Remco Babay, Bartender & founder Branie Amsterdam, Alles over gin.

A bartender’s story – met Remco Babay in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat het tijd wordt dat juist zij in het zonnetje gezet worden en daarom lanceerden wij de rubriek; “A bartender’s story..” waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
Ditmaal neemt Remco Babay ons mee in zijn leven. Remco is een bartender en eigenaar van cocktailbar & Aziatisch fusion restaurant Branie in Amsterdam. Hij kreeg het stokje van Florian Stallinga en vertelt nu onder andere hoe hij zijn carrière is gestart en welke geweldige en minder leuke dingen hij mee heeft gemaakt als bartender. Uiteraard mag zijn persoonlijke perfect serve en het meest memorabele moment niet ontbreken!

Wie is Remco Babay?

De vijfendertigjarige Remco Babay is een geboren en getogen Amsterdammer. Op zijn vijftiende was Remco al achter de bar bij de sportkantine te vinden. Hij genoot van het werk en tapte er op los.
Zeven jaar later rolde hij per ongeluk de cocktailscène in toen hij bij de Fabulous Shaker Boys terecht kwam. De cocktailscène was booming, de bartenders van de Fabulous Shaker Boys zagen er goed uit, het concept zat strak in elkaar en ze waren overal te zien. In zowel binnen- als buitenland! Het was één groot succes en dit was de tijd dat Remco de liefde voor cocktails ontwikkelde. Het duurde dan ook niet lang voordat hij bij diverse cocktailbars aan de slag ging, zoals Door 74 en Herrie (nu Pigs & Punch).

Het grappige is dat Remco een opleiding volgde die niets met de barscène te maken heeft; Remco studeerde reclame en studeerde uiteindelijk af als copywriter. Deze kennis en ervaring gebruikt hij alleen zo nu en dan nog voor Instagram en de menukaarten van Branie.

Drie maanden voor zijn afstuderen kreeg Remco namelijk een baan aangeboden bij Ketel One. Deze functie was speciaal voor hem gecreëerd en gaf hem de mogelijkheid om creatief én in de cocktailscène aan de slag te gaan. Na het behalen van zijn diploma werkte Remco anderhalf jaar met veel plezier als Brandambassador voor Ketel One tot hij besloot dat de corporate wereld toch niet zijn ding is.
Hij vervolgde zijn weg bij Bar Feijoa waar hij tweeënhalf jaar werkte als bartender tot het tijd was voor zijn eigen bar.

De eerste bar die Remco opende was Porem. Dit was een geweldige cocktailbar, maar zat (helaas) gevestigd in een pand van iemand anders. Remco kon namelijk tijdelijk een bar overnemen waarin hij Porem kon oprichten. Het nadeel van deze constructie was dat hij altijd met de regels van anderen te maken had en de marges op het eten erg laag waren. De volledige vrijheid en een bar volledig eigen maken zat er helaas niet in.
Gelukkig kwam er drie jaar later een geweldig pand voorbij!

Midden in de Ten Katestraat vestigde Remco twee jaar geleden de huidige cocktailbar & Aziatisch fusion restaurant Branie. “Ik had de cocktailgame wel een soort van uitgespeeld, dus ik wilde naast een cocktailbar ook een restaurant hebben. Mijn compagnon twijfelde in het begin wel, maar zag gelukkig gauw dat het een succes werd. Ik werk met een bevriende kok en iedereen die hier vanaf dag één was, loopt hier nog steeds rond. We hebben een goede naam opgebouwd en kunnen de verwachtingen van mensen waarmaken.

Branie staat in het Indonesisch voor “durven” en dat is precies wat er hier doen; niemand is hier op zijn of haar mondje gevallen, we kunnen grof gebekt zijn, maar bovenal heerst er een vlotte, chille vibe en doen we het nét een beetje anders qua cocktails en gerechten. Het leuke is dat we hier zoveel mogelijk Amsterdamse namen bij gebruiken; we krijgen hier veel locals op bezoek en zij vinden het helemaal geweldig!”.

Binnenkijken bij Branie Amsterdam, Remco Babay, Alles over gin.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

Het allerleukste onderdeel van zijn job als bartender vindt Remco het staan op de vloer. “Op de vloer heb je de meeste interactie met mensen. Onder de gasten vallen voornamelijk mensen uit de buurt, de “echte” Amsterdammers, en iedereen draagt een eigen verhaal mee die ze met ons delen als ze aan de bar schuiven. Het mooiste is dat het gevoel wat je dan overbrengt echt blijft hangen. Iedereen is welkom hier, er heerst een hele chille vibe, we zijn onszelf met zo nu en dan een rauw randje en we serveren bijzondere gerechten. Het geeft me gewoon echt veel energie als ik mensen aan het einde van de dag tevreden naar huis zie gaan!”.

Een minder leuk onderdeel zijn de nachtelijke uren die gedraaid moeten worden. Remco heeft anderhalf jaar geleden een dochtertje gekregen en dit is de periode dat zij heel veel stappen zet. Hij zou dit graag allemaal meemaken. Gelukkig heeft hij in ieder geval de zaterdagen vrij!

Memorabel moment

Remco verteld; “Iedereen achter de bar heeft weleens een bekende persoon aan zijn bar gehad. Ik ben zelf niet zo snel onder de indruk van filmsterren of muzikanten, maar van voetballers daarentegen weer wel. De avond dat Eric Cantona (legendarische oud voetballer) Door 74 binnen kwam lopen zal ik nooit meer vergeten. Hij was in Nederland ter promotie van een film over hem. Het is een hele norse en moeilijke man maar daar heb ik niks van gemerkt. Je scoort echt veel punten als je voor dit soort personen een goed drankje maakt. Hele leuke avond met hem gehad!”

Cocktails maken, A bartender's story met Remco Babay, Alles over gin.

De inspiratiebron van Remco

Remco kent en heeft genoeg voorbeelden. Toch zijn er enkele heren van de oude generatie (40 / 50 jaar) die er echt uitspringen voor hem. Opvallend hierbij is dat Remco juist veel heeft geleerd uit boeken.
Zo heeft Gary Regan hem echt het meeste geleerd op het gebied van cocktails. Sasha Nathan Petraske, founder van Milk & Honey uit Londen, liet in de award-winning cocktailbars zien hoe de gast vooropgesteld moeten worden. Daarbij is de filosofie op drank strak en klassiek en is Sasha voor Remco de meest invloedrijke persoon op het persoonlijke én zakelijke vlak.
Remco heeft van beide heren veel geleerd; deze basis gebruikte hij als startpunt om van daaruit zelf alles op te bouwen.

Trend watching

Nederland is niet zo’n trendsetter. Als er ergens een trend ontstaat, komt deze pas twee jaar later in Nederland en wordt het vanaf dat moment opgepakt in de bar”, aldus Remco.
Twee trends die hij momenteel ziet zijn het lichter drinker, oftewel een toename van de vraag naar low ABV drankjes. Ook komen er ineens heel veel spritzers op de markt; merk na merk lanceert lanceert zijn / haar eigen spritzer.

Favoriete bars

In Nederland is Vesper de favoriete bar van Remco. “Deze bar zit in de Jordaan. Het is een kleine Amsterdamse bar, maar er hangt een hele goede sfeer en de cocktails zijn net even iets anders. Ik kom er graag!”.

Als ik kijk naar de bars die ik buiten Nederland heb bezocht, dan is Happiness Forgets in Londen mijn favoriete bar. Deze kleine bar bevindt zich in een keldertje en is echt een bartendersbar. Er hangt een onbevangen sfeer, er is niet teveel poespas, er heerst saamhorigheid en ze zijn spot on met het personeel”, aldus Remco als we hem vragen naar zijn favoriete bar wereldwijd.

Vesper Bar in Amsterdam, Foto komt van Vesper Bar, Alles over gin.

Persoonlijke perfect serve

In Remco hebben we een echte ginliefhebber gevonden, yay! Hij drinkt graag gin-tonics; “Deze drankjes zijn niet alleen lekker maar ze lessen ook je dorst!”, zegt hij lachend.

Daarnaast drinkt Remco ook graag een Old Fashioned of een Daiquiri. Juist op dit laatste drankje heeft hij een fijne variatie bedacht die wij hier als zijn persoonlijke perfect serve mogen delen. Maak kennis met de Pandan Daiquiri!

Wat hebben we nodig:

  • 60 ml Batavia Arrack
  • 25 ml vers geperste limoensap
  • 17,5 ml Pandan siroop
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Voeg alle ingrediënten en het ijs toe aan een cocktailshaker. Shake het krachtig zodat alle smaken goed vermengen.
Serveer de Pandan Daiquiri (zonder het ijs) in een mooi coupe glas.

Perfect serve Remco Babay, founder Branie Amsterdam, Alles over gin.

Het stokje wordt doorgegeven aan..

In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Remco geeft het stokje over aan Julian Bayuni, bartender bij Vesper. Remco vindt Julian één van de meest creatieve personen in de barscène. “Hij doet echt iets anders en ik vind hem een goede gozer!”.
Wij zullen met Julian contact opnemen en hopelijk zien wij hem een volgende keer in “A bartender’s story..”!

Ps. De foto’s komen van Remco en zijn allen gemaakt door Ming Chao. Er is toestemming gegeven om deze foto’s voor deze “A bartender’s story..” te gebruiken.

 

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

3.026
Laat een bericht achter