Najade Bijl, A bartender's story, bartender, Pulitzer's Bar, Amsterdam, Alles over gin.

A bartender’s story – met Najade Bijl in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat zij in het zonnetje gezet moeten worden en daarom lanceerden wij de rubriek; “A bartender’s story..” waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
Vandaag staat het verhaal van Najade Bijl in de spotlights. Zij neemt ons mee in haar persoonlijke verhaal en deelt zij onder meer hoe haar carrière als bartender eruit ziet, de leuke en minder leuke dingen van het vak, bijzondere inspiratiebronnen, favoriete bars en natuurlijk een heerlijk recept voor thuis!

Laten we eerst even kennismaken met Najade Bijl

Najade Bijl is inmiddels al meer dan acht jaar in de horeca te vinden. Ze “wilde dit gewoon eens proberen” en begon haar carrière in een high-end wijnbar. Hier werd ze gegrepen door het horecavirus.
Toen Najade verhuisde en in Alkmaar werk zocht, kwam ze al gauw weer uit bij de horeca. Ze ging aan de slag bij een Irish Pub waar ze de basis leerde over whisky en bier. Met veel plezier werkte ze hier en heeft ze honderden Guiness biertjes getapt.

Op een gegeven moment had Najade het gevoel uitgeleerd te zijn bij deze bar. Toen ze op dat moment ook nog eens “doodgespamd” werd op haar socials door de European Bartender School, besloot ze gehoor te geven aan haar gevoel.
Ze meldde zich aan bij de European Bartender School, volgde haar opleiding en is van daaruit verder gaan solliciteren in Amsterdam. “Amsterdam is echt dé plek om meer te leren over cocktails en bartending. Mijn allereerste cocktailbaan was bij de Beefsteak Club, onder leiding van Sergej Fokke en Andrew Nicholls als barmanager. Inmiddels ben ik nu circa vijf jaar cocktailbartender en op dit moment met veel plezier werkzaam bij Pulitzer’s Bar als Bar Supervisor!”, vertelt Najade enthousiast.

Beste bartender van 2021

Dat Najade beschikt over het “bartenderstalent” is niet onopgemerkt gebleven. In 2021 werd Najade namelijk uitgeroepen tot Best Bartender 2021 door Entree Magazine!
In oktober 2021 deed zij mee met de voorrondes in de SkyLounge Amsterdam. Hier werd Najade getest op kennis, snelheid, mixology, techniek, gastvrijheid en persoonlijkheid. Uiteindelijk mocht zij zich met trots de winnares noemen.
Entree Magazine zei hierbij het volgende over haar; “Als er iemand is die productkennis heeft, is het wel Najade. Die sublieme kennis zorgt voor smaakvolle cocktails. Najade verliest daarbij de lokale cultuur niet uit het oog en kiest voor een fijne combinatie van klassiek en modern. Bij haar wil je aan de bar zitten!”.

Najade Bijl, Best Bartender 2021, Entree Magazine, Alles over gin.

De meest memorabele momenten

Als bartender maak je de leukste, gekste en meest bijzondere momenten mee. Voor Najade zijn er twee anekdotes die hier écht een plekje verdienen!

De eerste anekdote is van een ouder stel, die een jaar of tachtig / negentig waren en in het Pulitzer Hotel verbleven. Zij hadden nog nooit van hun leven een cocktail gedronken. Hun dochter had hun “bevolen” in de Pulitzer’s Bar hun eerste cocktail te proberen.
Natuurlijk wilde ik dat hun eerste ervaring met cocktails er eentje zou zijn waardoor er nog velen zouden volgen. Om hen te begeleiden het juiste smaakprofiel te vinden en hen vervolgens van deze cocktail te zien genieten en foto’s naar hun dochter zien sturen, was oprecht heel hartverwarmend. Die wow-factor!”.

De volgende anekdote was echt iets unieks en voor Najade zelf heel tekenend voor de band die je in de horeca in zeer korte tijd kan opbouwen met gasten.
“Toen ik achter de douane (in een inmiddels gesloten) cocktail bar werkte, in een airline lounge, zat daar een zeer oud echtpaar. De dame had een kettinkje om met een hangertje met een speciale steen in goud ingelegd. Zo één heb ik identiek thuis. Ik gaf haar een compliment en we raakten aan de praat over de emotionele waarde die ons beider hangertjes voor ons hadden. Na een kwartier praten haalt ze uit haar portemonnee twee oorbellen tevoorschijn; met dezelfde steentjes, in dezelfde vorm, in goud ingelegd. Deze had zij eens van haar echtgenoot gekregen toen zij door Portugal reisden.
Zij drukte ze in mijn hand en stond erop dat ik ze zou nemen. Haar echtgenoot tegenover haar stond er net zo hard op. Zij vertelde mij dat ze nooit meer oorbellen droeg en dat ze er heel erg gelukkig van zou worden als ze in ieder geval weer met trots gedragen worden. Natuurlijk was ik absoluut sprakeloos. Ze lieten me geen mogelijkheid in protest te gaan, wat ik uiteraard wel geprobeerd heb. Ze zijn een perfecte match met de ketting en hanger die ik heb en ik draag ze voor elke speciale gelegenheid. Ik denk dan nog altijd aan deze mensen”.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

Voor Najade zijn er drie dingen die er écht uitspringen; de afwisseling, de snelheid en de adrenaline die een drukke zaterdagnacht geeft. “In de horeca kan je het zelf zo uitdagend maken als je zelf wilt. Er valt zoveel te leren, over smaken, producten, financiën, management. Noem maar op. Daardoor wordt het nooit saai! Zeker nu ik in een hotel werk, merk je pas écht wat er allemaal mogelijk is en hoeveel er bij sommige dingen komt kijken..”, aldus Najade.

Over onderdelen die minder leuk zijn, zegt Najade het volgende: “Hoe deze vraag te beantwoorden hangt heel erg af van wat voor soort establishment je werkt. Ik merk sowieso dat ongepaste opmerkingen van dronken mannelijke gasten mij wel echt mateloos irriteren. Denken ze dat ze daar echt succes mee gaan creëren? Heeft het ooit bij ze gewerkt? Ik vraag het me af. Beter dat ze het gewoon laten.
In het luxere segment is het echt nodig dat je dingen van je kan af laten glijden. Wanneer gasten extreem veeleisend zijn en op onbeleefde wijze instructies van personeel in de wind slaan en overal over onderhandelen, kan dat erg vermoeiend worden!”.

A bartender's story met Najade Bijl, Alles over gin.

De inspiratiebron van Najade

Najade heeft niet één, maar drie inspiratiebronnen. Haar grote voorbeelden zijn Mads Voorhoeve, Andrew Nicholls en Andrei Talapanescu; “De hoeveelheid kennis en kunde die zij hebben over een zeer breed spectrum van het bartending vak, respecteer ik gigantisch. Altijd opzoek zijn naar kennis en informatie en altijd jezelf willen ontwikkelen zijn dingen waarvan ik zeker bij hun probeer af te kijken hoe zij dat doen. Overigens heb ik ook voldoende “voorbeelden” van hoe ik niet wil zijn als professional. Iedereen met wie je ooit werkt kan je dingen leren, positief of negatief. Negatieve ervaring is ook ervaring en draagt bij aan je ontwikkeling!”.

Trend watching

In andere bartender stories kwam de alcoholvrije spirit trend als eerste naar voren. Najade geeft aan dat deze trend nu over zijn piek heen is; het is genormaliseerd. “Dit is heel goed om te zien, want de schaamte die men vroeger had om een mocktail te bestellen is voorbij. Daarbij zijn bartenders ook heel creatief geworden met mocktails, wat ook aanzienlijk meehelpt”, zegt Najade.
Een trend die u gestaag doorzet, heeft betrekking op rum. Najade geeft aan dat rum echt trending is, mede doordat men begint in te zien hoe complex deze spirit is.

Favoriete bars van Najade

De all time favorite bar van Najade is The Tailor, een cocktailbar die gevestigd is in het midden van het centrum van Amsterdam. The Tailor werd in 2019 uitgeroepen tot de beste hotelbar van Amsterdam. “Zelf zit ik hier graag omdat er een heel leuk en zeer gastvrij barteam staat”, legt Najade uit.

Cocktailbar, cocktail bartender, Najade Bijl, A bartender's story, Alles over gin.

De favo cocktails van Najade

Als cocktailbartender komen er natuurlijk wekelijks héél veel verschillende cocktails voorbij. Toch blijft eentje steeds als favoriet terugkomen; een Baker’s Best Genever Martinez.
Eigenlijk zijn alle stirred cocktails favoriet, haha! Dan kan ik een klein beetje de show-off / startnder uithangen met een quadruple stir (vier barspoons tegelijk) en de Connaught pour oefenen. Het enige beetje soort van flair dat ik kan, haha”, voegt Najade lachend toe.

Najade’s perfect serve – Rum Pal

Voor de cocktaileditie van Entree Magazine (juli 2022) bedacht Najade een heerlijke rum cocktail. Hier is ze stiekem best trots op, dus het kan dan ook niet anders dan dat we dit recept hieronder gaan delen!
De naam van deze cocktail is Rum Pal, omdat het een Rum Old Pal is. Het is bijzonder verfrissend en tropisch voor een “booze-only” cocktail.

Wat hebben we nodig:

  • 30 ml William George Rum
  • 40 ml Luxardo Bitter Bianco
  • 25 ml Dolin Extra Dry
  • XXL ijsblok
  • Ter garnering een limoen- of citroenschil

Wat gaan we doen:
Rum Pal wordt geserveerd in een Luigi Bormilio D.O.F Topclass glas. Voeg hier als eerste een XXL ijsblok aan toe. De ingrediënten worden vervolgens kort en snel gestirred en toegevoegd aan het glas.
Garneer met een cirkel gemaakt van een limoen- of citroenschil.

Het stokje wordt doorgegeven aan..

In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Najade geeft het stokje door aan Jan Dirk van JD Hospitality. De reden? “Ik heb Jan Dirk vrij recent leren kennen bij de Rum Guild en ik vind dat hij super gave dingen doet met zijn bedrijf op gigantische events. Ik heb op één event samen gestaan met hem en ik vond hem zo’n vriendelijke gast. Ik ben zelf erg benieuwd naar zijn verhaal“.

Wij zullen met Jan Dirk contact opnemen en hopelijk zien we hem de volgende keer in “A bartender’s story”!

Ps. Alle foto’s komen van Najade Bijl. De foto credits gaan naar Ming Chao en Sander Baks.

 

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

1.145
Laat een bericht achter