Alles over Bivrost Pink Gin – Dé roze gin van de Noordpool die niet gepland was

Onder het Noorderlicht, op het meest noordelijke puntje van Noorwegen, vinden we Aurora Spirit Distillery. Een prachtige distilleerderij waar dranken zoals whisky, aquavit, vodka en gin worden gemaakt. Het is een distilleerderij met een team die alles op hun eigen manier doet. Rauw en ongedwongen, net als de natuur. Een pink gin paste dan ook niet helemaal in het plaatje. Toch besloten ze te luisteren naar de verzoeken uit de markt en werd Bivrost Pink Gin gelanceerd. Dé pink gin van de Noordpool! In deze gin story laten we je kennismaken met deze roze gin (die verre van zoet is) en lees je onder andere waarom deze gin niet in de planning zat..

Maak kennis met Aurora Spirit Distillery

De Aurora Spirit Distillery is de meest noordelijke distilleerderij ter wereld. Deze distilleerderij is opgericht door Hans, Tor en zijn vrouw Anne-Lise in Lyngseidet. Gezamenlijk besloten zij een distilleerderij op te zetten waar lokale dranken gemaakt worden en waar toeristen kennis kunnen maken met de smaken van deze omgeving. Deze drankjes zouden de Noordpool ervaring compleet maken!

Lees hier het hele verhaal over Aurora Spirit Distillery.

Aurora Spirit Distillery, de meest noorderlijke distilleerderij ter wereld, Alles over gin.

Het ontwikkelen van een pink gin

Het team van Aurora Spirit Distillery was nooit echt van plan om een roze gin te gaan maken. Zij kregen echter zoveel verzoeken van hun partners dat ze uiteindelijk besloten er voor te gaan. Ze vertellen; “We besloten alleen wel dat als we het zouden doen, het op onze voorwaarden zou zijn en niet noodzakelijkerwijs wat populair was op de markt. En dat betekende voor ons dat we een Pink Gin moesten maken die de kwaliteit van de rest van onze productlijn weerspiegelde. Dit betekent allemaal natuurlijke smaken, minimale zoetheid en een alcoholpercentage van 44%”.

Het recept van Bivrost Arctic Gin vormde de basis. Hier werd meer fruitigheid en “een beetje funk” aan toegevoegd. Naast de lokaal geoogste wilde bessen zoals lingonbes, wolkenbes (inheems in het noordpoolgebied), kraaibes, bosbessen en frambozen, werden er extra veel aardbeien, meer wolkenbessen, roze grapefruit en roze peper toegevoegd om de gin wat feestelijker te maken. Voor de productie betekent dit dat sommige botanicals samen worden gedistilleerd en andere pas na de distillatie worden toegevoegd.

Hoe smaakt Bivrost Pink Gin?

Hoewel de kleur doet vermoeden dat het hier om een zoete roze gin gaat, is niets minder waar. Bivrost Pink Gin is juist een hele verfijnde en elegante gin waarin rood fruit perfect gecombineerd wordt met jeneverbessen en lokale kruiden. Dit maakt het de perfecte gin voor de gin liefhebber die wel een roze gin wil hebben maar niet van een (te) zoete smaak houdt.

Op de neus begroet Bivrost Pink Gin je met een licht floraal aroma. Dit aroma heeft Bivrost Pink Gin te danken aan een combinatie van rode bessen en een kleine hint van citrus afkomstig van jeneverbessen.

Qua smaak komen de zoete, fruitige tonen ook weer tevoorschijn, maar de gin blijft perfect in balans door de citrustonen. Op de achtergrond is een kleine aardse toets te herkennen. In de afdronk blijven de kruidige tonen aanwezig en verdwijnen zij langzaam naar de achtergrond. De gin blijft lang aanwezig op aangename wijze.

Het verhaal achter de fles en het label

Voor degene die Bivrost Arctic Gin kent en weet dat deze gin in een diepblauwe fles zit, zal het opvallen dat Bivrost Pink Gin in een transparante fles zit met een roze en wit label. De reden dat er niet direct voor een roze fles is gekozen, komt omdat het team op moment van lancering nog geen idee had hoe hun roze gin ontvangen zou gaan worden. Daarom hebben zij de voorkeur gegeven aan een transparante fles, die eventueel ook voor andere spirits gebruikt kan worden mocht de Pink Gin geen succes worden. Inmiddels is het tegendeel gebleken en verovert Bivrost Pink Gin wereldwijd meerdere harten en is het design volledig geaccepteerd.

Leuk om te weten is dat het labelontwerp enige uitdaging met zich meebracht. Bivrost is een vikingmerk en hoe laat je hier de kleur roze goed bij passen? Het team vond uiteindelijk de perfecte oplossing; labelpatroon is geïnspireerd op oude kunstwerken en decoraties uit de vikingtijd!

Bivrost Pink Gin, Alles over gin.Bivrost Arctic Gin, het broertje van Bivrost Pink Gin

Bivrost Arctic Gin is het boertje van Bivrost Pink Gin. Dit is de eerste gin die Aurora Spirit Distillery lanceerde. Wat deze gin zo uniek maakt, is de kraakheldere smaak. Voor deze gin wordt er gebruik gemaakt van smeltwater van gletsjers. Dit water wordt gezuiverd en gecombineerd met de botanicals met als resultaat een zijdezachte smaak en elegante balans.

Voor het maken van deze gin wordt er gebruik gemaakt van drieëntwintig botanicals. Hieronder vallen jeneverbessen, kardemom, engelwortel, iriswortel, rozenwortel, citroen, limoen, sinaasappel, bosbes, framboos, wolkenbes, rode bosbessen, kraaibessen, nootmuskaat, kaneel, venkel, anijszaad en kamille.

Op de neus komen frisse citrus tonen en kruidige aroma’s tevoorschijn. Op de achtergrond is een subtiele hint van bessen te herkennen. Qua smaak komen crispy citrustonen tevoorschijn, aangevuld met de zoetheid van rood fruit, een subtiel zuurtje en een kruidige ondertoon. De gin zorgt voor een ware smaakexplosie, waarna een zachte en lange afdronk ingezet wordt. Door de kruidigere botanicals zoals kaneel en venkel heeft de afdronk een kleine pittige kick met een heerlijk verwarmend effect.

Bivrost Arctic Gin is een zeer heldere en volle gin met een alcoholpercentage van 44%. Voor dit alcoholpercentage is bewust gekozen; hiermee komen alle botanicals het beste naar voren en is de gin perfect in balans.

Het persoonlijke verhaal achter Bivrost Arctic Gin, Alles over gin.

Waar koop je Bivrost Arctic Gin en Bivrost Pink Gin?

Bivrost Pink Gin en Bivrost Arctic Gin koop je in de Alles over gin. Boutique.
Klik hier om Bivrost Pink Gin te bekijken en hier voor Bivrost Arctic Gin.

Ps. Alle foto’s komen van de Aurora Spirit Distillery en zijn met schriftelijke toestemming geplaatst.

205
Laat een bericht achter