Salie uitgelicht, de hoofdbotanical van ENGINE Gin, Alles over gin.

Alles over salie – De hoofdbotanical van ENGINE Gin

Salie is de hoofdbotanical van de prachtige Italiaanse ENGINE Gin. Dat salie bijzondere en geneeskrachtige eigenschappen heeft, was al bekend. Maar dat salie ook perfect is om een unieke gin mee te creëren, ontdekte de gin wereld eind 2021 nadat Paolo Dalla Mora de biologische ENGINE Gin lanceerde.
De inspiratie voor deze gin was een traditioneel Langa digestief die gemaakt wordt met heet water, citroenschillen en salieblaadjes. Paolo was gefascineerd door het aroma en kon niet wachten om de smaken te reproduceren in een alcoholische variant. Zo geschiedde..
Salie is een botanical die weinig tot niet voorkomt in gin en daarom duiken we in deze gin story eens dieper in deze bijzondere botanical. Wat is salie, waarom is dit dé perfecte botanical voor gin en hoe herkennen we salie terug in ENGINE Gin?

Wat is salie en waarom is deze botanical perfect voor gin?

Salie is een plant, maar staat beter bekend als kruid met geneeskrachtige eigenschappen. Zo werkt salie ontstekingsremmend, ontsmettend en heeft het een positief effect op luchtwegaandoeningen.
Vooral in de mediterrane keuken wordt salie veelvuldig gebruikt. Het behoort tot dezelfde familie als lavendel, tijm en rozemarijn; ook wel bekend als de lipbloemenfamilie.
In Italië werd salie voorheen alleen gebruikt in de keuken, totdat Paolo hier veranderding in bracht en een gin met salie lanceerde.

Salie is rijk aan essentiële oliën en brengt een complex en fascinerend aroma met zich mee; kruidige tonen die doen denken aan balsamico. Het is de perfecte botanical om een gin mee te maken die eruit wil springen en een compleet nieuw aroma wil introduceren in de gin wereld.

Italiaanse ENGINE Gin met salie, Alles over gin.

Waar komt de salie van ENGINE Gin vandaan?

De salie van ENGINE Gin komt van de prachtige Alta Langa velden in Piëmont. Hier staan robuuste planten die soms wel een meter hoog kunnen worden!
Het terroir van de velden is speciaal en uniek te noemen. Zij worden namelijk bereikt door de wind die van de heuvel, berg én de zee komt.

Voordat de heetste seizoenen hun entree maken en de salie volledig gerijpt is, wordt de salie geoogst. Dit doet Paolo omdat hij op deze wijze de natuurlijke oliën van salie kan behouden en voor de gin het hoogste gehalte aan essentiële oliën kan extraheren.
Dit sluit aan bij de wijnfilosofie die Paolo volgt; hierbij draait het om (handmatig) plukken van de botanicals op het juiste moment.

De andere botanicals die worden gebruikt voor ENGINE Gin komen ook uit Italië. Hieronder vallen jeneverbessen uit Toscane, zoethout uit Calabrië, citroenen uit Amalfi en rozen uit Piëmont. ENGINE Gin heeft een alcoholpercentage van 42%; deze wordt bereikt door water uit de Alpen toe te voegen.
Alle botanicals die ik gebruik, hebben een biologische oorsprong. Zelf ben ik geobsedeerd door goede producten en ingrediënten en daarom wilde ik ook alléén biologische botanicals gebruiken. Leuk om te weten is dat de salie afkomstig is van mijn eigen grond!”, aldus Paolo.

Alta Langa velden, salie, ENGINE Gin, Alles over gin.

Hoe smaakt ENGINE Gin en wat is de bijdrage van salie hieraan?

Voor de smaak van ENGINE Gin werd Paolo geïnspireerd door het Langa digestief, een traditioneel drankje uit Piëmont. Hierin spelen salie en citroen de hoofdrol. Niet geheel verrassend zijn dit dan ook de twee dominante aroma’s die tevoorschijn komen bij ENGINE Gin.

Op de neus begroeten de citrustonen van de jeneverbes je eerst, waarna de frisse hints van citroen en salie tevoorschijn komen. Een lichte vleug van zoetheid is te herkennen op de achtergrond.
Qua smaak komen elegante florale tonen naar voren, gevolgd door een krachtige citrus & salie “kick” waarna een licht pittige afdronk, gevuld met salieblaadjes, wordt ingezet. De zoete en warme tonen van zoethout en roos zorgen dat ENGINE Gin perfect in balans is. De afdronk is lang en hierdoor blijft de gin op zachte wijze lang aanwezig.

In de gin zorgen de bladeren van de salie voor een sterk, onderscheidend aromatisch component. Zoals Paolo het zelf uitlegt; “Een heerlijke kruidige noot, tonen van balsamico en een speciale pittige kick die de gin een extra versnelling geeft”.

Salie geplukt, ENGINE Gin, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van ENGINE Gin.

918
Laat een bericht achter