Geraldi Orlando Toatubun, A bartender's story, Roermond, Alles over gin.

A bartender’s story – met Geraldi Orlando Toatubun in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren. Daarom verdienen zij het om in het zonnetje gezet te worden! 
In de rubriek; “A bartender’s story..” vertellen bartenders hun persoonlijke verhaal én geven zij het stokje door aan een andere bartender.
Vandaag staat het verhaal van Geraldi Orlando Toatubun in de spotlights. Geraldi, bartender en eigenaar van Twentytwo Streetfood & Cocktailbar, kreeg het stokje door van Jan Dirk Huijser van Reenen. Volgens Jan Dirk heeft Geraldi “nogal een verhaal te vertellen”. Inmiddels kan deze bartender story bevestigen dat Geraldi héél veel uitdagingen heeft moeten overwinnen voordat hij zijn cocktailbar Twentytwo Streetfood & Cocktailbar in Roermond met succes kon gaan runnen. In deze story neemt Geraldi je mee in zijn verhaal!

Laten we eerst even kennismaken met Geraldi Orlando Toatubun

Geraldi Orlando Toatubun is een tweeëndertigjarige bartender en horecaondernemer uit Roermond. Al van jongs af aan was hij in horecazaken van familieleden te vinden. Hier sprong hij bijvoorbeeld bij in de feestcafés als het nodig was.
Op een dag vertelde zijn neef hem dat hij plannen had om op Sint Maarten als clubmanager aan de slag te gaan. Hiervoor had hij een etentje gepland in Amsterdam en hij vroeg Geraldi om mee te gaan als chauffeur.

Geraldi vertelt: “Ineens werd ik binnengeroepen door mijn neef. Zijn contact vertelde mij dat hij net van mijn neef hoorde dat ik een hele goede bartender ben en dat we over twee weken allebei kunnen vertrekken naar Sint Maarten. Zelf had ik niets dat mij in Nederland hield op dat moment, dus ik besloot mee te gaan.
Wat ik echter niet wist is dat de Amerikanen echt hun drankjes kennen. Die harde les leerde ik hier al gauw. Ik kreeg een bestelling van vijf drankjes en ben helemaal nat gegaan. Ik moest op het matje komen, want ik bleek toch niet zo’n goede bartender als werd verteld. Ik wist gelukkig een deal te maken; ik zou 7 dagen krijgen en beloofde hem “die guy” te worden die hij nodig had. Ik leerde alles wat ik op dat moment kon leren en met succes! Ik mocht blijven en heb het uiteindelijk een jaar op Sint Maarten volgehouden. Na dit jaar keerde ik terug naar Roermond”.

Geraldi kwam op zijn twintigste terug naar Roermond, maar lang bleef hij hier niet hangen. Hij had hier wat “cocktaildingen” geleerd en besloot zijn weg naar Barcelona te vervolgen. Hier volgde hij een cocktailcursus en besloot daarna naar Amsterdam te verhuizen.
Na een paar maandjes vond hij het niet meer zo leuk in Amsterdam en besloot weer terug te keren naar Roermond. Als bartender ging hij aan de slag in een speciaalbiercafé. Toch wist Geraldi één ding heel zeker; “voor mijn vijfentwintigste heb ik een eigen zaak”.

A bartender's story, Geraldi Orlando Toatubun, Alles over gin.

Twentytwo Streetfood & Cocktailbar, maar niet zonder slag of stoot

Alsof het zo moest zijn, kwam kort daarna het huidige pand van Twentytwo Streetfood & Cocktailbar op zijn pad. Maar de periode die toen volgde, had helaas ook de nodige uitdagingen voor Geraldi in petto..
In november 2016 opende ik The secret story of 22. Het pand kent namelijk een duistere geschiedenis en op basis hiervan creëerde ik een speakeasy concept met keuken. Helaas verliet in december de chefkok en eind 2017 vertrok ook mijn zakenpartner. In januari 2018 besloot ik alleen verder te gaan. Op vijf april kreeg ik brand in de keuken. Ik zette nogmaals mijn schouders eronder en op vijftien juni zou ik weer opengaan. Helaas kreeg ik op 10 juni wéér een telefoontje dat er brand uit was gebroken. Ik dacht echt dat het om een grap ging. Maar niets bleek minder waar te zijn; de bliksem was ingeslagen in de meterkast, welke vervolgens ontploft was. Je gelooft het gewoon niet!
Opgeven is geen optie dus op vijf april 2019 stond de opening gepland van een vernieuwde cocktailbar en een nieuw concept. Dit werd Twentytwo Cocktailbar. Eerst was het zonder keuken, maar na een jaar later hebben we deze toch toegevoegd. Eindelijk waren we er klaar voor en toen kwam COVID..”.

 Tijdens de coronaperiode was het gemis naar klanten groot. Om toch de verbinding met gasten en klanten te kunnen houden, begon Geraldi met mede-ondernemers een podcast. Ook lanceerde hij cocktailboxen in HelloFresh stijl. Er waren even wat opstartproblemen, zoals de juiste flesjes uitkiezen, maar uiteindelijk werden deze boxen een heel groot succes.
Omdat het inmiddels helemaal in het systeem zat en Geraldi een geboren ondernemer is, bleven nieuwe ideeën niet uit. Zo werd er met een pizzeria een heuse “Pizza Lane” ontwikkeld; dit was een knipoog naar de Strawberry Lane. Op een goede avond werden er meer dan honderdvijftig pizza’s en cocktails afgehaald.

Inmiddels is alle rust teruggekeerd en heeft Geraldi samen met zijn team een hele succesvolle cocktailbar neergezet. Twentytwo Streetfood & Cocktailbar is de enige cocktailbar in Roermond!
In het begin hadden we een super complexe kaart. Niemand snapte dat. Wij moesten daarom echt mensen opvoeden en gasten echt opleiden in de mogelijkheden, smaken en hetgeen waar wij achterstaan. Inmiddels is alles goed gekomen en waar ik begon met alleen een manager, zijn we nu met een enthousiast team van negen!”, zegt Geraldi trots.

Team van Twentytwo Streetfood & Cocktailbar, Roermond, Alles over gin.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

Geraldi vertelt: “Als bartender houd ik ervan om mensen op avontuur te laten gaan met cocktails. En als ze het een keertje niet lekker vinden? Dan maken we een nieuwe waar ze wel van kunnen genieten!

Wat ik persoonlijk zelf minder leuk vind, zijn de gasten die niet openstaan voor wat je doet. Zo komen er wel eens gasten die dan aangeven “veel ijs” of “een cocktail zonder ijs” willen. Dit zijn vaak de gasten die een mismatch zijn met een cocktailbar. Zij komen om te zuipen, niet om te genieten van een mooi drankje”.

De meest memorabele momenten

Als Geraldi de vraag krijgt wat zijn meest memorabele moment is, begint hij te lachen. “Dit is waarschijnlijk de dag dat ik bij een ander café iedereen uitnodigde om bij Twentytwo verder te gaan feesten. Het was een hele goede avond, ik was sh*tfaced en heb er achteraf maar weinig van meegekregen, haha!”.

Night out bij Twentytwo Streetfood & Cocktailbar, Roermond, Alles over gin_Inspiratiebronnen

De grootste inspiratiebronnen voor Geraldi zijn twee cocktailbars; The Rumah uit Rotterdam en Bar Feijoa uit Amsterdam. De reden? “Ik kan op zoveel vlakken nog veel van hen leren. In deze regio zitten weinig cocktailbars. Dus ik kijk graag naar hen om te kijken hoe we het in dit deel van Nederland kunnen overnemen”.

Trends

“Ik geloof dat de trends die je zet, te maken hebben met je eigen bar en de mensen om je heen. Vaak worden wij als bartenders gevraagd of wij iets kunnen op het gebied van een feestje of event. Natuurlijk kunnen wij dat; dit zijn de momenten dat wij een boost kunnen creëren voor een merk. Neem bijvoorbeeld Alibi rum. Deze stond op den duur in iedere bar en werd bij wijze ‘door je strot heen geduwd’ met als gevolg dat het een grote naamsbekendheid kreeg”, aldus Geraldi.

Een andere trend die Geraldi opmerkt is die van de alcoholvrije drankjes. Waar er vroeger gewoon standaard sapjes geserveerd werden, is er nu veel meer mogelijk. Geraldi licht toe: “Er zijn goede alternatieven waar wij als bartenders onze creativiteit in kwijt kunnen”.

Een laatste trend die sterk in opkomst is zijn de cocktails van de tap. Cocktails zijn complex in de mis en place, herkenbaar maar staan toch snel op tafel.

Favoriete bars

Op de vraag wat zijn favoriete bars zijn, antwoord Geraldi lachend; “Wauw, waar moet ik beginnen.. Laat ik beginnen bij Bar Feijoa in Amsterdam. Dit is de bar voor bartenders en inmiddels ook de bar waar wij met het team graag naartoe gaan als we in de buurt zijn. Een andere bar is Mr. Smith in Maastricht. Dit is een hele toffe speakeasy met absolute toppers achter de bar en op de vloer. Tot slot Dorstig in Venlo. Hier moet je echt eens gaan kijken; hele relaxte vibe, lekkere cocktails en voor de gin liefhebber een must!”.

Geraldi Orlando Toatubun, founder van Twentytwo Streetfood & Cocktailbar, Alles over gin

De favo cocktail en personal serve van Geraldi 

Geraldi kunnen we blij maken met een simpele maar goed gemaakte Daiquiri. Hij licht toe; “Ik houd van het simplisme, maar tegelijkertijd is de variatie eindeloos. Als bartender drink gemiddeld meer; we moeten tenslotte wel proeven wat we maken, haha”.

De personal serve van Geraldi is de “What if you survive lightning!”. Een cocktail met een voor de hand liggend verhaal.. Namelijk die van de blikseminslag bij Twentytwo Streetfood & Cocktailbar!

Wat hebben we nodig:

  •  40 ml Union lemon & leaf (botanische rum)
  •  15 ml Passievrucht boiron
  •  30 ml eiwit (vegan optie met Foamee)
  • 25 ml verse citroensap
  • 20 ml hibiscus siroop
  • Kerriepoeder
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
We zetten onze boston shaker klaar, pakken een coupe glas en vullen deze met ijsblokjes om te koelen.
Vervolgens voegen we alle ingrediënten toe aan de shaker. Begin eerst met een dry shake en voeg daarna ijsblokjes toe om nogmaals te shaken met het ijs.
Schenk de cocktail uit met een strainer en een fine strainer in het glas.
Ter garnering wordt er wat kerriepoeder over de cocktail gestrooid, liefst in de vorm van een bliksemschicht.

Personal serve, cocktailrecept, A bartender's story met Geraldi Orlando Toatubun, Alles over gin

Het stokje wordt doorgegeven aan..

In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Geraldi geeft het stokje door aan Jerrold van Kessel. “Ik heb veel respect voor wat hij doet. Hij was de enige in de buurt die ervaring heeft met een cocktailbar. Jerrold heeft nu zelf de enige cocktailbar in Venlo”, aldus Geraldi.

Wij zullen met Jerrold contact opnemen en hopelijk zien we hem de volgende keer in “A bartender’s story”!

A bartender's story met Geraldi Orlando Toatubun, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Geraldi en zijn gemaakt door Gino Vermeer en Stephan Colen. Voor alle foto’s is schriftelijk toestemming gegeven om deze te gebruiken voor deze “A bartender’s story..”.

 

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

2.768
Laat een bericht achter