er drie kwaliteitstandaarden; de hoogste is de London Dry Gin, gevolgd door de Dry Gin en als laatste de Compound Gin.
Een gin mag pas een London Dry Gin genoemd worden als het aan een aantal eisen voldoet. Zo moet de gin “dry” zijn, oftewel een overheersende jeneverbes smaak hebben, én tijdens het distillatieproces mag er niets uit worden gehaald en / of toegevoegd worden.
De Dry Gin lijkt veel op de London Dry Gin, maar hierbij mag er tijdens het distillatieproces wel iets worden toegevoegd of uitgehaald worden.
De Compound Gin is de laagste standaard; hierbij wordt er namelijk niet gedistilleerd. Dit proces kan vergeleken worden met het zetten van een kopje thee, waarbij een zakje botanicals in de neutrale alcohol gehangen wordt. Als de gin de juiste smaak heeft, wordt het zakje verwijderd en is het distillaat gereed. In dit geval hoeft er dus niet gedistilleerd te worden. Een voorbeeld hiervan is Ableforth’s Bathtub Gin.

Gin fabel #3 – Een gin-tonic kan in ieder glas geserveerd worden

Gin-tonics worden in de gekste glazen geserveerd, maar het beste glas blijft toch het ballonglas, ook wel bekend als het coppa glas.
Waarom is een ballonglas het perfecte gin-tonic glas? Een ballonglas heeft een lange steel waaraan je de gin-tonic kunt vasthouden. Dit zorgt ervoor dat je het glas niet opwarmt met je hand, het ijs minder snel smelt en je langer kunt genieten van je drankje.
Daarnaast heeft het glas ook een conische vorm dat ervoor zorgt dat alle aroma’s van de gin prachtig aanwezig blijven in het glas. Gezien er 70-80% “geproefd” wordt met onze neus, krijgen we zo de ultieme geur- en smaakbeleving tijdens het drinken van een gin-tonic.
Als er juist een compacte gin-tonic gemaakt wordt, is de tumbler een goede aanrader.

Ballonglas, Rutte Dutch Dry Gin, Alles over gin.

Gin fabel #4 – Je drinkt een gin-tonic het beste met een rietje

Ballonglazen zijn groot en in sommige gevallen worden zij ook goed gevuld met garnering. In dit geval drink je je gin-tonic misschien liever met een rietje dan dat je bij iedere slok de garnering in je gezicht krijgt. Toch wordt het drinken van een gin-tonic met een rietje niet aangeraden.
Ten eerste mis je zo de aroma’s zoals hierboven bij gin fabel #3 wordt beschreven. Ten tweede komt het drankje met een rietje maar op één punt van je tong terecht. Hierdoor mis je enorm veel smaakprikkels en verdwijnt de volledige gin-tonic ervaring. Dat is natuurlijk erg zonde!

Gin fabel #5 – Het gebruik van kleine ijsblokjes is beter dan grote ijsblokken

Een gin-tonic drink je bij voorkeur ijskoud. Een logische eerste gedachte hierbij is om je glas te vullen met heel veel kleine ijsblokjes. Toch is het beter om de voorkeur te geven aan grote ijsblokken of -ballen.
De simpele reden hiervoor is dat grote ijsblokken of – ballen minder snel smelten. Hierdoor is de kans op smeltwater en waterige gin-tonics kleiner en geniet je langer van je gin-tonic!

Gin fabel #6 – Gin moet altijd een (overheersende) jeneverbes smaak hebben

Tegenwoordig komen er steeds meer New Western Style gins op de markt. Dit zijn gins die alles behalve een overheersende jeneverbes smaak hebben. In deze gins spelen andere botanicals de hoofdrol. Denk bijvoorbeeld aan de BLOOM Passionfruit & Vanilla Blossom Gin. Hierin spelen passievrucht en vanille de hoofdrol en is de jeneverbes heel subtiel op de achtergrond aanwezig.
In het geval van een London Dry Gin moet er wel altijd sprake zijn van een overheersende jeneverbes smaak.

Lancering Santa Ana Gin, Mayer Manor, Amsterdam, Alles over gin.

Gin fabel #7 – Je hebt altijd garnering nodig

Onder het mom van “instagrammable zijn” of “het oog wil ook wat”, worden sommige gin-tonics rijkelijk voorzien van garnering. Maar is garnering eigenlijk wel altijd nodig?

Garnering kleedt het glas aan, maar is voor een gin-tonic niet noodzakelijk. Als je een goede premium gin en tonic hebt én de juiste verhoudingen worden aangehouden, kan garnering zelfs overbodig zijn.
Premium gins hebben een geweldige, volle smaak van zichzelf en dan is het zonde om deze te maskeren of te overheersen met fruit of kruiden.
Maak je zelf graag gebruik van garnering? Kies dan voor toevoegingen die terug te herkennen zijn in de gin.

Gin fabel #8 – Een gin-tonic serveer je met komkommer

Hendrick’s Gin is de allereerste gin die afstapte van het idee dat er een schijfje citroen aan een gin-tonic toegevoegd moest worden. Dit gin merk wilde het net even anders doen en lanceerde een gin met komkommer waaraan je uiteraard een slice komkommer toevoegt. Dit hebben zij wereldwijd op een geweldige wijze neer weten te zetten; nog steeds komt het voor dat mensen op het terras vragen om “een gin-tonic met een schijfje komkommer”. Toch leent niet iedere gin zich voor komkommer. Als een gin al garnering nodig heeft, is het beter om te kijken van welke botanicals de gin gemaakt is en op basis hiervan de garnering uit te kiezen. Zorg er hierbij altijd voor dat de toegevoegde smaken in lijn liggen met de aroma’s van de gin.

Gin fabel #9 – Gin kun je het beste in de koelkast bewaren

Een fles gin hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. Een droge plek op kamertemperatuur is voldoende. Het is echter wel handig om rekening te houden met lichtinval. Zeker de roze en blauwe gins kunnen hun kleur kwijtraken als zij continu aan zonlicht blootgesteld worden.

In tegenstelling tot wijnflessen bewaar je gin flessen eigenlijk altijd rechtop, zeker als zij al geopend zijn. Waar je bij deze flessen namelijk op moet letten is de verdamping van alcohol en de botanische oliën die de gin haar smaak geven. Door de flessen rechtop te bewaren is het oppervlak van de gin dat in contact komt met de lucht, kleiner dan wanneer de fles op de zijkant wordt bewaard.

Gin fabel #10 – Gin-tonics geven de ergste katers

Vroeger werden jeneverbessen al gekookt in alcohol en werd dit middel gebruikt om maag-, darm-, lever- en nierkwalen te genezen. Tonic werd daarentegen weer ingezet tegen malaria. Kortom, twee drankjes waarbij je het niet direct verwacht dat je er na een nachtje feestvieren last van gaat hebben.

En dat klopt ook! Maar let op.. Kies altijd voor een premium gin en een premium tonic merk (zoals Fentimans of Fever-Tree). Oftewel producten die van kwalitatief hoogstaande en natuurlijke ingredienten gemaakt zijn en geen suiker, kleur- en geurstoffen bevatten of andere chemische toevoegingen. Hier zitten vaak de boosdoeners in voor een goede kater!
Leuk om te weten: uit onderzoek is gebleken dat lichte dranken minder snel een kater tot gevolg hebben.

De tien grootste gin fabels op een rijtje gezet, Alles over gin.

 

1.525
Laat een bericht achter