Het persoonlijke verhaal achter bartender Michael Ziengs, Alles over gin.

A bartender’s story – met Michael Ziengs in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat het tijd wordt dat juist zij in het zonnetje gezet worden en daarom lanceerden wij de rubriek; “A bartender’s story..” waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
Ditmaal neemt Michael Ziengs ons mee in zijn leven. Michael is een bartender en eigenaar van The Five Points Bar & Drink Society in Den Haag. Hij kreeg het stokje van Erikson Almeida Lima en vertelt nu onder andere hoe hij zijn carrière is gestart en welke geweldige en minder leuke dingen hij mee heeft gemaakt als bartender. Uiteraard mag zijn persoonlijke perfect serve en het meest memorabele moment niet ontbreken!

Wie is Michael Ziengs?

Michael Ziengs is opgegroeid in Assen en ging na zijn middelbare school al vrij snel de horeca in. Anderhalf jaar werkte hij met veel plezier in de keuken tot hij besefte dat dit het toch niet voor hem was. Zijn vader bood hem een baan aan als grafische vormgever en Michael leerde zichzelf alles aan, inclusief gevelreclame!
Anderhalf jaar later stopte hij met deze baan om met zijn toenmalige vriendin mee te kunnen naar Rotterdam.

Michael verhuisde dan wel naar naar Rotterdam maar had geen idee wat hij hier moest gaan doen. Een opleiding volgen was geen optie, maar omdat er toch geld binnen moest komen en hij graag mensen leerde kennen, besloot hij de horeca weer in te gaan.
Rotterdam Airport Hotel zocht op dat moment iemand voor bedienings- en barwerkzaamheden en na zijn sollicitatie werd Michael hier aangenomen. Dit was ook dé plek waar hij kennismaakte met het mixen en cocktails. Zijn interesse werd hier zeker door gewekt!

Op een dag sprak hij drie mannen in de bar, waarvan één de manager was voor Boudoir in Rotterdam. Hij nodigde Michael uit om eens langs te komen..
Bij Boudoir leerde Michael Erikson kennen. Sterker nog, hij werd uiteindelijk de vervanger van Erikson én kwam volledig achter de bar te staan. Hier werkte hij veel met Noël, één van de eerste cocktailbartenders en hoofdbartender van Boudoir. Per avond maakten de heren tussen de honderd en honderdvijftig cocktails!

Toen Michael hier een jaartje werkte, kreeg hij van Erikson de vraag of hij niet bij hem wilde werken. Op dat moment werkte Erikson bij Elit. Deze bar deed het super goed, maar Erikson zei altijd; “We moeten Mike erbij hebben!”. Eigenaar Jordy de Kogel had nog wat twijfels, maar toen Erikson de drukte zag toenemen werd Michael uiteindelijk toch aangenomen.
Michael en Erikson bleken een top team te zijn en de bar liep echt geweldig! Zo goed zelfs, dat het management ook bij hen terecht kwam. “We hebben ons echt de ballen uit de broek gewerkt. Ik managede de bar terwijl Erikson zich focuste op het personeel. We zetten de bar op in anderhalf uur zonder te beseffen dat we die avond € 11k zouden gaan omzetten. Het was snel werken, echt rammen. Hier heb ik wel geleerd hoe je het meest efficiënt kunt werken!”. Uiteindelijk werkte Michael hier tweeënhalf jaar met heel veel plezier. Tot hij besloot dat het tijd was om verder te gaan.

Het verhaal van bartender Michael Ziengs, Alles over gin.

Op dat moment kwam Michael Arno tegen en vertelde hem dat hij in Londen had gewerkt en dit trok Michael ook erg aan. Arno vertelde hem dat als hij écht naar Londen wil gaan, hij hem wel in contact kan brengen met mensen. Michael stuurde zijn CV naar Arno en binnen afzienbare tijd had hij echt heel veel reacties gekregen. Eén daarvan was van Flavio Carenzie, de barmanager van Nobu. Leuke om te weten hierbij is dat Robert de Niro eigenaar is van Nobu.

Flavio vertelde Michael dat hij maar moest laten weten wanneer hij in London is, dan kon hij een trial shift gaan doen. Op een donderdag startte zijn trial als bartender; “Ik dacht dat ik glazen moest gaan wassen. In plaats daarvan mocht ik direct meedraaien en werd ik na die trial shift aangenomen. Drie weken later ben ik naar Londen verhuisd. In de eerste instantie zou dit voor een periode van zes maanden zijn, maar omdat mijn toenmalige relatie uitging, ben ik uiteindelijk een jaar gebleven. Hoewel ik head bartender werd, was voor mij de trigger er wel uit. Nobu was echt een hele fijne plek om te werken. Er ging een hele wereld open; ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, iedereen kwam overal vandaan en het mooiste was dat echt iedereen elkaar helpt”.

Alsof het zo moest zijn; kwam aan het einde van het jaar een recruiter langs die personeel zoekt voor hele luxe en grote zaken. Michael raakte bevriend met hem en stuurde zijn CV eens op. Zo kwam hij uit bij een jaren ’80 nightclub in Chelsea van de entrepreneurs Duncan Stirling en Charlie Gilkes. “Ik kreeg de baan, maar ik had geen idee wat ik moest gaan doen. De club draaide echt als een malle. Er waren veel feestjes, het was altijd gezellig, er was table service en er werd zóveel geld omgezet!”.
Toch kon Michael zijn draai hier niet helemaal vinden; hij kon het niet goed vinden met de bedrijfsleider. Zijn manier van werken stond haaks op die van Michael en dat werkte niet.

Gelukkig kreeg hij de vraag van Duncan en Charlie of hij een andere nightclub wilde gaan runnen. Het betrof een nieuwe bar met een meer serieus concept. Helaas kwam dit concept niet echt van de grond. Daarom werd deze nachtclub omgetoverd tot de cocktailbar Cahoot’s, in de stijl van een metrostation uit de jaren ’40 – ’50. Dit concept was een groot succes!

Al met al heeft Michael ongeveer tweeënhalf jaar in Londen gewoond voordat hij terugkeerde naar Nederland.
Hier kwam hij Arno weer tegen en Michael vertelde hem dat als hij nog een leuk klusje had, hij altijd mocht bellen. Dit resulteerde in een volledige werkmaand en Arno besloot Michael toen maar gewoon aan te nemen. Samen bliezen ze leven in Dr. Rotterdam totdat Chi-ho deze cocktailbar op een gegeven moment overnam; Michael wilde graag een stapje terug doen omdat er een kleine op komst was en richtte zich hierdoor meer op catering en merkactivaties.

Voor Michael was het inmiddels ook duidelijk geworden; Arno zou zijn laatste werkgever zijn. Rustig aan begon hij rond te kijken naar panden waarin hij een eigen zaak zou kunnen openen. Na drie zaken gezien te hebben, kwam het huidige pand op zijn pad. Het pand bestond al tien jaar maar was wel een beetje verloederd. Toen de andere koper het toch liet afweten, besloten Michael en zijn vader een kijkje te gaan nemen. Zijn vader gaf hem hierbij de belangrijkste les mee; “Laat je niet tegenhouden door geld”.

Michael schreef in twee dagen zijn businessplan, leende her en der geld en toen moest hij terug naar Arno.. Arno vond het super jammer dat Michael wegging, maar was ook wel weer blij omdat Michael een nieuwe potentiele klant voor Arno is.
Op 1 februari 2018 opende Michael Ziengs zijn eigen zaak met de naam Five Points Bar & Drink Society.

The Five Points Bar & Drink Society, Den Haag, Alles over gin.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

Het allerleukste onderdeel van zijn werk als bartender vindt Michael het socializen met mensen. Iedere keer zitten er weer nieuwe mensen in en aan de bar. Iedereen heeft een eigen verhaal en Michael vindt het geweldig om nieuwe mensen te leren kennen. Michael loopt dan ook het liefste rond door zijn bar om het gastheerschap nog meer uit te kunnen dragen en te kunnen werken aan de klantenbinding.

Schoonmaken daarentegen vindt Michael helemaal niets; “Ik vind het fijn als het schoon is, maar schoonmaken is niet mijn ding. Zeker niet aan het einde van de avond. Daarom heb ik vaak een Hollywoodshift, haha! Dat betekent dat je eind van de avond niet hoeft schoon te maken. Maar.. voor het openen van de bar even dweilen vind ik dan weer niet erg!”.

The Five Points in Den Haag, Michael Ziengs, Alles over gin.

Memorabel moment

Als we Michael vragen naar zijn meest memorabele moment begint hij te lachen. “Er zijn zoveel dingen gebeurd. Ik weet alleen niet of het goed is om dat allemaal te vermelden haha!”.
Dan begint hij te vertellen over zijn tijd bij Nobu.. “Bij Nobu hadden we een barback genaamd Vinny. Op een avond was het zo’n gekkenhuis; iedereen was aan de drank. En geloof mij, restaurants met Michelin sterren zijn de ergsten! Ik kon Vinny’s hulp goed gebruiken die avond, maar om één of andere reden was hij ineens weg. Vinny was het type die altijd all over de place was en achter de vrouwen aan zat. Ik besloot hem te gaan zoeken en liep langs het cabinet naar beneden. Hier werden luxe scharen en porselein bewaard en heb je normaal gesproken nooit iets te zoeken. Toen ik beneden kwam zag ik dat het licht brandde. Hier vond ik Vinny met een vrouw; waar ze mee bezig waren laat ik even in het midden.. Vinny zag mij, stond op, zei tegen die vrouw “I have to go to work!” en liep weg. Geniaal!”.

De inspiratiebron van Michael

Michael kijkt echt op tegen Arno van Eijmeren. Michael; “Arno is een heel eerlijk en open persoon die mij veel kansen en mogelijkheden heeft gegeven zonder er ooit iets voor terug te hebben gevraagd. Ik heb erg veel van hem geleerd en dat zie ik ook bij de andere jongens die met hem werken / hebben gewerkt, zoals Erikson, Chi-ho, David, Helder, Alberto en Ben. Zij behoren tot de top van de bartenders en doen mooie dingen. Ik vind dat echt geweldig om te zien! Daarnaast heeft Arno altijd heel hard gewerkt, heeft hij een goede werkethiek en heeft hij echt de cocktailwereld in Rotterdam op de kaart gezet!”.

Arno, Michael en Erikson, A bartender's story, Alles over gin.

Trend watching

Het valt Michael op dat mensen steeds vaker op zoek gaan naar andere producten; producten die niet in de supermarkten te krijgen zijn. Men experimenteert thuis veel meer en is ook meer bezig met wat ze drinken. Opvallend is dat bier en gedistilleerd aan een goede opmars bezig zijn.

Een trend die Michael steeds vaker voorbij ziet komen in zijn eigen bar is de toenemende vraag naar non-alcoholic drinks en low ABV. Zelf is Michael niet helemaal thuis in de wereld van alcoholvrije drankjes en daarom is hij een toffe samenwerking aangegaan met een jongen die een eigen koffiezaak heeft. Samen gaan zij binnenkort de mooiste creaties ontwikkelen!

Favoriete bars

In Nederland was Dr. Rotterdam zeker de meest favoriete bar van Michael. De reden zijn de jongens die er werkten; zij zijn zo goed bezig met de bar en hebben hierdoor één van de beste bars van Nederland en de wereld neergezet.
Side note: helaas is op de bar op dit moment gesloten, maar het concept zal zeker worden doorgevoerd op een andere locatie in de (nabije) toekomst.

Als we kijken naar de hele wereld, kiest Michael voor de Trailer Happiness in Londen. Dit is een Tiki bar waar veel met rum wordt gewerkt en waar het interieur je mee terug neemt naar de jaren ’60. Michael vindt het concept echt te gek en volgens hem hangt hier een hele toffe vibe!

Het team van Dr. Rotterdam, Michael Ziengs, Alles over gin.

Persoonlijke perfect serve

Hoewel Michael erg veel cocktails maakt, zijn dit niet perse de drankjes die hij zelf ook (veel) drinkt. Zelf geeft hij liever de voorkeur aan een mooie Negroni met mezcal, Americano of pure spirits.

Als we hem vragen naar een persoonlijke perfect serve komt hij met de “Witch’s Tit”, een bijzondere cocktail die ook wel gezien wordt als een kruizing tusen een mojito en daiquiri. “Deze cocktail knalt naar binnen door de overproofd rum. Daarom zeggen ze ook wel “This is colder than a witches tit”, vandaar ook de naam van de cocktail”, aldus Michael.

Wat hebben we nodig:

  • 25 ml witte rum
  • 30 ml overproof rum
  • 25 falernum
  • Klein scheutje Absinthe
  • 30 ml vers geperste limoensap
  • 10 ml suikersiroop (geshaked met acht muntblaadjes)
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker en shake alles krachtig door.
Schenk de mix vervolgens middels double straining in een mooi cocktailglas.

Michael Ziengs, Bartender, personal serve, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Michael Ziengs en zijn onder andere gemaakt door de volgende fotografen: Barrelproof Company (1), Coca Cola / Mees van de Kart (2), Gino van Meenen (5), Ming Chao (6) en Thomas Brown (7). De foto’s zijn rechtenvrij en mochten vrij gebruikt worden voor deze gin story.

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

3.969
Laat een bericht achter