Damrak Virgin, het alcoholvrije drankje van Dry January en Ginuary, Alles over gin.

Alles over Damrak Virgin – Het alcoholvrije drankje voor Dry January én Ginuary

Januari is voor velen de maand om even weer in balans te komen, gezond te eten, goede voornemens te maken en de alcohol even te laten staan.
Hoewel de tijd tegenwoordig voorbij vliegt, kan een hele maand zonder je geliefde drankje stiekem toch wel erg lang duren. Er is dan niets fijners dan een alcoholvrij alternatief die qua smaak dicht tegen gin aan zit.
En daarom is de mooie Damrak Virgin hét drankje van de maand januari. Zo kun je meedoen met Dry January én hoef je tegelijkertijd niets van Ginuary te missen!

Wat maakt Damrak Virgin een echte aanrader?

Er zijn weinig alcoholvrije drankjes die de perfecte vervanger van een gin-tonic genoemd kunnen worden. Vele alternatieven bevatten weinig smaak, blijven niet rechtop staan in de mix of verliezen naar verloop van tijd hun smaak.
Damrak Virgin niet; dit alcoholvrije drankje heeft een smaak die vergelijkbaar is met Damrak Amsterdam Gin. Uiteraard ontbreekt alleen de volle smaak en diepgang van de alcohol, maar dat is logisch gezien dit drankje een alcoholpercentage van nul heeft.

Het is een veelzijdig alcoholvrij drankje die zich goed laat combineren met diverse mixers én zelfs erg geschikt is voor cocktails. Een persoonlijke favoriet voor de alcoholvrije momentjes in het leven!

Damrak Virgin, Distilleerderij Lucas Bols, Alles over gin.

Waar komt Damrak Virgin vandaan?

Damrak Virgin is ontwikkeld door Distilleerderij Lucas Bols. In 2020 is het ontwikkeld door de voormalige Master Distiller Piet van Leijenhorst. Inmiddels heeft Distillery Manager & Head Distiller Monique ten Kortenaar het stokje overgenomen van Piet en is zij verantwoordelijk voor de productie van Damrak Virgin.
Wat Distilleerderij Lucas Bols zo bijzonder maakt is dat het de oudste distilleerderij van Nederland is. Achter de Amsterdamse distilleerderijdeuren gaan een geweldige geschiedenis schuil.

In 1575 werd Stokerij ’t Lootsje opgericht in Amsterdam. Zevenenzeventig jaar later werd Lucas Bols geboren, de kleinzoon van de oprichter. Lucas is degene die Bols wereldwijd op de kaart heeft gezet. Hij werd namelijk grootaandeelhouder van de VOC en had hiermee als eerste toegang tot de kruiden en specerijen die binnenkwamen in Amsterdam. Hij wist maar liefst driehonderd verschillende likeurrecepten te ontwikkelen en creëerde met zijn likeuren overzeese afzetmarkten.

In 1664 begon Bols met het produceren van jenever. In bruinoranje stenen kruiken werd deze jenever naar alle uithoeken van de wereld getransporteerd. Het bleef echter niet bij één jenever; Bols Genever, een Barrel Aged Genever, Bols Vodka en Bols Corenwyn 10 jaar volgden in de jaren daarop. Ook de merken zoals Bokma en Wynand Fockink werden onderdeel van Bols.
In 2000 wordt Bols overgenomen door het Franse Rémy Cointreau. Gelukkig keert het bedrijf in 2006 terug naar Amsterdam onder de oude naam “Lucas Bols”.

Ontdek hier de hele geschiedenis van Distilleerderij Lucas Bols.

Monique ten Kortenaar met Piet Leijenhorst, Distillers Lucas Bols, Alles over gin.

Het verschil tussen Damrak Amsterdam Gin en Damrak Virgin

In 2000 werd Damrak Amsterdam Gin gelanceerd door Distilleerderij Lucas Bols. Dit is de allereerste gin die onder het merk Bols op de markt verscheen.
Het heeft even geduurd voordat het recept definitief was, want voormalig Master Distiller Piet Leijenhorst, wilde echt iets speciaals maken.

In plaats van de klassieke London Dry Gin smaak te volgen, wilde Piet een overduidelijke citrus gin maken. Hiervoor gebruikt hij zeventien botanicals waaronder diverse kruiden, engelwortel, kaneel, lavendel, koriander, kamperfoelie, steranijs, jeneverbessen uit Kroatië, citroenen en sinaasappelen uit Curaçao en Valencia. De sinaasappelen uit Curaçao zorgen voor de zachte citrussmaak, terwijl die uit Valencia zorgen voor de zoete en onderscheidende aroma’s.

Piet maakt voor het distilleren vijf afzonderlijke distillaten die later met elkaar vermengd worden. Door de vijf distillatierondes ontstaat er een zuivere gin.
Damrak Gin Amsterdam begroet je op de neus direct met zoete tonen van de sinaasappelen, aangevuld met hints van jeneverbes en subtiele steranijs. Qua smaak zijn ook hier de sinaasappelen duidelijk aanwezig en worden zij gecomplementeerd door de warme, florale en kruidige tonen van kaneel, lavendel en steranijs.
De gin zorgt voor een heel zacht mondgevoel en heeft een lange afdronk gevuld met citrusvruchten.
Het alcoholpercentage van deze gin zit op 41,8%; dit zorgt ervoor dat de gin perfect omhoog blijft staan in gin-tonics én cocktails.

Maar liefst twintig jaar later is er een heuse trend gaande waarbij de vraag naar alcoholvrije drankjes steeds verder toeneemt. Ook Bols wil inspelen op deze trend en Piet start de ontwikkeling van een alcoholvrije variant van Damrak Amsterdam Gin.
Hoewel het eenvoudig lijkt om een drankje zonder alcohol te produceren, bleek het uiteindelijk een avontuur vol uitdagingen te zijn. Piet heeft samen met zijn collega distilleerders héél veel moeten testen om tot het huidige recept te komen. Uiteindelijk heeft het twee jaar geduurd voordat het recept perfect was. Hetgeen dat in de eerste instantie onmogelijk leek, was toch de oplossing om tot Damrak Virgin te komen. Wat dit precies is geweest, houdt Piet natuurlijk geheim!

Damrak Virgin wordt gemaakt van tien botanicals, waaronder jeneverbes, sinaasappelen uit Curaçao en Valencia, gember, engelwortel, kaneel, lavendel, koriander, citroen en steranijs.
Op de neus is Damrak Virgin een overduidelijke citrus gin; de aroma’s van rijpe citroenen begroeten je op aanstekelijke wijze en nodigen je uit om een slokje te nemen. Qua smaak worden deze frisse citrusaroma’s bijgestaan door kruidige tonen die voor een aangename “kick” zorgen. De afdronk is intens en redelijk kort.

Virgin Paloma, je nieuwe favoriete alcoholvrije cocktail

Damrak Virgin is een smaakvol alcoholvrij drankje waarin citrusvruchten de hoofdrol spelen. Op de voorgrond komen de verse en vrolijke sinaasappelen je tegemoet. Omdat dit drankje zo vol van zichzelf is, kun je deze goed combineren met een Premium Indian Tonic Water met een schijfje sinaasappel ter garnering.

Wil je een stapje verder gaan? Kies dan voor de Virgin Paloma! Een alcoholvrije cocktail met een twist,  gebaseerd op het recept van de Paloma.

Wat hebben we nodig:

  • 40 ml Damrak Virgin
  • 100 ml grapefruit soda
  • 10 ml vers geperste limoensap
  • Ter garnering: een schijfje grapefruit
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:

Gebruik bij voorkeur een longdrink glas. Voeg hier de ijsblokjes aan toe en schenk alle ingrediënten in het glas. Roer het geheel circa vijftien seconden zodat de smaken goed vermengen. Garneer met een schijfje grapefruit.

Virgin Paloma, Damrak Virgin, Lucas Bols, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van het team van Damrak Amsterdam Gin en Damrak Virgin.

754
Laat een bericht achter