Maak kennis met Santa Ana Gin, Filipijnen, Alles over gin.

Alles over de lancering van Santa Ana Gin – Een mooie Filipijnse gin die haar weg naar Nederland heeft gevonden

Maandag 30 mei stond in het teken van een heel bijzonder event; de Filipijnse Santa Ana Gin werd op die dag officieel gelanceerd in Nederland.
De founders zijn speciaal naar Nederland afgereisd om gin- & spiritliefhebbers kennis te laten maken met deze nieuwe gin. Wij mochten erbij zijn en willen je graag laten zien hoe deze gin gelanceerd werd!

Maak kennis met Santa Ana Gin

Santa Ana Gin draagt een rijke historie met zich mee. Hiervoor gaan we terug naar Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, in 1920. Dit was de periode dat Manila haar opkomst kende als “centrum van vermaak”. In de dertig jaren die daarna volgden, speelde het Santa Ana Cabaret een belangrijke rol; dit was destijds het grootste cabaret ter wereld.
De diner- en dansclub waarin het gevestigd was, besloeg een oppervlakte van meer dan 3.000 vierkante meter en met haar prachtige Art Deco uitstraling en interieur wist zij zowel de welgestelde locals als de Amerikaanse toeristen te vermaken en aan zich te binden.
De reputatie van deze groep groeide en bereikte haar hoogtepunt op het moment dat Amerika de drooglegging invoerde; een interesse gewaarwording.

Santa Ana Gin wordt gemaakt van negen botanicals; jeneverbessen, koriander, engel- en iriswortel, venkel en de Filipijnse Dalandan, alpinia, kalamansi en ylang-ylang. De gin wordt geproduceerd in Charentes, Frankrijk, middels vacuümdistillatie. Door gebruik te maken van deze techniek kunnen zelfs de meest subtiele aroma’s opgevangen worden, wat zorgt voor een bijzondere, krachtige gin.

Op de neus zorgt de mooie combinatie van botanicals ervoor dat er een florale gin ontstaat met kruidige en citrustonen. Op de achtergrond is een subtiel vleugje lavendel te ontdekken.
Qua smaken komen deze smaken ook terug, alleen worden zij ditmaal ondersteund door peperige tonen.
De gin heeft een alcoholpercentage van 42,3%.

Omdat Santa Ana Gin het verhaal van een levendig en muzikale periode met zich meedraagt, hebben de founders ook ingespeeld op het visuele aspect. De gin zit in een opvallende fles die haar gelijke niet kent. Op het labels zijn tropische vogels, een trotse pauw en de botanicals afgebeeld. Allen linken zij terug naar de Filipijnen.

Presentatie van Santa Ana Gin, Alles over gin.

De lancering van Santa Ana Gin

Voor de lancering van Santa Ana Gin lieten we ons meevoeren naar Amsterdam, naar Mayer Manor om precies te zijn. Mayer Manor is een prachtig herenhuis dat oorspronkelijk in de vijftiende eeuw een klooster was. Qua interieur sluit het perfect aan bij de stijl van Santa Ana Gin, dus direct naar binnenkomst waanden wij ons in de twintigste eeuw.

Onze avond kon niet beter beginnen dan een kennismaking met Santa Ana Gin in de vorm van een gin-tonic. Nadat alle gasten gearriveerd waren, werden wij naar een andere kamer geleid waar we welkom werden geheten door de eigenaren en Brand Ambassadors. Uiteraard onder het genot van een gin cocktail met een heel speciaal zakje aan het glas..

In ieder zakje zat een diamant, maar één daarvan was een echte diamant ter waarde van € 6.000,-. Na de toespraak konden we naar de kelder waar een vriendelijke juwelier stond om de diamanten op echtheid te beoordelen. Hoewel we ervan droomden, waren wij helaas niet de gelukkigen met de echte diamant!

Gelukkig hoefden we niet lang te treuren, want nadat ons gezicht geweldig versierd was met glitters en diamantjes, konden we de avond afsluiten met een burlesque show, zeer smaakvolle French 75 cocktails en fantastische oesters van Zilt & Zalig!

Omdat foto’s altijd meer zeggen dan woorden, hieronder een kleine impressie van deze lancering..

Twee geweldige gin recepten; The Gin & Tonic en French 75

Tijdens de lancering werden er verschillende Santa Ana Gin cocktails geserveerd, waaronder The Gin & Tonic en de French 75. Vooral die laatste is een persoonlijke favoriet en mag dan ook zeker niet ontbreken in deze gin story!

The Gin & Tonic

The Gin & Tonic is de perfect serve van Santa Ana Gin. Het is een verfrissende en licht kruidige gin-tonic met florale tonen.

Wat hebben we nodig:

  • 30 ml Santa Ana Gin
  • 150 ml Fentimans Naturally Light Tonic Water

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een highball glas en vul deze met grote ijsblokjes. Roer de ijsblokjes voor circa vijftien seconden zodat je glas ijskoud wordt.
Schenk vervolgens het eventuele smeltwater weg en schenk de gin in. Schenk achtereenvolgens de tonic in je glas en roer het geheel voor enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

French 75

De French 75 is een klassieke gin cocktail die oorspronkelijk ontwikkeld is door Harry McElhone. Deze cocktail werd voor het eerst gesignaleerd in Parijs in de New York Bar. Dit was rond de Eerste Wereldoorlog.
Er wordt gezegd “dat de combinatie van ingrediënten voor zo’n kick zorgt dat je het gevoel had dat je beschoten werd met een krachtige Franse 75mm veldkanon”. Je raadt het al, hier is ook de naam van afgeleid.

Wat hebben we nodig:

  • 45 ml Santa Ana Gin
  • 25 ml vers citroensap
  • 20 ml Monin suikersiroop
  • Champagne om mee af te toppen
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik voor deze gin cocktail een cocktailglas en een cocktailshaker.
Vul de cocktailshaker met ijsblokjes en voeg de gin, verse citroensap en Monin suikersiroop toe. Shake het geheel goed tot je condens aan de buitenkant van je cocktailshaker ziet verschijnen.
Schenk de mix vervolgens met een fine strainer (cocktailzeefje) in je glas en top het geheel af met champagne.

The Gin & Tonic, Santa Ana Gin, gin-tonic recept, Alles over gin.

2.427