Herman Jansen lanceert eigen Maltwine Genever collectie, Alles over gin.

Alles over Herman Jansen –  Hoe één van de grootste distilleerderijen in Nederland haar eigen collectie van Maltwine Genevers lanceert

Herman Jansen is een Schiedamse distilleerderij met een hele rijke geschiedenis. Dit familiebedrijf bestaat namelijk al sinds 1777!
Hoewel de distilleerderij destijds begonnen is met eigen dranken, worden hier ook vele dranken voor derden geproduceerd. Sinds 2024 heeft de distilleerderij het roer een beetje omgegooid en lanceert zij op 10 juni 2024 haar prachtige collectie van Maltwine Genevers. Stuk voor stuk met veel liefde en passie ontwikkeld. En dat proef je terug in de mooie volle, rijke smaken!
Met haar eigen, nieuwe collectie is het moment aangebroken om in de wereld van Herman Jansen te stappen en dat is precies wat we in deze gin story gaan doen. We laten je eerst kennismaken met de distilleerderij en stellen je dan heel graag voor aan de collectie!

Een korte introductie tot de prachtige, rijke historie van Herman Jansen

In 1777 zet (overgrootvader) Pieter Jansen twee bedrijven in Schiedam op; een moutwijndistilleerderij en een jeneverbranderij. De jenever blijkt zeer geliefd te zijn en er wordt een goede basis gelegd voor het familiebedrijf. Het is Herman Jansen die de dranken uiteindelijk in het buitenland weet te brengen. In 1895 wordt de populaire borrel succesvol geïntroduceerd in Amerika, Azië en Afrika.

Om het plaatje compleet te maken en nog meer winst te kunnen behalen, zet Herman in 1909 ook een eigen glas fabriek op die hij Uit Tegenweer Opgericht (UTO) noemt. De reden achter deze naam? Zijn voormalige glasleverancier berekende zijn concurrent een lagere prijs!

In de jaren die volgen, weet Herman Jansen zich neer te zetten als “Spirit Creator” en komen er uit zijn distilleerketels dranken zoals jenever, likeuren en gin. Het zijn niet alleen de eigen dranken die worden gemaakt, ook voor derden wordt er meer en meer geproduceerd. Er is echter één product waarmee Herman Jansen sinds 1987 “goud” in handen heeft. Dat is Notaris moutwijnjenever, een originele moutwijnjenever die letterlijk al meer dan veertig jaar op de manier “van korrel tot borrel” geproduceerd wordt.

Inmiddels bestaat de distilleerderij van Herman Jansen al bijna 250 jaar en staat de zevende generatie aan het roer. Het is aan Diederik Jansen om Herman Jansen om dit mooie, trotse familiebedrijf te gaan runnen. Zijn avontuur begint hij direct goed met de introductie van een prachtige nieuwe Maltwine Genever collectie!

Founders distilleerderij Herman Jansen, familiebedrijf, Schiedam, distilleerderij, Alles over gin.

Waarom Herman Jansen besloot een eigen Maltwine Genever collectie te lanceren

Herman Jansen heeft haar strepen ruimschoots in de “jeneverwereld” verdiend met haar jarenlange ervaring en zeer uitgebreide kennis. Zo was het bijvoorbeeld Herman Jansen die Notaris jenever, diverse moutwijnjenevers en jonge jenevers op de kaart heeft gezet.

Omdat de vraag vanuit slijters en consumenten blijft toenemen én het team van Herman Jansen de distilleerderij zelf ook meer bekendheid wil geven, besloot de distilleerderij een eigen collectie van Maltwine Genevers te lanceren. Het oude vertrouwde Notaris Jenever (wat al een aantal jaar niet meer op de markt is gebracht) werd nieuw leven ingeblazen maar ditmaal onder de nieuwe naam én met een uitgebreider assortiment die bestaat uit:

  • Young Style Genever
  • Old Style Genever
  • Bartenders Choice – Rome Edition
  • 5 Years Genever
  • 10 Years Genever
  • 15 Years Genever
  • Henricus T.F. Edition
  • Zwart Nazareth Edition
  • Masters Distillers Choice

Leuk om te weten is dat de Henricus T.F. Edition ontwikkeld is ten ere aan de oud directeur H.T.F Jansen. Speciaal voor zijn verjaardag is deze Genever ontwikkeld. De Masters Distiller Choice is een eerbetoon aan Master Distiller Ad van der Lee. Hij betekent zoveel voor Herman Jansen als bedrijf dat ook hij zijn eigen Genever heeft verdiend!

Als je alle Genever flessen naast elkaar zet, valt één ding al heel gauw op. De Herman Jansen Maltwine Genever collectie ziet er prachtig uit. Dit komt omdat alle flessen zo ontwikkeld zijn dat ze perfect bij elkaar passen. Om eenheid en een mooie, strakke uitstraling te krijgen, heeft Herman Jansen één fles ontwikkeld voor al haar Genevers.

Per Genever verschilt de productiewijze van de fles echter wel. Zo is de ene fles zwart gecoated, de ander 100% transparant of juist gemaakt met groen glas. Voor de oplettende kijker zal het opvallen dat het de klassieke kelderfles is geweest die voor de inspiratie heeft gezorgd. Deze is doorontwikkeld met de huidige fles als resultaat!

De nieuwe collectie Maltwine Genevers van Distilleerderij Herman Jansen, Schiedam, Dick Jansen, Alles over gin.

Wat maakt de Maltwine Genever collectie van Herman Jansen zo bijzonder

Herman Jansen is samen met het Jenevermuseum uit Schiedam, de enige die nog 100% moutwijnjenever maakt. Dit doet zij van A-Z volledig in eigen beheer. De granen komen letterlijk tegenover de distilleerderij vandaan. Hier staat Molen de Vrijheid en die zorgt voor het graan. Bij Herman Jansen worden de Genevers écht van korrel tot borrel gemaakt!

Ontdek als eerste de Maltwine Genever collectie van Herman Jansen

Hieronder vertellen we je graag wat je van de verschillende Genevers kunt verwachten qua geur, smaak en natuurlijk hoe je de Genevers het beste kunt serveren. Persoonlijk geven wij de voorkeur aan puur genieten, maar delen we ook cocktailrecepten voor de liefhebbers. Zo ontdek je direct hoe veelzijdig jenever eigenlijk is!

Herman Jansen Young Style Genever

Voor het maken van de Herman Jansen Young Style Genever wordt er gebruik gemaakt van gedistilleerde moutwijn, 100% graanalcohol en een aantal specerijen. Het resultaat is een jonge jenever met een aangename, vol romige en zeer zachte smaak. Het is een prachtige jenever om de jeneverwereld mee in te stappen en stiekem ook een persoonlijke favoriet van ons!
Op de neus komen tonen van granen, hout en citrusvruchten tevoorschijn. Qua smaak zijn de granen subtiel te herkennen, aangevuld door een mooi zoetje en een fijne honingtoon.

Serveer tip:
Juist door de zachte smaak is de Herman Jansen Young Style Genever heel goed puur te drinken.

Wil je deze Genever liever in de mix drinken? Kies dan voor de Young Gimblet cocktail. Deze cocktail maak je met 60 ml Herman Jansen Young Style Genever, 25 ml vers geperst limoensap en 25 ml Italicus Rosolio de Bergamotto. Gebruik bij voorkeur een cocktailshaker en vul deze met ijsblokjes. Voeg de drie ingrediënten vervolgens toe en shake het geheel zodat de smaken goed vermengd worden én het drankje direct gekoeld wordt. Schenk het vervolgens middels een strainer in je glas en garneer de cocktail met een schijfje limoen.

Herman Jansen Young Style Genever, Young Gimblet cocktail, Alles over gin.

Herman Jansen Old Style Genever

De Herman Jansen Old Style Genever wordt gemaakt met 100% graanalcohol, gedistilleerde moutwijn en diverse specerijen zoals anijs, jeneverbessen, sinaasappel en zoethout. Het verschil met de Herman Jansen Young Style Genever is dat de Herman Jansen Old Style Genever moutwijn bevat die drie jaar gerijpt heeft op vaten.
Op de neus is deze Genever iets scherper en zijn duidelijke graan- en jeneverbestonen te herkennen. Qua smaak komen de jeneverbestonen ook weer tevoorschijn, maar worden ze aangevuld door een fijn sinaasappelaroma. De Herman Jansen Old Style Genever heeft een klein zoetje en een zachte afdronk.

Serveer tip:
Door de mooie volle en diepe smaak drink je de Herman Jansen Old Style Genever het liefste puur.

Geef je toch de voorkeur aan een cocktail? Kies dan voor de Herman Collins cocktail. Deze cocktail maak je met 45 ml Herman Jansen Old Style Genever, 20 ml vers geperst citroensap, 10 ml Monin suikerwater en sodawater. Gebruik bij voorkeur een high ball glas en vul deze met ijsblokjes. Roer de ijsblokjes een paar seconden rond zodat het glas goed koud wordt. Schenk eventueel smeltwater uit het glas.
Voeg vervolgens de Genever, citroensap, suikerwater en ijsblokjes toe aan een cocktailshaker en shake het geheel goed zodat de smaken goed vermengd worden. Schenk het drankje vervolgens middels een strainer toe aan je glas. Top het glas af met sodawater.

Herman Jansen Old Style Genever, Herman Collins cocktail, Alles over gin.

Herman Jansen Bartenders Choice – Rome Edition

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is deze Genever ontstaan door een samenwerking met een aantal van de beste bartenders uit Rome.  Voor de productie van Herman Jansen Bartenders Choice – Rome Edition wordt er gebruik gemaakt van een tien én vijftien jaar oude moutwijnjenever. Deze worden gecombineerd met een uniek distillaat van rogge. Op de neus zorgt dit voor een boterige geur waarin hints van karamel te ontdekken zijn.
Qua smaak ontstaat er een ware smaakexplosie; diepe tonen van gebrande zwarte peper worden gecomplementeerd met een zoetje en een aroma van boterkoek. De afdronk bevat een kleine pittigheid.
Dit is een prachtige drank voor de liefhebber van krachtige(re) dranken en whisky liefhebbers. Het alcoholpercentage zit op 47%.

Serveer tip:
Met bartenders kan het niet anders dan dat er een cocktail bij ontwikkeld wordt. Dat is “The choice of Rome” geworden!
Deze cocktail wordt gemaakt met 45 ml Herman Jansen Bartenders Choice – Rome Edition, 30 ml citrus cordial, Ginger Ale en Umami bitters. Gebruik bij voorkeur een high ball glass en vul deze met ijsblokjes. Roer de ijsblokjes een paar seconden rond zodat het glas goed koud wordt. Schenk het eventuele smeltwater uit het glas. Voeg nu de Genever en citrus cordial toe. Top af met Ginger Ale en voeg de Umami bitters naar gewenste hoeveelheid toe. Garneer met een stokje citroengras.

Herman Jansen Bartenders Choice - Rome Edition, Maltwine Genever, Alles over gin.

Herman Jansen 5 Years

Herman Jansen 5 Years wordt gemaakt met gemoute gerst, maïs, rogge en een aantal specerijen. Daarna heeft deze Maltwine Genever (zoals de naam al doet vermoeden), vijf jaar gerijpt in een eikenhouten vat. Er is een mooie diepe smaak ontstaan met duidelijke tonen van karamel, geroosterde hazelnoten, zoethout, aangevuld met een lichte citrustoets.
Op de neus is het juist het eikenhout dat als eerste naar voren komt. Qua smaak is deze Maltwine Genever zacht met tonen van drop en gecompleteerd met fruitige tonen.

Serveer tip:
Deze Maltwine Genever raden wij aan om puur te drinken.
Onze tip: probeer deze Genever samen met Herman Jansen 10 Years en 15 Years om het verschil te ontdekken en te ervaren wat het effect is van een langere vatrijping.

Wil je Herman Jansen 5 Years liever in de mix drinken? Kies dan voor de Dark & Stormy cocktail. Voor deze cocktail maak je gebruik van 50 ml bruine rum, 20 ml Herman Jansen 5 Years, sap van een halve limoen, angostura bitters, Ginger Beer en een takje munt en partje limoen ter garnering. Gebruik bij voorkeur een longdrink glas en vul deze met ijs. Schenk de limoensap en Ginger Beer in je glas en roer dit zodat de smaken goed vermengd worden. Voeg nu de rum, Genever en angostura bitters toe. Garneer met het takje munt en partje limoen.

Herman Jansen Maltwine Genever 5 Years, Distilleerderij Herman Jansen, Dark & Stormy met jenever, Alles over gin.

Herman Jansen 10 Years

Herman Jansen 10 Years ligt in lijn met de Herman Jansen 5 Years. Het grote verschil is dat deze Maltwine Genever vijf jaar langer heeft gerijpt. Minimaal tien jaar heeft deze Genever gerust op eikenhouten vaten. Dit zorgt voor een diepe, complexe en rijke smaak. Wat zo bijzonder is aan deze Genever is dat het nog steeds een erg toegankelijk drankje is, ondanks dat het zo lang in een vat gezeten heeft.
Op de neus wordt je begroet door warme houttonen en een subtiel zoetje van de vanille. Op de achtergrond is een boterige vleug te herkennen. Qua smaak wordt de vanille aangevuld met zoetige tonen van karamel, rietsuiker, gedroogde kokos en vijgen.

Serveer tip:
Drink Herman Jansen 10 Years het liefste puur.
Onze tip: probeer deze Genever samen met Herman Jansen 5 Years en 15 Years om het verschil te ontdekken en te ervaren wat het effect is van een langere vatrijping.

Indien je deze Genever liever in de mix wilt, dan is Jansens Sour een goede aanrader. Deze cocktail wordt gemaakt van 60 ml Herman Jansen 10 Years, 20 ml Mandarine Napoléon, 30 ml citroensap, 30 ml eiwit, 15 ml Monin suikersiroop, twee Angostura bitters dashes, twee grapefruit bitters dashes en een schijfje grapefruit. Maak bij voorkeur gebruik van een tumbler. Voeg alle ingredienten toe aan een cocktailshaker en shake het geheel goed. Voeg nu ijsblokjes toe en shake het geheel tot er aan de buitenkant condens optreedt. Dit betekent dat jouw drankje goed koud aan het worden is. Schenk het geheel in een tumbler en garneer met het schijfje grapefruit.

Herman Jansen Maltwine Genever 10 Years, Distilleerderij Herman Jansen, Jansen Sour, Alles over gin.

Herman Jansen 15 Years

Herman Jansen 15 Years is een zeer unieke Maltwine Genever in de collectie van Herman Jansen. Een whiskydrinker kan zelfs denken dat het hier om een fijne single whisky malt gaat door haar rijke, diepe karakter. Dit is het resultaat van het combineren van vier uitzonderlijke distillaties die samen maar liefst vijftien jaar op eikenhouten vaten gerijpt heeft!

Voor het maken van deze Maltwine Genever worden gemoute gerst, maïs en rogge gecombineerd met jeneverbessen en een aantal zorgvuldig uitgekozen specerijen. Op de neus zorgen zij voor een geurenpalet bestaande uit vanille, karamel en een fruitige toets. Qua smaak verrast Herman Jansen 15 Years met een complexe en gelagerde smaak waarin fruitige tonen en tonen van vanille en karamel te herkennen zijn. De afdronk is aangenaam lang aanwezig.

Serveer tip:
Net als een whisky drink je Herman Jansen 15 Years bij voorkeur puur. Zo ervaar je deze Genever op haar best.
Onze tip: probeer deze Genever samen met Herman Jansen 5 Years en 10 Years om het verschil te ontdekken en te ervaren wat het effect is van een langere vatrijping.

Indien je toch de voorkeur geeft aan een Genever cocktail, dan is de Hermantinez een aanrader. Deze cocktail maak je met 45 ml Herman Jansen 15 Years, 10 ml Luxardo Maraschino, 30 ml Cocci Storico Vermouth Di Torino, een scheutje sinaasappelsiroop, één dash van zwarte walnoot bitters en een sinaasappelschilletje ter garnering.
Voeg alle vloeibare ingrediënten toe aan een cocktailshaker met ijs en shake het geheel enkele seconden zodat de smaken goed vermeng worden en het drankje gekoeld wordt. Schenk vervolgens middels een strainer het drankje in een mooi cocktailglas.

Herman Jansen Maltwine Genever 15 Years, Distilleerderij Herman Jansen, Hermantinez, Alles over gin.

Herman Jansen Henricus T.F. Edition

Herman Jansen Henricus T.F. Edition werd al in 2010 geproduceerd. In de vier jaar die volgden, heeft deze Genever op vaten gerijpt. In 2014 werd de Genever overgeladen op oude portvaten en heeft het hier nogmaals tien jaar gerijpt. Hierdoor is er een ongekende smaakbeleving ontstaan. Op de neus komt een kruidig en rijk aroma tevoorschijn van hout, gekonfijt fruit en kaneel. Deze tonen worden qua smaak aangevuld door steenfruit en specerijen uit Indonesië.

Leuk om te weten is dat er maar 138 flessen voor de verkoop beschikbaar zijn. Dit maakt het echt een limited edition!

Serveer tip:
Deze Genever heeft zo’n unieke smaak dat je deze het liefste puur wilt ervaren.

Voor een cocktail kun je kiezen voor de Corps Reviver Cocktail. Die maak je met 25 ml Herman Jansen Henricus T.F. Edition, 25 ml Cointreu, 25 ml Lillet Blanc, 25 ml vers geperst citroensap en een scheutje groene Chartreuse.
Gebruik bij voorkeur een cocktailglas en vul deze met ijsblokjes zodat het glas goed koelt. Voeg alle ingrediënten met ijsblokjes toe aan een cocktailshaker en schud het geheel krachtig voor enkele seconden, zodat alle smaken goed vermengd én gekoeld worden. Schenk eventueel smeltwater uit het glas en schenk het drankje middels een strainer in het glas.

Herman Jansen Henricus T.F. Edition, Maltwine Genever, Distilleerderij Herman Jansen, Limited edition, Corps Reviver, Alles over gin.

Herman Jansen Zwart Nazareth Edition

Vroeger, toen er meer dan vierhonderd distilleerderijen in Schiedam gevestigd waren, kreeg deze stad de bijnaam “Zwart Nazareth”. De muren in Schiedam waren zwart geblakerd door de uitstoot van de kolenverbranding. De naam van deze Genever is afgeleid van die periode en brengt zo een stukje geschiedenis tot leven.

Herman Jansen Zwart Nazareth Edition is een bijzondere Genever, omdat het wordt gemaakt met een vijf jaar gerijpte moutwijn en een drie jaar gerijpte speltjenever. Deze blend heeft vervolgens gerijpt op een Europees én diep verkoold Amerikaans eikenhouten vat.
Op de neus is Herman Jansen Zwart Nazareth Edition licht rokerig en zijn duidelijke tonen van mout en vanille te herkennen. Qua smaak laat deze Genever verschillende smaaklagen zien; rokerig, zachte vanille, mout en granen, kokos en een kleine pittigheid.

Serveer tip:
Juist omdat deze Genever zo complex is, wil je hier puur van gaan genieten. Zo ontrafel je de mooie smaaklagen één voor één.

Indien je toch de voorkeur geeft aan een cocktail, dan is de Paloma de beste optie. Voor de Paloma cocktail maak je gebruik van 50 ml Herman Jansen Zwart Nazareth Edition, 10 ml siroop van rode peper, 20 ml vers geperst citroensap en grapefruit soda. Gebruik bij voorkeur een high ball glas en vul deze met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten één voor één in en top het glas af met de grapefruit soda. Garneer met een schijfje (gedroogde) grapefruit.

Herman Jansen Zwart Nazareth Edition, Maltwine Genever, Distilleerderij Herman Jansen, Paloma, Alles over gin.

Herman Jansen Masters Distillers Choice

Herman Jansen Masters Distillers Choice is een subtiel drankje met een ware smaakexplosie. Deze Genever is namelijk een blend. Het bevat verschillende jaargangen die allen op diverse vaten hebben gerijpt, zoals PX Sherry vaten en Amerikaanse eikenhouten vaten. Deze vaten hebben ervoor gezorgd dat er op de neus een zoete geur is ontstaan waarin rozijnen, Sherry en chocola te herkennen zijn.
Qua smaak is deze Genever al net zo vol; warme tonen die doen denken aan rozijnen, vanille en vijgen. Herman Jansen Master Distillers Choice is een gelagerde Genever met een kleine, scherpe afdronk. Een persoonlijke favoriet als je het ons vraagt!

Serveer tip:
Deze Genever kun je puur drinken of net “als een Master” zoals Herman Jansen zelf zegt. De Espresso Master cocktail maak je met 45 ml Herman Jansen Masters Distillers Choice, 25 ml koffielikeur, één kopje afgekoelde espresso en drie dashes chocoladebitters. Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker met ijs en shake net zolang tot de smaken goed vermengd zijn. Schenk het drankje middels een strainer in een cocktailglas en garneer met een snufje zout en drie koffieboontjes.

Herman Jansen Master Distillers Choice, Espresso Master, Distilleerderij Herman Jansen, Alles over gin.

Waar koop je de Herman Jansen Genevers?

Alle Herman Jansen Maltwine Genevers zijn te koop bij de Alles over gin. Boutique. Op moment van publiceren van deze gin story, hebben wij zelfs een hele mooie collectie. Master Distiller Ad van der Lee heeft namelijk al onze flessen persoonlijk gesigneerd. Hierdoor zijn het echte collector items geworden!

Personal note vanuit ons over deze Genever collectie

Alles over gin. staat natuurlijk bekend als een gin platform. Maar als we teruggaan in de geschiedenis, is het natuurlijk allemaal ooit begonnen met jenever. De Nederlanders introduceerden dit drankje en maakten vele liefhebbers. Daarom vinden wij het persoonlijk ook zó leuk dat we nu een duik nemen in de wereld van jenever!

In de afgelopen jaren heeft ook de ontwikkeling van jenever niet stilgezeten en zijn er prachtige jenevers bijgekomen (het zijn zeker niet meer “die drankjes van opa & oma”). Ze worden met liefde en passie gemaakt, hebben vrijwel altijd een goed verhaal én de smaken zijn zo vol. Echt geweldig!

 Wij zijn er trots op en dankbaar voor dat wij jou als eerste kennis kunnen en mogen laten maken met de Herman Jansen Maltwine Genever collectie. Op 10 juni 2024 werd deze collectie in het Jenevermuseum gelanceerd en maakten wij persoonlijk kennis met de gezichten achter deze prachtige dranken.

We hoorden het verhaal en mochten alle Maltwine Genevers één voor één proeven. De smaken zijn verrassend; verschillend, maar ze hebben ook duidelijk iets met elkaar gemeen. Ze nemen je mee op smakenreis zoals alleen een Genever dat kan doen..

Master Distiller Ad van der Lee, Maltwine Genevers, Distilleerderij Herman Jansen, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s en cocktailrecepten komen van Herman Jansen en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

170
Laat een bericht achter