Alles over de verschillende gin stijlen – Zó herken jij ze!

Er zijn zoveel verschillende soorten gins en dagelijks komen er nieuwe bij. Unieke smaken, onverwachte botanical combinaties en diverse kleuren.. De gin wereld blijft in verandering. Toch zijn er wereldwijd een aantal voor gedefinieerde stijlen van gin. Welke dit zijn ontdek je in deze gin story!

Jenever

Jenever is geen gin stijl, maar wel het drankje waarmee het allemaal begon. Daarom lichtten we deze hier toch even kort uit.
In de zeventiende eeuw werd distillatie op grote schaal toegepast en werden er sterke dranken op basis van graan en druiven op de markt gebracht. Gezien graan bijna overal kan groeien was dit ruim voorradig. Het duurde dan ook niet lang voordat het op graan gebaseerde distillaat het licht zag. Op smaak gebracht met jeneverbessen en gerijpt op eikenhouten vaten, begon hier de (lange) levensweg van jenever.
De Nederlandse jenever kwam door de Engelse soldaten uiteindelijk ook in Engeland aan. Het drankje werd hier erg populair en het duurde dan ook niet lang voordat de Londenaren het drankje probeerden na te maken. Hun variant noemden ze “ginnever” wat later afgekort werd tot “gin”.

Er zijn twee jeneverstijlen:

  • Oude jenever. Dit is de traditionele stijl. Hierbij wordt er minimaal 15% moutwijn gebruikt en wordt de oude jenever gebotteld met een alcoholpercentage van minimaal 30%.
  • Jonge jenever. Hierbij wordt er maximaal 15% moutwijn gebruikt en wordt de jonge jenever gebotteld met alcoholpercentage van minimaal 30%.

Lees meer over de fascinerende geschiedenis van gin.

Gin stijl #1 – Old Tom Gin

Vroeger beschikte men niet over goede distilleermethodes. De gins die toen werden geproduceerd hadden vaak een chemische, medicinale smaak. Om de gin drinkbaar te maken, werd er suiker of honing toegevoegd.
Inmiddels zijn de productieprocessen aanzienlijk verbeterd en hoeft de smaak niet meer verbloemd te worden door allerlei toevoegingen. Toch is er één stijl bekend om het gebruik van suiker of honing en dat is de Old Tom Gin. Old Tom Gins zijn zoetere gins en kennen vaak ook een iets stroperiger mondgevoel. Een hele unieke gin stijl die hierdoor ook goed puur is te drinken.

Gin stijlen, Old Tom Gin, Alles over gin.

Gin stijl #2 – London Dry Gin

Er wordt vaak gedacht dat London Dry Gin alléén in Londen gemaakt mag worden. Dit is echter niet het geval; deze gin stijl kan en mag overal ter wereld geproduceerd worden.
Toch begrijpen we de verwarring wel. Er zijn namelijk ook gins die hun land wél als zodanig gebruiken om aan te geven dat deze gin uit het desbetreffende land komt. Een voorbeeld hierbij is Kyoto Dry Gin van het Japanse gin merk KI NO BI.

De naam “London Dry Gin” mag alleen gebruikt worden als het (strikte) distillatieproces op de juiste wijze gevolgd is. Voor deze stijl betekent dit dat alle gebruikte botanicals het volledige distillatieproces hebben doorlopen, er na distillatie een distillaat ontstaat met een alcoholpercentage van minstens 70% én waaraan alleen water wordt toegevoegd alvorens de gin wordt gebotteld. Het distillatieproces is gesloten, wat betekent dat er tussentijds niets mag worden uitgehaald of worden toegevoegd.

London Dry Gins hebben over het algemeen een duidelijk karakter van jeneverbessen en kan daarom ook wel gezien worden als de klassieke, traditionele gin.

Gin stijlen, London Dry Gin, Alles over gin.

Gin stijl #3 – Dry Gin

De Dry Gin lijkt erg veel op de London Dry Gin, alleen zijn hierbij de voorwaarden iets minder strikt. Waarbij het productieproces bij de London Dry Gin volledig “gesloten” is, heeft de distilleerder bij deze stijl iets meer vrijheid. Zo mogen er bijvoorbeeld tussentijds nog wel botanicals toegevoegd of uitgehaald worden.

Gin stijlen, Dry Gin, Alles over gin.

Gin stijl #4 – Distilled Gin

Distilled Gin is een gin stijl die wordt onderscheiden door de manier waarop de gin geproduceerd wordt. Bij gedistilleerdere gins worden alcohol en botanicals samen toegevoegd aan een distilleerketel. Dit wordt vervolgens verhit zodat de botanicals hun aroma’s afgeven. Dit kan variëren van één distillatierun tot meerdere runs. De distilleerder kan er zelf nog voor kiezen om de botanicals één voor één te distilleren alvorens ze samen worden gevoegd.

Dit proces kan zowel een traditionele distillatie als een moderne distillatiemethode omvatten. Zo kunnen de botanicals eerst een tijdje rusten in de alcohol voordat het distillatieproces start. Ook kan er gebruik gemaakt worden van dampinfusie. In dit geval worden de botanicals in een mandje gehangen. De dampen gaan door de botanicals heen en geven op deze wijze hun (subtiele) aroma’s af.

Wat deze stijl uniek maakt is dat er natuurlijke aroma’s aan de gin mogen worden toegevoegd. De enige voorwaarde is echter wel dat deze smaken geëxtraheerd zijn door distillatie.

Gin stijlen, Distilled Gin, Alles over gin.

Gin stijl #5 – Compound Gin / Bathtub Gin

Compound Gin, ook wel Bathtub Gin genoemd, is een gin stijl waarbij er geen distillatie plaatsvindt.
De naam heeft zij te danken aan de eenvoudige productiewijze; deze kan namelijk vergeleken worden met het zetten van een kopje thee. Verse of gedroogde botanicals worden toegevoegd aan een neutrale alcoholbasis, welke je vervolgens een paar uur of zelfs dagen laat staan. De botanicals geven hun geuren, smaken en kleuren af en als de smaak naar wens is, worden deze eruit gefilterd. De gin is gereed!

Een variant op deze gin stijl is de “Cold Compounded Gin”. Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van verse of gedroogde botanicals, maar van extracten van botanicals. Dit extract wordt vervolgens toegevoegd aan de alcohol om de gewenste smaak en aroma aan de gin te geven.

Ginstijlen, Compound Gin, Bathtub Gin, Alles over gin.

Gin stijl #6 – Barrel Aged Gin

Deze gin stijl wint aan populariteit. Steeds meer gin merken gaan experimenteren wat er gebeurt als zij hun gin enige tijd op vaten laten rusten.
Eikenhouten vaten, Bourbon vaten, whiskyvaten en zelfs Sherry vaten zijn erg gewild omdat zij niet alleen een prachtige kleur aan de gin geven, maar ook warme hout- en vanilletonen toevoegen aan de gin.

Gin stijlen, Barrel Aged Gin, Alles over gin.

Gin stijl #7- Navy Strength Gin

De naam zegt het eigenlijk al; deze gin is sterk. Navy Strength Gin is namelijk een gin die gebotteld wordt met een alcoholpercentage van tenminste 57%!
Vroeger werden kruit en gin met dezelfde marineschepen vervoerd. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe groter de kans dat de ontsteking van het kruit nog steeds plaatsvond als de gin zou lekken. Vandaar ook de naam “Navy Strength Gin”.
Doordat het alcoholpercentage zo hoog is, zijn Navy Strength Gins perfect voor cocktails. De gin smaak blijft namelijk duidelijk aanwezig.

Gin stijlen, Navy Strength Gin, Alles over gin.

Gin stijl #8 – New Western Style Gin

New Western Style Gins zijn ook erg in opkomst. Deze stijl is de tegenhanger van de klassieke London Dry Gin. In plaats van een dominante jeneverbes smaak te hanteren, worden smaken van andere botanicals naar voren geschoven.
Distilleerders van deze gins kunnen hun creativiteit vrij laten. Daarom vind je hieronder ook vaak gins met unieke kleuren, smaken of ongebruikelijke botanicals.

Ginstijlen, New Western Style Gin, Alles over gin.

Gin stijl #9 – Sloe Gin

Sloe gin, ook bekend als sleedoorngin, wordt geproduceerd door sleedoornbessen in de gin te laten trekken. Door de hoeveelheid (rijpe) sleedoornbessen en suiker wordt sloe gin echter beschouwd als likeur. Het minimale alcoholpercentage ligt daardoor ook veel lager; deze ligt op 25% in plaats van 37,5%.

Gin stijlen, Sloe Gin, Alles over gin.

Gin stijl #10 – Pink Gin

De naam zegt het al, het betreft hier de roze gins. Deze zijn er in verschillende varianten; pink gins gemaakt van verse botanicals zoals aardbeien en frambozen, pink gins gemaakt met toevoegingen en blauwe gins die na het toevoegen van tonic ineens een mooie roze kleur krijgen. Deze gins hebben allen gemeen dat zij een zoete, vaak fruitige smaak hebben.

Gin stijlen, Pink Gin, Alles over gin.

Gin stijl #11 – Distiller’s Cut

Voor de Distiller’s Cut Gin neemt de distilleerder de standaard gin als basis, waarna alles uit de kast gehaald wordt om er een eigen feest van te maken. Deze gins worden vaak als limited editions in de markt gezet. Een gin merk die hier erg fanatiek mee bezig is, is Monkey 47.

Gin stijlen, Distiller´s Cut, Alles over gin.

Overige gin stijlen

Er zijn landen die een eigen gin stijl hebben ontwikkeld. Enkele daarvan lichten we hieronder uit.

Duitsland
Een typische Duitse gin stijl is “Wacholder”. Als we het woord “Wacholder” vertalen, betekent dit jeneverbes. Onder deze stijl vallen dan ook veel Duitse spirits die gemaakt worden van jeneverbessen. Het is echt een lokale drank en Duitsers drinken dit graag als een gekoeld shotje.

Slowakije
Slowakije staat bekend om haar “Borovička”, een single botanical gin die over een beschermde geografische aanduiding beschikt. Voor deze gin wordt er maar één botanical gebruikt en dat is de jeneverbes. In de wet is vastgelegd dat Borovička graanalcohol als basis moet hebben.

Plymouth
Plymouth gin is een speciale gin stijl, omdat dit de enige Britse gin met een keurmerk is. Het keurmerk “Appellation d’Origine Contrôlée” staat voor een beschermende oorsprongsbenaming. Black Friars Distillery uit Plymouth is de enige distilleerderij die de Plymouth Gin produceert.

620
1 reactie
Laat een bericht achter