A bartender's story met Jan Dirk Huijser van Reenen, Cocktailbox, Alles over gin.

A bartender’s story – met Jan Dirk Huijser van Reenen in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren. Daarom verdienen zij het om in het zonnetje gezet te worden! 
In de rubriek; “A bartender’s story..” vertellen bartenders hun persoonlijke verhaal én geven zij het stokje door aan een andere bartender. Vandaag staat het verhaal van Jan Dirk Huijser van Reenen in de spotlights. Hij kreeg het stokje door van Najade Bijl; zij was erg benieuwd naar zijn verhaal nadat ze een paar keer fijn hadden samengewerkt.
Jan Dirk neemt ons in deze story mee in zijn leven en vertelt onder meer hoe hij als student in de horeca terecht is gekomen, bartender en consultant werd om vervolgens een succesvolle onderneming op te zetten. Uiteraard mag een fijn cocktailrecept voor thuis ook niet ontbreken, deel Jan Dirk de leuke en minder leuke onderdelen van zijn vak en staan wij stil bij zijn dromen en prachtige ambities!

Laten we eerst even kennismaken met Jan Dirk Huijser van Reenen

De nu inmiddels dertigjarige Jan Dirk Huijser van Reenen is opgegroeid in de Zaanstreek, in Krommenie om precies te zijn.
Al op jonge leeftijd kwam Jan Dirk erachter dat hij meer uit het leven wilde halen. Na de Havo heeft hij eerst een seizoen snowboard lessen gegeven om daarna direct door te stromen naar de Hogere Hotelschool. Dit was ook de plek waar Jan Dirk zijn eerste horeca ervaring op deed. Voor zijn opleiding ging hij namelijk aan de slag op een pannenkoekenschip. Zoals Jan Dirk zelf zegt, leerde hij hier echt “vlammen”, multitasken en keihard werken. Tot zijn achttiende werkte hij hier met veel plezier.

Tijdens zijn studie woonde Jan Dirk een jaar op de campus in Amsterdam. Op een dag vroeg hij aan een medestudent hoe het met het ging. Die vertelde dat hij erg moe was door het werken.
Zonder dit te weten, werd dit een belangrijk moment. Jan Dirk vroeg waar hij werkte en werd enthousiast over de verhalen die zijn medestudent vertelde. Hierna volgde namelijk een baanwisseling en ging Jan Dirk aan de slag bij de Fabulous Shaker Boys als bartender en werd getraind door Oscar Stellinga en Thomas Forster.

Voor zijn eerste stage wist Jan Dirk een stage plek te bemachtigen bij Nikki Beach op Koh Samui, Thailand. Hier kreeg hij een allround stage voor zes maanden.
Jan Dirk vond deze ervaring geweldig en vertelt enthousiast; “Zelf wilde ik perse zes weken in de keuken werken om vervolgens de focus te leggen op guest relationships. In Thailand kreeg hier vooral dienstbaarheid en gastvrijheid mee. Ik kreeg na afloop ook een baan aangeboden en hoe leuk ik het ook vond, besloot ik toch om terug te gaan naar Nederland. Het stagebedrijf liet me gaan maar wel met de belofte dat ik een goede bartender zou worden. Eenmaal terug in Nederland ging ik als bartender weer aan de slag bij de Fabulous Shaker Boys en bij People’s Place. People’s Place is dé hospitality department voor Calvin Klein en Tommy Hilfiger. Dat was echt iedere donderdag en vrijdag feest!”. Jan Dirk kreeg bij Tommy Hilfiger en Calvin Klein dus alle vrijheid op het gebied van het creëren van cocktails.

Ondertussen zette Jan Dirk de zo geheten “Jam Sessies” op bij de Fabulous shaker boys. “Dit hield in dat wij met circa dertig gepassioneerde bartenders die toen bij de Fabulous Shaker Boys werkten, bijeenkomsten organiseerden. Tijdens deze bijeenkomsten leerden wij elkaar meer over ieders specifieke kennis omtrent cocktails en spirits. Soms over garnering, soms over classics, maar ook kwam het voor dat we een Jam Sessie combineerden met een derde partij zoals het Amstel hotel. Die hadden bijvoorbeeld een nieuwe Champagne kaart en dan gaven zij ons een les over Champagne. Zelf deelden wij dan weer onze kennis over cocktails met Champagne; een win-win situatie!”.
Daarnaast groeide Jan Dirk door in cocktail competities zoals Chivas Masters, Merlet side-car en Belvedere shake-off.

Jan Dirk Huijser van Reenen, JD Hospitality, A bartender's story, Alles over gin.

Pre-batched cocktails

In 2015/16 liep Jan Dirk rond met het idee om pre-batched en ready-to-drink cocktails op de markt te brengen. Het liefst zou hij hier zijn scriptie ook over schrijven. Dat laatste liep alleen net even iets anders; Jan Dirk ging uiteindelijk als assistent event manager aan de slag, waardoor hij ook op operationeel vlak heel veel leerde.

Nadat zijn stage was afgerond, wilde Jan Dirk naar Zuid-Afrika gaan. “Ik had het plan om in Kaapstad te gaan wonen en zou daar mijn eigen cocktail catering bedrijf starten. Hierbij wilde ik jongeren uit townships helpen door hen zelf op te leiden en een kans te geven op de arbeidsmarkt om via ons cocktails te cateren. Tevens zou ik een stageplek zijn voor studenten van de hotelschool en stagiaires een top stage kunnen faciliteren. Ik had mijn huis al opgezegd, de plannen lagen er om naar Zuid-Afrika te gaan, maar toen kwam ik mijn huidige vriendin tegen op een klein festival in Amsterdam. Ik besloot voor de liefde te gaan en verhuisde uiteindelijk naar Weert. Ik emigreerde iets minder zuidelijk”, zegt Jan Dirk lachend.

Maar liefst twee jaar lang had Jan Dirk een sales functie in Limburg, tot de liefde voor de horeca echt heel erg gemist werd. Gelukkig kon Jan Dirk aan de slag als operationeel manager bij Mr. Sammi. Jan Dirk was hierbij onder meer verantwoordelijk voor events zoals de cocktail nights, NYE en het ontwikkelen van cocktailkaarten.
Na anderhalf jaar bij Mr. Sammi gewerkt te hebben, stapte Jan Dirk over naar een chique horecazaak waar het draaide om fine dining. Het idee was door deze switch te maken, hij eindelijk zijn droom van de pre-batched cocktails kon verwezenlijken. Maar toen kwam corona (maart 2020) en stond Jan Dirk van de ene op de andere dag ineens op straat..

Van bartender naar succesvolle ondernemer

Toen Jan Dirk op straat kwam te staan is hij heel goed gaan nadenken wat hij nu écht wilde en waar hij blij van wordt.
Hij vertelt; “Ik had toevallig drie maanden daarvoor een cocktail consult gedaan en mijn website professioneel laten restylen. Ik realiseerde me dat ik weer wilde ondernemen, ik wilde weer een cocktailcatering bedrijf beginnen. Door de corona situatie kwam mijn droom van pre-batched cocktails in een stroomversnelling terecht. Allerlei bars kwamen met pre-batched cocjtails en ready-to-drinks. Ik moest me onderscheiden, maar hoe?
Toen kwam ik met het idee om in plaats van pre-batched cocktails, een soort van HelloFresh box voor cocktails te gaan ontwikkelen. Dit was niet zomaar een cocktailbox; dit zou een ervaring worden. Met hoog professionele instructie video’s, een cocktailshaker, huisgemaakte siropen en purees.
Er ging één persbericht uit en binnen vierentwintig uur had ik veertig boxen verkocht. Nadat de Linda deze box als “beste cocktailbox van Nederland” omschreef, ging het heel hard. En op deze manier heb ik het bedrijf binnen Nederland kunnen profileren”.

 Naast de cocktailboxen voorzag Jan Dirk ook een andere “trend”; “ Ik zag dat iedereen langzamerhand helaas uit de cocktailscène en horeca stapte. Ik realiseerde me heel goed dat als ik straks mag gaan cateren en cocktailworkshops mag verzorgen, er geen of amper bartenders in te huren zijn. Daarom besloot ik zelf bartenders te gaan trainen. Vorig jaar heb ok drie bartenders getraind en dit seizoen maar liefst negen! Inmiddels zijn wij een team van twaalf toppers en timmeren we hard aan de weg om meer cocktailcultuur te brengen in Nederland. Want dat is uiteindelijk het doel van het bedrijf”.

Het team van JD Hospitality, A bartender's story Jan Dirk Huijser van Reenen, Alles over gin.

De meest memorabele momenten

Als bartender heeft Jan Dirk héél veel meegemaakt. “Ook voldoende om niet op papier te zetten”, zegt hij lachend.
Maar wat me altijd zal bijblijven is toen ik werkzaam was als consultant op een jacht, dat ik naar Riga werd gevlogen voor een bedrijfsfeest, het festivalseizoen voor Fritz-Kola, de afterparty Vogue Fashion Night Out onder de tunnel van het Rijks.. Maar ook tijdens ADE dat wij op het Amsterdam Music Festival stonden met tien bartenders en maar liefst 2.600 cocktails serveerden. Wat zo bizar was tijdens dit festival is dat David Guetta er schijnbaar om bekend staat dat hij zijn bass bizar hard heeft staan. Wij moesten serieus de barmatten op de bar tegenhouden en tegelijkertijd op de backbar de flessen terugschuiven omdat de bass zo hard stond en alles er vanaf trilde.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

Het allerleukste van zijn vak als bartender en ondernemer vindt Jan Dirk het kunnen werken met gepassioneerde mensen. “Daarnaast ook de creativiteit die je hebt met cocktails, het conceptuele aspect, het meedoen aan cocktailcompetities, het ondernemerschap (ik doe alles zelf), catering & workshops op locatie, het is iedere dag weer anders en ik ontmoet altijd nieuwe mensen. Het is heel dankbaar werk!”.
Het enige dat Jan Dirk minder leuk vindt aan zijn job is dat hij hele lange dagen maakt.

Inspiratiebronnen, trends en favoriete bars

Jan Dirk vertelt; “De grootste inspiratiebron of voorbeeld voor mij is Roy Meijer; hij is echt één van de beste bartenders. Maar eigenlijk is iedere bartender een inspiratiebron. De bartenders met wie ik heb samengewerkt, hadden allen een eigen stijl en dat vind ik inspirerend. Dit was ook één van de redenen dat we voorheen veel jamsessies organiseerden. Wij kwamen dan met meerdere bartenders of mensen uit de industrie bij elkaar en iedereen vertelde iets uit zijn of haar vakgebied. Zo leerden we in relatief korte tijd heel veel nieuwe dingen. Dat was echt heel tof!”.

Met betrekking tot trends; deze komen en gaan volgens Jan Dirk. Hij legt uit; “Er zijn zoveel trends waar je in mee kunt gaan. Trends die nu populair zijn hebben betrekking op low ABV of alcoholvrije drankjes. Zelf ben ik van mening dat je bij je eigen stijl moet blijven, ken je klassiekers maar blijf tegelijkertijd creatief, blijf jezelf uitdagen maar doe vooral ook wat je zelf cool vindt. Uiteraard is het logisch dat je hierbij blijft inspelen op de vraag, zoals bijvoorbeeld met Pornstar Martini’s nu het geval is”.

Een favoriete bar heeft Jan Dirk niet; “Het gaat mij om de bartender die er staat, ik kom er meestal niet voor de bar”, zegt hij lachend.

Jan Dirk Huijser van Reenen, bartender, A bartender's story, Alles over gin.

De favo cocktails van Jan Dirk

In het begin was het Jan Dirk nooit zo opgevallen tot zijn team members hem erop wezen. “Ik dacht altijd dat ik maar een paar favoriete cocktails had. Tot ik het recente team van negen mensen aan het trainen was.. Ik leerde hen die dagen meeredere klassiekers te maken. En blijkbaar zei ik bij iedere cocktail dat het één van mijn favorieten is”, aldus een lachende Jan Dirk.
Zelf geeft Jan Dirk aan dat hij voor zichzelf vrijwel nooit cocktails maakt. Maar als er echt een keer eentje gemaakt moet worden, dan geeft Jan Dirk de voorkeur aan een Negroni of Sazerac. “Echt twee fantastische cocktails!”.

De persoonlijke serve van Jan Dirk; Summer Jam, een verrassende gin cocktail

Voor iedere editie van “A bartender’s story” wordt de desbetreffende bartender gevraagd een personal serve te delen; leuk om thuis te proberen en om de cocktail skills te verbeteren!
Jan Dirk deelt hieronder een recept die voor een ieder makkelijk thuis te maken is. Een twist op welbekende gin cocktails; de Breakfast Martini en Tom Collins.
Personal note van Jan Dirk hierbij; “Vrijwel iedereen kan met de producten die ze thuis hebben deze cocktail maken. Mocht Cointreau ontbreken, dan kan die achterwege gelaten worden”.

Wat hebben we nodig voor de gin cocktail Summer Jam:

  • 40 ml gin naar keuze
  • 20 ml Triple Sec (andere opties zijn Cointreau of een sinaasappel likeur)
  • 2 theelepels marmelade (andere optie is de jam die je thuis hebt staan)
  • 10 ml suikerwater
  • 20 ml vers geperst citroensap
  • Ter garnering een sinaasappel zeste
  • Bruiswater
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Gebruik voor deze gin-cocktail een high ball.

Voeg de marmelade / jam, suikerwater en citroensap toe aan een cocktailshaker. Roer het geheel goed zodat de jam “oplost” in het suikerwater en citroensap.

Voeg vervolgens de gin, Triple Sec en ijsblokjes toe en shake het geheel goed tot het één geheel is geworden.

Voeg ijsblokjes toe aan het glas, schenk de mix in je glas en top af met bruiswater. Roer met een cocktaillepel kort in het glas zodat ook het bruiswater gemixt wordt door de cocktail.

Snijd een mooie sinaasappel zeste, knijp deze uit boven het glas en garneer de cocktail hiermee.

Het stokje wordt doorgegeven aan..

In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Jan Dirk geeft het stokje door aan bartender, ondernemer én kameraad Geraldi Orlando. Geraldi is de founder van Twentytwo Streetfood & Cocktailbar uit Roermond. “Geraldi heeft zoveel meegemaakt, maar hij geeft nooit op. Hij heeft een bijzonder verhaal te vertellen en daarom geef ik hem maar al te graag het stokje door. Daarnaast timmert Geraldi ook goed aan de weg om meer cocktailcultuur in Nederland en Limburg te brengen dus deze jonge ondernemer verdient het zeker om zijn verhaal te delen!”, aldus Jan Dirk.

Wij zullen met Geraldi contact opnemen en hopelijk zien we hem de volgende keer in “A bartender’s story”!

JD Hospitality team, Jan Dirk Huijser van Reenen, A bartender's story, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Jan Dirk. De foto’s zijn gemaakt door Rodney Teeuwissen / Visible Marketing (1 & 5), Maikel Stams / Beeldsterk (2 & 6). Van alle foto’s heeft Jan Dirk de toestemming gekregen om deze te gebruiken en dus in te zetten voor deze “A bartender’s story..”.

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

1.175
Laat een bericht achter