Inhoud van deze gin story
A bartenderโs story – met Erikson Almeida Lima in de hoofdrol!
Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat het tijd wordt dat juist zij in het zonnetje gezet worden en daarom lanceren wij de nieuwe rubriek; โA bartender’s story..โ waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
Ditmaal neemt Erikson Almeida Lima ons mee in zijn leven. Erikson is een Rotterdamse bartender en founder van cocktailbars Noah en Luster in Rotterdam. Hij kreeg het stokje van Chi-ho Ta en vertelt nu onder andere hoe hij zijn carriรจre is gestart en welke geweldige en minder leuke dingen hij mee heeft gemaakt als bartender. Uiteraard mag zijn persoonlijke perfect serve en het meest memorabele moment niet ontbreken!
Wie is Erikson Almeida Lima?
De inmiddels drieรซndertig jarige Erikson Almeida Lima rolde op zeventien jarige leeftijd de horecawereld in. Hij woonde toen twee jaar in Stockholm en wist toen nog niet precies wat hij wilde; hij had interesse in cocktails, maar vond werken in de keuken en het restaurant ook erg leuk.
Op een dag zag hij een collega bartender een Caipirinha maken en hij werd spontaan verliefd op de interactie die er toen met de klant ontstond. Erikson besloot voor zichzelf dat hij ook meer achter de bar wilde staan en minder op de vloer. Erikson begon zich in te lezen; niet alleen per drank, maar รณรณk per cocktail. Langzaamaan ontdekte hij de wondere wereld van cocktails. Hij kwam er toen ook achter dat recepten prima te maken zijn, maar dat zelf cocktails maken mรฉt de juiste balans een heel ander verhaal is..
Na twee jaar in Stockholm te hebben gewoond, kwam Erikson terug naar Nederland. Hij wilde hier onder aan de ladder beginnen om zo nog meer te kunnen leren. Hij ging aan de slag als bartender bij zowel Boudoir als bij Bar P in Rotterdam aan de slag.
Boudoir kan vergeleken worden met de The Harbour Club en als bartender betekende dit simpelweg rammen, want de focus lag hierbij op volumes draaien. Bar P was meer laidback en hier werden drankjes juist op smaak ontwikkeld; er was namelijk geen menukaart aanwezig.
Hoewel volumes draaien niet echt Erikson zijn ding is, vond hij het wel heel tof om hier een onderdeel van uit te maken. Voor hem was de combinatie ook echt perfect. โIk heb een half jaar bij Boudoir gewerkt en een jaar bij Bar P. De afwisseling vond ik echt heel tof en zou ik zeker gemist hebben als ik fulltime bij รฉรฉn bar zou werkenโ, aldus Erikson.

Na een jaar twee parttime jobs te hebben gehad, kwam Erikson op een dag Jordi de Kogel tegen. โJordi is dรฉ cocktailman in Nederland en tevens eigenaar van Elit. Zijn manager ging weg en hij vroeg of ik bij hem wilde werken. Die uitdaging zag ik zeker zitten en die heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Elit was een hele drukke zaak, maar er was nog zoveel te doen. Na drie jaar heb ik extra mensen aangetrokken, waaronder Chi-ho. Elit was op een bepaald moment echt รฉรฉn van de drukste zaken in Rotterdam en er werden met gemak 400-500 cocktails per dag gemaakt! Ik werkte veertien uur per dag, de sfeer was rauw en ik vond het echt geweldig! Uiteindelijk kwam de focus voor mij meer op managen te liggen. Cijfers en managen werden belangrijker en dit was niet echt mijn dingโ, zegt Erikson lachend. Voor hem was de tijd dan ook aangebroken om verder te gaan kijken.
In plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe baan, kwam de focus nu op โsoul searchingโ te liggen. โWat wil ik gaan doen? Is dit het?โ waren vragen waar Erikson mee worstelde. Hij wilde hier graag achter komen en het liefst in het buitenland. Erikson besloot naar Curaรงao te gaan om te gaan werken bij Flavours 360. Het was aan vijf Nederlandse bartenders, waaronder Erikson, om deze zaak op te gaan zetten.
Erikson kwam er echter al snel achter dat de locals de simpele drankjes in een kokosnoot meer waarderen dan de moeilijke cocktails waar hij zijn hart aan had verloren. Toch heeft Erikson het een jaar vol gehouden; na acht maanden werkte hij zelfs nog even met Chi-ho. Chi-ho kwam namelijk ook over en dit betekende รฉรฉn groot feest, waarbij het hele eiland op de kop gezet werd!
Hoe leuk Erikson deze tijd ook vond, het relaxte leven en de achterover leunende houding was niet wie hij is als persoon. Het was tijd om naar huis te gaan!
Eenmaal terug in Nederland kon Erikson weer aan de slag bij Elit en werkt hij met zijn goede vriend Hani Asfdaai. โHet klinkt arrogant, maar ik wilde de bar gewoon niet meer met zijn tweeรซn delen. Ook ging het al gauw weer om volumes draaien en dat is gewoon niet mijn ding. Ik besloot het restaurant in te gaan, maar helaas ging het naar verloop van tijd minder goed met Elit. Hani en ik zijn toen naar de pachter Ron (โpapa van de clubโ) gestapt en gaven aan dat we alles hebben, behalve het geld om een eigen bar te openen. Gelukkig wilde Ron wel een lening verstrekken en zo konden wij Noah in Rotterdam openen!โ, aldus Erikson.
Erikson en Hani hadden Ron aangegeven dat zij de beste bar van Nederland zouden worden en deze belofte kwamen zij na. Sterker nog, in de vijf jaar dat Erikson bij Noah werkte, heeft het team hรฉรฉl veel prijzen in de wacht weten te slepen. Erikson was echt gelukkig; hij had de perfecte combinatie van managen en bartending gevonden, kon gas geven en maakte mooie drankjes.
Het succes bleef niet onopgemerkt.. Na vierenhalf jaar kregen Erikson en Hani bezoek van iemand die aangaf de zaak over te willen nemen. Dit kwam tot een akkoord en enkele maanden geleden werd Noah verkocht aan de nieuwe eigenaar.
En alsof het zo moest zijn kwam toen The Oyster Club op Erikson zijn pad. Zij hadden achterin nog een ruimte over en vroegen Erikson en Hani of zij hier iets mee wilden doen. Beide heren zijn erin gestapt en na de zomer van 2019 werd de cocktailbar Luster opgericht!

Het allerleukste รฉn minst favoriete onderdeel
Sinds Erikson Noah en Luster oprichtte is hij naast bartender ook een ondernemer. Toch blijft de liefde voor het bartendersvak net ietsjes groter dan voor het ondernemersvak. Erikson vindt het geweldig om shifts mee te pakken; hij houdt van de diversiteit aan mensen en nog belangrijker; hij geniet ervan om gasten een geweldige avond te bezorgen.
โIedereen aan de bar draagt een ander verhaal bij zich. De รฉรฉn heeft een vervelende dag gehad en wil bepaalde dingen proberen te vergeten, de ander is juist klaar voor een feestje. Op dat moment ben ik gewoon een instrument. โWie heb ik voor me? Welk profiel past daar bij en hoe kan ik hem of haar een leuke avond bezorgen?โ zijn vragen die ik mij bij iedere gast stel. Ik wil de gasten uit hun comfortzone halen en meenemen in de smaken en mooie dranken. Je weet niet waar de gasten vandaan komen, maar toch wil je dat iedereen aan het einde zegt โIk heb echt een leuke avond gehad!โ. Kortom, het moet perfect zijn, ongeacht wat de reden van het avondje uit isโ, aldus Erikson.
Hoewel echt niets te gek is voor Erikson, merkt hij wel op dat het vervelend is dat er nog steeds gasten zijn die bartending niet als vak zien. Deze gasten zijn vaak erg denigrerend tegenover de bartenders en noemen hun (fulltime) baan een bijbaantje. Wat Erikson opvalt is dat alles veranderd zodra hij de bijna magische woorden uitspreekt dat hij de eigenaar is. Lachend vult hij aan; โAls ik later groot ben schrijf ik een boek hoe gasten zich zouden moeten gedragen!โ.

Memorabel moment
Het meest memorabele moment van Erikson heeft betrekking op een autistische jongen, die om bepaalde redenen niet mocht terugkeren naar Brownies & Downies. Toen Erikson dit hoorde trok hij het zich zo aan, dat hij de jongen besloot uit te nodigen om op een vrijdag een paar uur met hem mee te werken en hem te helpen met de “bartendertaken”. Aan het eind van de dag liepen beide heren rond met grote glimlach rond; ze vonden de dag geweldig!
Erikson heeft zelf een dochter met het downsyndroom en weet daardoor hoe belangrijk het is dat school, thuis en een werkplek met elkaar in verbinding staan en elkaar aanvullen. Het lijkt Erikson geweldig als hij in de toekomst een horeca- of barconcept voor kinderen met een beperking kan ontwikkelen!
De inspiratiebron van Erikson
Sommigen hebben รฉรฉn bepaalde bron waar de inspiratie uitgehaald wordt. Bij Erikson geldt het tegenovergestelde; hij kan juist veel inspiratie uit meerdere personen halen. โIk kijk naar de toffe eigenschappen waar iemand over beschikt. Chi-ho is bijvoorbeeld altijd zรณ positief en draagt dit daardoor ook over op anderen, mijn compagnon Hani heeft echt honderd ideeรซn per uur, David Trampe heeft zoveel passie voor het vak en beschikt over zoveel precisie en dan zijn er nog die gasten van vroeger die nu zo hard gaan. Ik haal daar zoveel energie en inspiratie uit!โ .

Trend watching
Het valt Erikson op dat mensen steeds bewuster worden van hetgeen ze in hun lichaam stoppen; ze willen weten waar hun voeding en dranken vandaan komen en waarvan ze gemaakt zijn. De healthy lifestyle zal de komende jaren langzaamaan veranderen in de standaard lifestyle.
Als er wordt gekeken naar drank, kan Erikson concluderen dat alcohol geen must meer is en men is voorzichtiger is met het zomaar dronken worden. Naar verwachting zal de vraag naar alcoholvrije drankjes dan ook toenemen. In Londen hebben veel bars en restaurants al kaarten met alcoholvrije cocktails. Erikson verwacht dat dit de komende twee jaar ook zijn intrede gaat doen in Nederland.

Favoriete bars
De favoriete bar van Erikson zit in Londen gevestigd. Deze ontdekte hij toen hij bartender en goede vriend Michael Ziengs een dag opzocht in Londen. De vrienden hadden bedacht om alle bars te bezoeken die ze moesten zien, tot ze bij de speakeasy Mr. Foggs aankwamen.. Hier veranderde hun hele plan; Mr. Foggs was zo gaaf en qua geld leek het niet op te kunnen. Echt alles klopte gewoon! โWe bleven hier hangen en hebben geen enkele andere bar gezien. Sinds die dag is dit echt mijn favoriete bar, haha!โ, aldus Erikson over zijn favoriete bar/

Persoonlijke perfect serve
Als bartender zijnde zou je kunnen verwachten dat er vaak een drankje genuttigd wordt. Dit geldt echter niet voor Erikson. โIk drink bijna niet, het herstel duurt tegenwoordig drie dagen!โ, zegt hij lachend. Erikson drinkt dus zelf bijna geen cocktails. Als hij ergens gaat eten bestelt hij nog wel eens een Negroni of als hij bij zijn vriend Hani op bezoek gaat in de bar, kan hij genieten van een Dark & Stormy, Gin Fizz of een Royal Bermuda Yacht Club. Gelukkig voor ons heeft Erikson wel een persoonlijke perfect serve die hij graag wil delen!
Voor de allereerste cocktailkaart van Noah ontwikkelde Erikson dit heerlijke, zomerse drankje. “Elderflower in July” is een frisse gin cocktail me lichte zure hints.
Wat hebben we nodig:
- ย 50 Nolet’s Silver Dry Gin
- ย 30 ml kalamansi sap
- ย 20 ml St. Germain Elderflower
- 5 ml honingsiroop
- Drie kaffir limoenbladeren
- Vlierbloesem ter garnering
Wat gaan we doen:
Voeg de Nolet’s Silver Dry Gin, kalamansi sap, St. Germain Elderflower, honingsiroop en de drie kaffier limoenbladeren toe aan een cocktailshaker en shake deze goed zodat alle ingrediรซnten goed met elkaar vermengd worden.
Gebruik een zeefje (ook wel “fine straining” genoemd) als je het drankje in een ijskoud cocktailglas serveert. Om het glas ijskoud te krijgen kun je deze even in de diepvries zetten of gebruik grote ijsblokjes die je door het glas walst / roert zodat het glas ijskoud wordt.
Garneer met de vlierbloesem om de cocktail Elderflower in July compleet te maken.

Het stokje wordt doorgegeven aan..
In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Erikson geeft het stokje door aan Michael Ziengs, bartender en founder van de Five Points Bar in Den Haag. Wij zullen me Michael contact opnemen en hopelijk zien wij hem een volgende keer in โA bartender’s story..โ!

Ps. De fotoโs komen van Erikson.
Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de fotoโs aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de fotoโs die voor deze โA bartenderโs story..โ geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender.ย