Alles over de Graanrepubliek – Een unieke locatie in het noorden van Nederland

In het hoge noorden staat een prachtige locatie die met trots de naam “De Graanrepubliek” draagt. Een plek waar ambacht, passie en historie hand in hand gaan. Waar bevlogen en gepassioneerde ondernemers aan één doel werken; het land herstellen en tegelijkertijd de mooiste, smaakvolle spirits lanceren gemaakt van een diversiteit aan granen en bijzondere ingrediënten. Wij konden niet wachten om De Graanrepubliek zelf te bezoeken en het verhaal te horen die hier achter schuil gaat. Nu wij er geweest zijn, willen we maar één ding. Het verhaal met jou delen, want De Graanrepubliek verdiend een plek op jouw “must visit list”. Wat een unieke parel is dit!

De Graanrepubliek, een coöperatie van boeren, ondernemers en smaakexperts

In Nieuweschans, een klein dorp in het noorden van Nederland, is De Graanrepubliek gevestigd in een prachtig monumentaal gebouw. Dit gebouw is ook wel bekend als de Oude Remise en deed vroeger dienst als opslag van locomotieven en daarna van graan.

Sterker nog, deze locatie stond bekend als “Dé graanschuur van Nederland”. Dit komt omdat vroeger de gehele regio ontpolderd is met een zeer vruchtbare grond als gevolg. Deze grond was perfect voor het verbouwen van granen en dat gebeurde er dan ook volop!
In de vele jaren die volgden, was het echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn.. Grondverschraling trad op en de opbrengsten werden steeds minder. Daarbij werden de voedingsstoffen ook uit de aarde gehaald en keerden nooit meer terug.
Om dit probleem op te lossen werden verschillende gewassen gerouleerd. Maar ook die haalden weer voedingsstoffen uit de bodem. Mest en kunstmest werden ingezet, wat natuurlijk ook niet ten goede kwam aan de natuur. Dit was voor de boeren het moment om aan de bel te trekken; er moet iets veranderen, zeker voor de nieuwe generatie!

 En zo ontstond De Graanrepubliek vijf jaar geleden met boeren, een brouwer, een stoker en een bakker. Inmiddels is De Graanrepubliek uitgegroeid tot een coöperatie van boeren, diverse ondernemers en smaakexperts, zoals boer Jaap, boer Gert, smaakexpert Laurens, Master Distillateur Robin, Hooghoudt (groot aandeelhouder), Vermaat Groep, Johannes Kerkhovenpolder (de grootste teler), Maripaan Groep (eigenaar van het Graansilo bier), The Young, Dollard Whisky, Eggens (brouwer), Graansilo, Moj Lemonade, Marne Mosterd, Mont Blanc Foods, Landgoud, Afeer en privé investeerders. Met onderwijsinstellingen zoals de Noorderpoort, Terra en Hanzehogeschool is een conventant gesloten om onderwijs op deze prachtige locatie te bieden. Gezamenlijk hebben alle leden één doel; “graan perfectioneren tot de beste producten”.

Gelukkig is er inmiddels ook een oplossing gevonden voor het terugdringen van de grondverschraling. Er worden nu tussengewassen geplaatst die, na het oogsten van het graan, de grond kunnen herstellen. Er is uiteraard veel onderzoek aan vooraf gegaan om zo efficiënt mogelijk te kunnen boeren. De gewassen die uiteindelijk het meest geschikt bleken, zijn onder meer mosterdzaad, venkel, kolen, duivenbonen, pompoenen, boterbloem, klaver en diverse kruiden. Het leukste van deze ingrediënten is dat er spirits ontwikkeld worden waar óók zij in terug mogen komen. Dat beloven bijzondere en unieke drankjes!

De prachtige binnenruimte van De Graanrepubliek, Alles over gin.

Een locatie vol historie

Bij het binnenwandelen van De Graanrepubliek valt het door de gloednieuwe uitstraling wellicht niet direct op, maar hier zit een rijke historie achter!

Als je even stil gaat staan en goed om je heen kijkt, zie je de mooie klassieke elementen terugkomen en is het gebouw perfect in ere hersteld.
Leuk om te weten is dat er aan de voorzijde van het pand, de tegels in een grote cirkel gelegd zijn. Dit is niet zonder reden.. Vroeger was dit de plek waar locomotieven hun draai maakten om de opslag binnen te kunnen rijden. De cirkel van stenen symboliseert dit.

Omdat de Oude Remise een monumentaal pand is, bracht dit tijdens de verbouwing een aantal uitdagingen met zich mee. De eerste uitdaging was de fundering; er waren geen tekeningen meer aanwezig en ook was er weinig bekend over de grond. Daarnaast mochten bepaalde delen niet verplaatst of verwijderd worden. Met als gevolg dat distilleren iets uitdagender wordt. Gelukkig is het team achter De Graanrepubliek creatief en vindingrijk en hebben ze er een geweldige locatie van weten te maken!

Focus op smaak in plaats van veevoer

De boeren die aangesloten zijn bij de coöperatie willen hun graan graag gebruiken voor mooie dingen in plaats van veevoer. De focus ligt bij De Graanrepubliek dan ook altijd op smaak.
Om aan deze eis te kunnen voldoen, is er onderzoek gedaan naar de verschillende soorten granen en de smaken die zij met zich meebrengen. Door de jaren heen zijn er veel granen gesaneerd. Daarom dook het team van De Graanrepubliek samen met de boeren de Zadenbank in Wageningen in om oude granen, de zogenoemde oergranen, uit te zoeken. Met de vraag “Welke smaken hebben we nodig?” in het achterhoofd, werden de zaden uitgekozen, gezaaid bij de boeren en wordt hier inmiddels druk mee geëxperimenteerd voor broden, bier, jenever en whisky!

Leuk om te weten is dat op dit moment de bere barley is uitgezaaid. Dit jaar wordt ermee getest en indien naar tevredenheid, zullen hier spirits mee gemaakt worden.

Robin van der Bij, de Master Distillateur achter de spirits van De Graanrepubliek

Als kleine jongen groeide Robin op tussen de boerderijen en had zijn vader een eigen melkveebedrijf. Robin kreeg hierdoor “het leven van een boer” met de paplepel ingegoten.
Toen hij ouder werd, vond hij zijn eigen passie ook in de levensmiddelen en rondde zijn studie als levensmiddelentechnoloog af. Hij vertelt; “Zelf vond ik de genotsmiddelen het leukste. Snoepjes, koekjes, bier, frisdranken, dranken.. Hier kan je als levensmiddelentechnoloog echt je creatieve ei in kwijt!”.

Helaas trof Robin het tijdens zijn afstuderen niet. “Corona deed zijn intrede en het plan om in de horeca te gaan werken en rustig om mij heen te gaan kijken, werd het niet meer. Ik heb toen van alles gedaan (waaronder docent zijn), totdat mijn vriendin met het idee kwam om naar Saba te gaan. Op het Caribische eiland woonden wij een jaar en met veel plezier heb ik hier als restaurantmanager gewerkt. Eenmaal terug in Nederland begon ik als distilleerder bij Mr. Mofongo in Groningen. Toen kwam dit project ten gehore. Ik heb Hooghoudt een brief gestuurd en inmiddels werk ik hier sinds januari alweer een jaar als Master Distallateur!”.

Robin van der Bij, Master Distallateur Hooghoudt, Alles over gin.

De producten van De Graanrepubliek

De granen worden door De Graanrepubliek op diverse wijzen verwerkt. Zo wordt er jenever, whisky en bier van gemaakt, maar ook afbakbroden, pasta en ontbijtgranen.
Met alle producten wil De Graanrepubliek een nieuwe manier van telen en ambacht aan het licht brengen. Hierin is educatie een belangrijk onderdeel; zij proberen de jeugd van de hoge en lagere school aan te trekken, mee te nemen in het verhaal om zo samen toekomstbestendig te worden.

Op dit moment worden de jenever en whisky gemaakt waarbij moutwijn als basis dient. Bij Hooghoudt streeft het team er naar om terug te gaan naar de basis. Dat betekent 100% moutwijn gebruiken. Alle overige ingrediënten komen ook van de lokale, Groningse bodem.

Er is op dit moment nog geen gin maar Robin gaf ons de eerste sneek peak dat er in de zomer van 2024 een gin op de markt komt onder de naam Dollard Gin. Deze wordt gestookt door Hooghoudt / Robin. Deze oplage zal circa 4.000 flessen bevatten.

De mooie dranken van Hooghoudt en De Graanrepubliek, Alles over gin.

Dompel je onder in de wereld van De Graanrepubliek

Inmiddels staat De Graanrepubliek bekend als een prachtige trekpleister in het noorden van Nederland. Hier vind je een brouwerij, stokerij, bakker, restaurant en een proeflokaal.
Gedurende de week wordt er volop gedistilleerd, geëxperimenteerd en ontwikkeld. Op zaterdagen worden de deuren van 10:00-18:00 uur geopend voor het publiek en kun jij De Graanrepubliek ook zelf bezoeken!

De Graanrepubliek is hier gevestigd:
Oudezijl 1
9693 PA Bad Nieuweschans

Parkeren kan gratis bij de locatie. Een horecagelegenheid en een bakkerij zijn aanwezig, dus genieten van een smakelijke lunch behoort tot de mogelijkheden.

Leuk om te weten is dat hier ook veel events, (whisky) proeverijen en rondleidingen worden georganiseerd.

Events, zoals een whiskyproeverij bij De Graanrepubliek, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s in deze ginstory komen van De Graanrepubliek en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

97
Laat een bericht achter