Alles over saffraan – De hoofdbotanical van Cyrus Saffron Gin

De maand september staat in het teken van Cyrus Saffron Gin. Een opvallende en kleurrijke gin uit Nederland, maar met Iraanse roots.
Wat Cyrus Saffron Gin zo uniek maakt is dat dit de allereerste gin in Nederland is die gemaakt wordt met saffraan. Saffraan wordt in de keuken van het Midden-Oosten veelvuldig gebruikt, in de Nederlandse keuken is dit ingrediënt vrijwel onbekend. Tijd om ons te verdiepen in saffraan!
Waarom hebben de founders van deze gin voor deze botanical gekozen, wat doet het voor de gin en waarom wordt dit ook wel het nieuwe goud genoemd?

Wat is saffraan?

Saffraan staat ook wel bekend als “het juweel onder de kruiden”. Dit komt omdat het een héél kostbaar ingrediënt is.
Het is de Crocus Saticus Lineaus, ook wel de saffraankrokus, die voor saffraan in de wereld zorgt. De stampertjes in de saffraanbloem worden saffraan genoemd.
Wat deze bloem zo bijzonder maakt is dat het maar acht dagen in het jaar bloeit. Al vroeg in de ochtend moeten de stampertjes geplukt worden. Dit gebeurt handmatig omdat de stampertjes erg kwetsbaar zijn.

Dat het een arbeidsintensief karwei is blijkt uit het feit dat er maar liefst honderdvijftig saffraankrokussen nodig zijn om aan één gram saffraan te komen. Voor één kilo zijn er dus meer dan honderdvijftigduizend nodig!
Dit maakt saffraan één van de duurste ingrediënten ter wereld; het wordt soms ook wel “het rode goud” genoemd.

Saffraankrokus, Cyrus Saffron Gin, Alles over gin.

Hoe herken je goede saffraan?

In de markt zijn verschillende soorten saffraan verkrijgbaar. Voor kwalitatief hoogstaande saffraan betaal je met gemak tienduizend euro per kilo. Om er zeker van te zijn dat je de juiste saffraan koopt, deelt het team van Cyrus drie handige tips:

  1. Bekijk de kleur die de saffraan afgeeft. Hierbij geldt; hoe donkerder, hoe beter.
  2. Hoe is de geur? De geur van kwalitatief hoogstaande saffraan is intens.
  3. De smaak moet duidelijk aanwezig zijn.

Voor het produceren van Cyrus Saffron Gin maakt het team van Cyrus gin alleen gebruik van de beste saffraan die er in de markt te verkrijgen is. Daarbij maakt zij gebruik van een eigen, vaste leverancier uit Iran. Deze saffraanboer bevindt zich in Mashad, de bakermat van saffraan.

Saffraan, de hoofdbotanical van Cyrus Saffron Gin, Alles over gin.

Kennismaken met Cyrus Saffron Gin

Voor het produceren van Cyrus Saffron Gin wordt er gebruik gemaakt van zeven botanicals, waaronder jeneverbessen, saffraan en vijf geheime botanicals. Zoals de naam al doet vermoeden, is saffraan de hoofdbotanical.
De founders hebben bewust voor saffraan gekozen; zij wilden de mooie smaken van het Midden-Oosten naar Nederland brengen, een positievere kijk op de Iraanse cultuur geven en de rest van de wereld kennis laten maken met saffraan.

Op de neus komt de kenmerkende geur van saffraan op krachtige wijze tevoorschijn. Door de florale, zoete tonen en een subtiele citrushint waan je je even in het Midden-Oosten.
Qua smaak is het een florale gin met tonen van bloemen en honing. In het begin brengt de gin een pittige kick met zich mee en komt er een klein bittertje tevoorschijn. Daarna wordt de gin vrij snel zacht en wordt de lange, zachte met een duidelijke toon van honing ingezet.

Het alcoholpercentage van Cyrus Saffron Gin ligt op 40%.

Wat doet saffraan met de smaak & kleur van Cyrus Saffron Gin?

Voor wie nog nooit of amper gebruik heeft gemaakt van saffraan, kan het lastig zijn om de saffraan direct in Cyrus Saffron Gin te herkennen.
Saffraan heeft een unieke smaak die zich het beste laat omschrijven als aards en honingachtig. Aan het einde laat zij een klein bittertje en tinteling achter op de tong. Uiteraard heeft Cyrus Saffron Gin haar mooie amberkleur ook te danken aan saffraan.

Het verhaal achter Cyrus Saffron Gin, Alles over gin.

Perfect serve met Cyrus Saffron Gin

Als er één gin is die heel toegankelijk is en motiveert om ermee te experimenteren, dan is het Cyrus Saffron Gin wel. Deze gin kan met verschillende mixers en garnering geserveerd worden. Echter is er maar één echte perfect serve die deze gin volledig tot haar recht laat komen en waarbij je optimaal van de saffraan kunt genieten.

Wat hebben we nodig voor de perfect serve:

Wat gaan we doen:

Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij het steeltje en wals het ijs voorzichtig door het glas (ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Tip: om het frapperen makkelijker te maken kun je ook een lepel gebruiken waarmee je het ijs rustig rond roert in het glas.

Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je 50 ml Cyrus Saffron Gin toe. Met behulp van een cocktaillepel schenk je daarna de tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.

Voeg het schijfje limoen toe en roer het geheel zachtjes enkele seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.

Cyrus Saffron Gin, perfect serve, gin recept, Alles over gin.

Alles over gin. meets Cyrus!
Wij spraken met de founders van Cyrus Saffron Gin voor het persoonlijke verhaal achter deze gin. Zelf zijn we er zo enthousiast van geworden dat we niet kunnen wachten om het verhaal met jou te delen! Het persoonlijke verhaal achter Cyrus Saffron Gin vind je hier.

Ps. De Cyrus Saffron Gin foto’s komen van Cyrus. 

2.729
Laat een bericht achter