Kennismaken met bartender Eva Stathaki, The Rumah, Rotterdam, Alles over gin.

A bartender’s story – met Eva Stathaki in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat zij in het zonnetje gezet moeten worden en daarom lanceerden wij de rubriek; “A bartender’s story..” waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
De eerste vrouwelijke bartender die haar verhaal deelde, was Alice Razzi. In haar story vertelde ze al dat ze een memorabel moment beleefde met Eva Stathaki. Het is dan ook deze bartender aan wie Alice het stokje wilde doorgeven!
De tweeëntwintigjarige Eva is vanuit het mooie Griekse eiland Evia naar Nederland gekomen en zet hier gepassioneerd en met een grote glimlach de familietraditie voort; werken in de hospitality branche. Op dit moment woont Eva in Den Haag en is ze werkzaam bij The Rumah in Rotterdam. In deze “A bartender’s story..” deelt zij haar bijzondere verhaal!

Wie is Eva Stathaki en waarom besloot zij bartender te worden?

Al van kleins af aan was Eva in het restaurant van haar ouders te vinden of hielp zij mee in het hotel van haar grootouders. Zoals ze het zelf zegt; “Een grote glimlach delen om wat lekkernijen te verdienen”.
Toen Eva twaalf was en haar eigen geld wilde verdienen voor het pretpark, begon zij op verschillende plaatsen te werken.
Op haar veertiende had Eva haar eerste hotelwerkzaamheden en trainingen al gehad. Naar haar gevoel luisterend wist zij dat gastvrijheid haar toekomst zou worden. Van kleine restaurantjes tot vijf sterren hotels en huwelijkscatering; Eva greep iedere kans aan om nieuwe ervaringen op te doen!

Toen haar toenmalige vriend opperde om naar Nederland toe te gaan, hoefde Eva geen moment na te denken. Direct na het afronden van haar studie, reisde ze op haar zeventiende naar Nederland toe, klaar voor nieuwe avonturen en ervaringen.
Eenmaal in Nederland begon Eva te werken in een Italiaans restaurant. Na twee jaar gewerkt te hebben als serveerster, voelde ze echter dat er iets ontbrak.
Ik hou ervan om mensen te bedienen, maar ik wilde meer. Ik wil ook creëren en met smaken spelen. Iedere dag zag ik hoe vol de Grote Markt in Den Haag zat met mensen. Ik zag iedereen achter de bar zo hard werken en zo druk bezig zijn; dit wilde ik ook!“, aldus de ambitieuze Eva.

Na het eerste jaar in de meeste bars van de Grote Markt te hebben gewerkt en alle basisprincipes te hebben geleerd, trok Eva haar stoute schoenen aan en stapte zij binnen bij de Vavoom Tiki Room. Hier werd ze aangenomen en kon haar bartender avontuur eindelijk beginnen!
Nachtenlang spraken we over drankjes, er waren workshops, proeverijen en bartending events.. Ik vond het geweldig! Ik leerde zoveel over cocktails, rum en tiki drinks. Maar na twee jaar hard werken voelde ik dat het weer eens tijd werd voor iets nieuws. Zo kwam ik bij The Rumah terecht. Daryl & Eddie (de twee mensen achter Rumah) waren twee bartenders die ik echt bewonderde sinds ik mensen uit de industrie leerde kennen. Hun mooie concept waarbij iedereen zich thuis voelt & hun stijl van cocktails leken mij de geweldige nieuwe uitdaging waar ik naar op zoek was. Het is nu twee maanden dat ik aan hun zijde werk en ik geniet van elke dag!”, aldus Eva.

The Rumah, Eva Stathaki, Alles over gin.

Het meest memorabele moment

Toen we Eva vroegen naar haar meest memorabele moment moest zij even heel goed nadenken. Toch was er één moment die ze nooit meer zal vergeten. Eva vertelt: “Een heel dienblad met glazen dat midden in een club vol mensen valt, op een zaterdagavond, en geen vrije hand om het te redden, is een ervaring die je nooit zult vergeten. Het is de beste overkomen..”.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

Het allerleukste van het zijn van een bartender vindt Eva toch het blij maken van mensen. Het maakt hierbij niet uit wie de gasten zijn, waar ze vandaan komen of hoe hun dag eruit zag.. Eva kan hen verbonden laten voelen met de bar door te kletsen, een luisterend oor te bieden of door de wijze waarop de cocktail gemaakt wordt.

Zelf ziet ze het net als koken. Op basis van de gast voor haar gaat Eva iets creëren wat hun hele dag goed maakt. Gelukkig heeft Eva nog nooit een gast gehad die de gemaakte cocktail niet kon waarderen.. “Ik heb alleen een keer een gast gehad die wilde een hele “mannelijke” cocktail. Ik heb toen een Makers Old Fashion voor hem gemaakt, maar die bleek toch te sterk voor hem te zijn”, zegt Eva lachend.

Als we Eva vragen of ze nooit nerveus wordt als gasten haar de hele tijd op de vingers kijken, antwoordt ze het volgende; “Ik word niet snel nerveus, maar als er echt de “grote bartenders” aanschuiven, wordt ik wel meer bewust van hetgeen dat ik doe”.

Een onderdeel waar Eva minder vrolijk van wordt zijn (hele) dronken gasten. “Ik heb dingen zien gebeuren, zo onbeleefd! Daarbij nemen dronken gasten geen blad voor de mond en kun je nogal eens onaardige dingen naar je hoofd geslingerd krijgen. Opvallend is dat iedereen dan ook altijd je aandacht wil als je achter de bar staat; voor mij is dit soms best intens. Ik hou mijn glimlach op mijn gezicht, maar na een lange dienst ben ik helemaal kapot”.
Het is dan ook Eva haar droom om een eigen boutique hotel te openen waarbij de bar als extra service dient voor de gasten en niet het hoofdinkomen hoeft te generen.

Bartender Eva Stathaki, Alles over gin.

De inspiratiebron van Eva

Het grootste voorbeeld van Eva is Carl, de voormalige manager van Vavoom Tiki Room. Carl is de eerste persoon met wie Eva een gesprek had over het werken bij deze cocktailbar. Eva vertelt; “Carl vertelde mij tijdens dit gesprek alles over hoe je ingrediënten leert kennen en gebruiken, hoe je recepten onthoudt (hij zei altijd dat het een dans was waarbij je de pasjes volgt en inderdaad, zo begin ik meer dan 100 cocktails te onthouden), en natuurlijk alles over rum. Ik kreeg er echt zoveel inspiratie van! Hij heeft zóveel kennis, maar is zelf heel erg bescheiden en dat siert hem”.

Een andere inspiratiebron is ex-collega Elliot Romijn. Hij is degene die Eva heel hard leerde werken, want Elliott hield echt álles in de gaten. Lachend vervolgt Eva: “Elliot is iemand die echt in mij gelooft en wilde mij ook echt beter maken. Soms was ik ook wel bang voor hem; want hij was streng en hij zag echt alles haha. Maar achteraf gezien ben ik er erg blij mee; hij heeft mij echt aan de hand meegenomen tot waar ik nu ben!”.

Vavoom Tiki Room, Den Haag, Alles over gin.

Trend watching

Als rum liefhebber is Eva heel erg blij met één bepaalde trend; de opkomst van rum. Zoals ze hier zelf over zegt; “De rum wordt jarenlang gezien als een zoet en zomers drankje, terwijl het eigenlijk een zeer diverse spirit is met zo veel verschillende stijlen en smaken. Met een groeiend aantal merken op de markt en het nieuwe classificatiesysteem dat het voor de consument gemakkelijker maakt de verschillende categorieën te begrijpen (van “grasachtig en kruidig” tot “rijk en fruitig”), krijgt de consument veel meer informatie en wordt hij zich dus bewuster van zijn keuzes. Er ligt nog zoveel groei in het verschiet voor rum, is fantastisch!“.

Favoriete bars van Eva 

Voor Eva’s favoriete bars moeten we het vliegtuig naar Athene en Barcelona nemen. In Athene zit namelijk Baba au rum. Deze bar behoort tot de top 50 beste bars ter wereld en zit op een geweldige locatie gevestigd. Al vanaf het moment dat je binnenstapt wordt je meegenomen in de wereld van rum en vindt er een volledige storytelling plaats.
In Barcelona zit Collage Cocktail Bar. “Hier worden hele goede cocktails gemaakt. Maar wat mij het meest verbaasde was de snelheid, professionaliteit en de elegantie van de bartenders waarmee ze de drankjes maken. Zo gaaf om te zien!”, aldus Eva.

Collage Cocktail Bar, Barcelona, Eva Stathaki, Alles over gin.

Het favo drankje van Eva en haar personal serve

Het favoriete drankje van Eva blijft toch wel de Daiquiri, zeker als de basis een goede rum betreft zoals Clairin rum: “De Daiquiri bestaat uit weinig ingrediënten, maar is toch mindblowing. Zelf maak ik hem het liefste met één van de Clairins rum; dit zorgt voor de funkiness en tegelijkertijd ook complexiteit”.

Dit is dan ook dé personal serve van Eva die we hieronder gaan delen!

Wat hebben we nodig:

  • 50 / 60 ml Clairins rum naar keuze
  • 25 ml vers limoensap
  • 15 ml Monin suikersiroop
  • Twee partjes limoen en een limoenzeste
  • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Voeg de rum, verse limoensap, suikersiroop en ijsblokjes toe aan een cocktailshaker en shake goed zodat alle smaken goed vermengd worden en het drankje gekoeld wordt.

Double strain het drankje vervolgens in een coupe. Garneer het drankje met een partje limoen. Deze functioneert niet alleen ter garnering, maar hiermee kun je je Daiquiri ook iets zuurder maken als je dat wil.

Om het plaatje compleet te maken gebruik je het limoen peel om langs het glas te halen voor de geur. In het geval je het drankje aan iemand anders serveert; krijgt hij / zij de heerlijke frisse limoengeur aan de handen.

Perfect serve van bartender Eva Stathaki, Alles over gin.

Het stokje wordt doorgegeven aan..

In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Eva geeft het stokje door aan Jonathan van Lamoen; “Jono is een geweldige bartender en is net begonnen bij een nieuwe bar in Den Haag. Ik weet zeker dat jullie zijn verhaal tof gaan vinden!“.

Wij zullen met Jono contact opnemen en hopelijk zien wij hem een volgende keer in “A bartender’s story..”!

Het verhaal van bartender, Eva Stathaki, Alles over gin.

Ps. Alle foto’s komen van Eva.

 

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

3.388
Laat een bericht achter