Het persoonlijke verhaal van bartender Dyon Seedorf, Alles over gin.

A bartender’s story – met Dyon Seedorf in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat zij in het zonnetje gezet moeten worden en daarom lanceerden wij de rubriek; “A bartender’s story..” waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
Ditmaal neemt de dertigjarige Dyon Seedorf ons mee in zijn leven als bartender. Dyon is werkzaam als bedrijfsleider bij George Cocktails & Food in Rotterdam. Hij kreeg het stokje van Michael Ziengs en vertelt nu in deze story hoe hij zijn carrière is gestart als bar- en flairtender, wat zijn meest memorabele moment is, wie zijn grote voorbeelden zijn en uiteraard deelt hij een heel fijn cocktailrecept!

Wie is Dyon Seedorf en hoe ziet zijn carrière eruit?

Nadat Dyon aan het VWO was afgestudeerd, vroeg hij zich af wat hij wilde gaan doen. Hij besloot Economie te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar al gauw kwam hij erachter dat dit het niet voor hem was. Hij besloot een studie te gaan volgen in Amsterdam, maar ook hier werd hij niet gelukkig. De passie ontbrak..

Deze passie werd echter wel getriggerd door de horeca en de gastvrijheid die het met zich meebrengt. Toen Dyon op zijn vijftiende de horeca inrolde, was hij voornamelijk te vinden in de spoelkeuken. Hier bracht hij zijn eerste jaren door, tot hij op zijn twintigste in een aantal Rotterdamse club begon te werken. Achter de bar tapte hij biertjes, serveerde hij wijntjes en maakte hij een aantal cocktails.
Tot Dyon in een zomer bij iemand cocktails aan het maken was en de reacties zo lovend waren, wist hij wat hem te doen stond. Hij stopte direct met zijn studie om zich volledig op cocktails en flairtending te richten. Iedere dag die volgde stond in het teken van héél veel oefenen.
In 2013 nam Dyon het definitieve besluit om voor zichzelf te gaan beginnen en verzorgde hij catering en workshops op locatie.

Flairtending liet hem niet meer los. “Ik zag filmpjes op YouTube en ik wilde dat ook kunnen. Mijn huisgenoten werden helemaal gek van de vallende flessen, dus stond ik op den duur zelfs in het park te oefenen. In de winter was dit echter geen optie en daarom heb ik op een dag Mike Breuker een bericht gestuurd. Ik wist dat hij een ruimte had in Rotterdam waar hij oefende. Ik heb hem gevraagd waar hij trainde en of ik een keer met hem mee mocht. Dit mocht en in 2013 deed ik mijn eerste kwalificatie voor een wedstrijd!”.

Tijdens deze kwalificatie moest Dyon in zes minuten tijd drie cocktails maken. Er waren veel bekenden aanwezig waardoor de druk hoog werd, maar alles ging gelukkig prima. In deze minuten heeft Dyon laten zien wat hij kan en een paar maanden later werd hij tweede van Nederland op de Horecava!
Het was echt geweldig. Tricks, entertainment, bartending, het maken van mooie drankjes.. Alles komt bij elkaar. Het is net alsof je een eigen choreografie maakt! Dit moet natuurlijk ook wel, want zonder een mooi drankje wordt het net zo’n circusact!”, aldus een enthousiaste Dyon.

Flairtending met bartender Dyon Seedorf, Alles over gin.

Dyon wilde na deze wedstrijd de focus meer leggen op drankjes, het verhaal erachter en het vergroten van zijn (dranken)kennis. Natuurlijk trainde hij nog steeds, maar tegelijkertijd legde hij zich ook meer toe op mixology. Het allerliefst zou hij in een bar gaan werken en reizen. Dit bracht Dyon uiteindelijk op Curaçao. Bartenders Erikson, Chi-ho en Mike waren de eerste lichting; Dyon en Diego Cromzigt e de tweede lichting. In de allereerste cocktailbar op het eiland heeft Dyon een jaar gewerkt. Hier maakte hij ook kennis met een hele andere stijl. De cocktails zijn hier namelijk juist tropisch, zoet en Caribisch. Ook was de bar perfect ingericht zodat hij zich volledig kon uitleven als flairtender.

Eenmaal terug in Nederland ging Dyon aan de slag bij NY Basement waar hij meedraaide, trainingen verzorgde en Samen met Daryl Lieuw-On verantwoordelijk was voor de cocktailkaarten. Op hetzelfde moment kreeg Dyon ook de vraag van Olivier van Hoey-Smith of hij samen met Salvo Calvo de cocktailbar van Scharrels en Schuim wilde opzetten, die vervolgens omgedoopt werd tot George Cocktailbar. Leuk om hierbij te weten is dat de bar vernoemd is naar Olivier zijn zoon.
Na enkele jaren achter de bar van George Cocktailbar vroeg Olivier na het vertrek van de toenmalige manager of Dyon bij Villa Thalia wilde werken. Hij zou hier de manager worden en zou vier tot zes dagen per week verantwoordelijk zijn voor 80 medewerkers, 1.300 gasten, dinershows en diverse events. Dyon ging de uitdaging aan en leerde in de twee jaar dat hij hier werkzaam was zó onwijs veel, ook op het gebied van het runnen van een horecaonderneming, het managen van een team en veiligheid.

Twee jaar later keerde Dyon terug bij George als bedrijfsleider; hier lag toch meer zijn hart en passie. Het was in de eerste instantie de bedoeling dat Dyon in drie maanden de cocktailbar zou opzetten met Salvo, maar het bevalt zo goed dat ze een heel nieuw concept neer hebben gezet; restaurant Scharrels & Schuim en cocktailbar George zijn nu samengevoegd onder de naam George Cocktails & Food. Eén concept, één identiteit.

Cocktailbar George Cocktails & Food, Rotterdam, Alles over gin.

Memorabel moment

Tijdens de halve finale voor Diageo World Class in 2017 beleefde Dyon één van zijn meest memorabele momenten. “Ik zat bij de laatste vier en tijdens de speed round moest ik zeven drankjes maken in zes minuten. Ik ging snel aan de slag, want ik dacht dat ik de drankjes zo snel mogelijk moest maken. Binnen drie minuten was ik klaar. Dit gaat goed, dacht ik nog! Maar natuurlijk had ik de spelregels niet goed doorgelezen.. Ik had zeven drankjes mét een eigen twist moeten maken in zes minuten in plaats van zo snel mogelijk zeven klassiekers te maken”.

Er waren tweehonderd toeschouwers aanwezig, waarvan een heel leger uit Rotterdam kwamen. “Tijdens de halve finale bleven zij maar joelen en aanmoedigen. Het leek wel een Formule 1 wedstrijd; wat een geweldige kick gaf dit! Pas toen besefte ik ook echt wat voor familiegevoel er in de industrie heerst; je staat er met én voor elkaar. We doen het zijn allen en dat geeft zo’n goed gevoel!”, aldus Dyon.

Winnaar bartender Dyon Seedorf, A bartender's story, Alles over gin.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

De fijnste momenten vindt Dyon de voorbereiding en de after shift. Tijdens de voorbereiding zorg je ervoor dat je alles klaar hebt liggen en gereed bent voor de opkomende shift.
De after shift staat vooral in het teken van afbouwen en schoonmaken en Dyon ervaart dit echt als een cooling down. Hij kan de dag verwerken en met respect de bar achterlaten. Zoals hij zelf zegt; “Zonder schoonmaken is de dag niet af”.

Het leukste van zijn job als bartender vindt Dyon dat hij de volledige combinatie aan gasten kan bieden; flair, entertainment en mooie cocktails. Onder flair verstaat hij niet alleen gooien van flessen, maar ook het vermaken van de gasten, een glimlach geven en de manier van bewegen achter de bar.

Het minst leuke zijn uiteraard de lange shifts en het feit dat deze baan lastig te combineren is met de thuissituatie, vrienden zien en feestdagen. “Maar dit heeft ook zijn charme. We maken tijdens onze shift de mooiste drankjes en achteraf geven we elkaar een high five omdat we het weer geflikt hebben met elkaar. We hebben weer mensen blij gemaakt en na de tijd doen we met zijn allen nog even een drankje!”, zegt Dyon gepassioneerd.

Dyon Seedorf als bartender bij George Cocktails & Food, Rotterdam, Alles over gin.

De inspiratiebronnen van Dyon

Er zijn vijf personen die Dyon als voorbeelden / inspiratiebronnen ziet. Dit zijn Olivier van Hoey-Smith, Salvo Calvo, Mike Breuker, Rudy van den Brink en Rick de Groot.

Dyon legt uit; “Olivier is erg belangrijk voor mij met betrekking tot horeca en bartending. Hij is onder meer de eigenaar van George’s Cocktails & Food en hij gaf ons carte blanche om George’s helemaal op te zetten. Olivier is altijd positief, is een echte kartrekker en heeft altijd zijn rug rechtgehouden in deze huidige situatie. Zo hebben we bijvoorbeeld een tuktuk aangeschaft waarmee we door Rotterdam rijden om anderen uit de industrie te voorzien van een cocktail als steuntje in de rug. Ook hebben andere initiatieven ervoor gezorgd dat het personeel en de bedrijven meer naar elkaar toegegroeid zijn. We voelen zeker de pijn van de ondernemer en leven met hem mee, maar hebben ook het idee dat we sterker zijn dan ooit samen!
Salvo zit al twintig jaar in het vak en ik heb veel van hem mogen leren over bartending, gastvrijheid, flair en hospitality.
Mike Breuker heeft mij natuurlijk onder zijn hoede genomen in de flairwereld. Hij heeft mij op weg geholpen en mij de eerste swing gegeven.
Rudy ken ik ook uit de flair wereld. We begonnen ongeveer tegelijkertijd met ons bedrijf, Rudy was alleen al een stuk verder! We hebben erg veel aan elkaar gehad en konden overal over sparren. Het leukste is nog dat wij een roadtrip door Europa hebben gedaan. Bar achterin de auto en onderweg verschillende shows doen. Zo kwamen we via een wodkamerk in Italië en Saint-Tropez uit!
Voor mij is Rick de beste manager die ik ken. Hij is enorm betrouwbaar, creatief en loyaal. Dit maakt hem zeker één van mijn voorbeelden”.

De tuktuk van George Cocktails & Food, Dyon Seedorf, Alles over gin.

Trend watching

Het valt Dyon op dat er steeds betere mixers te verkrijgen zijn. Deze mixers zorgen ervoor dat consumenten sneller, makkelijker en efficiënter zelf thuis cocktails kunnen maken en niet direct over bartender skills hoeven te beschikken.
Een andere trend heeft betrekking op bewustwording; men wil weten wát ze eten en drinken, maar ook willen ze langer kunnen genieten zonder achterover te vallen. Drankjes die laag in alcohol, suikers en calorieën zijn winnen aan populariteit. Zeker nu er steeds meer alternatieven op de markt verschijnen.

Favoriete bars

Het is wel een beetje voor de hand liggend om onze eigen bar als favoriet te benoemen hè?, zegt Dyon lachend. Gelukkig heeft hij zoveel bars in zijn leven bezocht, dat hij een aantal goede aanraders met ons kan delen.

De eerste is de Code Bar in Strasbourg. Dyon zijn vriendin Jilly heeft twee jaar in Strasbourg gewoond, vandaar dat hij er zelf ook vaak te vinden was. Iedere keer als hij daar was, ging hij op zoek naar een toffe bar om te kijken hoe daar gewerkt wordt, wat ze daar serveren en natuurlijk om te genieten. Code Bar was echt zijn favoriet hier. Het leuke is dat de bartenders inmiddels ook vrienden zijn geworden en het kwam regelmatig voor dat ze guestshifts bij elkaar overnamen.

Voor de tweede favoriet gaan we naar Parijs. Hier is Dirty Dicks gevestigd. De stijl van deze bar is gelijk aan die van George’s Cocktails & Food, de muziek staat hier net wat harder en er heerst een echte Tiki sfeer.

Qua interieur raadt Dyon Boca Chica in Barcelona aan; “Ik viel echt stijl achterover van het interieur. Ze hebben een hele lange bar waar alle bartenders naast elkaar staan, de backbar is metershoog en is voorzien van een gewei.. Alles is zo chique! Er hangen echt tachtigduizend spiegels in de wc waar je maar foto’s van wil blijven nemen. Boca Chica is echt een aanrader!”.

Een laatste internationale favoriet is de Jerry Thomas Speakeasy in Rome; dit vind Dyon één van de gaafste bars ter wereld.

In Nederland is de favoriete bar in Rotterdam gevestigd. Dit is The Rumah, opgericht door Darryl en Eddy. De bar draaide net drie goede maanden tot de deuren gesloten moesten worden door corona..

Boca Chica in Barcelona, Bron - Tripadvisor, Alles over gin.

Het favoriete drankje van Dyon en zijn personal perfect serve

Op de vraag of Dyon zelf ook regelmatig een drankje drinkt, antwoord hij volmondig met de woorden “Daar houd ik wel van!”. Dat komt goed uit, want zij waren erg benieuwd naar zijn favoriete drankje.
Het drankje hangt echt af van mijn mood, de sfeer, de locatie.. Meestal bezoek ik een bar voor de bartender. Pas als ik vertrouwen in hem of haar heb, bestel ik een cocktail. Favorieten zijn dan de Daiquiri, Margarita, Manhattan en Old Fashioned. In de zomer ga ik juist meer voor Tiki cocktails”, aldus Dyon.

Vanuit zijn functie is het Dyon zijn taak om nieuwe smaakcombinaties en cocktails te ontwikkelen voor de menukaart. Samen met Salvo bedenkt hij ieder seizoen per spirit nieuwe recepten.
Eén van de succesvolle recepten is de Tiki cocktail; deze heeft Dyon speciaal voor de Baracardi Legacy ontwikkeld. Door de bruine rum krijgt deze cocktail een echte “kick”, de ananas zorgt voor de zoete en fruitige tonen, de rode pepersiroop zorgt voor een lekker pitje terwijl de foam de cocktail “romig” maakt.

Wat hebben we nodig:

 • 40 ml Bacardi Reserva Ocho rum
 • 15 ml abrikozenlikeur
 • 30 ml vers geperste limoensap
 • 50 ml vers geperste ananassap
 • 15 ml zelfgemaakte rode peper siroop
 • Foam gemaakt van eiwit, ananaspulp en rode pepersiroop
 • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Voordat we de cocktail kunnen maken, moeten we eerst de rode pepersiroop maken.
Hiervoor hebben we het volgende nodig:

 • 1,5 kg suiker
 • 500 ml water
 • ½ kg honing
 • Eén jalapeño
 • Twee rode pepers (gesneden)

Doe alle ingrediënten bij elkaar, laat het geheel inkoken en zeef het zodra het gereed is.

Zodra de siroop gereed is, voeg je de rum, abrikozenlikeur, limoensap, ananassap, rode pepersiroop en ijsblokjes toe aan een cocktailshaker. Shake het geheel goed.
Pak vervolgens een tumbler en vul deze met ijs. Middels een zeefje schenk je de mix in het glas.

Om de cocktail af te toppen, gaan we foam maken van eiwit, ananaspulp en rode pepersiroop.
Voor de foam hebben we het volgende nodig:

 • 50 ml ananaspulp
 • Eiwit van één ei
 • 20 ml rode peper siroop

Voeg de drie ingrediënten toe aan de shaker (inclusief de veer van de strainer) en shake het geheel goed om het op te kloppen. Schenk daarna de foam in het glas om de cocktail af te toppen.

Dyon Seedorf met zijn perfect serve, Bacardi Legacy, A bartender's story, Alles over gin.

Het stokje wordt doorgegeven aan..

In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Dyon geeft het stokje door aan Daryl Lieuw-On, founder van The Rumah in Rotterdam. “We blijven in Rotterdam!”, zegt Dyon lachend.

De reden dat hij het stokje doorgeeft aan Daryl is om meerdere redenen. Dyon legt uit; “Ik heb met Daryl gewerkt en hij is echt één van de beste bartenders die ik ken. Hij werkt enorm hard, is sympathiek, creatief en gunt iedereen alles. Hij heeft een heel mooi verhaal als bartender, maar zijn levensverhaal is ook prachtig!”.
Wij zullen met Daryl contact opnemen en hopelijk zien wij hem een volgende keer in “A bartender’s story..”!

Dyon Seedorf, bartender, A bartender's story, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Dyon.

2.166