Alles over Bourbon vanille – de hoofdbotanical van Sir Edmond Gin
Als je van snoep, ijs, taart en parfum houdt heb je zeker al eens kennis gemaakt met Bourbon vanille. Dit fijne, veelzijdige ingrediënt maakt het leven net even wat zoeter en kun je in vele producten terugvinden.
Sinds de lancering van Sir Edmond Gin vind je deze vanille zelfs als hoofdbotanical in gin!
Hoewel Bourbon vanille in vele producten terug is te vinden, is het niet “zomaar” een ingrediënt / botanical. Sterker nog, er gaat een hele geschiedenis achter schuil.. Wist je bijvoorbeeld al dat een kilo vanille vele malen duurder is dan een kilo zilver?
Wij besloten om deze bijzondere botanical uit te lichten en leggen hiermee direct de link naar één van onze favoriete gins; Sir Edmond Gin!
Wat is (Bourbon) vanille en waarom is dit de één na duurste specerij ter wereld?
Vanille is een smaakstof die afkomstig is uit de vruchten van de Vanilla klimorchidee en groeit als een liaan op bestaande bomen of palen. In het wild kunnen vanilleplanten een hoogte van tien tot vijftien meter bereiken en worden er per plant vijftig tot honderd bonen per jaar geproduceerd. Op een plantage is de groei van de vanilleplant vaak beperkt en bereikt zij hoogtes van 150-160 centimeter zodat de handmatige bestuiving makkelijk plaats kan vinden.
Bourbon vanille wordt beschouwd als de beste vanille ter wereld. Deze vanille wordt zowel op Réunion geteeld als in Sava, de noordoostelijke regio van Madagaskar. Deze warme en vochtige regio’s kennen de perfecte bodem- en klimaatomstandigheden voor het produceren van dunne vanillebonen. Deze bonen hebben het meest heldere en romige smaakprofiel van alle vanillevariaties die er bestaan.
Opvallend is dat het volledige proces van zaad tot gedroogde boon maar liefst vier jaar kan duren! Het duurt namelijk tweeënhalf tot drie jaar voordat er bonen aan een vanilleplant verschijnen. Vervolgens hebben deze groene bonen negen tot twaalf maanden de tijd nodig om te rijpen en geel te worden alvorens ze met de hand worden geoogst.Na het plukken worden de bonen vier weken gedroogd; de bonen zullen krimpen en krijgen een bruine kleur. Als laatste worden de bruine bonen drie maande in een kistje gelegd om te rusten. Pas als al deze stappen succesvol zijn doorlopen kan de vanille verkocht worden!
Bourbon vanille is mede door het lange en arbeidsintensieve proces de één na duurste specerij ter wereld. De prijs ligt zelfs hoger dan zilver in gewicht. Op moment van schrijven kost vanille tussen de $400 en $500 per kilo. De enige specerij die nog duurder is dan vanille is Saffraan. Hiervoor betaal je $1.000 tot $1.100 per kilo.
De ontstaansgeschiedenis van vanille
Voor het ontstaan van vanille gaan we terug naar Mexico. Historici geloven namelijk dat de inheemse bevolking uit de huidige staat Veracruz al in de vijftiende eeuw vanille verbouwden. De Azteken waren dol op hun zogenoemde “tlilxochitl”, oftewel vrij vertaald als “zwarte bloem”. Wat ze echter nooit zouden weten is dat juist deze bloem dé favoriete specerij van de wereld zou worden.
Toen de Spaanse ontdekkingsreizigers voet aan wal zetten in Mexico en ook kennis maakten met de tlilxochitl, waren zij direct onder de indruk van deze exotische delicatesse. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat vanille honderden verschillende smaak- en geurcomponenten bevat met als resultaat een karakteristieke zoete smaak en geur. De Spanjaarden besloten hun ontdekking “vainilla” en “little pod” te noemen.
Van Mexico naar Madagaskar
Tot het midden van de negentiende eeuw was Mexico de belangrijkste producent van vanille.
Toen de Franse kolonisten in 1820 echter geld roken, besloten zij vanilleplanten te kweken op het eiland Réunion, gelegen ten oosten van Madagaskar. Leuk om hierbij te weten is dat het eiland in die tijd ook wel bekend stond als Île Bourbon. Hoe hebberig de Franse kolonisten ook waren, het land gaf niet mee. De insecten op Réunion weigerden hun planten te bestuiven..
Edmond Albius maakt kunstmatige bestuiving wél mogelijk
In 1829 is Edmond Albius geboren als plantagemedewerker in Sainte-Suzanne, een gemeente aan de noordkust van Réunion. Edmond was zo vaak als hij kon in de tuin te vinden en op twaalfjarige leeftijd ontdekte hij dat vanille-orchideeën kunstmatig met de hand bestoven konden worden. Hij had hij niet meer nodig dan een grassprietje en een snelle duimstoot om de teelt van vanille te revolutioneren.
Edmond’s eenvoudige maar gesofisticeerde uitvinding bleef niet onopgemerkt. Sterker nog, zijn techniek werd de standaard en wordt tot op heden nog steeds tot ver buiten Réunion gebruikt!
Helaas kreeg Edmond er weinig van mee.. Nadat de Fransen de slavernij in 1848 hadden afgeschaft werkte hij als keukenbediende en stierf op 51-jarige leeftijd als arme, maar vrije man.
Bourbon vanille in gin
’s Werelds eerste Bourbon vanille gin is Sir Edmond Gin. In 2016 werd deze gin in Amsterdam gelanceerd. Om tot deze gin te komen zijn de beste botanicals geselecteerd die de Bourbon vanille uit Réunion perfect ondersteunen; jeneverbes uit Macedonië, engelwortel uit Groenland, kardemom uit Guatemala, gember uit Nigeria en kaneel uit China.
Het distillatieproces is al net zo zorgvuldig als het kweken, oogsten en drogen van de vanillebonen. Voordat de Bourbon vanille aan het distillaat wordt toegevoegd, worden de bonen met de hand in kleine stukjes gesneden. Dit is nodig om zo een optimale vrijgave van de smaak te garanderen. Na enkele weken infuseren, wordt het extract zorgvuldig gefilterd en wordt het toegevoegd aan het distillaat. Het resultaat is een mooie, zuivere gin met een overheersende vanille smaak. De gouden gloed heeft de Sir Edmond Gin te danken aan de Bourbon vanille infusie.
Perfect serves van Sir Edmond Gin
Het drinken van Sir Edmond Gin zal niet meer hetzelfde zijn nu je je hebt laten meevoeren door de geschiedenis van Bourbon vanille. Om het plaatje compleet te maken, delen we hierbij als afsluiter nog twee perfect serves van Sir Edmond Gin; Orange & Cinnamon en Strawberry & Mint.
Orange & Cinnamon
- 50 ml Sir Edmond Gin
- 150 ml Fentimans Connoisseurs Tonic Water
- Eén schijfje sinaasappel
- Eén kaneelstokje
- Grote ijsblokjes
Strawberry & Mint
- 50 ml Sir Edmond Gin
- 150 ml Fentimans Connoisseurs Tonic Water
- Eén aardbei in partjes
- Klein takje munt
- Grote ijsblokjes
Wat gaan we doen?
Gebruik bij voorkeur een ballonglas en vul deze met grote ijsblokjes. Pak het glas bij de steel en wals het ijs voorzichtig door het glas (dit wordt ook wel frapperen genoemd) zodat deze ijskoud wordt.
Giet hierna het gesmolten ijswater uit het glas en voeg daarna 50 ml Sir Edmond Gin toe.
Met behulp van een cocktaillepel (op een hoek van zestig graden in je glas) schenk je daarna 150 ml tonic in. De reden dat er een cocktaillepel wordt gebruikt is dat deze schenkwijze ervoor zorgt dat het koolzuur in de tonic optimaal behouden blijft.
Voeg als laatste de garnering toe en roer het geheel zachtjes vijftien seconden door zodat de smaken goed vermengd worden.
Ps. De foto’s komen van Sir Edmond Gin.