Alles over de geschiedenis van gin – Van drankje van de armen naar wereldwijd een geliefd drankje

Achter ons lievelingsdrankje gaat een heel verhaal schuil. Gin kent een rijke én zeer fascinerende geschiedenis. Zo is het ooit als drankje van de armen begonnen en vond het daarna zijn weg naar de elite, gin palaces en koningshuizen.
Heel even leek het de concurrentiestrijd te gaan verliezen van wodka, maar Bombay en Tanqueray wisten hier nét op tijd op in te spelen en brachten de interesse en liefde voor gin terug naar de bars en hipsters. Inmiddels is gin wereldwijd één van de meest gedronken dranken en iedere dag komen er nog nieuwe gins bij. Tijd om eens in de geschiedenis van gin te duiken en de lange levensweg te ontdekken!

Arabische alchemisten en jeneverbessen als medicatie

Al in de eerste eeuw na Christus waren het de Arabische alchemisten die druk bezig waren met de techniek en het distilleren van uiteenlopende elixers. De distillaten van toen werden echter hoofdzakelijk gebruikt voor medische en wetenschappelijke doeleinden. Toen de kennis Europa bereikte, waren het de benedictijner monniken die het distillatieproces verder in Europa verspreidden.

In de dertiende eeuw werden jeneverbessen gebruikt om maag-, darm-, lever- en nierkwalen te genezen. Toen de pest in de dertiende eeuw uitbrak werden de bessen ook gebruikt om kamers uit te roken, het lichaam van binnen te reinigen en werden de struiken verbrand om de lucht te zuiveren. Na de pestepidemie raakte het distilleren meer en meer zijn medicinale karakter kwijt.

Het ontstaan van jenever

In de zeventiende eeuw werd distillatie op grote schaal toegepast en werden er sterke dranken op basis van graan en druiven op de markt gebracht. Gezien graan bijna overal kan groeien was dit ruim voorradig. Het duurde dan ook niet lang dat het op graan gebaseerde distillaat het licht zag. Op smaak gebracht met jeneverbessen en gerijpt op eikenhouten vaten, begon hier de (lange) levensweg van jenever.
Leuk om te weten is dat het verschil tussen jenever en gin bepaald wordt door het gebruik van botanicals. Botanicals zijn het hart van de gin; door neutrale alcohol, jeneverbessen, water en botanicals te combineren ontstaat gin.

Gin palace, Geschiedenis van gin, Alles over gin.

De Dertigjarige oorlog

De Dertigjarige Oorlog zorgde ervoor dat andere sterke dranken moeilijk verkrijgbaar waren. De Nederlandse VOC speelde hier handig op in; zij creëerden overzeese afzetmarkten voor de Nederlandse jenever. In diezelfde tijd begon deze drank ook een steeds grotere rol te spelen in het leven van Nederlandse én Engelse soldaten en droeg dit bij aan de toenemende uitvoer van jenever.

De Nederlandse soldaten begonnen zichzelf vrij snel moed in te drinken tijdens de Nederlands-Spaanse oorlog. De Engelse soldaten die waren uitgezonden door Koningin Elizabeth I om mee te strijden aan Nederlandse zijde haakten al gauw aan bij de Nederlandse collega’s en deden ook mee met het “indrinkritueel”. Door de Engelsen wordt jenever daarom ook wel “Dutch Courage” genoemd.
Uiteraard namen de Engelse soldaten deze drank ook mee naar huis en hierdoor groeide de bekendheid van jenever in Engeland.

Het ontstaan van gin en de bijkomende gin gekte

Het duurde niet lang voordat men in Londen jenever (“ginnever” en later gewoon “gin”) begon na te bootsen. In 1638 werd de Worshipful company of Distillers opgericht door Théodore de Mayerne, lijfarts van de Franse en Engelse koning. Théodore kreeg van Karel I het alleenrecht om alcohol te maken en samen met zijn kompanen stelde hij een reeks kwaliteitsstandaarden op waarna de productie van de Engelse gin begon.

In 1688 nam Willem van Oranje III de troon over en hij stimuleerde, mede door de hoge importbelastingen voor de buitenlandse dranken, vrijwel direct de productie van Engelse drank. Iedereen mocht vanaf dat moment gin stoken zonder licentie. Op een bepaald moment waren er zelfs 7.044 erkende gin retailers en duizenden straatverkopers op een populatie van 600.000 inwoners!
De goedkope drank vloeide rijkelijk door de arme wijken van Londen met verval, prostitutie, criminaliteit en sociale verwaarlozing tot gevolg. De zelfgestookte gin had heel Londen in haar greep en de stad is nog nooit zo dronken geweest als tussen 1720 – 1750.

De politiek begreep dat zij moest ingrijpen en daarom werden er tussen 1729 – 1751 vijf Gin Acts opgesteld die de gin consumptie omlaag moesten brengen. Zo werd er een poging gedaan om (meer) accijnzen te heffen op alcohol, een zware belasting op het schenken van gin en werden er zware boetes en gevangenisstraffen in het leven geroepen. Deze wetten werden echter volledig genegeerd!
Pas toen in 1751 de officiële herroeping van de wet plaatsvond had de politiek succes. Gin mocht alléén verkocht worden aan licentie houdende café-eigenaren. Dit zorgde voor een verbeterde kwaliteit en stijgende prijzen. Tegen het einde van de negentiende eeuw was de gin gekte eindelijk voorbij en werd dit zwarte hoofdstuk uit de geschiedenis afgesloten.

Geschiedenis van gin, Alles over gin.

Gin palaces

Rond 1830 openden de eerste gin palaces hun deuren. Dit waren grote en luxe tavernes waar men kon genieten van een goed glas gin. Het drinken van gin kreeg hierdoor een sociale status in plaats van dat het gelinkt werd aan dronkenschap.

Tussen 1830 en 1850 verbeterden de productiemethoden en kwaliteitsstandaarden, waardoor ook suiker niet meer toegevoegd hoefde te worden. In combinatie met de vernieuwde regelgeving zorgde dit voor een heropleving van de gin productie.

En toen kwam wodka..

In 1860 waaide de cocktailtrend over vanuit Amerika met als gevolg dat gin werd geëxporteerd en in Amerika aan populariteit won. Gin overleefde de drooglegging in Amerika en de twee wereldoorlogen. Maar ondanks dat gin de drankenwereld wist te domineren tot in de jaren zestig, moest de drank plotseling plaatsmaken voor wodka. Een hippe uitstraling en goede marketing zorgden ervoor dat gin als “oubollig” gezien werd en wodka de populariteit overnam. Gin verdween naar de achtergrond..

Comeback van gin

Aan het eind van de twintigste eeuw kwamen Tanqueray en Bombay Sapphire met twee gin soorten op de markt die qua smaak meer tegen wodka aanleunden.

Om de markt nog meer leven in te blazen besloot Bombay Sapphire een blauwe, vierkante fles te lanceren en Tanqueray de opvallende groene fles in de vorm van een cocktailshaker. Zowel bartenders als hipsters konden beide flessen erg waarderen. Andere distilleerders begonnen op hun beurt grenzen te verleggen door meer te gaan experimenteren met ingrediënten. De klassieke gin werd geherintroduceerd en tegenwoordig is gin populairder dan ooit!

Gin workshop, Gin tasting, Alles over gin. proeverij

3.899
Laat een bericht achter