Alles over alcoholvrije gin – Hoe zit het hier eigenlijk mee?
Alcoholvrije drankjes worden steeds populairder en staan bij horecagelegenheden vrijwel standaard op de kaart. Van gin-tonics tot cocktails; er is altijd een alcoholvrije variant te bestellen en anders wordt deze wel ter plekke voor jou gecreëerd. Maar hoe zit het eigenlijk met “alcoholvrije gin”? Bestaat dit eigenlijk wel en is de smaak te vergelijken met gin mét alcohol?
Het is hoog tijd om meer te weten te komen over deze drankjes, want er bestaat namelijk één hele grote misvatting..
Wist je dat “alcoholvrije gin” helemaal niet bestaat?
De term “alcoholvrije gin” wordt standaard gebruikt om een alcoholvrij drankje te bestellen die qua smaak doet denken aan een gin(-tonic) met alcohol. Dit is begrijpelijk, want iedereen weet direct waar je het over hebt en wat je wilt bestellen. Echter is er één grote misvatting; alcoholvrije gin bestaat helemaal niet.. Oeps!
Voor de Europese wetgeving geldt namelijk dat een gin pas een “gin” genoemd mag worden als het minimaal 37,5% alcohol bevat. Voor Amerika moet dit zelfs 40% zijn.
In Europa is men nog niet zo streng op het handhaven van deze gin regel. In Engeland is dit wel anders; hier is een groep opgericht die zich inzet voor het hanteren van de juiste benaming. Indien je hier als merk of producent geen rekening mee houdt, krijg je van hen de consequenties te horen.
In plaats van alcoholvrije gin worden deze drankjes dan ook vaak wel aangeduid als “gin flavoured”, “low gin” (als het bijvoorbeeld nog 14,9% alcohol bevat zoals bij Odavi Low Gin), “virgin” of “botanicals”.
Leuk om hierbij te weten is dat het woord “spirit” alléén gebruikt mag worden als er daadwerkelijk gedistilleerd is.
Waar komt “alcoholvrije gin” vandaan?
Eén van de eerste merken die met een alcoholvrije variant op de markt kwam is Seedlip, gevolgd door onder andere Lyre’s. Inmiddels hebben beide merken een grote range gelanceerd en heeft Lyre’s hier ook andere producten aan toegevoegd zoals rum, amaretto en whiskey.
In de afgelopen twee jaar volgden ook grotere merken zoals Beefeater, Tanqueray, Gordon’s en Hendrick’s (onder de naam Atopia). De reden? De vraag blijft toenemen en uiteraard willen zij hier ook op inspelen en hun merk bij deze doelgroep onder de aandacht (blijven) brengen.
Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat millennials maar liefst 20% minder drinken dan hun ouders. De reden hiervoor is dat zij meer waarde hechten aan de psychische en mentale gezondheid. Daarbij hebben zij vaak een actieve(re) levensstijl waarbij katers de volgende dag uit den boze zijn.
Een andere reden waarom de vraag naar alcoholvrije alternatieven blijft toenemen, is doordat de mindset van veel mensen veranderd is door de wereldwijde lockdowns. Zo is men bijvoorbeeld gaan inzien hoeveel alcohol zij dagelijks of wekelijks consumeerden en tegenwoordig wordt er meer belang aan de gezondheid gehecht.
Uitdagingen voor de distilleerder om een alcoholvrije variant te maken
Om een gin te kunnen maken, wordt er altijd gebruik gemaakt van neutrale alcohol. Alcohol heeft hierbij twee fijne voordelen; het is het perfecte conserveringsmiddel én “oplosmiddel” die de aroma’s van de botanicals goed vast weet te houden.
Als er een alcoholvrije variant wordt gemaakt is een eerste uitdaging de houdbaarheid. Er staat altijd een “ten minste houdbaar tot” datum op om ervoor te zorgen dat het drankje veilig is om te drinken. Een andere reden, misschien wel belangrijker, is om ervoor te zorgen dat het drankje zo lekker smaakt als dat de distilleerder voor ogen heeft. Na verloop van tijd bestaat de kans dat de smaak afzwakt of zelfs veranderd.
Een distilleerder moet dus continu bepalen hoe de botanicals het beste geëxtraheerd moeten worden; door infuseren, maceratie, distillatie, stoominfusie of percolatie.
Een tweede uitdaging is de textuur van het drankje. Bij een premium gin komen de botanicals op uitgesproken wijze tevoorschijn en zorgen deze gins vaak een vol mondgevoel. Alcoholvrije varianten hebben vaak een lichtere smaak en kortere afdronk.
Hoe wordt “alcoholvrije gin” gemaakt?
Het maken van een alcoholvrije variant brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo blijven de aroma’s van botanicals minder goed hangen als er geen gebruik wordt gemaakt van alcohol. Hierdoor ontbreekt het mooie, volle mondgevoel.
Daarom zijn er steeds meer distilleerders die eerst een distillaat met alcohol maken, waardoor de aroma’s goed blijven “hangen”. Pas als het distillaat de juiste smaak verkregen heeft, wordt de alcohol verwijderd. Dit kan middels verschillende technieken.
Zoals Piet van Leijenhorst, voormalig Master Distiller van Lucas Bols, eens vertelde; Damrak Virgin is de allereerste alcoholvrije spirit van Lucas Bols. Hoewel het in de eerste instantie eenvoudig leek om een alcoholvrije variant van de Damrak Gin Amsterdam te maken, bleek niets minder waar te zijn. Ik heb samen met mijn collega distilleerders héél veel moeten testen om tot het huidige recept te komen. Uiteindelijk heeft het twee jaar geduurd voordat het recept perfect was! Leuk om hierbij te weten is dat uiteindelijk hetgeen dat onmogelijk leek, ervoor gezorgd heeft dat Damrak Virgin het levenslicht zag”.
Smaakt “alcoholvrije gin” hetzelfde als gin?
Op de vraag of een alcoholvrije variant net zo smaakt als gin is er eigenlijk maar één antwoord en dat is “nee”. Iemand die nooit alcohol heeft gedronken, weet hoogstwaarschijnlijk niet wat hij / zij mist. Een gin liefhebber zal het direct opvallen dat er iets ontbreekt; een mooie volle smaak en het warme gevoel in de keel.
Alcoholvrije aanraders
Als echte gin liefhebber kan het lastig zijn om te genieten van een alcoholvrije variant. Toch kunnen er momenten voorkomen dat het handiger of beter is om even geen alcohol te drinken.
Gelukkig zijn er een aantal fijne alternatieven die je niet het idee geven dat je een glas water met kruiden aan het drinken bent.
De persoonlijke favorieten zijn Damrak Virgin, BLOOM Sparkling raspberry, Sir. James 101 Gin Tonic en Sir. James 101 Pink Gin Tonic.
Damrak Virgin wordt gemaakt van tien botanicals, waaronder jeneverbes, sinaasappelen uit Curaçao en Valencia, gember, engelwortel, kaneel, lavendel, koriander, citroen en steranijs.
Op de neus is Damrak Virgin een overduidelijke citrus gin; de aroma’s van rijpe citroenen begroeten je op aanstekelijke wijze en nodigen je uit om een slokje te nemen. Qua smaak worden deze frisse citrusaroma’s bijgestaan door kruidige tonen die voor een aangename “kick” zorgen. De afdronk is intens en redelijk kort.
BLOOM Sparkling raspberry is een ready-to-serve (RTS) drankje zonder alcohol. Dit betekent dat je alleen ijs hoeft toe te voegen en in een handomdraai een perfect serve op tafel tovert!
Op de neus wordt je begroet door frisse tonen van jeneverbes en koriander, aangevuld met zoete hints van frambozen. De smaak wordt gedomineerd door frambozen met citrus hints op de achtergrond. Een heerlijk verfrissend en toch lichtzoet alcoholvrij drankje!
Sir. James 101 Gin Tonic is een Nederlands, alcoholvrij distillaat die in een handig ready-to-drink flesje zit. Dit drankje is gemaakt van natuurlijke extracten van onder andere de jeneverbes, kinine en limoen.
Het resultaat is een verfrissend drankje waarbij de tonen van jeneverbes en limoen duidelijk naar voren komen. De bittere hints van de kinine zijn subtiel aanwezig in de Sir. James 101 Gin Tonic en komen juist in de afdronk naar voren. Op de neus is de Sir. James 101 Gin Tonic fris, maar zijn kruidige geuren dominant.
Sir. James 101 Pink Gin Tonic is een lichtzoet alcoholvrij drankje met een licht bittere ondertoon. Bij het openen komen de aroma’s van frambozen en jeneverbessen je tegemoet. Op de achtergrond zijn subtiele hints van granaatappel aanwezig.
Qua smaak komen de zoete tonen van framboos en rode bessen dominant naar voren, aangevuld met kruidige en bittere hints. De afdronk begint zoet waarna er een bittertje voor een “final kick” zorgt.