Bartender Rob Rademakers, A bartender's story, Alles over gin.

A bartender’s story – met Rob Rademaker in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat het tijd wordt dat juist zij in het zonnetje gezet worden en daarom lanceren wij de nieuwe rubriek; “A bartender’s story..” waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
De allereerste bartender die ons meeneemt in zijn leven is de Rob Rademaker, eigenaar van Bar Education & Consultancy en Specialist Trainer for bartending, mixology, barista and tea bij Luxury Hospitality Management. Rob verteld ons onder meer hoe hij zijn carrière gestart is, welke geweldige en minder leuke dingen hij mee heeft gemaakt als bartender én deelt hij zijn persoonlijke perfect serve en het meest memorabele moment!

Wie is Rob Rademaker?

De vijfendertigjarige Rob Rademaker heeft zijn strepen in de bartenderswereld al ruim verdiend; hij is namelijk al achttien jaar werkzaam in deze branche!
Rob startte zijn carrière als afwasser bij een bistro restaurant in de Jordaan. Vervolgens werkte hij zichzelf op als butler in verschillende vijfsterren hotels in Amsterdam. Naast dat hij werkte bij de Fabulous Shaker Boys, opende hij ook zijn eigen cocktailbar op Kreta en landde hij vervolgens in de positie van Global Brand Ambassador bij Bols. Hij reisde de hele wereld over en bezocht meer dan veertig landen om les te geven en Bols cocktailtrainingen te verzorgen. Na zeven jaar voor Bols te hebben gewerkt werd het tijd voor iets nieuws; Rob ging van het managen van de A-bar bij het Amstel Hotel naar Head Trainer bij ISAAC Academy tot zijn huidige functie bij Luxury Hospitality Management; Specialist Trainer for bartending, mixology, barista and tea.

Het bijzondere aan deze functie is de locatie. Rob en het team van Luxury Hospitality Management traint namelijk personeel voor de meest luxe privé jachten en huizen over de hele wereld! De jachten lopen uiteen van dertig tot maar liefst honderdzestig meter. Het personeel dat hier werkzaam is wordt onder andere door Rob getraind. Hierbij zijn butlerwerkzaamheden, bartending, mixology, housekeeping en communicatie belangrijke pijlers.
Voor Rob is dit de perfecte baan; het is afwisselend, hij gaat naar de mooiste locaties en alle facetten van gastvrijheid komen aan bod.

Naast zijn baan bij Luxury Hospitality Management is Rob ook de founder van het bedrijf Bar Education & Consultancy. Vanuit zijn eigen bedrijf verzorgd hij workshops en personeelstrainingen voor Wonderful Drinks / Fever-Tree en cocktail consultancy voor bedrijven.

Rob Rademaker als trainer, Bar Education & Consultancy, Alles over gin.

Het allerleukste onderdeel

De wereld waarin Rob werkt als Specialist Trainer is erg bijzonder; geen dag en locatie zijn hetzelfde. Zo kan Rob op een dag een aanvraag ontvangen en kort daarna al in het Caribisch gebied of in één van de geweldige steden in de mediterraanse streek zitten!
Wat Rob persoonlijk het allerleukste vindt aan zijn functie is dat hij ieder moment van de dag bezig is met gastvrijheid / hospitality. Hij ontmoet mensen vanuit de hele wereld, maakt kennis met nieuwe culturen, ontdekt de lokale manier van gastvrijheid en leert van collega-trainers.

Jacht, Rob Rademaker, Alles over gin.

Memorabel moment

Zes jaar geleden was Rob werkzaam als Head Barmanager bij het Amstel Hotel in Amsterdam. Voor de bar had hij een nieuw menu gemaakt waarop ook een exclusieve cognac (Delamain Le Voyage) stond. Van deze cognac waren er maar twee flessen in Amsterdam en twee in Parijs van heel Europa. De inkoopsprijs van deze cognac was maar liefst 5.000 euro en bij het Amstel Hotel werd er 485 euro gevraagd per shot. Het meest schokkende moment kwam echter toen een sjeik bij Rob een dubbel shot bestelde. Deze dronk hij vervolgens met cola..!

Cognac, Rob Rademakers, Alles over gin.

De inspiratiebron van Rob

Jeff Beach Bum Berry is de inspiratiebron en het voorbeeld van Rob. Hij is degene die veel originele Tiki recepturen (die allemaal in geheimtaal waren geschreven) wist te ontcijferen. Hiermee zette hij de allereerste Tiki creaties weer op de kaart. Tiki cocktails en Tiki bars zijn door grondlegger Don The Beachcomber gecreëerd vlak na de drooglegging in Amerika. In LA serveerde hij cocktails in zijn kleine barretje. Het toffe aan zijn bar is dat je je echt in een tropisch oord waant. Don’s vele reizen door de South Pacific zijn namelijk dé inspiratie geweest voor de inrichting en de cocktails. Hij wilde zijn gasten een uitvlucht aanbieden en hen mee kunnen nemen naar de tropen. Art directors uit Hollywood hebben Don geholpen met het creëren van zijn themabar.
Rob heeft twee keer les mogen geven met Jeff voor meerdaagse Tiki trainingen. “Wat een gigantische inspiratie!”, aldus Rob, een echte Tiki liefhebber.

Jeff Beach Bum Berry, Grondlegger van Tiki cocktails en bars, Rob Rademaker, Alles over gin.

Trend watching

Als we Rob naar de trends vragen, valt het hem vooral op dat de fun terugkomt in de drankjes en dat een “memorable guest experience” steeds belangrijker wordt.
Gasten willen hun drankjes kunnen sharen op social media en aan de wereld laten zien dat ze meedoen met de trend en hun nieuwe, mooie ervaringen kunnen delen. Hierbij is storytelling een belangrijk onderdeel; hoe wordt het drankje gemaakt, waar komt het vandaan, waarom wordt het op deze wijze geserveerd (bijvoorbeeld in een eetbaar glas) zijn vragen die de gasten graag beantwoord willen hebben van de bartender.

Een ander opkomend onderdeel is food pairing; hierbij wordt de desbetreffende drank gecombineerd met een mooi, doordacht recept. Zo winnen wine flights, mini gin-tonics en mini cocktails steeds meer aan populariteit. Dit zijn vaak vijfgangenmenu’s waarbij iedere gang voorzien wordt van een bijpassend drankje.
Andere trends voor 2020 hebben betrekking op “low alcohols”, het gebruik van natuurlijke ingrediënten, “themed cocktails”, mocktails en “low calories”.

Wat Rob zelf erg belangrijk vindt zijn de kaart en service die wordt verleend. De kaart moet nieuwe dingen en nieuwe smaken blijven bevatten. Qua service moet er aandacht zijn voor en van het personeel; “We werken van mensen tot mensen”!

Rob Rademakers, bartender, A bartender story, Alles over gin.

Favoriete bars

In de achttien jaar dat Rob werkzaam is in de bartenderswereld heeft hij nationaal én internationaal menig bar gezien. Toch zijn er twee bars die hij niet zo snel vergeet en in zijn hart gesloten heeft.
In Nederland is dat Café De Dokter in Amsterdam, een kleinschalig café waar maar twaalf mensen in kunnen. Dit café is opgericht door een voormalige politieagent die door de liefde van functie veranderd is. Het bijzondere aan Café De Dokter is dat alles boven ooghoogte al 200 tot 300 jaar niet is aangeraakt. Je gaat terug in de tijd terwijl je geniet van een mooie whisky of kopstootje!

Café De Dokter in Amsterdam, favoriet van Rob Rademakers, Alles over gin.

De tweede favoriete bar van Rob bevindt zich in Singapore; de Tippling Club. Hier maakte Rob voor het eerst kennis met moleculaire cocktails. Hij kreeg hier de meest gekke drankjes die op hele unieke wijze geserveerd werden. Eén van de cocktails kreeg Rob geserveerd in een grote vaas met een rook van sinaasappelschillen. Van Rob mogen we aannemen dat dit een echte aanrader is voor als je naar Singapore gaat!

Tippling Club in Singapore, Rob Rademakers, Alles over gin.

Favoriete cocktail om te maken

Toen Rob net begon als bartender kreeg hij de mooie taak om de Blue Blazer (“blauwe vlam”) te maken. Dit is een bitterzoete cocktail die gemaakt wordt van whisky, kokend water, suikersiroop en cocktailbitters. Voor de garnering wordt er gebruik gemaakt van citrusschillen. Menig professionele bartenders maken deze cocktail, vooral als het koud is buiten.

De Blue Blazer draagt een heus showelement met zich mee. Voordat de cocktail wordt geserveerd worden de ingrediënten over twee kannen met hendels verdeeld. Vervolgens steekt de bartender de alcoholdamp in de fik en gooit de twee kannen middels de hendels heen en weer!
De Blue Blazer is zeker mijn favoriet omdat het geweldig is om aan tafel te maken en de gasten te entertainen. Dat je niet moet morsen leer je gauw af als het een eerste keer fout gaat!”, zegt Rob lachend.

Blue Blazer, Bartender, Rob Rademaker, Alles over gin.

Persoonlijke perfect serve

Voor een Gin Mare cocktailwedstrijd ontwikkelde Rob de Caprese Liquide, een echte Mediterraanse cocktail met veel textuur en die een laagje over je lippen achterlaat. Met deze cocktail veroverde hij een plekje in de top vier en mocht hij mee naar Barcelona om onder andere Gin Mare te bezoeken. Met veel liefde deelt Rob dit recept zodat jij deze geweldige cocktail ook thuis kunt maken!

Wat hebben we nodig:

  • 60 ml Gin Mare
  • 30 ml vers geperste citroensap
  • 20 ml huisgemaakte rozemarijn- / tijmsiroop
  • 4 malingen zwarte peper
  • Goede hand vol verse groene basilicum

Voor de garnering hebben we het volgende nodig:

  • 10 druppels olijfolie
  • Eén cherrytomaatje

Wat gaan we doen:
Eerst gaan we de rozemarijn- / tijmsiroop maken. Hiervoor hebben we het volgende voor nodig:

  • Twee kopjes witte suiker
  • Eén kopje water
  • Handjevol tijm en rozemarijn

We voegen de suiker, het water, de tijm en rozemarijn samen in een pannetje en brengen het aan de kook. Daarna laten we het geheel op middelmatig vuur tien minuten sudderen. Roer het geheel goed en schenk de siroop met gebruik van een zeefje in een andere kom. Let op: filter de siroop goed zodat er alleen pure vloeistof overblijft.

Shake vervolgens alle ingrediënten voor tien seconden met ijs en fijn-zeef in een voorgekoeld cocktail glas. Garneer met tien druppels olijfolie en een cherrytomaatje.

Perfect serve, Caprese Liquide, Cocktail, Rob Rademaker, Alles over gin.

Het stokje wordt doorgegeven aan..

Na een serieuze, nadenkende blik krijgt Rob een lach op zijn gezicht. Aan zijn gezicht te zien weet hij al aan wie hij het stokje door gaat geven.. De eer is aan Leroy Soumokil, eigenaar van Bar Mokum in Amsterdam. Volgens Rob serveert Leroy de wereld aan jenevers (“de voorvader van gin“) en is daarom de perfecte opvolger. Wij zullen met Leroy Sumokil contact opnemen en hopelijk zien wij hem een volgende keer in “A bartender’s story..”!

Rob Rademaker, A bartender story, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Rob. 

 

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

3.538
Laat een bericht achter