Ontdek Copper in the Clouds Marmalade Gin, unieke gin, Alles over gin.

Alles over Copper in the Clouds Marmalade Gin, één van de weinige gins ter wereld die met marmelade wordt gemaakt

Copper in de Clouds is zo’n typisch gin merk die je aandacht weet te trekken én weet vast te houden. De kleuren, de vrolijke prints en de prachtige geschenkverpakkingen. Als je de producten ziet denk je maar één ding; “Ik wil dit!”.
Maar achter deze mooie vertoning zit ook een bijzonder verhaal. Wist je dat Copper in the Clouds in eerste instantie alleen one-time-gins maakte en dat Copper in the Clouds Marmalade Gin één van de weinige gins in de wereld is die met marmelade wordt gemaakt?
En zo is er nog veel meer te ontdekken. Deze gin onderscheidt zich op meerdere vlakken en daarom kunnen we niet wachten om jou kennis te laten maken met onze persoonlijke favoriet; Copper in the Clouds Marmalade Gin! Lees je mee?

Het ontstaan van Copper in the Clouds

De founder van het ginmerk Copper in the Clouds is James Grant. James werkte tien jaar lang in diverse bars over de hele wereld, waaronder Shanghai en Sydney. Na die tien jaar had James alles wel meegemaakt en werd hij ook nog eens dertig jaar. Hij vond dat hij iets anders met zijn leven moest gaan doen en vertrok uit Australië naar Londen. Hier richtte James in 2016 een subscription club op die alléén limited edition gins lanceerde.

James deed veel collabs met anderen en iedere maand werden er weer speciale gin edities uitgebracht. “Het waren echt one-time-gins. Het was net een creatieve outlet; distilleerders konden zoveel experimenteren want zij wisten ook dat als het niet zou lopen, het niet nogmaals geproduceerd zou worden”, vertelt James.

Hoe leuk het idee op papier op klonk, in de praktijk werkte het niet. Niet iedereen wilde maar één keer produceren. Daarbij was het ook erg stressvol; alles moest binnen dertig dagen geregeld zijn en dat ging altijd gepaard met haast.
Ik wilde het zelf in de hand houden. Mooie producten wilde ik in het assortiment houden en juist in de markt zetten. Daarom besloot ik op den duur te stoppen met de subscription club en mij te focussen op stabiele producten. De subscription club evolueerde in 2018 in Copper in the Clouds. Met mijn hond aan mijn zijde, richtte ik deze distilleerderij op. Hertfordshire Dry Gin was de laatste subscription club release én de eerste gin onder het merk Copper in the Clouds. Inmiddels zijn we met een team van zeven personen en gaat alles heel erg goed. Per jaar lanceren we nu één nieuwe gin”, zegt James gepassioneerd.

De volgende gin die James lanceerde onder de naam Copper in the Clouds was Flowerbomb Gin. Deze was in de eerste instantie ontwikkeld voor de subscription box, maar omdat deze gin zo goed aansloeg, nam James de productie over.
Mango & Black Pepper Gin volgde daarna. Het leuke achter deze gin is dat deze geïnspireerd is op garnering. Er is in die tijd onderzoek gedaan door een gin merk; deze wilde weten welke garnering het beste was. Dat bleek mango met zwarte peper te zijn. James was zo onder de indruk van deze combinatie dat hij ermee besloot te gaan experimenteren. En met succes!

Inmiddels is de productrange uitgebreid en bestaat het uit diverse gins, vodka en gin likeuren. Leuk om te weten is dat Flowerbomb Gin en Lychee & Raspberry Gin het meest populair zijn in Engeland.

Waarom je kennis wilt maken met Copper in the Clouds Marmalade Gin

Zo bekend als jam in Nederland is, zo populair is marmelade in Engeland. Het kon dus ook niet anders dat er juist in Engeland een gin van dit product gemaakt zou worden. James vertelt hierover; “In Engeland zijn er drie merken die een gin op basis van marmelade hebben gemaakt. Het recept is niet eenvoudig en wat mij opviel is dat er erg veel suiker en sinaasappelen gebruikt worden. In mijn beleving kon dit beter!”.

James ging aan de slag en lanceerde zijn Copper in the Clouds Marmalade Gin in 2019. Deze gin heeft een klassiek gin recept als basis. Indien James geen Dry Gin als basis zou aanhouden, raakt de gin haar gehele balans kwijt.
Om Copper in the Clouds Marmalade Gin te maken, gebruikt James jeneverbessen, sinaasappel uit Sevilla, grapefruit, citroenschillen, engelwortel, korianderzaad, zoethoutwortel en kardemom.
Voor de marmelade wordt er gebruikt gemaakt van 70% sinaasappelen, 30% roze grapefruit en vers geperst citroensap. “Het duurt echt dagen om een goede marmelade te maken”, zegt James lachend.
Beide producten worden eerst apart van elkaar gemaakt en als ze allebei gereed zijn, wordt de marmelade toegevoegd aan de gin met als resultaat de heerlijke Copper in the Clouds Marmalade Gin!

Copper in the Clouds, Marmalade Gin, distilleerketel, Alles over gin.

Hoe smaakt Copper in the Clouds Marmalade Gin?

Copper in the Clouds Marmalade Gin is een persoonlijke favoriet om de simpele reden dat deze gin weer heel anders is dan de merken die nu in de markt verkrijgbaar zijn. Het weet zich te onderscheiden qua uitstraling én smaak.

Op de neus komen frisse en lichtzoete tonen van sinaasappel tevoorschijn. Aan deze citrusvruchten heeft Copper in the Clouds Marmalade Gin ook haar mooie lichtoranje kleur te danken.
Qua smaak komen de zoete sinaasappeltonen je tegemoet met op de achtergrond een heerlijke frisse, ietwat bittere vleug van grapefruit. De gin laat zichzelf even van een krachtige kant zien, waarna zij heerlijk zacht en warm wordt. De afdronk is lang en de gin blijft op aangename wijze redelijk lang aanwezig.

Het verhaal achter de naam en het label

Copper in the Clouds Marmalade Gin wordt gemaakt van marmelade en daarom is deze naam erg voor de hand liggend. Achter de naam “Copper in the Clouds” gaat een heel persoonlijk en liefdevol verhaal schuil.
Tijdens een verjaardag was James bij vrienden op bezoek. Hier begon hij te kletsen met hun vijfjarige dochtertje. Zij vroeg hem onder andere hoe de gin gemaakt wordt. Ze was heel nieuwsgierig en wilde er alles over weten. James legde haar in Jip & Janneke taal uit hoe het water omgezet wordt in condens en hoe de smaak meegenomen wordt. Uiteindelijk vertaalde zij dit naar “Wolken met smaak”. En zo kreeg James het idee voor Copper in the Clouds!

Het merk Copper in the Clouds is in de markt gezet als “most giftable gin brand”. Oftewel; gins met de mooiste, kleurrijke verpakkingen die ervoor zorgen dat je het aan jezelf óf aan een andere gin liefhebber cadeau wilt doen.
Copper in the Clouds Marmalade Gin zit ook in een kleurrijke verpakking. Het is een verpakking die eruit springt in het schap. Maar wist je dat er stiekem ook nog een gewoon label onder zit? Dit heeft James bewust gedaan voor bartenders. Achter de bar worden de papieren verpakkingen natuurlijk nat en dat zorgt ervoor dat de fles makkelijk uit de handen kan glippen. Daarom zit er op het glas zelf ook nog een mooi label!
Zoals James het lachend zegt; “We hebben de fles dus eigenlijk al voor jou als een cadeautje ingepakt. A gift from the shelves!”.

Alle labels worden door een vriend van James gemaakt. Samen werkten zij voor zeven maanden in een bar in Sydney. James wist dat hij erg goed kon tekenen en besloot hem nog een keer te contacten. Alsof het zo moest zijn, waren de vrienden allebei in Londen. Het duurde niet lang of hun samenwerking werd tijdens een kopje koffie bezegeld!

Alle flessen worden met de hand ingepakt; eerst met het gekleurde papier en daarna worden ze dicht geseald met wax.

Ontdek Copper in the Clouds Marmalade Gin, Alles over gin.

Maak je eigen perfect serve met Copper in the Clouds Marmalade Gin

Copper in the Clouds Marmalade Gin wordt gemaakt met onder meer sinaasappelen, roze grapefruits en vers geperst citroensap. Door deze ingrediënten is de gin op verschillende manieren te drinken; met een Premium Indian Tonic Water of een Pink Grapefruit Tonic Water. Met laatstgenoemde tonic worden juist de tonen van de roze grapefruits naar voren gehaald.

Wat hebben we nodig:

Wat gaan we doen:
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je Copper in the Clouds Marmelade Gin toe, gevolgd door de tonic naar keuze.
Bij het inschenken van een tonic raden we je aan om een cocktaillepel te gebruiken. De reden hiervoor is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Garneer met het schijfje grapefruit en roer het geheel enkele seconden zodat de smaken goed vermengd worden.

Perfect serve, gin-tonic recept, Copper in the Clouds Marmalade Gin, Alles over gin

Ps. Alle foto’s komen van Copper in the Clouds / James.

828
Laat een bericht achter