Gin is een combinatie van neutrale alcohol, water, jeneverbessen en botanicals. Zouden we de botanicals achterwege laten, dan houden we jenever over. Botanicals vormen dus het hart van de gin en zijn een onmisbaar component voor de distilleerder.
Om tot een bepaalde gin smaak te komen worden verschillende botanicals met elkaar gecombineerd. Jeneverbessen zijn hierbij uiteraard een vast gegeven en worden vaak gecombineerd met koriander, citrusvruchten, engel- en iriswortel.
Ondanks dat het aantal botanicals oneindig is, worden er voornamelijk tien tot twaalf botanicals gebruikt. Uiteraard zijn er uitzonderingen zoals Monkey 47 Gin waar 47 verschillende botanicals voor gebruikt zijn. De Black Gin van Gansloser Destillerie spant echter de kroon; voor deze gin zijn er 68 tot 74 botanicals gebruikt.
De meest gebruikte én bekendste botanicals vind je hieronder!

Jeneverbes is de onmisbare schakel in gin. Deze bessen hebben twee tot drie jaar nodig om te rijpen. In droge vorm hebben de bessen een erg zachte smaak. Tijdens de distillatie komt pas de typische bitterzoete smaak naar voren.

Engelwortel is erg belangrijk voor gin; het maakt de drank “droog”, intensiveert de smaak van andere botanicals, draagt bij aan een intense smaakbeleving en fungeert als bindmiddel voor de vluchtigere smaken.

Munt combineert erg goed met de jeneverbes. Sterker nog, het is de perfecte begeleider van de jeneverbes. De koele smaak van menthol zorgt voor een frisse smaak.

Steranijs bevat net als zoethout en venkel anethol, de stof die voor een dropachtige smaak zorgt. Steranijs is vergelijkbaar met anijs maar is veel krachtiger en voller van smaak door de grote(re) hoeveelheid anethol.

Lavendel is de botanical die zowel een kruidige en bittere als een bloemige en friszoetige smaak met zich meebrengt.

Bonenkruid behoort tot de lipbloemigen. Net als rozemarijn en tijm brengt het een peperachtige smaak met zich mee.

Kardemom is familie van de Aziatische gember en behoort tot de duurste kruiden ter wereld. Deze botanical is in twee varianten te verkrijgen; groene en zwarte peulen. De groene geven een scherp citrusaroma, terwijl de zwarte peulen voor een rokerig aroma zorgen.

Koriander ontbreekt eigenlijk nooit in gin. Deze botanical zorgt er namelijk voor dat de gin “grondt”. De smaakexplosie die koriander met zich meebrengt is een combinatie van kruidig, houtachtig, citrusachtig en scherp.

De iriswortel heeft twee taken; het fungeert als bindmiddel voor de andere botanicals en het harmoniseert hiernaast de andere toevoegingen. Verder brengt deze botanical een bloemige smaak met zich mee.

Zoethout wordt geroemd als botanical door de zoetstof die het bevat en de unieke smaak die het mondgevoel verzacht. Daarnaast balanceert het de sprekende en levendigere botanicals.

Kruidnagel is een mooie botanical omdat het een heel palet aan smaken met zich meebrengt. Het intense aroma van kruidnagel is een tikkeltje scherp, zorgt voor bittere tonen en bevat heel diep een verloren vleugje zoetheid.

Roos zorgt voor een bloemige, zoetige smaak. Ten opzichte van lavendel brengt het een (licht) zuurtje mee.

Voor gin wordt er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de bittere variant; deze is verantwoordelijk voor de marsepeinachtige smaak in gin.

Hibiscusbloemen zijn grote kleurrijke “trompetten” in het rood of wit. Deze botanical heeft een pittige smaak en lijkt op granaatappel of cranberry. Voeg gedroogde hibiscusbloemen toe aan je gin-tonic voor een mooie roos-rode kleur.

De bloesem en de schil van citrusvruchten worden al van oudsher toegevoegd aan gin. Onder citrusvruchten verstaan we mandarijnen, sinaasappelen, limoenen, citroenen, bergamot, grapefruit en de pompelmoes.

Gember is één van de meest belangrijke botanicals voor gin. Het is namelijk de botanical die perfect harmoniseert met de jeneverbes. Deze combinatie staat garant voor de bekende scherpe, citrusachtige smaak.

Zoethoet is niet de enige botanical die de typische dropsmaak met zich meebrengt. Venkel wordt hier ook vaak voor gebruikt. Als extraatje geeft venkel een nootachtige smaak aan de gin.

Kaneel zorgt voor een warme, kruidige smaak. De bekendste varianten zijn ceylonkaneel en cassia. Voor het destilleren van gin is vooral laatstgenoemde populair gezien de sterke(re) smaak.

Karwijzaad is een botanical dat naast een anijsachtige smaak ook voor een warme, kruidige smaak zorgt.

Paradijszaad brengt een peperige en pikante smaak met zich mee. De nasmaak is warm, scherp en een beetje bitter.

Oranjebloesem zorgt voor een intens floraal aroma met een subtiele smaak van honing en citrus. Deze botanical is echter zachter van smaak dan citroen of sinaasappel. Voor je gin-tonic zou je ook gebruik kunnen maken van oranjebloesemwater.
Klaar om de botanicals uit te proberen in je eigen gin-tonic?
Nu je meer weet over de verschillende soorten gins en botanicals is er niets leukers dan deze met elkaar te mixen en jouw favoriete combinatie te ontdekken! Om je een beetje op weg te helpen delen wij de mooiste gin-tonic recepten met je op onze receptenpagina. Mocht je nu zelf tot een combinatie komen die het delen waard is, dan horen we graag van jou! Wie weet staat jouw gin-tonic dan de volgende keer tussen onze recepten.